HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.08.25 11:42 Frissítve: 2018.08.27 10:39

Rebrov 500 néző előtt Juhárék ellen, fél év múlva már a Camp Nouban bombázott

Szerhij Rebrov bemutatkozik a Ferencváros kispadján, így a Mezőkövesd–FTC mérkőzést övezi értelemszerűen a legnagyobb érdeklődés a labdarúgó NB I 6. körében. A Mol Vidi FC európai kupaszereplése miatt ez a forduló is csonka, hiszen a fehérváriak Újpest FC elleni mérkőzését elhalasztották. Jöjjenek a 6. forduló történelmi-statisztikai érdekességei!

Szerhij Rebrov a Mezőkövesd ellen mutatkozik be a Fradi kispadján (Fotó: Török Attila)

 

A héten a Ferencvárostól közös megegyezéssel távozott a vezetőedző Thomas Doll, utódja az ukrán Szerhij Rebrov, nem csoda, hogy e heti fókuszunkban az NB I-es bemutatkozás előtt álló szakember lesz.

Az ukrán Rebrov az első nem határon túli magyar tréner, aki a volt Szovjetunió területéről érkezett és az NB I-ben edzősködhet – előtte a kárpátaljai Sándor István volt az egyetlen „fecske”. A 74 éves, jelenleg a Sepsi OSK szakmai igazgatójaként dolgozó Sándor Istvánt talán a legtöbben a Stadler FC-nél eltöltött évei miatt ismerhetik, ám irányította többek között a Nyíregyházát, a Diósgyőrt, a BVSC-t és a Vácot is.

 
Az NB I-es csapatok nyári átigazolásai
Az átigazolási piac legfrissebb, magyar vonatkozású hírei

Amikor az Ungvárról érkező Sándor István 1989-ben először nyilatkozott a Nemzeti Sportnak (akkor Népsportnak), akkor csapatáról úgy vélekedett, hogy gondolkodásban, felfogásban, képzettségben sok a tanulnivaló a magyar játékosoknak, akik technikailag úgy-ahogy képzettek. Érdekes „villámkórkép” volt ez a Valerij Lobanovszkijtól (is) tanuló szakembertől.

Maga Szerhij Rebrov először 1992-ben bukkant fel lapunk hasábjain, amikor arról adtunk hírt, hogy 18 évesen bemutatkozott az ukrán válogatottban Piscatawayben az Egyesült Államok ellen. Rebrovot a magyar nagyközönség először valószínűleg 1993 kora tavaszán láthatta, amikor a magyar utánpótlás-válogatott (melyben akkor mutatkozott be Dombi Tibor) Debrecenben 4–0-ra legyőzte az ukrán olimpiai válogatottat. Az ifjú ukrán tehetségnek nem sok momentuma lehetett a magyar védősor ellen. Egyetlen ziccerénél a korabeli tudósítás szerint „túl nagy gólt akart lőni”, és célt tévesztett.

Rebrov az ukrán olimpiai válogatott tagjaként járt Debrecenben

Rebrov aztán ugyanebben az évben már azzal is bekerült a hírekbe, hogy óriási gólt szerzett a Camp Nouban az FC Barcelona ellen… Öt év múlva Rebrov már „rettegett hírű csatárként” járta Európa pályáit. Az említett magyar–ukrán utánpótlás-válogatott mérkőzésen pályára lépők közül messze az övé lett a legfényesebb karrier.

NB I-ES EDZŐVÁLTÁSOK A 2018–2019-ES SZEZONBAN
2018. augusztus 12.Kisvárda
Kondás Elemér helyett Dajka László
2018. augusztus 22.
FerencvárosThomas Doll helyett Szerhij Rebrov

BP. HONVÉD–DEBRECENI VSC

♦ Ez a 90. élvonalbeli bajnoki mérkőzés lesz a két csapat között. Az örökmérleg 37 Honvéd-siker, 22 döntetlen, 30 Loki-győzelem.

♦ A két csapat legutóbbi három bajnoki mérkőzését a Debrecen nyerte meg. Ennél hosszabb sikerszériája a Honvéd ellen csak 2008 és 2010 (egymás után 5 győzelem), illetve 2002 és 2006 (egymás után 7 győzelem) között volt a Lokinak.

♦ Ha most is nyer a Honvéd vendégeként a DVSC, akkor beállítja leghosszabb idegenbeli győzelmi sorozatát a kispestiek ellen (2002 és 2006 között szintén 3 mérkőzés).

♦ A Honvéd pályaválasztóként csak egyet tudott megnyerni a DVSC elleni legutóbbi nyolc bajnokijából.

♦ A DVSC ötös veretlenségi sorozatban van (két győzelem, három döntetlen). Herczeg András csapata legutóbb tavaly késő nyáron-ősszel tudott ilyen jó szériát építeni, akkor 9 mérkőzésen keresztül őrizte veretlenségét.

♦ A Honvéd 2018-ban csak két csapat ellen veszített pályaválasztóként bajnokit: az egyik a Vidi (1–4, 0–3), a másik a Debrecen (1–3).

MEZŐKÖVESD–FERENCVÁROS

♦ Nyolc NB I-es mérkőzést játszottak eddig, a Mezőkövesd egyet nyert meg, a Ferencváros ötöt, kétszer döntetlenre végeztek. Mezőkövesden egy hazai siker és két Fradi-győzelem a mérleg.

♦ A két csapat legutóbbi négy bajnoki mérkőzését a Ferencváros nyerte meg, fölénye is nagy: háromszor gólt sem kapott, a gólkülönbség 12–1.

♦ Szerhij Rebrov elődje, Thomas Doll 2014. március 2-án mutatkozott be az NB I-ben, a Ferencváros 1–1-es döntetlent játszott a Győri ETO-val. Doll négy nyeretlen bajnokival nyitott. Doll elődje, Ricardo Moniz (most a megbízott edzőként kinevezett Máté Csabát átugorjuk) a Honvéd elleni 0–2-vel kezdett. Az FTC legutóbbi, bajnoki győzelemmel nyitó állandó kinevezéssel dolgozó vezetőedzője Détári Lajos volt: 2011. szeptember 11-én a Fradi 2–0-ra legyőzte a Zalaegerszeget.

♦ A Mezőkövesd hármas nyeretlenségi sorozatban van, és legutóbbi hat bajnoki mérkőzéséből csak egyszer tudott egynél több gólt szerezni.

♦ Feltörni azért nem könnyű a kövesdi védelmet: a matyóföldiek legutóbbi kilenc NB I-es bajnokijuk egyikén sem kaptak egynél több gólt. Legutóbb – április 28-án – a Honvéd tudta bevenni egynél többször a Mezőkövesd kapuját (1–2).

♦ A Ferencváros hétmérkőzéses idegenbeli bajnoki veretlenségi sorozatban van, igaz, a hétből ötször ikszelt.

♦ Összességében az FTC már 17 veretlen bajnokinál tart, legutóbb – 2018. március 3-án – a DVTK győzte le 2–1-re. Ez a Ferencváros legjobb bajnoki veretlenségi szériája a 2014–2015-ös 34-es sorozat óta.

PAKSI FC–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ 10 NB I-es mérkőzést játszottak, de csak egyszer végeztek döntetlenre: ötször a Paks, négyszer a Puskás Akadémia győzött.

♦ Pakson „kicsit” egyhangú az eredménysor: négy mérkőzés, négy paksi siker, a négy találkozón ráadásul a tolnaiak 13 gólt pakoltak be a PAFC kapujába. Egyik paksi mérkőzésük sem hozott kevesebbet három találatnál.

♦ Még mindig tart a Paks rossz szériája, Csertői Aurél csapata nem tudott nyerni legutóbbi kilenc bajnoki mérkőzésén. Ez a leghosszabb aktív rossz sorozat az NB I-ben. A Paks legutóbb május 5-én a Vasast tudta legyőzni (1–0 idegenben), hazai pályán pedig április 28. óta nem nyert (Vidi, 2–0).

♦ A Paks legutóbbi hét hazai bajnoki mérkőzéséből csak egyet tudott megnyerni.

♦ Nem mintha a Puskás Akadémia jó szériában lenne: a felcsútiak ötös nyeretlenségi sorozattal nyitották a bajnokságot, idegenben hármas nyeretlenségi miniszériában vannak.

♦ Érdekes ugyanakkor, hogy vendégként a PAFC meglehetősen gólerős: tíz 2018-as idegenbeli bajnokiján csak egyszer maradt gólképtelen, legutóbbi kilenc meccsén pedig betalált legalább egyszer.

KISVÁRDA–DIÓSGYŐRI VTK

♦ A Kisvárda még mindig nyeretlen az NB I-ben, ám legutóbbi mérkőzésén első gólját és első pontját is megszerezte. A DVTK az előző körben aratta első győzelmét ebben a bajnokságban.

♦ Valami egészen pocsék idegenbeli sorozatban van a DVTK. A diósgyőriek 2017. október 28-án 3–0-ra győztek a Szombathelyi Haladás ellen (ez volt a második idegenbeli 3–0-s sikerük a Hali ellen ugyanabban a bajnokságban), azóta viszont se kép, se hang. Tizenkét idegenbeli bajnoki, két döntetlen, tíz vereség, és egyszer sem tudott egynél több gólt szerezni a DVTK, mely egyénként legutóbbi 17 vendégjátékából csak egyet tudott megnyerni.

♦ Tegyük még ehhez hozzá, hogy a DVTK legutóbbi hét idegenbeli bajnokiját kivétel nélkül elvesztette. Ilyen hosszú idegenbeli bajnoki vereségsorozata legutóbb 2009-ben volt a Diósgyőrnek, akkor hét bajnoki után törte meg a kudarcszériát.

♦ A feljutást hozó NB II-es szezonban csak a Szolnoki MÁV (3–2), a Győr (3–1), illetve a Siófok (2–0) tudott győzni Kisvárdán.

HALADÁS–MTK BUDAPEST

♦ 110 első osztályú bajnoki mérkőzést játszottak eddig egymással. Az MTK jelentős fölényben van az örökmérleget tekintve: a fővárosi kék-fehérek 49, a szombathelyiek 33 mérkőzést nyertek meg, 28 találkozó döntetlenre végződött.

♦ Az MTK veretlenül hozta legutóbbi négy idegenbeli mérkőzését a Haladás ellen (egy győzelem, három döntetlen).

♦ Az MTK hosszú története egyik legkínosabb vereségét szenvedte el Szombathelyen 1983. május 25-én, amikor „belenézett” egy 7–1-es pofonba. „Elég sok mérkőzést láttam már eddig, de olyan esetre, ami velünk szerdán történt, még nem emlékszem” – hüledezett két nappal később lapunk hasábjain Danszky József szakosztályelnök. A másik végpont: 1957-ben az MTK 8:1-re győzte le a Halit.

♦ Amióta átadták a Haladás új stadionját, a szombathelyi csapat otthon még nem veszített bajnokit. A veretlenségi sorozat immár 10 mérkőzés óta tart (6 győzelem, 4 döntetlen). A Hali csak egyszer nem tudott gólt szerezni új otthonában, a Balmazújváros ért el ellene 0–0-t.

♦ Az MTK legutóbbi három idegenbeli bajnoki mérkőzésén 2 vagy több gólt szerzett.

MOL VIDI FC–ÚJPEST FC – ELHALASZTOTTÁK

♦ A mérkőzést a Mol Vidi FC AEK Athén elleni Bajnokok Ligája playoffköre miatt halasztották el későbbi időpontra.


NB I, 2018–2019, 6. FORDULÓ 
AUGUSZTUS 25., SZOMBATHELYSZÍN  
JÁTÉKVEZETŐ
17.00: Bp. Honvéd–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport)Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionBognár Tamás
19.30: Kisvárda–Diósgyőri VTKKisvárda, Várkerti Sporttelep Szőts Gergely
19.30: Paksi FC–Puskás Akadémia FCPaks, Városi Stadion
Farkas Ádám
19.30: Mezőkövesd Zsóry–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
Mezőkövesd, Városi StadionIványi Zoltán
20.45: Szombathelyi Haladás–MTKSzombathely, Haladás Stadion 
Karakó Ferenc
A Mol Vidi FC–Újpest FC mérkőzést elhalasztották.
TABELLA •  GÓLLÖVŐLISTA

AZ ÁLLÁS 
  1. Ferencvárosi TC 5 4 1 14–4 +10 13
  2. Budapest Honvéd 5 4 1 9–5   +4 12
  3. MTK Budapest 5 3 1 1 9–8   +1 10
  4. Debreceni VSC 5 2 3 8–5   +3   9
  5. Mol Vidi FC 4 2 2 9–2   +7   8
  6. Újpest FC 5 1 3 1 5–6   –1   6
  7. Mezőkövesd Zsóry FC 4 1 2 1 5–4   +1   5
  8. Szombathelyi Haladás 5 1 1 3 7–10   –3   4
  9. Diósgyőri VTK 5 1 1 3 4–9   –5   4
10. Paksi FC 5 3 2 4–7   –3   3
11. Puskás Akadémia FC 5 2 3 5–8   –3   2
12. Kisvárda 5 1 4 1–12 –11   1
2019.01.20 23:33:16

Labdarúgó NB I N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Az ultra a meccs – önnön létének demonstrációja – idején érzelmi függőségben él, azt, hogy a bírót, az ellenfelet szidhatom, de a „másságokat” már nem, képtelen szétválasztani.

2019.01.20 14:31:08

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Negyedik törökországi felkészülési mérkőzésén a második vereségét szenvedte el a Ferencváros.

2019.01.19 14:05:50

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A Sion elleni meccsen bemutatkozott a Ferencváros új igazolása, Lasa Dvali.

2019.01.18 17:17:30

Labdarúgó NB I ILKU MIKLÓS

Az UEFA éves pénzügyi jelentése alapján elhelyezhetjük magunkat a futballtérképen.

2019.01.17 16:05:08

Labdarúgó NB I PÓR KÁROLY

Sisa Tibor bemutatta az új, kooperatív oktatási modellt, és futballunk nagy lehetőségéről is beszélt.

Hiba történt a rendszerünkben. A hiba kijavításáig kérjük türelmed és megértésed.