Öt éve nem kezdett így a Fehérvár, Honvéd-veréssel folytathatja

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.09.14. 10:00
null
Vadócz Krisztián egy éve játszott a Vidi ellen, ezúttal pedig a fehérváriak ellen térhet vissza, miután a héten ismét szerződtette őt a Honvéd (Fotó: Török Attila, archív)
A magyar válogatott két vereséggel zárta szeptemberi mérkőzéseit, a rövid szünet után visszatér a labdarúgó NB I, méghozzá a 6. fordulóval. Már csak egy százszázalékos (és veretlen) csapat van a mezőnyben: a Mol Fehérvár FC, amely a Budapest Honvéddal vívja a forduló rangadóját. A Ferencváros Paksra látogat, az Újpest a Debrecent fogadja.

 

Az NB I 6. fordulójának mindegyik mérkőzését szombaton rendezik, a jövő héten aztán ismét szünet következik: szeptember 22-én ugyan lejátsszák az elmaradt ZTE FC–Ferencváros találkozót, ám a többi klubra Magyar Kupa-mérkőzések várnak, a Zete és a Fradi szeptember 25-én lép pályára az MK-ban. Addig viszont kiderül, megőrzi-e hibátlan mérlegét az NB I egyetlen százszázalékos csapata – nem rosszak a Fehérvár esélyei…

ÚJPEST FC–DEBRECENI VSC

♦ Kereken 100 élvonalbeli bajnokit vívtak eddig egymással, a mérleg az Újpest felé billen, 47 fővárosi és 20 debreceni siker, 33 döntetlen.

♦ A mérleg „elbillenésének” az oka az Újpest hatalmas hazai fölénye. A DVSC csupán négyszer (1982-ben 2–3, 2003-ban 0–3, 2012-ben 1–5, 2013-ban 1–4) tudott nyerni ötven kísérletből az Újpest vendégeként. Az Újpest veretlen a legutóbbi hét, a Loki ellen pályaválasztóként megvívott bajnokiján. Az első Újpest–Debrecen bajnoki végeredménye 10:1 volt, mondhatni, ez ízelítőt adott abból, hogy a Lokinak nem lesz könnyű az Újpest vendégeként…

♦ Az Újpest a DVSC elleni előző hat bajnokiján megőrizte a veretlenségét, háromszor nyert, háromszor döntetlent játszott. A Loki legutóbb 2017 májusában (Jonathan Heris öngóljával) verte meg az Újpestet.

♦ Kimondottan rossz szériában van az Újpest, legutóbbi 11 bajnoki mérkőzéséből csupán egyet tudott megnyerni, s pályaválasztóként hatmérkőzéses nyeretlenségi sorozatban van. A lilák házigazdaként legutóbb április 6-án nyertek bajnokit (2–1 a Mezőkövesd ellen, azóta 3 döntetlen és 3 vereség a mérleg).

♦ Az Újpest legutóbbi kilenc NB I-es mérkőzése és legutóbbi öt hazai bajnokija mindegyikén kapott gólt. A lila-fehérek április 20. óta nem tudták megőrizni kapujuk érintetlenségét, akkor 0–0-ra végeztek a Honvéddal.

♦ A DVSC ugyanezzel a problémával küzd, „gólképes” a védelme. Herczeg András csapata a legutóbbi 12 bajnoki mérkőzésének mindegyikén kapott gólt.

♦ A Debrecen legutóbbi hét bajnokiján nem játszott döntetlent, négyszer győzött, háromszor kikapott.

♦ A DVSC az előző 8 idegenbeli bajnokijából csak egyet tudott megnyerni, a Honvédot győzte le 3–2-re.

♦ A pályafutása során mindkét csapatban szereplő Feczesin Róbertnek a DVSC az egyik kedvenc magyar ellenfele, a Loki ellen négy bajnoki gólt szerzett eddig, ennél többször csak az MTK és a Honvéd kapujába talált be (egyaránt ötször). Feczesin egyébként debreceni játékosként szerzett már gólt az Újpest ellen, ám újpestiként nem talált be bajnokin a DVSC kapujába.

BP. HONVÉD–MOL FEHÉRVÁR FC

♦ Eddig 103-szor találkoztak a magyar élvonalban, az örökmérleg 46 kispesti siker, 18 döntetlen, 39 Vidi-győzelem.

♦ A kispestiek összesítésbeli előnye rohamosan fogy, tudniillik a Honvéd rémes szériában van a fehérváriak ellen: a Vidi a két csapat legutóbbi öt találkozóját megnyerte, a legutóbbi négyen még gólt sem kapott (4–1, 2–0, 3–0, 2–0, 1–0 az eredménysor a Fehérvár javára).

♦ A Honvéd legutóbb 2017. május 27-én győzött pályaválasztóként a Vidi ellen, az az 1–0-s siker az aranyérmet jelentette a kispestieknek a bajnoki elsőségről döntő rangadón.

♦ A Fehérvár legutóbb a 2014–2015-ös bajnokságban nyerte meg első öt mérkőzését. Akkor a százszázalékos széria a 11. fordulóig tartott (a DVSC törte meg egy 2–1-es sikerrel), de a Vidi így is simán bajnoki címre váltotta remek kezdését.

♦ A fehérváriak bajnoki veretlenségi sorozata hét mérkőzést számlál, a Vidi legutóbb május 4-én, a Diósgyőr otthonában maradt pont nélkül.

♦ A Vidi az előző 19 bajnoki mérkőzése mindegyikén szerzett gólt. A fehérváriakat legutóbb a Puskás Akadémia nullázta le (0–3, február 2-án).

♦ A Honvéd nyeretlen az előző három hazai bajnokiján, és legalább három gólt kapott ezek mindegyikén. A kispestiek legutóbbi hat hazai NB I-es mérkőzésük mindegyikén kaptak gólt.

KISVÁRDA–MEZŐKÖVESD

♦ Az előző idényben megvívott bajnokijaikon minden volt: 1 kisvárdai és 1 mezőkövesdi siker, valamint 1 döntetlen. Mind a három mérkőzésen legalább 3 gól esett.

♦ A várdaiak megnyerték előző három hazai mérkőzésüket, legutóbb április 27-én, a Haladástól szenvedtek vereséget pályaválasztóként.

♦ A Mezőkövesd megnyerte legutóbbi két idegenbeli bajnokiját. A matyóföldiek az előző kilenc idegenbeli mérkőzésükön nem játszottak döntetlent, négyszer győztek, ötször kikaptak. Mind az öt vereség egygólos különbségű volt.

♦ A Kisvárda is „iksztaszító” csapat, legutóbbi tíz bajnokijából egy sem végződött döntetlenre, hatot megnyert, négyet elveszített.

♦ A Kisvárda március 30. óta minden hazai bajnokiján szerzett gólt, akkor a Ferencváros „húzta le a rolót” (0–1).

DIÓSGYŐRI VTK–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ 44 alkalommal mérkőztek meg az első osztályban, a mérleg majdnem teljesen kiegyenlített, 15–15–14.

♦ A ZTE huszonkét kísérletből csak háromszor – 1981-ben 0–1, 1984-ben 1–2, 2006-ban 1–4 – tudott győzni Diósgyőrben. Az 1981-es alkalom volt az egyetlen, amikor a zalaegerszegiek nem kaptak gólt a DVTK otthonában.

♦ A válogatott szünetben kinevezett Feczkó Tamás első bajnokiján meccsel a Diósgyőr vezetőedzőjeként. A 42 esztendős tréner legutóbb március 9-én, az MTK–FTC örökrangadón irányított NB I-es csapatot (a végeredmény 1–3, Feczkónak pedig mennie kellett).

♦ A DVTK pocsék formában van, előző négy bajnoki mérkőzését elveszítette, és ezeken összesen tizenegy gólt kapott. A diósgyőriek augusztus 4-én ünnepelhettek legutóbb győzelmet (2–1 a Honvéd ellen). Négymérkőzéses vagy hosszabb vereségszériája pont egy évvel ezelőtt volt a bajnokságban a DVTK-nak.

♦ Ha a Diósgyőr most is vereséget szenved, akkor 2018 ősze óta először kap ki egymás után háromszor pályaválasztóként.

♦ A ZTE legutóbbi idegenbeli mérkőzésén 4–0-ra ütötte ki a másik újoncot, a Kaposvárt. Az volt a Zete legnagyobb idegenbeli NB I-es sikere 2010 októbere óta.

PUSKÁS AKADÉMIA FC–KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC

♦ Eddig csupán kétszer mérkőztek meg egymással az élvonalban, egyszer 1–0-ra a PAFC győzött, egy találkozó 1–1-es döntetlent hozott.

♦ A Puskás Akadémia legutóbbi 17 hazai bajnokijából csak hármat vesztett el, azt a hármat, amelyen nem volt képes gólt szerezni. A felcsútiakat az Újpest (0–1), a Kisvárda (0–4) és a Fehérvár (0–2) tudta legyőzni ebben a periódusban.

♦ A PAFC az előző hat bajnoki mérkőzésén mindig kapott gólt, május 11. óta nem tudott „clean sheetet” bemutatni. Akkor az Újpestet győzte le 1–0-ra idegenben. Hazai pályán legutóbb április 20-án nem kaptak gólt a felcsútiak.

♦ A Kaposvár négy bajnoki góljából hármat a center Ádám Martin szerzett, az ő találatával nyerte meg a Rákóczi élvonalbeli visszatérése óta az első mérkőzést (1–0-s siker Debrecenben).

♦ Az előző idényben a Kisvárda négy vereséggel kezdett, de így is bent maradt az NB I-ben – rossz sorozata az 5. fordulóban tört meg. A Rákóczi szintén négy vereséggel nyitott, az 5. fordulóban győzött, de az még a jövő zenéje, hogy megőrzi-e élvonalbeli tagságát.

PAKSI FC–FERENCVÁROS

♦ 24 NB I-es mérkőzést követően a mérleg 4 paksi győzelmet, 9 döntetlent és 11 ferencvárosi diadalt mutat.

♦ A Paksi FC 2017. április 12. óta nem tudta legyőzni bajnoki mérkőzésen a Fradit. A tolnaiak az FTC elleni 4 bajnoki sikerükből hármat (2010, 2012, 2017) hazai pályán arattak.

♦ Böde Dániel a Paks játékosaként 5 bajnokin 2 gólt szerzett a Ferencváros ellen, az FTC futballistájaként 15 találkozón 6 gól a mérlege a Paks ellen.

♦ Ha már szó esett Böde Dánielről: a rutinos csatár legutóbbi NB I-es találatát épp a Paks ellen érte el április 6-án, azóta – immár 10 mérkőzésen – gólképtelen.

♦ A Ferencváros nyeretlen maradt előző három idegenbeli bajnokiján, a Honvédtól és a Puskás Akadémiától kikapott, illetve egyszer döntetlent játszott a felcsútiakkal. Az FTC legutóbb április 13-án nyert meg idegenbeli NB I-es meccset.

♦ Szerhij Rebrov csapata az előző négy idegenbeli bajnokija mindegyikén gólt kapott, legutóbb március 30-án tudta lenullázni vendéglátóját (a Kisvárdát, s 1–0-ra nyert).

♦ A Ferencváros hatos bajnoki veretlenségi sorozatban van a Paks ellen, háromszor győzött, háromszor döntetlent játszott. A legutóbbi két találkozón 3–0-s fővárosi siker született.

NB I, 2019–2020, 6. FORDULÓ
SZEPTEMBER 14., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
17.00: Újpest FC–Debreceni VSC
Budapest,
Illovszky Rudolf Stadion
Erdős József
17.00: Bp. Honvéd–Mol Fehérvár FC
(Tv: M4 Sport)
Budapest,
Új Hidegkuti Nándor Stadion
Kassai Viktor
17.00: Kisvárda–Mezőkövesd Zsóry FC
Kisvárda,
Várkerti Stadion
Bognár Tamás
17.00: Diósgyőri VTK–Zalaegerszegi TE FC
Miskolc,
DVTK Stadion
Iványi Zoltán
17.00: Puskás Akadémia–Kaposvári Rákóczi Felcsút,
Pancho Aréna
Farkas Ádám
19.30: Paksi FC–Ferencváros
(Tv: M4 Sport)
Paks,
Városi Stadion
Pintér Csaba
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Mol Fehérvár FC 5 5 16– 3 +13 15
2. Mezőkövesd Zsóry FC 5 4 1 7– 3 +4 12
3. Debreceni VSC 4 3 1 10– 6 +4 9
4. Kisvárda 5 3 2 7– 8 –1 9
5. Puskás Akadémia FC 5 2 1 2 8– 6 +2 7
6. Paksi FC 5 2 1 2 6– 5 +1 7
7. Ferencvárosi TC 3 2 1 3– 4 –1 6
8. Zalaegerszegi TE FC 4 1 1 2 7– 5 +2 4
9. Újpest FC 5 1 1 3 6–10 –4 4
10. Budapest Honvéd 5 1 4 8–13 –5 3
11. Kaposvári Rákóczi FC 5 1 4 4–11 –7 3
12. Diósgyőri VTK 5 1 4 4–12 –8 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik