NB I: „Érvényesítsék a klubok az érdekeiket, ha megkeresik rá a pénzt”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.02. 16:43
Nagy Antal, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya jelenleg pénzügyi tanácsadóként dolgozik. A magyar labdarúgást pénzügyi helyzetéről nyilatkozott a Sport Tv Mai helyzet című műsorában. Elmondta, a szakmai munka messze elmarad a háttérbiztosító munkához képest, és hogy nehezen lehet azt mondani a klubokra, hogy önálló gazdasági társaságok, és akkor érvényesítsék az érdekeiket, ha megkeresik rá a pénzt.

„A szakmai munka szerintem messze el van maradva a háttérbiztosító munkához képest. Amikor egy játékos nem fogadja el a kétmilliós, vagy bónuszokkal együtt csaknem hárommilliós nettó jövedelmet biztosító szerződést, akkor felvetődik a kérdés, vajon miért nem fogadja el – vélekedett Nagy Antal. Azért, mert olyan az illető, aki magasabb szintet képvisel vagy azért, mert a magyar labdarúgásban olyan számok, hatalmas összegek röpködnek most. Egy olyan aránytalanság állt elő, hogy nincs nézőnk, biztosítja az állam a stadionokat és a feltételeket, de sem a szakmában, sem a szórakoztatásban nem tudunk előrelépni.”„A szakmai munka szerintem messze el van maradva a háttérbiztosító munkához képest. Amikor egy játékos nem fogadja el a kétmilliós, vagy bónuszokkal együtt csaknem hárommilliós nettó jövedelmet biztosító szerződést, akkor felvetődik a kérdés, vajon miért nem fogadja el – vélekedett Nagy Antal. Azért, mert olyan az illető, aki magasabb szintet képvisel vagy azért, mert a magyar labdarúgásban olyan számok, hatalmas összegek röpködnek most. Egy olyan aránytalanság állt elő, hogy nincs nézőnk, biztosítja az állam a stadionokat és a feltételeket, de sem a szakmában, sem a szórakoztatásban nem tudunk előrelépni.”

„A játékos olyan, mint a gyerek: ha több csokit meg extrát kap a szülőktől, megszokja ezt és egyre többet szeretne. Akár a hazai, akár a nemzetközi futballpiacon ebben a pillanatban viszonylag magasak a fizetések, ebből következik, hogy minden futballista szeretne felzárkózni ehhez a szinthez. Igen ám, csak a szurkolók ekkor felteszik a kérdést, miért is kapnak ennyi pénzt a futballisták?”

„Ami a fiatalszabályt illeti, szerintem ezzel elkéstek, és minimalizálva van. Én azt mondom, hogy egy tizenkét csapatos bajnokságban, ilyen szintű finanszírozással igenis három huszonegy éven aluli játékosnak kellene játszania csapatonként. Nézzük meg, hány klub nem játszat még egyet sem.”

„A csapatok érvényesítsék az érdekeiket, de akkor, ha megkeresik rá a pénzt. Ha a magyar labdarúgásba az MLSZ segítségével és egyéb vonalakon keresztül kerül be a pénz, akkor annak kellene irányítania, aki adja a pénzt.”

„A labdarúgáshoz, hogy magas szintű legyen, stadionok kellenek, pályák kellenek és megfelelő finanszírozás kell, anélkül nem lehet. De amikor ezek megvannak, akkor a szakmát kellene az első helyre sorolni, ennél pedig az első számú cél az kellene, hogy legyen, hogy magyar egyesületek magas szinten a válogatott számára húzóembereket termeljenek.”

„A magyar labdarúgásnak a magyar válogatott a célja, a kluboknak nem szabad szem elől téveszteniük, hogy hiába nyernek például tíz külföldivel bajnokságot, ha közben a válogatottnak nem termelnek játékos, akkor nem érik el a céljukat. És itt jön be a második csavar: ki nyerte tavaly a bajnokságot? Pont a Honvéd, amely viszonylag sok magyarral, viszonylag alacsonyabb fizetésekkel és viszonylagosan az általam számon kért szisztémával játszatja a csapatát.”

A TELJES BESZÉLGETÉS

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik