NB I: ha legyőzi a Puskás Akadémiát, bajnok lesz a Ferencváros

Babják Bence, Zombori AndrásBabják Bence, Zombori András
Vágólapra másolva!
2021.04.10. 13:53
null
Sigér Dávid ezúttal virtuális drukkerek között ünnepelhetne (Fotó: Tumbász Hédi)
Történelmi sorozatot állíthat be a Ferencváros, amely szombat este a harminckettedik NB I-es aranyérmét szerezheti meg.

 

Ha nincs a világot feje tetejére állító, a hétköznapokat immár több mint egy éve megkeserítő koronavírus-járvány, vélhetően telt ház, pokoli hangulat és – a szurkolók megelőlegezett bizalmaként – a bajnokcsapatot köszöntő drapériák várnák szombat este a Ferencváros labdarúgóit. Így viszont zárt kapuk mögött koronázhatja meg sokáig emlékezetes idényét a zöld-fehér egyesület, s „mindössze” annyi a feladata a bajnoki cím elnyeréséhez, hogy szombat este legyőzze a második helyen álló Puskás Akadémiát a Groupama Arénában.

Aranyérmes az FTC, ha...

...szombaton legyőzi a Puskás Akadémiát
...döntetlent játszik, és a következő fordulóban nyer Kisvárdán, illetve legalább annyi pontot szerez, mint a Puskás Akadémia
...vereséget szenved, de a következő fordulóban nyer, miközben a Puskás Akadémia nem szerez pontot.

A 33 fordulós rendszer bevezetése ótailyen korán, a 28. fordulóban legutóbb 2016-ban volt példa bajnokavatásra,igaz, akkor a Fradinak egy debreceni vereség is elegendő volt az ünnepléshez. Most viszont ehhez nyerniük kell Dibusz Déneséknek.

„Ha nem is lehet bajnoki döntőnek beillőnek nevezni a találkozót, az első és a második helyezett csatája mégis méltó arra, hogy a végén eldőljön a bajnoki cím sorsa” – mondta lapunknak Sigér Dávid, a Ferencváros középpályása.

„Nyilván nagyon hiányoznak a nézők, az utóbbi hetekben egyébként is több olyan döntetlent játszottunk, amelyek után azt éreztem, szurkolóink segítségével begyűjtöttük volna a három pontot. A saját arénánkban, a saját közönségünk előtt érhetnénk fel ismét a csúcsra, sajnálom, hogy utóbbi most sem adatik meg nekünk, de el kell fogadnunk, hogy ilyen időket élünk. Abból kell motivációt merítenünk, hogy a tévé előtt ülő szurkolóinkat mennyire boldoggá tehetjük a győzelemmel. Ezzel együtt korai még az ünneplésre gondolni, elvégre a második helyezett Puskás Akadémia az ellenfelünk. Az utóbbi meccsek alapján olyan ellenfélre készülünk, amely bátran támad, és akkor sem ijed meg, ha kevesebbet lesz nála a labda. Meglehet, tudatosan adja át a kezdeményezést, hogy aztán a labdaszerzés utáni gyors kontrákból próbáljon eredményes lenni. Jó formában érkező ellenfelet kell legyőznünk, ezzel együtt nekünk sem kell stresszelnünk. Mindannyian tudjuk, mi a tét, és azt is, mi a feladatunk. Higgadtan és motiváltan kell futballoznunk, de utóbbival aligha lesz probléma.”

Ha győz, a Ferencváros sorozatban harmadszor hódítja el a bajnoki címet, ilyenre legutóbb az előző évszázad elején, 1926-ban, 1927-ben és 1928-ban volt példa, úgyhogy a harminckettedik bajnoki cím megszerzése újabb történelmi triplázást jelentene az egyesület életében.

„Ez is egyfajta motivációt jelent, elvégre már az előző idénybeli címvédés is jelentős eredménynek számított – folytatta a 12-szeres válogatott labdarúgó. –  Az utóbbi években a hazai és a nemzetközi porondon is sikeresen szerepeltünk, hatalmas lehetőség, hogy beírhatjuk magunkat a klub történetének aranyoldalaira.”

Alighanem sokan emlékeznek: a Puskás Akadémia a 2021-es esztendőt a Ferencváros elleni hazai 1–1-es mérkőzéssel indította, és csak azért nem győzte le a már akkor is toronymagasan listavezető riválist, mert Dibusz Dénes több nagy bravúrt is bemutatott. A pontszerzés, de leginkább a mutatott játék kellő önbizalmat adott a felcsúti labdarúgóknak, akik a következő tíz bajnokijukból kilencet megnyertek, a hatodik helyről a másodikra léptek elő, így elérték, hogy szereplői lehessenek a tavasz legnagyobb rangadójának.

„Beszéltünk az öltözőben róla, hogy ha a Ferencváros legyőz bennünket, éppen a jelenlétünkben ünnepelheti a bajnoki címet. Ha esetleg így történik, nyilván gratulálunk az aranyérem megszerzéséhez, de talán mondanom sem kell, nem erre készülünk...”– mondta a Puskás Akadémia csapatkapitánya, Szolnoki Roland.

Szolnoki Roland (jobbra) (Fotó: Tumbász Hédi)

„Általában jó meccset játszunk a zöld-fehérek ellen, kulcsfontosságú, hogy vendégségben is bátran futballozzunk. Jó sorozatban vagyunk, meg tudjuk lepni ellenfelünket! Nekünk jobban fekszik, amikor olyan csapattal találkozunk, amelyik aktívabban futballozik, márpedig a Fradi otthon mindig próbál fölényben játszani – de mi is szeretjük járatni a labdát. A hazai próbálkozások esélyt kínálhatnak rá, hogy a labdaszerzést követően üres területek nyíljanak meg előttünk, sok múlik azon, miként élünk a kínálkozó lehetőségekkel.”

Szolnoki Rolandnak azért is különleges lesz a szombati találkozó, mert kétszázadszor léphet pályára az NB I-ben, ráadásul ha pontot szerez csapatával, újabb nagy lépést tesznek az ezüstérem megszerzése felé. A felcsúti együttes tíz ponttal előzi meg a harmadik Mol Fehérvárt, történelmi siker kapujában áll, ám egyelőre nem ez foglalkoztatja a labdarúgókat.

„Hétről hétre gondolkodunk, de tisztában vagyunk vele, a saját kezünkben van a sorsunk – folytatta az egyszeres válogatott védő.  – Ha innen buknánk el a második helyet, az a mi hibánk, és bár nehéz mérkőzések várnak ránk, csapatként vagyunk olyan erősek, hogy megoldjuk a feladatot. Hogy a Fradi elleni döntetlent elfogadnánk-e? Sokszor az ember előre aláírná, aztán más történik a mérkőzésen, mint amit várt. A Ferencváros otthonában nem rossz a döntetlen, de van önbizalmunk, nem egy pontért megyünk a Groupama Arénába!”

NB I, 2020–2021, 28. FORDULÓ

HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
ÁPRILIS 9., PÉNTEK
Mezőkövesd–Kisvárda 0–1
Mezőkövesd, Városi StadionIványi Zoltán
ÁPRILIS 10., SZOMBAT
14.45: MTK Budapest–Budafoki MTE (Tv: M4 Sport)
Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionSolymosi Péter
17.00: Mol Fehérvár FC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
Székesfehérvár, Mol Aréna SóstóBerke Balázs
19.30: Ferencvárosi TC–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama ArénaBognár Tamás
ÁPRILIS 11., VASÁRNAP
14.30: DVTK–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
Miskolc, DVTK StadionPintér Csaba
17.00: ZTE FC–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)
Zalaegerszeg, ZTE Aréna
Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I góllövőlistája itt!
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC27197159–18+4164
2. Puskás Akadémia27163839–31+851
3. Mol Fehérvár27118850–32+1841
4. MTK Budapest27108939–36+338
5. Mezőkövesd281081031–35–438
6. Kisvárda281081024–34–1038
7. Paksi FC271071055–53+237
8. Újpest FC271051237–53–1635
9. Budapest Honvéd27791139–390 30
10. Zalaegerszegi TE27851444–50–629
11. Budafoki MTE27751531–52–2126
12. Diósgyőri VTK27651628–43–1523
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik