Ritka, amire a Fradi készül: 12 éve nem fordult meg a hajrában az aranycsata

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.19. 09:38
null
A Fradi és a Honvéd legutóbbi 14 egymás elleni bajnoki mérkőzéséből egy sem végződött döntetlenre (Fotó: Tumbász Hédi)
A véghajrára fordult a labdarúgó NB I mezőnye: következik a 31. forduló a bajnokságban. Sem bajnokcsapat, sem kieső nem lesz még ebben a fordulóban, de most már minden botlás végzetes lehet. A listavezető Videoton FC a kiesés ellen harcoló Vasashoz látogat, üldözője, az előző fordulóban óriási lehetőséget elpuskázó Ferencváros pedig dél-pesti derbit vív a Bp. Honvéddal. Következzenek a 31. kör statisztikai érdekességei!

 

Elöljáróban: mivel a Videoton és a Ferencváros között egy pont a különbség, e forduló után még semmiképpen sem avathatunk bajnokcsapatot. Szintén nem lehet még kieső, hiszen ha a Vasas és a Diósgyőr nyer, a Balmazújváros pedig kikap, a sereghajtó Balmaz még akkor sem kerül matematikailag reménytelen helyzetbe (lemaradása ebben az esetben 5 pont lenne a 10. helytől, a Vasas és a DVTK pedig már nem játszik egymással, tehát „nullázhat” az utolsó két körben).

A Videoton és a Ferencváros egymást előzgeti oda-vissza az élen, jogosan vetődhet fel hát a kérdés, mikor fordult elő legutóbb, hogy az utolsó három körben fordítsa a maga javára a párharcot az egyik bajnokesélyes? A válasz: jó régen, a 2005–2006-os bajnokságban. Akkor az Újpest a 14. és a 29. forduló között mindvégig az élen állt, de a Fehérvár elleni 1–3 és a DVSC Pápa ellen aratott 4–1-es sikere a Loki bajnoki aranyérmét eredményezte. Azóta minden idényben az lett a bajnok, aki három fordulóval a vége előtt az élen állt. Az előző idényben az utolsó előzés a 27. fordulóban történt, a Honvéd onnan már végig az első helyen maradt.

HARC AZ ARANYÉREMÉRT
FORDULÓ VIDEOTON FC
FERENCVÁROS
31. Vasas (i) Bp. Honvéd (i)
32. Bp. Honvéd (o) DVTK (o)
33. DVTK (i) Balmazújváros (i)

DVTK–PAKS

♦ Lassan „egy nap az élet” a diósgyőrieknek, akik ha most nem nyernek, még az eddiginél is nagyobb bajban lesznek, hisz az utolsó két fordulóban a két bajnokaspiránssal játszanak. A Paks elleni hozható mérkőzésnek tűnik, de a forma ez ellen szól... Az örökmérleg a két csapat összecsapásain a házigazda DVTK szemszögéből nézve a Paks felé billen, 6–7–11.

♦ A Paks 12 kísérletből ötször nyert a Diósgyőr vendégeként, 2014-ben egészen súlyos, 4–0-s csapást mért a házigazdára.

♦ A DVTK immár kilencmérkőzéses nyeretlenségi sorozatban és hatmérkőzéses vereségsorozatban van. Kilencesnél hosszabb nyeretlenségi sorozata ebben az idényben csak a Mezőkövesdnek volt (14), hatos vereségsorozata pedig egyetlen élvonalbeli csapatnak sem.

♦ A Diósgyőr legutóbbi hat bajnokijának mindegyikén egygólos (0–1-es vagy 1–2-es) vereséget szenvedett. Ezzel ebben a bajnoki idényben már tíz egygólos veresége van a borsodi csapatnak – nem mindennapi dolog!

♦ Ha most sem nyer a DVTK, akkor 2007 óta először „hoz össze” tízes nyeretlenségi sorozatot az NB I-ben.

♦ A DVTK hazai mutatója a 10. legjobb a mezőnyben (5 győzelem, 2 döntetlen, 7 vereség), a Paksé a 7. legjobb mérleg idegenben (5–4–5).

♦ A Paks idegenben négyes veretlenségi sorozatban van – Csertői Aurél csapata a tavasszal még nem vesztett el bajnokit vendégként. A paksiak legutóbb tavaly december 9-én, a Honvédtól szenvedtek vereséget idegenben.

♦ A paksiak 2014 óta nem tudtak ötös idegenbeli veretlenségi sorozatot felmutatni, ha Diósgyőrből ponttal távoznak, ez ismét összejön nekik. A klubrekord egyébként hét idegenbeli bajnoki egymás után vereség nélkül.

AZ ALSÓHÁZ HÁTRALÉVŐ PROGRAMJA
FORD. HALADÁS DVTK BALMAZ KÖVESD VASAS
31. Újpest (o) Paks (o) DVSC (o) PAFC (i) Videoton (o)
32. Vasas (i) FTC (i) Paks (i) Újpest (o) Haladás (o)
33. Kövesd (o) Videoton (o) FTC (o) Haladás (i) Honvéd (i)

VASAS–VIDEOTON FC

♦ Ez a 94. élvonalbeli mérkőzés a két piros-kék csapat között. Az eddigi 93-ból 29-et a Vasas, 32-t a Videoton nyert meg, 32 döntetlenre végződött.

♦ A Vasas pályaválasztóként kifejezetten jó szériában van a Videoton ellen, a 2010-es években ötből egyszer sem kapott ki a fehérváriaktól. Még a pocsékul sikerült 2017–18-as idény egyik csúcspontja is a Vidi elleni 3–1 volt az angyalföldieknek. A Videoton legutóbb 2009-ben tudott győzni a Vasas otthonában (2–4).

♦ A Videoton 45 kísérletből csak 7 alkalommal tudott nyerni bajnoki meccsen a Vasas vendégeként. 1978 és 2000 között például egyszer sem...

♦ A Vasas csak kettőt tudott megnyerni legutóbbi tizennyolc bajnoki mérkőzéséből, és ebben a periódusban csak két olyan mérkőzése volt, amelyen nem kapott gólt.

♦ A bajnoki idény elején hatból négy hazai mérkőzését megnyerte a Vasas, azóta kilencből csak egyet, ez pedig finoman fogalmazva sem tett jót a fővárosiak helyezésének.

♦ A Videoton legutóbbi kilenc mérkőzéséből csak egy olyan volt, amelyen mindkét csapat gólt tudott szerezni (Honvéd–Videoton 1–4).

♦ A Vasasé a 9. legjobb mutató pályaválasztóként (5–3–7), a Videotoné pedig a 2. legjobb vendégmérleg (6–4–4, a Vidi – csakúgy, mint a DVSC és a Honvéd – 22 pontot szerzett idegenben).

♦ A Videoton legutóbbi hat idegenbeli mérkőzésén a maximális 18-ból csak 5 pontot szerzett meg, ráadásul a legutóbbi öt meccsből négyen gólképtelen is maradt.

PUSKÁS AKADÉMIA–MEZŐKÖVESD

♦ Eddig négy NB I-es mérkőzést vívtak egymással, a mérleg 2–1–1. A Puskás Akadémia mindkét hazai, Mezőkövesd elleni bajnoki mérkőzését kapott gól nélkül nyerte meg.

♦ A PAFC legutóbbi hét mérkőzéséből csak egyet veszített el, a megszerezhető 21 pontból 14-et begyűjtött, és ezzel biztonságba helyezte magát.

♦ Hazai pályán a felcsútiak ötös veretlenségi sorozatban vannak (2–3–0). Pintér Attila csapata 2018-ban még nem veszített bajnokit pályaválasztóként. Ha most sem kap ki a PAFC, akkor rövid NB I-es története során először ér el hatmérkőzéses hazai veretlenségi szériát.

♦ A Mezőkövesd kapott gól nélkül nyerte meg legutóbbi két bajnokiját, és a legutóbbi ötből négyen nem rezdült meg a hálója. A kövesdiek ebben az idényben csak egyszer tudtak egymás után három NB I-es mérkőzést megnyerni ezelőtt.

♦ A kövesdiek legutóbbi hét idegenbeli bajnokijukból csak egyszer (!), a Ferencváros otthonában kaptak ki. A hét mérkőzésen 4–2–1 a Mezőkövesd mérlege, amely még egy élcsapatnak is becsületére válna.

♦ Hazai pályán a PAFC mérlege 5–5–4, ez a 8. legjobb mutató az élvonalban. Elsősorban a gólszerzéssel van gond: saját stadionjában a felcsúti csapat szerezte a legkevesebb gólt, 14-et, 14 mérkőzésen. A Mezőkövesdé a 6. legjobb idegenbeli mérleg az NB I-ben (5–5–5).

BALMAZÚJVÁROS–DVSC

♦ Eddigi két NB I-es mérkőzésükből egyet a Balmazújváros, egyet pedig a DVSC nyert meg. Hazai győzelem még nem született.

♦ Hazai pályán a Balmazújváros mérlege csak 3–6–5, ez a 11. helyre jó az NB I-ben. A Debrecené a legjobb idegenbeli mutató az élvonalban (6–4–5, 22 pont a megszerezhető 45-ből – jól látható, hogy idegenben mennyire gyengélkedik az egész mezőny).

♦ A Balmazújváros négymérkőzéses nyeretlenségi szériában van, és csak kettőt nyert meg legutóbbi 14 bajnokijából.

♦ Hazai pályán október 28. óta nem kapott ki a Balmaz, a veretlenségi sorozat immár hétmérkőzéses. Más kérdés, hogy a hét találkozóból csak kettőt nyert meg az abszolút újonc, ötöt döntetlenre adott.

♦ A Debrecennél (25 találat) csak a Videoton (26) tudott több gólt szerezni idegenbeli mérkőzésein. Az egész mezőnyben a Lokinak a legjobb a gólkülönbsége az idegenbeli találkozókon (+9).

♦ A Balmazújvárosnál (15 gól) csak a Puskás Akadémia talált be kevesebbszer hazai bajnoki mérkőzésein.

♦ A Balmazújváros mérkőzésein esik az NB I-ben a második legkevesebb gól (2.47 a gólátlag), a Debrecenéin a második legtöbb (3.03, csak három csapat van 3 gólos átlag fölött).

HALADÁS–ÚJPEST FC

♦ Eddig 121 első osztályú bajnoki mérkőzést játszott a két csapat egymással, elsöprő az Újpest fölénye. A Haladás 19, az Újpest 72 mérkőzést nyert meg, 30 döntetlen mellett.

♦ A szombathelyiek a 19, Újpest ellen aratott győzelmükből 16-szor hazai pályán diadalmaskodtak.

♦ A Haladás pályaválasztása mellett lejátszott legutóbbi 14, Újpest elleni mérkőzésből csak 3 olyan volt, amelyen mindkét csapat a kapuba tudott találni.

♦ Ebben a párosításban (mármint, ha a Haladás volt a pályaválasztó) 1971 óta nem született gól nélküli döntetlen.

♦ A Haladás bajnoki mérkőzésen még nem szenvedett vereséget az új szombathelyi stadionban. Amióta átadták a vasiak új otthonát, 4–2–0 a mérleg.

♦ A Haladásé a 3. legjobb hazai mérleg az élvonalban (7–3–5), az Újpest pedig az 5. legjobb csapat vendégként (5–5–5).

♦ Az Újpestnél (18 kapott gól) csak a Ferencváros és a Debrecen kapott kevesebb gólt az idegenbeli bajnokijain.

♦ Nebojsa Vignjevics csapata nyeretlen legutóbbi hat idegenbeli tétmérkőzésén és legutóbbi négy idegenbeli bajnokiján. Az Újpest az említett négy bajnokin csak egy gólt tudott elérni.

A 3–7. HELYEZETT CSAPATOK HÁTRALÉVŐ MECCSEI
FORD. DVSC ÚJPEST HONVÉD PAKS PAFC
31. Balmazújváros (i) Haladás (i) FTC (o) DVTK (i) Mezőkövesd (o)
32. PAFC (o) Mezőkövesd (i) Videoton (i) Balmazújváros (o) DVSC (i)
33. Újpest (i) DVSC (o) Vasas (o) PAFC (i) Paks (o)

BP. HONVÉD–FERENCVÁROS

♦ A dél-pesti derbi a forduló legnagyobb hagyományú mérkőzése. A két meghatározó NB I-es csapat eddig 203-szor csapott össze az élvonalban, a Honvéd 60, a Ferencváros 112 alkalommal diadalmaskodott, 31 mérkőzés döntetlennel zárult.

♦ A két csapat legutóbbi 14 bajnoki mérkőzéséből egy sem végződött döntetlenre – 5 alkalommal a kispestiek, 9 alkalommal a fradisták örülhettek.

♦ Kispesten 2001 júniusa óta nem ikszeltek, az azóta eltelt periódusban a Honvéd 7, a Ferencváros pedig 8 győzelmet aratott.

♦ Az eddigi 101 Honvéd–Ferencváros NB I-es mérkőzésből csak négyen nem esett gól. A gólrekordot egy 1930-as 1:9 és egy 1937-es 0:10, valamint egy 1951-es 8:2 tartja.

♦ A Honvéd hazai mérlege nem túl jó, pláne az előző idénybeli parádés formához hasonlítva. A kispestiek hat hazai bajnokijukon győztek, hármon ikszeltek, hatot elveszítettek, ez a 7. legjobb otthoni mérleg. A Ferencváros idegenben a 4. legerősebb mérleget tudja felmutatni (5–6–3 – egyetlen csapat sem kapott ki kevesebbszer vendégként, mint az FTC).

♦ A kispestiek kapták ebben a bajnokságban messze a legtöbb gólt hazai pályán – 15 találkozón 28-at. A Ferencváros kapta eddig a legkevesebb gólt idegenben (14).

♦ A Honvéd nyeretlen legutóbbi három hazai bajnokiján, a Videotontól és a Debrecentől kikapott, az Újpesttel ikszelt.

♦ Ebben a bajnokságban már 9 olyan hazai mérkőzése volt a Honvédnak, melyen 2 vagy több gólt kapott.

♦ Eppel Márton és Davide Lanzafame vagy Böde Dániel és Varga Roland? Az NB I e szezonbeli hat legeredményesebb játékosából négy szerepel a két dél-pesti csapatban. Az Eppel, Lanzafame duó eddig 29 gólt (13+16) hozott össze, a Böde, Varga kettős ugyanennyit (12+17).

NB I, 2017–2018, 31. FORDULÓ
MÁJUS 19., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
17.00: Vasas FC–Videoton FC (Tv: M4 Sport)
Budapest,Szusza Ferenc StadionBerke Balázs
17.00: Puskás Akadémia–Mezőkövesd Felcsút,Pancho ArénaSolymosi Péter
17.00: Balmazújváros–Debreceni VSC Balmazújváros, Városi Stadion
Kassai Viktor
17.00: Diósgyőri VTK–Paksi FC
Miskolc, Diósgyőr, DVTK StadionSzőts Gergely
17.00: Haladás–Újpest FC
Szombathely,Haladás Stadion Erdős József
19.30: Budapest Honvéd–Ferencváros (Tv: M4 Sport) Budapest, Bozsik József Stadion Farkas Ádám
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 30 18 8 4 59–26 +33 62
2. Ferencvárosi TC 30 17 10 3 61–27 +34 61
3. Debreceni VSC 30 12 7 11 51–40 +11 43
4. Budapest Honvéd 30 12 7 11 46–49 –3 43
5. Paksi FC 30 11 9 10 43–45 –2 42
6. Újpest FC 30 10 12 8 37–36 +1 42
7. Puskás Akadémia FC 30 10 9 11 38–43 –5 39
8. Szombathelyi Haladás 30 10 4 16 33–48 –15 34
9. Mezőkövesd Zsóry FC 30 8 10 12 33–49 –16 34
10. Vasas FC 30 8 7 15 36–55 –19 31
11. Diósgyőri VTK 30 8 6 16 41–48 –7 30
12. Balmazújváros 30 6 11 13 31–43 –12 29

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik