NB I: Arra számítottam, hogy a Fradival küzdünk az első helyért – Vinícius

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2017.05.12. 08:07
null
Hogy a Videoton ismét a bajnoki elsőségért küzdhet, abban nagy szerepe van Viníciusnak (Fotó: Szabó Miklós)
A labdarúgó NB I-ben a bajnoki címre hajtó Videoton védője, Vinícius az edzések mellett nyelviskolába jár, és a pályán, illetve a tanulással eltöltött idő minden pillanatát élvezi. A Honvéd szereplése kissé meglepte, ám minden erejével azon munkálkodik, hogy végül a székesfehérváriak ünnepelhessenek bajnoki győzelmet.

 

– Hogy halad a magyarral?
– Mondhatni, hétről hétre jobban, heti három alkalommal ugyanis nyelviskolába járok – felelte még angolul a Nemzeti Sportnak a Videoton egyszeres válogatott védője, Vinícius. – A nyelvtannal meggyűlik a bajom, a toldalékok használatával különösen, a szavakat ugyanakkor könnyebben tanulom. Az például már megy, hogy „Sziasztok, Vinícius Paulo vagyok, Brazíliában, Sao Paulóban születtem, hat éve a Videotonban játszom.” A helyzetemet könnyíti, hogy a feleségem és a kisfiam jól beszél magyarul, így otthon is gyakorolhatok. A házi feladat elvégzésében még segítenek is, ha kell. Megvan a maga bája annak, ahogy a fiam kijavít. Nem csoda, hogy minden pillanatát élvezem a tanulásnak.

– A futballnak is?
– Naná! A családom után a labdarúgás a legfontosabb. A munkám egyben az életem. Szerencsés ember vagyok, mert amiről gyermekként álmodtam, valóra vált. Tudom, hogy ez nem sokaknak adatik meg, ezért is igyekszem minden pillanatát kiélvezni.

– Nem szeretném elrontani a kedvét, de csapata jelen pillanatban csak második a tabellán.
– Ez igaz. Csakhogy van még három forduló, könnyen változhat a helyzet.

ÖRÖMMEL JÁTSZANA ISMÉT A VÁLOGATOTTBAN

Vinícius 2017. március 10-én kapta meg a magyar állampolgárságot. Március 25-én már bemutatkozhatott a válogatottban, Bernd Storck kezdőként számolt vele a Portugália elleni világbajnoki selejtezőn (0–3). A 27 esztendős hátvéd a mérkőzést követően lapunknak elmondta: nagyon bízik benne, hogy egyről a kettőre jut, vagyis válogatottbeli karrierjének lesz folytatása. Nem zárható ki azonban, hogy a június 5-i, Oroszország elleni felkészülési mérkőzést, illetve a négy napra rá esedékes andorrai vb-selejtezőt ki kell hagynia, tudniillik a szövetségi kapitány felajánlotta a nemzetközi kupaszereplésre készülő csapatok vezetőedzőinek, hogy ha úgy látják jónak, a szóban forgó két találkozón eltekint a játékosaik bevetésétől.

Hogy mit szól ehhez Vinícius? Röviden, mégis sokatmondóan ennyit: „Mostanában nem beszéltem a kapitány úrral, ezért nem tudom, hogy számolna-e velem. Az elképzelésben van logika, hiszen a klubedzők munkáját segítheti, ha a futballisták néhány nappal többet pihenhetnek a bajnokság után, de... Ha rajtam múlna, pályára lépnék a júniusi meccseken.”

– Akkor a kérdés így szól: melyik csapat lesz a bajnok, a Honvéd vagy a Videoton?
– A Videoton! Legalábbis remélem, hogy a Videoton. Hinnem kell benne, hogy megelőzzük a kispestieket, és töretlenül hiszek is. Kellőképpen erősek vagyunk ahhoz, hogy megszerezzük az aranyérmet. Három nagy meccs vár még ránk. Az biztos, hogy mindegyiken meg kell szenvednünk a győzelemért, de nincs kétségem afelől, hogy az Újpestet, a Ferencvárost, végezetül pedig a Honvédot is le tudjuk győzni. Egyszerűen nincs más választásunk. A klubunkért, a szurkolóinkért és magunkért is meg kell nyernünk a bajnokságot.

– Gondolta volna, hogy a kispestiek lesznek a legfőbb vetélytársaik?
– Nem, a rajt előtt arra számítottam, hogy a Fradival küzdünk majd az első helyért. Amúgy minden tiszteletem a Honvédé, a legtöbbet hozza ki magából. A csapatról lerí, hogy együtt van. Előnyére válik az is, hogy Marco Rossi – kisebb megszakítással – öt éve irányítja. Tudvalevő, hogy a Honvéd nem sorolható a legtehetősebb klubok közé, de ez is egyfajta dacot szülhet a játékosokban, akik meg akarják mutatni, hogy bárkivel felveszik a versenyt. Tavaly nyáron nem sokan fogadtak volna rá, hogy a kispestiek végig harcban lesznek a bajnoki címért, meglátjuk, melyikünk bírja jobban a hajrát.

– Min múlhat a végső siker?
– Az utolsó fordulóban esedékes Honvéd–Vidin. Vagy azon, hogy a következő két körben melyik csapat hogyan teljesít. A futballban az is szép, hogy kiszámíthatatlan. Most még azt mondom, mindkét együttesnek ötven százalék esélye van az elsőségre, de korántsem biztos, hogy szombat este is ugyanez lesz a helyzet. Habár a Bozsik-stadionba érkező MTK az utolsó előtti helyen áll, éppen azért lehet veszélyes a Honvédra, mert minden pontra szüksége van. Mi az Újpesttel találkozunk, amelyet jelen állás szerint nem fenyeget a kiesés réme, a hétvégén mégis alakulhatnak úgy az eredmények, hogy a folytatásban aggódnia kell. A lila-fehérek nyilván minél hamarabb biztonságban akarják tudni magukat. Erre remek lehetőséget kínál nekik a szombati meccs. Ők már a döntetlennel is beljebb lennének – mi viszont nem. Mindegy, hogyan, de nyernünk kell! Szerintem a drukkereink is megbocsátják, ha az utolsó hetekben elmarad a látványos játék, csak legyünk bajnokok!

– Megfogadott valamit erre az esetre? Esetleg vállalkozik egy hosszabb beszédre magyarul?
– Azt már most tudom, hogy „...mindenkinek köszönök mindent!” Ezt szívesen elmondom majd százszor. Különben nem szoktam fogadalmakat tenni, ahogy ígérgetni sem. Habár egyvalamit ezennel megígérek: minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy miénk legyen az arany. A sors egyszer megadta nekem, hogy bajnoki címet ünnepelhessek a Vidivel. Nagyon szeretném még egyszer átélni.

NB I, 2016–2017, 31. FORDULÓ
MÁJUS 13., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
18.00 Ferencváros–DVSC (Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama ArénaPintér Csaba
18.00 Paks–Gyirmót FC Győr
Paks, Városi StadionBognár Tamás
18.00 DVTK–Mezőkövesd
Debrecen, Nagyerdei StadionIványi Zoltán
18.00 Honvéd–MTK
Budapest, Bozsik József StadionSolymosi Péter
18.00 Haladás–Vasas
Sopron, Városi StadionVad II István
20.30 Újpest–Videoton (Tv: M4 Sport)
Budapest, Szusza Ferenc StadionKarakó Ferenc
TABELLA • MENETREND • GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Budapest Honvéd 30 17 5 8 47–27 +20 56
2. Videoton FC 30 16 8 6 58–26 +32 56
3. Ferencvárosi TC 30 13 9 8 51–40 +11 48
4. Vasas FC 30 14 5 11 45–36 +9 47
5. Szombathelyi Haladás 30 12 6 12 38–40 –2 42
6. Paksi FC 30 10 11 9 35–33 +2 41
7. Újpest FC 30 9 12 9 45–45 0 39
8. Debreceni VSC 30 10 7 13 37–40 –3 37
9. Diósgyőri VTK 30 10 5 15 36–53 –17 35
10. Mezőkövesd Zsóry FC 30 9 8 13 33–49 –16 35
11. MTK Budapest 30 8 11 11 24–33 –9 35
12. Gyirmót FC Győr 30 4 9 17 18–45 –27 21

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik