Puskás–Suzuki-kupa: gálázott, újra győzött a Puskás Akadémia

Vágólapra másolva!
2021.07.27. 18:43
A Bayern München után a Csíkszeredát is legyőzte a Puskás Akadémia a Puskás–Suzuki-kupán, a házigazda 5–1-re nyert a második mérkőzésén Felcsúton. A Budapest Honvéd a brazil Flamengo után a portugál Sportinggal is gól nélküli döntetlent játszott.
A második félidőben álázott a Puskás Akadémia a Csíkszereda ellen 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Török Attila)
A második félidőben álázott a Puskás Akadémia a Csíkszereda ellen A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Török Attila)

Két évvel ezelőtt a Puskás–Suzuki-kupán a Puskás Akadémia éppúgy a Bayern München ellen kezdett, mint a mostani tornán, akkor 3–0-ra győzött, most meg 2–0-ra. A 2019-es folytatás akkor nem jól alakult, hiszen az NK Osijektől 1–0-ra kikapott az akkor még Széllesi Zoltán irányította csapat, igaz, csoportjában így is az élen végzett, és eljutott a fináléig. A Bayern München hétfői magabiztos legyőzése után Felcsúton mindenki abban bízott, hogy az FK Csíkszereda ellen is meglesz a győzelem, már csak azért is, mert az ellenfél a bemutatkozó meccsén 4–0-ra kikapott az NK Osijektől. Noha az erdélyi csapat bemutatkozása nem sikerült jól, azt azért érdemes leírni, hogy az FK Csíkszereda utánpótlás-nevelő műhelye, a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia folyamatosan fejlődik, lépeget előre, és a helyi sportági szövetség (FRF) rangsorában a harmadik helyen áll Romániában a Gheorghe Hagi által alapított Viitorul Constanta és az FCSB Akadémiája mögött. A Székelyföldi Labdarúgó Akadémián készülő fiatalok az FK Csíkszereda színeiben futballoznak a romániai korosztályos bajnokságban: az U19-es együttes bajnok, az U16-os ezüstérmes, az U17-es pedig az ötödik helyen végzett legutóbb.

Székely Gábor vezetőedzőnek semmi oka nem volt arra, hogy változtasson a Bayern München elleni kezdő tizenegyen – nem is változtatott. A Puskás Akadémia azonnal magához ragadta a kezdeményezést, és bár helyzetei korábban is voltak, a 11. percben Kicsun Jevhenyij lövésével meg is szerezte a vezetést. Nem volt kérdés, melyik csapat képvisel nagyobb játékerőt, ám elengedő volt egyetlen rossz helyezkedés a védelemben, és Orbán Milán kiegyenlített. Úgy tűnt, döntetlennel zárul az első félidő, azonban a ráadásban Bakti Balázs remek megmozdulással csapatát juttatta előnyhöz. Kocsis Dominik szépségdíjas találata jelezte, aligha borul a papírforma: nem is borult. Kiss Norbert kétszer még az ellenfél kapujába fejelte a labdát, így fölényes siker lett a vége.

„A Bayern München elleni mérkőzés után fáradtabbak voltunk, de küzdöttünk egymásért, és ez meghozta gyümölcsét – mondta a Puskás Akadémia harmadik találatát jegyző Kocsis Dominik. – Próbáltuk a lehetőségeinket góllal befejezni, meg is szereztük a vezetést, azonban egyet hibáztunk, és máris egyenlített az ellenfél. Egy jó csapat ismérve, hogy ilyenkor nem zuhan össze, mi is mentünk tovább, s végül fölényes győzelem lett a vége. Talán mondanom sem kell, a harmadik meccsünket is meg akarjuk nyerni, mi több a célunk az, hogy a klub történetében először megnyerjük a tornát.”

A MÉRKŐZÉS

A torna nyitó napján a címvédő brazil CR Flamengo ellen hétfőn már bemutatkoztak a Budapest Honvéd játékosai, egy nappal később Cristiano Ronaldo nevelőklubja, a Sporting CP várt a kispesti fiatalokra. A portugál együttesben technikailag képzett játékosok vannak, idővel az is kiderült, hogy keménységért sem mennek a szomszédba.

Rengeteget szabálytalankodtak, a lelátón ülők sokszor becsukták a szemüket egy-egy párharc láttán, a játékvezetőnek sokszor kellett fegyelmeznie. A Honvéd játékosai minden tekintetben felvették a versenyt a riválissal, sokat tettek azért, hogy megnyerjék a párharcot.

A Sporting emberhátrányban fejezte be a meccset, a hosszabbításban Joao Pereira fejesénél így is közel járt a győztes gólhoz. Maradjunk annyiban, igazságtalan lett volna, ha az a csúsztatás bemegy...

Kemény meccs volt a Honvédé, ismét gól nélkül (Fotó: pfla.hu)
Kemény meccs volt a Honvédé, ismét gól nélkül (Fotó: pfla.hu)

A csoport másik meccsén a Flamengo gólzáporos döntetlent játszott a belga Genkkel. Előbb a belgák vezettek, majd 2–1-re fordított a brazil csapat. A Genk két perc alatt szerzett két góllal ismét a maga javára fordította az állást, de a 44. percben egyenlített a Flamengo, és 3–3 lett a vége.

PUSKÁS–SUZUKI-KUPA
A-CSOPORT

PUSKÁS AKADÉMIA– FK CSÍKSZEREDA 5–1
(2–1)
Felcsút, Puskás Akadémia, Puskás-pálya, 400 néző. Vezette: Berke Balázs (Király Krisztián, Kullmann Tamás)
PUSKÁS AKADÉMIA: Pécsi – Koch, Farkas B. (Vajda R., 54.), Babós, Bányai (Korodi 54.) – Kiss N., Kocsis D. – Szabó V., Bakti (Major M., 44.), Kicsun (Dusinszki 46.) – Gruber (Sárközi 54.). Vezetőedző: Székely Gábor
CSÍKSZEREDA: Lukács – Precup (Colceriu 40.), Csedő, Simon E., Barsan – Boni (Bóné 40.) – Sebestyén, Omar, Orbán M. (Tamás B., 54.), Kecskés D. (Balogh Sz., 50.) – Bíró T. Vezetőedző: Demény Norbert
Gólszerző: Kicsun (11.), Bakti (30+1.), Kocsis D. (43.), Kiss N. (51., 60.), ill. Orbán M. (21.)
MESTERMÉRLEG
Székely Gábor: –
Nagy önbizalommal kezdtünk, figyelni kellett, hogy ez ne üssön vissza. Koncentrált volt a csapat, jól játszott, már az első játékrészben is voltak a helyzetek. Egy hibából gólt kaptunk, de rögtön tudtunk váltani. Izgatottan várjuk a csütörtöki, Eszék elleni meccset.
Demény Norbert: – A hétfői mérkőzés után mindenképpen javítani szerettünk volna, még akkor is, ha szerintem azon a meccsen nem volt négy gól különbség a csapatok között. A Puskás Akadémia ellen az első játékrészben nem játszottunk rosszul, az eredmény is vállalható volt, a fordulás után azonban már fölénk kerekedett ellenfelünk. Azért azt is tudni kell, nemcsak az eredmény a fontos, hanem a játékosok nevelése is.

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Puskás Akadémia 2
2
7–1 6
2. NK Osijek
1
1


4–0
3
3. Bayern München 1 1 0–2 0
4. Csíkszereda 2
21–90

B-CSOPORT
BUDAPEST HONVÉD–SPORTING CP (portugál) 0–0
Felcsút,
Puskás Akadémia, 4. pálya. Vezette: Nagy Róbert (Márkus Tamás, Berényi Ákos)
BUDAPEST HONVÉD: Schrankó – Gincsai, Szabó T., Pekár, Nagy Z. – Keresztes, Kocsis G. – Tarcson (László M., 45.), Szűcs T. (Dénes, 60+1), Krajcsovics – Fábiánkovits (Ulbert, 45.). Vezetőedző: Pinezits Máté
SPORTING: Pinto – Travassos, Pereira, Muniz, Moreira (Junior, 43.) – Octavio (Besugo, a szünetben), Justo – Mane (Carvalho, 43.), Fernandes, Anjos (Gomes, 48.) – Ribeiro (Semedo, 48.). Vezetőedző: Pedro Coelho
Kiállítva: Muniz az 56. percben
MESTERMÉRLEG
Pinezits Máté:
– Csak szuperlatívuszokban lehet beszélni a csapatról, a játékosokról. Amikor futballozni kellett, futballoztunk, amikor szervezettnek kellett lenni, szervezettek voltunk. Jó lett volna gólt szerezni, de reálisan kell látni: hétfőn brazil topcsapattal játszottunk, most a portugál topcsapat volt a rivális. Nem kibekkelni akartuk a meccset, hanem voltak labdakihozatalaink, támadni akartunk, szóval futballoztunk.

CR Flamengo–KRC Genk 3–3 (1–1)

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Flamengo 2

2
3–3 2
2. Honvéd
2

2

0–0
2
3. Genk 1 1

3–3 1
4. Sporting 1
1

0–01

A további program
Július 28., szerda
Flamengo–Sporting, 14.00
Budapest Honvéd–Genk, 15.45
Bayern München–Osijek, 17.30
Július 29., csütörtök

Bayern München–Csíkszereda 11.00
Sporting–Genk 13.45
Puskás Akadémia–Osijek 15.30
Július 30., péntek
Mérkőzés a 7. helyért – 11.00
Mérkőzés az 5. helyért – 11.00
Bronzmeccs

15.00 – Tv: Duna World
Döntő
16.30 – Tv: M4 Sport

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik