Radót több mint egymillió euróért vihetik?

Vágólapra másolva!
2014.02.19. 08:47
null
Radó András, a haladás legértékesebb játékosa (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Továbbra is kapósak a Haladás akadémiáján nevelkedő labdarúgók. Kovács Istvánt már két éve, ötszázezer euróért megvette a Videoton, míg Illés Béla, a Haladás kisebbségi tulajdonosa szerint Radó Andrásért egymillió eurónál (312 millió forint) többet is fizethet kérője. Mindeközben Ugrai Rolandért a Ferencváros jelentkezett be – erről Tóth Miklós ügyvezető beszélt a Nemzeti Sportnak.

 

HOSSZABBÍTÓ TEHETSÉGEK

A transfmarkt.de hatszázezer euróra becsüli Radó András árát. A Ferencváros elnöke, Kubatov Gábor pedig decemberben arról értekezett a Facebookon, hogy tudomása szerint a fiatal támadó több mint háromszor annyiba kerül, mint amennyit Böde Dánielért fizettek, vagyis mintegy hétszázezer eurót kér érte a Haladás. A fiatal játékos iránt télen több külföldi klub is érdeklődött, mégis hosszabbított a Haladással, ez a szombathelyi vezetőket dicséri. Ráadásul nem csak ő, hanem két másik fiatal, Medgyes Zoltán és Németh Márió is hosszabbított – pedig utóbbinak is volt kérője, információink szerint a DVTK csábította.

SZAVAZÁS

Ön szerint Radó András játékjoga megér egymillió eurót?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Valóban a téli szünet egyik legjelentősebb szakmai és üzleti akcióját hajtottuk végre azzal, hogy megtartottuk értékeinket – mondta a Nemzeti Sportnak Illés Béla, a korábbi 64-szeres válogatott labdarúgó, a Haladás labdarúgócsapatát működtető vállalkozás kisebbségi tulajdonosa.– Nemcsak Radó Andrással hosszabbítottunk, az ősszel egyre több lehetőséget kapó és egyre jobb formában futballozó, ugyancsak az akadémiáról kikerülő Németh Márióval és a szintén tehetségnek tartott Medgyes Zoltánnal is.”

Természetesen Szombathelyen tisztában vannak vele, hogy a játékosok tehetnek a legtöbbet értékük emelkedéséért. Nagy kérdés persze, hogy kit mikor érdemes piacra dobni. Voltak sokan, akik a vezetők szemére vetették Kovács István korai eladását, hiszen a Videotonba kerülő labdarúgó két éve még a válogatott közelébe sem került, s nyilván válogatottként jóval többet kasszírozhatott volna érte a Haladás.

OPTIMISTA TULAJDONOS

„Szembesültünk magunk is a kérdéssel – folytatta Illés Béla. – Bár a futballban nem »játszik« a feltételes mód, mégis állítom, ha marasztaljuk Kovács Istvánt, lehet, hogy nincs Radón Andrásunk vagy Németh Máriónk, akinek az őszi teljesítménye alapján egyre följebb kúszik az ára, és ma már jóval többet kapnánk középcsatárunkért, mint a Videotonhoz szerződő játékosunkért.”

A válogatottság valóban sokat számít, s mert Radó András tagja Pintér Attila szövetségi kapitány keretének, nem lenne meglepetés, ha hamarosan az Európa-bajnokságra készülő együttes meghatározó játékosává nőné ki magát. Ma már Németh Máriót is kétszázezer euróra tartja a transzfermarkt.de, s az egyaránt 19 éves Medgyes Zoltán és Zsirai Martin értéke is közelít a százezerhez. Persze a piaci élet szereplői tudják, az árakat mindig a kereslet-kínálat szabja meg, ennek ellenére joggal bizakodhatnak a szombathelyiek, hiszen egyre-másra kerülnek az élvonalban szereplő együttes keretébe az akadémián pallérozódó fiatalok.

„Büszkék is vagyunk – mondta Illés Béla. – Jóslatokba nem szívesen bocsátkoznék, de könnyen lehet, hogy Radó Andrásért egymillió eurónál is többet ajánl valamelyik klub. Hogy aztán eladjuk vagy sem, azt a taggyűlés dönti el, s nyilván nemcsak az üzleti, hanem a szakmai érdekek is szem előtt lesznek.”

Illés Béla meglehetősen optimista annak tükrében, hogy a Nemzeti Sport Online őszi piacelemzéséből kiderül, az elmúlt átigazolási időszakok során, két éve nem vásárolt ki külföldi klub magyar NB I-es labdarúgót az élő szerződéséből. A legutóbbi, akiért fizettek az ugyancsak szombathelyi Simon Ádám volt (a transfermarkt.de adatai alapján 980 ezer euróba került), aki azóta kölcsönbe már vissza is tért a Palermótól. Ezt a kétéves időszakot törte meg a jelenlegi átigazolási időszakban az MTK-tól a holland Heerenveenhez távozó Varga Szabolcs.

ELADÓ A CSATÁR

Arra a kérdésre, hogy Radó András, Németh Márió, Medgyes Zoltán vagy Zsirai Martin után ki lehet az újabb akadémiáról érkező szombathelyi tehetség, a kisebbségi tulajdonos nem kívánt névvel szolgálni. Azt mondta, az 1996-os korosztályból idővel többen is bekerülhetnek a felnőttcsapatba, ám kapkodni nem szabad, szükség van a rutinos labdarúgókra is. Ezért aztán megkezdték a tárgyalásokat a Haladás alapembereinek számító Schimmer Szabolccsal, Guzmics Richárddal, Tóth Péterrel, Halmosi Péterrel és Nagy I Gáborral, továbbá egyezségre készülnek a szintén rutinos játékosnak mondható, a kerethez csütörtökön csatlakozó Hrepka Ádámmal is, akivel fél évre szóló szerződést kötnek.

Ugyanakkor egy saját nevelésű labdarúgó távozhat is. „Kapcsolatban vagyunk a Ferencvárossal, tárgyalunk Ugrai Rolandról, de megegyezés jelenleg még nincs. Most a ferencvárosiak hivatalos ajánlatára várunk” – árulta el tegnap a 21 éves csatárral kapcsolatban a Nemzeti Sportnak Tóth Miklós ügyvezető.

A 48 NB I-es meccsen hét gólt jegyző Ugrait kétszázezer euróra becsült a Transfermarkt, de nem lenne meglepő, ha már ezen összeg feléért is elengednék a szombathelyiek.

 

A HALADÁS LEGÉRTÉKESEBB UTÁNPÓTLÁSKORÚ JÁTÉKOSAI A TRANSFERMARKT SZERINT
Radó András 600 ezer euró
Németh Márió 200 ezer euró
Ugrai Roland 200 ezer euró
Gyurján Bence 150 ezer euró
Szakály Attila 150 ezer euró
Kalász Milán 125 ezer euró
Mursits Roland 125 ezer euró
Czafit Richárd 75 ezer euró
Medgyes Zoltán 75 ezer euró
Zsirai Martin 75 ezer euró
Forrás: transfermarkt.de

 

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A HALADÁSNÁL
Érkezők: Dvorschák Gábor (szabadon igazolható, legutóbb Carl Zeiss Jena – Németország), Gyűrű László (szabadon igazolható, legutóbb Nagymegyer – MSK Vel'ky Meder – Szlovákia), Hrepka Ádám (szabadon igazolható, legutóbb Bnei Jehuda – Izrael)
Távozott/távozhat: Andorka Péter (Gyirmót FC Győr), Czafit Richárd (körmendi kölcsön után Balatonfüred – kölcsönbe), Jagodics Bence (Lombard Pápa), Kulcsár Kornél (zalaegerszegi kölcsön után Lombard Pápa – kölcsönbe), Németh Márió (Diósgyőri VTK?), Rajos Gábor (FC Ajka), Ugrai Roland (FTC?)
Kiszemeltek: –
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik