Rebrov 500 néző előtt Juhárék ellen, fél év múlva már a Camp Nouban bombázott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.25. 11:42
null
Szerhij Rebrov a Mezőkövesd ellen mutatkozik be a Fradi kispadján (Fotó: Török Attila)
Szerhij Rebrov bemutatkozik a Ferencváros kispadján, így a Mezőkövesd–FTC mérkőzést övezi értelemszerűen a legnagyobb érdeklődés a labdarúgó NB I 6. körében. A Mol Vidi FC európai kupaszereplése miatt ez a forduló is csonka, hiszen a fehérváriak Újpest FC elleni mérkőzését elhalasztották. Jöjjenek a 6. forduló történelmi-statisztikai érdekességei!

A héten a Ferencvárostól közös megegyezéssel távozott a vezetőedző Thomas Doll, utódja az ukrán Szerhij Rebrov, nem csoda, hogy e heti fókuszunkban az NB I-es bemutatkozás előtt álló szakember lesz.

Az ukrán Rebrov az első nem határon túli magyar tréner, aki a volt Szovjetunió területéről érkezett és az NB I-ben edzősködhet – előtte a kárpátaljai Sándor István volt az egyetlen „fecske”. A 74 éves, jelenleg a Sepsi OSK szakmai igazgatójaként dolgozó Sándor Istvánt talán a legtöbben a Stadler FC-nél eltöltött évei miatt ismerhetik, ám irányította többek között a Nyíregyházát, a Diósgyőrt, a BVSC-t és a Vácot is.

Amikor az Ungvárról érkező Sándor István 1989-ben először nyilatkozott a Nemzeti Sportnak (akkor Népsportnak), akkor csapatáról úgy vélekedett, hogy gondolkodásban, felfogásban, képzettségben sok a tanulnivaló a magyar játékosoknak, akik technikailag úgy-ahogy képzettek. Érdekes „villámkórkép” volt ez a Valerij Lobanovszkijtól (is) tanuló szakembertől.

Maga Szerhij Rebrov először 1992-ben bukkant fel lapunk hasábjain, amikor arról adtunk hírt, hogy 18 évesen bemutatkozott az ukrán válogatottban Piscatawayben az Egyesült Államok ellen. Rebrovot a magyar nagyközönség először valószínűleg 1993 kora tavaszán láthatta, amikor a magyar utánpótlás-válogatott (melyben akkor mutatkozott be Dombi Tibor) Debrecenben 4–0-ra legyőzte az ukrán olimpiai válogatottat. Az ifjú ukrán tehetségnek nem sok momentuma lehetett a magyar védősor ellen. Egyetlen ziccerénél a korabeli tudósítás szerint „túl nagy gólt akart lőni”, és célt tévesztett.

Rebrov az ukrán olimpiai válogatott tagjaként járt Debrecenben
Rebrov az ukrán olimpiai válogatott tagjaként járt Debrecenben

Rebrov aztán ugyanebben az évben már azzal is bekerült a hírekbe, hogy óriási gólt szerzett a Camp Nouban az FC Barcelona ellen… Öt év múlva Rebrov már „rettegett hírű csatárként” járta Európa pályáit. Az említett magyar–ukrán utánpótlás-válogatott mérkőzésen pályára lépők közül messze az övé lett a legfényesebb karrier.

NB I-ES EDZŐVÁLTÁSOK A 2018–2019-ES SZEZONBAN
2018. augusztus 12.Kisvárda
Kondás Elemér helyett Dajka László
2018. augusztus 22.
FerencvárosThomas Doll helyett Szerhij Rebrov

BP. HONVÉD–DEBRECENI VSC

♦ Ez a 90. élvonalbeli bajnoki mérkőzés lesz a két csapat között. Az örökmérleg 37 Honvéd-siker, 22 döntetlen, 30 Loki-győzelem.

♦ A két csapat legutóbbi három bajnoki mérkőzését a Debrecen nyerte meg. Ennél hosszabb sikerszériája a Honvéd ellen csak 2008 és 2010 (egymás után 5 győzelem), illetve 2002 és 2006 (egymás után 7 győzelem) között volt a Lokinak.

♦ Ha most is nyer a Honvéd vendégeként a DVSC, akkor beállítja leghosszabb idegenbeli győzelmi sorozatát a kispestiek ellen (2002 és 2006 között szintén 3 mérkőzés).

♦ A Honvéd pályaválasztóként csak egyet tudott megnyerni a DVSC elleni legutóbbi nyolc bajnokijából.

♦ A DVSC ötös veretlenségi sorozatban van (két győzelem, három döntetlen). Herczeg András csapata legutóbb tavaly késő nyáron-ősszel tudott ilyen jó szériát építeni, akkor 9 mérkőzésen keresztül őrizte veretlenségét.

♦ A Honvéd 2018-ban csak két csapat ellen veszített pályaválasztóként bajnokit: az egyik a Vidi (1–4, 0–3), a másik a Debrecen (1–3).

MEZŐKÖVESD–FERENCVÁROS

♦ Nyolc NB I-es mérkőzést játszottak eddig, a Mezőkövesd egyet nyert meg, a Ferencváros ötöt, kétszer döntetlenre végeztek. Mezőkövesden egy hazai siker és két Fradi-győzelem a mérleg.

♦ A két csapat legutóbbi négy bajnoki mérkőzését a Ferencváros nyerte meg, fölénye is nagy: háromszor gólt sem kapott, a gólkülönbség 12–1.

♦ Szerhij Rebrov elődje, Thomas Doll 2014. március 2-án mutatkozott be az NB I-ben, a Ferencváros 1–1-es döntetlent játszott a Győri ETO-val. Doll négy nyeretlen bajnokival nyitott. Doll elődje, Ricardo Moniz (most a megbízott edzőként kinevezett Máté Csabát átugorjuk) a Honvéd elleni 0–2-vel kezdett. Az FTC legutóbbi, bajnoki győzelemmel nyitó állandó kinevezéssel dolgozó vezetőedzője Détári Lajos volt: 2011. szeptember 11-én a Fradi 2–0-ra legyőzte a Zalaegerszeget.

♦ A Mezőkövesd hármas nyeretlenségi sorozatban van, és legutóbbi hat bajnoki mérkőzéséből csak egyszer tudott egynél több gólt szerezni.

♦ Feltörni azért nem könnyű a kövesdi védelmet: a matyóföldiek legutóbbi kilenc NB I-es bajnokijuk egyikén sem kaptak egynél több gólt. Legutóbb – április 28-án – a Honvéd tudta bevenni egynél többször a Mezőkövesd kapuját (1–2).

♦ A Ferencváros hétmérkőzéses idegenbeli bajnoki veretlenségi sorozatban van, igaz, a hétből ötször ikszelt.

♦ Összességében az FTC már 17 veretlen bajnokinál tart, legutóbb – 2018. március 3-án – a DVTK győzte le 2–1-re. Ez a Ferencváros legjobb bajnoki veretlenségi szériája a 2014–2015-ös 34-es sorozat óta.

PAKSI FC–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ 10 NB I-es mérkőzést játszottak, de csak egyszer végeztek döntetlenre: ötször a Paks, négyszer a Puskás Akadémia győzött.

♦ Pakson „kicsit” egyhangú az eredménysor: négy mérkőzés, négy paksi siker, a négy találkozón ráadásul a tolnaiak 13 gólt pakoltak be a PAFC kapujába. Egyik paksi mérkőzésük sem hozott kevesebbet három találatnál.

♦ Még mindig tart a Paks rossz szériája, Csertői Aurél csapata nem tudott nyerni legutóbbi kilenc bajnoki mérkőzésén. Ez a leghosszabb aktív rossz sorozat az NB I-ben. A Paks legutóbb május 5-én a Vasast tudta legyőzni (1–0 idegenben), hazai pályán pedig április 28. óta nem nyert (Vidi, 2–0).

♦ A Paks legutóbbi hét hazai bajnoki mérkőzéséből csak egyet tudott megnyerni.

♦ Nem mintha a Puskás Akadémia jó szériában lenne: a felcsútiak ötös nyeretlenségi sorozattal nyitották a bajnokságot, idegenben hármas nyeretlenségi miniszériában vannak.

♦ Érdekes ugyanakkor, hogy vendégként a PAFC meglehetősen gólerős: tíz 2018-as idegenbeli bajnokiján csak egyszer maradt gólképtelen, legutóbbi kilenc meccsén pedig betalált legalább egyszer.

KISVÁRDA–DIÓSGYŐRI VTK

♦ A Kisvárda még mindig nyeretlen az NB I-ben, ám legutóbbi mérkőzésén első gólját és első pontját is megszerezte. A DVTK az előző körben aratta első győzelmét ebben a bajnokságban.

♦ Valami egészen pocsék idegenbeli sorozatban van a DVTK. A diósgyőriek 2017. október 28-án 3–0-ra győztek a Szombathelyi Haladás ellen (ez volt a második idegenbeli 3–0-s sikerük a Hali ellen ugyanabban a bajnokságban), azóta viszont se kép, se hang. Tizenkét idegenbeli bajnoki, két döntetlen, tíz vereség, és egyszer sem tudott egynél több gólt szerezni a DVTK, mely egyénként legutóbbi 17 vendégjátékából csak egyet tudott megnyerni.

♦ Tegyük még ehhez hozzá, hogy a DVTK legutóbbi hét idegenbeli bajnokiját kivétel nélkül elvesztette. Ilyen hosszú idegenbeli bajnoki vereségsorozata legutóbb 2009-ben volt a Diósgyőrnek, akkor hét bajnoki után törte meg a kudarcszériát.

♦ A feljutást hozó NB II-es szezonban csak a Szolnoki MÁV (3–2), a Győr (3–1), illetve a Siófok (2–0) tudott győzni Kisvárdán.

HALADÁS–MTK BUDAPEST

♦ 110 első osztályú bajnoki mérkőzést játszottak eddig egymással. Az MTK jelentős fölényben van az örökmérleget tekintve: a fővárosi kék-fehérek 49, a szombathelyiek 33 mérkőzést nyertek meg, 28 találkozó döntetlenre végződött.

♦ Az MTK veretlenül hozta legutóbbi négy idegenbeli mérkőzését a Haladás ellen (egy győzelem, három döntetlen).

♦ Az MTK hosszú története egyik legkínosabb vereségét szenvedte el Szombathelyen 1983. május 25-én, amikor „belenézett” egy 7–1-es pofonba. „Elég sok mérkőzést láttam már eddig, de olyan esetre, ami velünk szerdán történt, még nem emlékszem” – hüledezett két nappal később lapunk hasábjain Danszky József szakosztályelnök. A másik végpont: 1957-ben az MTK 8:1-re győzte le a Halit.

♦ Amióta átadták a Haladás új stadionját, a szombathelyi csapat otthon még nem veszített bajnokit. A veretlenségi sorozat immár 10 mérkőzés óta tart (6 győzelem, 4 döntetlen). A Hali csak egyszer nem tudott gólt szerezni új otthonában, a Balmazújváros ért el ellene 0–0-t.

♦ Az MTK legutóbbi három idegenbeli bajnoki mérkőzésén 2 vagy több gólt szerzett.

MOL VIDI FC–ÚJPEST FC – ELHALASZTOTTÁK

♦ A mérkőzést a Mol Vidi FC AEK Athén elleni Bajnokok Ligája playoffköre miatt halasztották el későbbi időpontra.


NB I, 2018–2019, 6. FORDULÓ
AUGUSZTUS 25., SZOMBATHELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
17.00: Bp. Honvéd–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport)Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionBognár Tamás
19.30: Kisvárda–Diósgyőri VTKKisvárda, Várkerti Sporttelep Szőts Gergely
19.30: Paksi FC–Puskás Akadémia FCPaks, Városi Stadion
Farkas Ádám
19.30: Mezőkövesd Zsóry–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
Mezőkövesd, Városi StadionIványi Zoltán
20.45: Szombathelyi Haladás–MTKSzombathely, Haladás Stadion
Karakó Ferenc
A Mol Vidi FC–Újpest FC mérkőzést elhalasztották.
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 5 4 1 14–4 +10 13
2. Budapest Honvéd 5 4 1 9–5 +4 12
3. MTK Budapest 5 3 1 1 9–8 +1 10
4. Debreceni VSC 5 2 3 8–5 +3 9
5. Mol Vidi FC 4 2 2 9–2 +7 8
6. Újpest FC 5 1 3 1 5–6 –1 6
7. Mezőkövesd Zsóry FC 4 1 2 1 5–4 +1 5
8. Szombathelyi Haladás 5 1 1 3 7–10 –3 4
9. Diósgyőri VTK 5 1 1 3 4–9 –5 4
10. Paksi FC 5 3 2 4–7 –3 3
11. Puskás Akadémia FC 5 2 3 5–8 –3 2
12. Kisvárda 5 1 4 1–12 –11 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik