Rebrov: Nem az a lényeg, melyik csapat birtokolja többet a labdát

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2018.11.03. 11:31
null
Szerhij Rebrov becsüli játékosaiban, hogy fejlődni akarnak (Fotó: Szabó Miklós)
A Ferencváros labdarúgócsapatának ukrán vezetőedzője erős MTK-ra számít a szombati örökrangadón, és úgy véli, működik a játékrendszer, amelyet igyekszik a csapatnál meghonosítani, ezért nincs oka változtatni.

 

– Korábban azt mondta: nemcsak az Újpest, hanem a Honvéd elleni mérkőzést is derbinek tekinti. Akkor az MTK elleni találkozó is ilyen besorolás alá esik önnél, ha már egyébként is örökrangadónak nevezik Magyarországon a párosítást?
– Sokan felhívták rá a figyelmemet, de természetesen én is tisztában vagyok azzal, hogy hivatalosan csak az Újpest elleni mérkőzés számít derbinek a Ferencvárosnál, a többi fővárosi összecsapás nem – mondta Szerhij Rebrov. – Inkább úgy fogalmazok, minden ellenfelünk ellen százszázalékos összpontosítással kell készülnünk, és a pályán a maximumot kell nyújtanunk. Pláne igaz ez akkor, ha az ellenfelünk is dobogós helyen áll, mint az MTK.

KANTA JÓZSEF AZ ELSŐRE HAJT

Arra készül az MTK Budapest, ami a Paksnak (1–1), a Mol Vidinek (2–2) és a DVSC-nek (2–2) is sikerült már ebben az idényben: legalább egy pontot akar szerezni a Ferencváros vendégeként. Az örökrangadónak nyilván a Fradi az esélyese, hiszen listavezetőként saját közönsége előtt futballozhat, ugyanakkor a Feczkó Tamás vezette együttest illik komolyan venni, hiszen harmadik helyezettként várja a rangadót, ráadásul hat idegenbeli bajnokijából négyet megnyert.
„Olyan találkozóra számítok, mint amilyen egy örökrangadó általában lenni szokott: küzdelmes, hajtós kilencven percet produkálhatunk – mondta Kanta József, aki eltiltása után visszatérhet a kék-fehérek kezdőjébe. – Bármennyire hihetetlen, amióta az NB I-ben futballozom, még sohasem nyertünk a Ferencváros otthonában, ám remélem, szombaton nagy bravúrra leszünk képesek. A bajnokság első körében hazai pályán sima vereséget szenvedtünk a Fraditól, az a meccs megmutatta, milyen hibákat nem követhetünk el, ha jó eredményt akarunk elérni.” Z. A.

– Az MTK stílusos, labdatartásra törekvő futballt játszik. Milyen mérkőzésre számít: feladja a kezdeményezést az MTK, vagy megpróbálja a Groupama Arénában is uralni a játékot?
– A labdarúgásban nem az a lényeg, melyik csapat birtokolja többet a labdát, hanem, hogy melyik szerez több gólt. Hazai pályán, úgy gondolom, mi leszünk a kezdeményezőbbek. De ez nem azt jelenti, hogy kizárólag a támadójátékra helyezzük a hangsúlyt, inkább arra törekszünk, hogy meglegyen a megfelelő egyensúly a csapaton belül. Elöl és hátul is nagy erőfeszítésekre lesz szükség a győzelemhez. Az MTK valóban stílusos futballt játszik, nem véletlenül áll újoncként a harmadik helyen.

– Mint ismert, néhány hete felhívta honfitársa és barátja, Andrij Sevcsenko ukrán szövetségi kapitány figyelmét a Ferencváros ukrán légiósára, Ivan Petrjakra. Böde Dánielt nem ajánlotta esetleg Marco Rossi magyar kapitány figyelmébe, amikor találkoztak?

– Böde Dániel valóban egyre jobb formában játszik, nem véletlen, hogy legutóbb már a kezdőcsapatban kapott helyet, és az sem, hogy három góllal hálálta meg. De nem beszéltem róla külön Marco Rossival, amikor találkoztunk, és nem is volna rá szükség, hiszen ott van a stábjában Gera Zoltán, aki pontosan tudja, milyen állapotban van Böde. A szurkolók is követelik a csapatba, a legutóbbi játéka és az edzésmunkája fel is jogosítja arra, hogy akár huzamosan a kezdő tagja legyen. A válogatott összeállítása pedig természetesen a szövetségi kapitány dolga.

– Két hónapja dolgozik Magyarországon. Hogyan összegezné eddigi benyomásait?

– Örülök, hogy ilyen csapatnál, ilyen stábbal dolgozhatok. Ha egy év múlva még itt leszek, akkor tudjuk meg pontosan, mire jutottam a játékosokkal. De örömteli, hogy mindannyian nagyon szeretnének fejlődni és napról napra jobbak lenni.

– Milyennek látja a futballunkat, a bajnokságunkat? Jobbra vagy rosszabbra számított?
– A magyar bajnokság erős, a dobogós csapatok mind jelentős játékerőt képviselnek. Szoros a versenyfutás, és egyik csapat ellen sem lehet biztosra menni. Jó példa erre, hogy a tabella alsó felében álló Puskás Akadémia a Mol Vidi és a Honvéd után a mi csapatunkat is legyőzte. Ukrán újságírók is kérdezték tőlem, mi a különbség a magyar és az ukrán futball között, és nekik is azt válaszoltam, hogy Magyarországon sokkal gyorsabban fejlődik a labdarúgás, mert a miniszterelnök elkötelezett támogatója a sportágnak, odahaza sajnos ezt nem lehet elmondani.

– Mennyire érzi úgy, hogy ez már az ön csapata? Olyan futballt játszik már a Ferencváros, amilyet elképzelt?

– Még nem vagyok itt túlságosan régen, de örömmel tölt el, hogy játékosaim arra törekednek, hogy napról napra jobbak legyenek. Több játékrendszer is van a fejemben, és amelyiket kitaláltam a csapatnak, egyelőre működik. Idővel bizonyára lesz rá lehetőségem, hogy egy másikat is kipróbáljak, de ezt most még semmi sem indokolja.

NB I, 2018–2019, 13. FORDULÓ
NOVEMBER 3., SZOMBATHELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
17.00: Paksi FC–Mol Vidi FC
Paks,
Városi Stadion
Kassai Viktor
17.00: Kisvárda–Bp. Honvéd
Kisvárda,
Várkerti Sporttelep
Solymosi Péter
17.00: Újpest FC–Szombathelyi Haladás
Budapest,
Szusza Ferenc Stadion
Karakó Ferenc
17.00: Puskás Akadémia–Diósgyőri VTK
Felcsút,
Pancho Aréna
Pintér Csaba
17.00: Mezőkövesd–Debreceni VSC
(Tv: M4 Sport)
Mezőkövesd,
Városi Stadion
Bognár Tamás
19.30: Ferencváros–MTK Budapest
(Tv: M4 Sport)
Budapest,
Groupama Aréna
Andó-Szabó Sándor
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik