Nikolics, a Fradi-rém az élen telelés felé lőheti a Vidit

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.21. 15:58
null
Nikolics Nemanja Jova hálójába lő – az előző idényekben rendre megkeserítette az FTC életét (Fotó: Mirkó István)
Három mérkőzés emelkedik ki a labdarúgó NB I 15. fordulójának kínálatából: szombaton a 2. MTK és a 4. DVTK vív rangadót, vasárnap a Videoton a Ferencvárost, a Győri ETO pedig a Debrecent fogadja. Ha a Videoton nyer, az MTK pedig ikszel, akkor már csak matematikailag nem biztos az, hogy a listavezető Vidi telel az élen – pontszámban és győzelmek számában még beérhetnék a 16. és 17. fordulóban, ám az előzésre szinte semmi esély. Vidi-siker és MTK-vereség esetén fix az elsőség. Érdekességek a 15. forduló elé.

 

KECSKEMÉTI TE–ÚJPEST FC

♦ A 2013–14-es szezonban pont az Újpest ellen szenvedte el legcsúnyább vereségét a KTE, 6–1-es pofont kapott a budapesti liláktól.

♦ Továbbra is az Újpest mérkőzésein esik a legkevesebb gól az NB I-ben, az átlag 1.57. A Kecskemét mérkőzéseinek gólátlaga 2.07, ez a 12. helyre elég.

♦ A két csapat legutóbbi hat bajnokijából négyen volt kiállítás, háromszor kecskeméti, egyszer újpesti játékosnak villant a piros.

♦ Az Újpest 2009 októbere óta nyeretlen Kecskeméten, akkor 5–2-re győzött MK-meccsen. Azóta három KTE-siker (2–1, 4–3, 1–0) és két döntetlen (0–0, 1–1) született, mind az NB I-ben. Bajnokit még sosem nyert az Újpest Kecskeméten.

♦ A KTE négymeccses veretlenségi szériát épített, legutóbbi kilenc bajnokijából csak egyet veszített el, az MTK ellen.

♦ Az Újpest hét mérkőzés óta veretlen, ez az NB I leghosszabb aktív veretlenségi szériája.

MTK–DIÓSGYŐRI VTK

♦ Lassan egy teljes virtuális bajnokság eltelik anélkül, hogy az MTK döntetlent játszott volna. A fővárosi kék-fehérek március elsején Szombathelyen ikszeltek (0–0), az ikszmentes sorozat immár huszonhat bajnoki mérkőzést számlál.

♦ Az MTK legutóbbi kilenc bajnoki mérkőzésén csak három pontot vesztett és csak három gólt kapott.

♦ Az MTK ideiglenes otthonának számító Bozsik Stadionból a vendégcsapatok közül még csak az Újpest tudott három ponttal távozni, minden más ellenfél alulmaradt. A kék-fehérek ebben a bajnokságban otthon csak a Ferencvárostól és az Újpesttől kaptak gólt.

♦ A DVTK nem nyerni jár az MTK-hoz, 1997 óta nem tudott mérkőzést nyerni a Hungária körúton – megnézzük, most Kispesten sikerrel jár-e. Bajnokin a széria utolsó tíz éve a 2004–2005-ös idény óta: 0–0, 4–0, 4–2, 1–1, 2–0, 4–0, 2–0, 2–2, ráadásul a Magyar Kupában és a Ligakupában is nyeretlen a Diósgyőr. A diósgyőriek legutóbbi sikerüket az MTK otthonában még 1997–98 szezonban aratták, Lőrincz Emil öngóljával (0–1). Az MTK kispadján már akkor is Garami József ült.

♦ Az előző sorok kiegészítéseképp: nem ez az első hosszú nyeretlensége a Diósgyőrnek az MTK ellen, a miskolciak egy huszonhárom mérkőzést számláló rossz idegenbeli sorozattal nyitottak a kék-fehéreknél. Nyeretlenségük csak az 1979–80-as idényben tört meg, holott 1951-ben találkoztak először bajnoki mérkőzésen.

♦ A DVTK megőrizte veretlenségét a legutóbbi három mérkőzésén, vendégként azonban már négy meccs óta nem tudott nyerni: a Videoton otthonában és Pakson kikapott, Pápán és Győrben ikszelt.

PUSKÁS AKADÉMIA–HALADÁS

♦ 14 forduló alatt csupán 5 gólt szerzett a Haladás, ilyen gólaszályra több évtizede nem volt példa az NB I-ben. 1971-ig visszapörgetve a történelemkönyv lapjait, nem találtunk olyan élvonalbeli csapatot, amely 14 forduló alatt csak 5 gólt szerzett volna. A negatív rekord hét gól (Stadler FC, ZTE, Dorogi Bányász, Pécsi Dózsa) volt ebben az időszakban.

♦ A szombathelyiek gólképtelenek maradtak legutóbbi hat idegenbeli bajnoki mérkőzésükön. Április 4. óta nem szereztek egynél több gólt idegenben, akkor pont a Puskás Akadémia ellen találtak be kétszer, nyertek is 2–1-re. A Haladás a két csapat eddigi mindkét élvonalbeli mérkőzésén le tudta győzni a Puskás Akadémiát.

♦ Ebben az idényben még csak az MTK tudott győztesen távozni Felcsútról: a Pécs és a Paks ikszelt, a Pápa, a Dunaújváros és az ETO pedig kikapott a Pancho Arénában.

♦ A felcsútiaknak volt egy négymérkőzéses győzelmi sorozatuk, ám ezt két nyeretlenségi széria fogja szendvicsbe: a PAFC nem nyert az első hét fordulóban és a tizenkettedik forduló óta.

DUNAÚJVÁROS PASE–PAKS

♦ A két csapatnál azonos a mezszponzor (MVM, Paksi Atomerőmű), kérdés, hogy meddig – a HVG e heti számában arról írt, hogy az MVM kiszáll a Paksi FC névszponzorációjából. Jó hír viszont a tolnaiak számára, hogy a háromszoros válogatott Fiola Attila szerződést hosszabbított.

♦ Jó hatással volt az Újvárosra, hogy hazaköltözhetett: mindkét meccsét megnyerte felújított stadionjában, pályaválasztóként még veretlen a bajnokságban – igaz, csak háromszor lépett pályára hazai csapatként, ebből egyszer székesfehérvári albérletben.

♦ A Paksnak négyes idegenbeli nyeretlenségi szériája van, igaz, a Pécs, a Honvéd és a Ferencváros otthonából pontot csent. A tolnaiak nem szereztek gólt legutóbbi három idegenbeli meccsükön.

♦ Mindössze három bajnokiján nem kapott gólt a szezonban a Dunaújváros, tízszer azonban kettő vagy több gólt szedett be.

♦ A Dunaújváros mérkőzésein esik a legtöbb gól az NB I-ben, az átlag 2.93.

NYÍREGYHÁZA–PÉCSI MFC

♦ A Pécsé az egész NB I legrosszabb aktív szériája: sorozatban ötször szenvedett vereséget, a kiesőjelöltek közé süllyedve.

♦ A Nyíregyháza sem büszkélkedhet sokat, legutóbbi hét bajnoki mérkőzéséből hatot elveszített.

♦ Nem a Szparié a legbevehetetlenebb erőd az NB I-ben: a Paks, a Videoton, az ETO és a Puskás Akadémia is nyert már Nyíregyházán, miközben a szabolcsiak csak a Pápát és a Haladást tudták megverni.

♦ A Pécs sokkal jobban szerepel idegenben (8 pont), mint otthon (csupán 2 pont) a bajnokságban. Az idegenbeli szereplés alapján hetedik lenne a tabellán a Pécs.

LOMBARD PÁPA–BP. HONVÉD

♦ Eddig tizennégy élvonalbeli mérkőzést játszott a két csapat, a mérleg a Lombard javára billen, 7–1–6. Pápán 4–1–2 a hazaiak mérlege a kispestiekkel szemben.

♦ A Honvéd legutóbb 2011 tavaszán nyert Pápán az új-zélandi Kris Bright góljával – a 2010-es világbajnokságot megjáró csatár Kispest óta megjárta már Máltát (Balzan Youths), Norvégiát (Bryne), Finnországot (Haka és Mariehamn), most pedig az angol ötödosztályú Lincoln City (az „Ördögfiókák") futballistája.

♦ A két csapat legutóbbi három bajnokiját a Perutz-stadionban a Lombard Pápa nyerte meg (1–0, 2–1, 3–1).

♦ A Pápa a legutóbbi tíz bajnoki mérkőzéséből kilencen nem szerzett gólt. Amikor igen, akkor győzött is.

♦ A Honvédé az NB I leghosszabb aktív nyeretlenségi szériája, hét mérkőzéssel – ezen a hét találkozón összesen egy pontot szereztek a kudarcsorozat közben edzőt váltó kispestiek.

♦ A kispestiek legutóbbi tizenkét idegenbeli bajnokijukból egyet tudtak megnyerni, tízet elveszítettek.

VIDEOTON–FERENCVÁROS

♦ Nyolcvannégy alkalommal csapott össze az élvonalban a két csapat eddig. Az örökmérleg a Fradinak kedvez, fehérvári szempontból felírva: 22–23–39. A Sóstói Stadionban 10–16–16 a mérleg. Először 1967-ben találkozott a két csapat.

♦ A vidi.hu statisztikai összegzője szerint amióta Nikolics Nemanja a Videoton játékosa, minden idényben betalált a Ferencvárosnak legalább egyszer. A góllövőlistát fölényesen vezető válogatott csatár a Videoton FTC elleni örök-góllövőlistáján már a negyedik helyen áll Tieber László és Szabó József (9-9), illetve Horváth Ferenc (7) után – öt találattal. A Ferencváros legeredményesebbje Lipcsei Péter (11 gól).

♦ Az FTC 2004 augusztusa és 2012 októbere között nem tudott nyerni a Videoton otthonában, azóta viszont kétszer is (1–2, 2–3).

♦ A Videoton 10 mérkőzést játszott otthon ebben az évadban, ki is használta, hogy minden más csapatnál többet szerepelt pályaválasztóként: 27 pontot szerzett a Sóstói Stadionban, ezzel természetesen vezeti az NB I hazai eredményességi listáját. A Ferencváros az 5. legjobb mérleggel (3–1–4) rendelkező csapat idegenben.

♦ A Ferencváros megőrizte veretlenségét legutóbbi négy bajnokiján. A Videoton legutóbbi három bajnokiján veretlen, gólt sem kapott – igaz, a KTE ellen nem is szerzett, ez volt a szezonban az első eset, hogy lenullázták a Vidit.

♦ A zöld-fehérek még nyeretlenek nagy idegenbeli rangadóikon a szezonban: kikaptak az MTK-tól (2. a tabellán), az Újpesttől (5.) és a Diósgyőrtől (4.) (mindegyiktől 2–1-re), a Debrecen (7.) otthonában 2–2-re végeztek.

♦ A Ferencváros idegenbeli védekezése nem az igazi: az FTC legutóbbi öt, vendégként megvívott mérkőzése mindegyikén két gólt kapott.

♦ A Videoton már biztos elsőként fordul fél távnál, hiszen négy pont az előnye az üldöző MTK előtt. Ha a Vidi nyer, az MTK pedig nem, akkor minden bizonnyal az első helyen is telel. Egy pontot szerezve a DVTK ellen az MTK a 16-17. fordulóban még behozhatná pontszámban és győzelmek számában a Videotont, ám sokkal rosszabb gólkülönbségével így sem tud előzni. Ha az MTK kikap, a Videoton pedig nyer, akkor a Vidi az őszi első.

GYŐRI ETO–DEBRECENI VSC

♦ Viszonylag kevés a valószínűsége, hogy az előző idény második és első helyezettje ebben a szezonban ismétel, elvégre a Győri ETO a 8., a DVSC-Teva a 7. helyről várja a rangadót. Ez a 80. bajnoki mérkőzés a két legeredményesebb fővároson kívüli élvonalbeli klub között.

♦ Az örökmérleg nagyon kiegyenlített, minimális ETO-fölénnyel: 80 mérkőzésen 28–25–26.

♦ A DVSC-nek sokáig ETO-fóbiája volt a Rába partján, az 1994–95-ös idényig ugyanis egyszer sem nyert bajnokit Győrben. A győri mérleg: 20–11–8 a hazaiak javára. A legutóbbi Loki-siker 2012-ben született meg (1–2), azóta háromból hármat nyert meg az ETO Parkban a házigazda – kapott gól nélkül.

♦ Erdős József a mérkőzés játékvezetője, akinek a bíráskodása mellett ebben a szezonban még gólt sem szerzett az ETO (Pakson 2–0-s vereség, Pápán 0–0).

♦ Mindkét csapat ötös bajnoki veretlenségi sorozatban van. Az ETO-t legutóbb október 3-án a Puskás Akadémia győzte le, a DVSC pedig legutóbb szeptember 27-én, a Paks otthonában maradt alul.

LABDARÚGÓ NB I, 15. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)Játékvezető
November 21., péntek
19.00 Kecskeméti TE–Újpesti FC (Sport1)Kassai Viktor
November 22., szombat
14.00
MTK Budapest–Diósgyőri VTK (Duna)
Szabó Zsolt
16.00
Dunaújváros PASE–MVM-PaksAndó-Szabó Sándor
16.00Puskás Akadémia FC–Szombathelyi Haladás (Sport1)Németh Ádám
18.00Nyíregyháza Spartacus–Pécsi MFC (Sport1)
Bognár Tamás
20.00Lombard Pápa–Budapest Honvéd (Sport1)Pintér Csaba
November 23., vasárnap
16.30Videoton–Ferencváros (M1)
Farkas Ádám
18.30Győri ETO FC–Debreceni VSC-Teva (Sport2)
Erdős József
A bajnokság állását itt tekintheti meg!
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 14 12 1 1 31–5 +26 37
2. MTK Budapest 14 11 3 21–11 +10 33
3. MVM Paks 14 7 5 2 23–10 +13 26
4. Diósgyőri VTK 14 7 5 2 23–17 +6 26
5. Újpest FC 14 6 7 1 14–8 +6 25
6. Ferencvárosi TC 14 7 3 4 21–14 +7 24
7. DVSC-Teva 14 6 4 4 18–11 +7 22
8. Győri ETO FC 14 5 4 5 21–18 +3 19
9. Kecskeméti TE 14 5 4 5 14–15 –1 19
10. Puskás Akadémia FC 14 4 3 7 16–20 –4 15
11. Lombard Pápa FC 14 3 4 7 7–21 –14 13
12. Nyíregyháza Spartacus FC 14 3 2 9 13–21 –8 11
13. Budapest Honvéd 14 3 2 9 11–19 –8 11
14. Pécsi MFC 14 2 4 8 14–26 –12 10
15. Dunaújváros PASE 14 2 4 8 13–28 –15 9
16. Szombathelyi Haladás 14 2 2 10 5–21 –16 8
Dunaújváros PASE: 1 pont levonva
LABDARÚGÓ NB I, 15. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)Játékvezető
November 21., péntek
19.00 Kecskeméti TE–Újpest FC 2–0Kassai Viktor
November 22., szombat
14.00
MTK Budapest–Diósgyőri VTK 0–2Szabó Zsolt
16.00
Dunaújváros PASE–MVM-Paks 1–0Andó-Szabó Sándor
16.00Puskás Akadémia FC–Szombathelyi Haladás 1–0Németh Ádám
18.00Nyíregyháza Spartacus–Pécsi MFC 4–0
Bognár Tamás
20.00Lombard Pápa–Budapest Honvéd 1–1Pintér Csaba
November 23., vasárnap
16.30Videoton–Ferencváros (M1)
Farkas Ádám
18.30Győri ETO FC–Debreceni VSC-Teva (Sport2)
Erdős József
A bajnokság állását itt tekintheti meg!
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 14 12 1 1 31–5 +26 37
2. MTK Budapest 15 11 4 21–13 +8 33
3. Diósgyőri VTK 15 8 5 2 25–17 +8 29
4. MVM Paks 15 7 5 3 23–11 +12 26
5. Újpest FC 15 6 7 2 14–10 +4 25
6. Ferencvárosi TC 14 7 3 4 21–14 +7 24
7. DVSC-Teva 14 6 4 4 18–11 +7 22
8. Kecskeméti TE 15 6 4 5 16–15 +1 22
9. Győri ETO FC 14 5 4 5 21–18 +3 19
10. Puskás Akadémia FC 15 5 3 7 17–20 –3 18
11. Nyíregyháza Spartacus FC 15 4 2 9 17–21 –4 14
12. Lombard Pápa FC 15 3 5 7 8–22 –14 14
13. Budapest Honvéd 15 3 3 9 12–20 –8 12
14. Dunaújváros PASE 15 3 4 8 14–28 –14 12
15. Pécsi MFC 15 2 4 9 14–30 –16 10
16. Szombathelyi Haladás 15 2 2 11 5–22 –17 8
Dunaújváros PASE: 1 pont levonva


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik