NB I: a Puskás Akadémia edzője tudja, mi a legnagyobb probléma

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.02. 11:23
null
Jonathan Heris (balra) próbál labdát szerezni, de csapata, a Puskás Akadémia nem szerzett pontot Mezőkövesden (Fotó: Micheller Szilvia)
A labdarúgó NB I 7. fordulójának szombati meccsei után a mezőnyben immár egyedüliként nyeretlen Puskás Akadémia vezetőedzője, Benczés Miklós elárulta, mi a legnagyobb problémájuk. A Kisvárdától vereséget szenvedő MTK szakvezetője, Feczkó Tamás szerint a 2. félidőben végig náluk volt a labda, csak akkor nem, amikor az ellenfél játékosai fetrengtek a földön. Ezenkívül a legtöbb vezetőedző, Fernando Fernándeztől (DVTK) Herczeg Andráson (DVSC) át Nebojsa Vignjevicsig (Újpest) arról beszélt, hogy elégedett volt csapata szombati játékával, csak a gólszerzéssel adódtak problémáik... Mestermérlegek. 

DVTK–PAKS 0–0

FERNANDO FERNÁNDEZ, a DVTK vezetőedzője

– Elégedett a döntetlennel?

– Igen. Két olyan csapat találkozott, amelyik tudja, hogy mit akar a pályán. Mindkét oldalon voltak helyzetek, szerintem előttünk nagyobbak adódtak, de ezeket kihasználatlanul hagytuk. A Paks masszív, jó csapat, és idegenben sem ijed meg, ezért roppant nehéz ellene játszani. Nem tartom rossz eredménynek a döntetlent, ugyanis pontot szereztünk, és ez a kiesés elleni harcban sokat érhet.

– Jelentős mezőnyfölényük ellenére elmaradt a gólszerzés. Miért?
– Fogalmam sincs. Két hasonló erőt képviselő együttes találkozott, a Paks tiszta stílusban futballozott, igyekezett a pálya közepén létszámfölényt kiharcolni. Ezt többször is megvalósította, köszönhetően a minőségi játékosainak. Belőlünk sem hiányzott az önbizalom, de a kapu előtt ezúttal rendre hibáztunk.

– Mivel maradt adós a csapata?
– A góllal. Voltak ugyan lehetőségeink, de... Két hét szünet következik, és ez az idő lehetőséget teremt arra, hogy beépítsük az utóbbi napokban érkezett új labdarúgókat a csapatba.

CSERTŐI AURÉL, a Paksi FC vezetőedzője

– Így tervezte a diósgyőri fellépést?
– Felemás érzéseim vannak, ugyanis a találkozó képe alapján reálisnak mondható a döntetlen. Az első félidőben a Diósgyőr kezdeményezett többet, a másodikban pedig mi tettünk jóval többet a győzelemért. Sok hiba volt, de felvettük a játék iramát, és kontrolláltuk a mérkőzést.

– Az első félidőben nem volt a csapatának kaput eltaláló lövése. Nem aggasztotta ez?
– Való igaz, hogy lőttünk fölé, mellé, tizenhatról, huszonötről vagy harmincról, ám rendre technikai hibákat követtünk el, és ennek az lett a következménye, hogy igazából nem sikerült próbára tenni a hazaiak kapusát.

– Miben várt többet a csapatától?
– Bátran futballoztunk, lehetőségeink is adódtak, de az első félidőben nem vállaltuk a nyitott támadójátékot, inkább a biztonságira helyeztük a hangsúlyt. Talán ezen a területen lehettünk volna nyitottabbak, azonban mivel nincs túl sok pontunk, minden egyes pont roppant fontos számunkra, ezért ezt a döntetlent is nagyon meg kell becsülni.

MTK–KISVÁRDA MASTER GOOD 0–1

FECZKÓ TAMÁS, az MTK vezetőedzője

– Miért nem az eddig megismert arcát láttuk a csapatának?
– Nagyon jól kezdtünk, de utána sajnos elhittük, hogy ezzel meg is nyertük a mérkőzést. Az első félidei játékunk alapján rászolgáltunk, hogy vezessen a Kisvárda. A második félidőben azonban „felborult" a pálya, és csak akkor nem volt nálunk a labda, amikor az ellenfél játékosai fetrengtek a földön.

– Mégsem volt szinte helyzetük sem a második félidőben.
– Azért, mert a Kisvárda védelme nagyon jó volt. A legvégén adódott egyenlítési lehetőségünk, ám úgy látszik, nem érdemeltük meg a pontszerzést. Az eddigi meccseken többnyire arra panaszkodtam, hogy mennyi helyzetet hagytunk ki, most viszont azon kell bánkódnom, hogy bár sokat volt nálunk a labda, helyzetig is ritkán jutottunk el.

– Váratlanul jól kezdte együttese a bajnokságot újoncként. Meglepte, hogy az első hét forduló mélypontja épp a sereghajtó ellen jön el hazai pályán?
– Váratlan vereség volt, de egyértelműen látszik a Kisvárdán Dajka László kiváló munkája. Nagyon fegyelmezetten, zártan védekezett a csapata. A látottak alapján a Kisvárda nem egy kieső csapat képét mutatta.

DAJKA LÁSZLÓ, a Kisvárda vezetőedzője

– Megvan.

– Egyszerű mondattal szeretnék válaszolni: nagyon-nagyon örülünk a három pontnak! Becsületesen megdolgozunk érte. A mérkőzés elejét az MTK uralta, volt egy-két helyzete is, míg nekünk csak szórványos kontráink. Utána viszont felvettük a ritmust, és játékban is jól teljesítettünk. Nem számít, hogy büntetővel nyertünk, a lényeg a győzelem.

– Múlt héten is remekül játszott a csapata, viszont nem nyert, és akkor azt mondta: most már csak nyerni kell megtanulniuk.
– Igen, ez is hozzátartozik a futballhoz, és most végre sikerült is, megtanultunk győzni. Az igazság az, hogy a múlt héten dinamikusabban és frissebben futballoztunk, ezúttal többször azzal voltunk elfoglalva, hogy lefékezzük az ellenfelet. Ezen a meccsen talán igazságosabb lett volna a döntetlen, de eddig nem állt mellettünk a szerencse, most igen.

– A történelmi első győzelem után mi a cél? A játék képe alapján a Kisvárda középcsapatnak tűnik.
– Úgy gondolom, nem leszünk világverő gárda a későbbiekben sem, de a srácok nagyon akarják a sikert és fogékonyak a munkára. Továbbra is az a feladatunk, hogy mindig csak a következő mérkőzésre gondoljunk, és folyamatosan keressük a lehetőséget a bizonyításra. Nehéz idény áll előttünk, gyűjtögetnünk kell szorgalmasan a pontokat.

MEZŐKÖVESD ZSÓRY–PUSKÁS AKADÉMIA 2–0

TÓTH LÁSZLÓ, a Mezőkövesd Zsóry szakmai igazgatója

– Fontos győzelmet arattak!

– Nagyon érdekes mérkőzés volt. Az első perctől kezdve irányítottuk a játékot, többet támadtunk, ezt mutatta az első gól megszerzése is. Ezt követően a stábtagokkal együtt úgy érzékeltük a kispadon, hogy a játékosok megnyertnek tekintették a meccset, s visszavettek egy kicsit a tempóból.

– Akkor feltehetőleg erről beszéltek a legtöbbet a szünetben.
– Persze, de ilyenkor sok minden szóba kerül. Van, akit bátorítani, mást ostorozni kell, hogy felpörögjön a folytatásra, ám a legfontosabb az volt, hogy türelemre intsük a csapatot. Tudtuk, hogy a széleken a védelem mögé tudunk kerülni, lesznek helyzeteink, szögleteink, és mert magassági fölényben voltunk, ezekből veszélyesek lehetünk. Szerencsére így is történt, meg tudtuk szerezni a második gólt. Ehhez azonban az is kellett, hogy nem sokkal korábban Dombó Dávid bravúrral védjen. Ezen kívül jelentős lehetősége nem volt az ellenfélnek.

– Milyen folytatásra számítanak?
– Az eddigi meccseinken nem mi voltunk az esélyesek, mégis úgy éreztük, s mások is így értékelték, hogy négy-öt pont benne maradt a csapatban. Most jön egy kis szünet, néhány kulcsjátékosunk visszatérhet a sérülésből, André Alves és Molnár Gábor is csatlakozik hozzánk, vagyis van erő az együttesben, bizakodva várjuk a folytatást.

BENCZÉS MIKLÓS, a Puskás Akadémia vezetőedzője

– Újabb vereség...
– Jobban kezdett a hazai csapat, ezt el kell ismerni. Nem volt hatalmas a különbség a két együttes között, de a Mezőkövesd egy hibánkat kihasználva megszerezte a vezetést. Ezt követően talán kissé beleült a mérkőzésbe az ellenfél, mi is bátrabban támadtunk, többet birtokoltuk a labdát, és kiegyenlítettebbé vált a játék.

– Csakhogy egyáltalán nincs gólveszély a Puskás Akadémia futballjában...
– Egy héttel ezelőtt Pakson, és most is szervezett volt a játékunk, ám nem hatékony. A második félidőben kiegyenlített volt a játék, sokat volt nálunk a labda, de ha a széleken a védelem mögé kerültünk, a beadásokkal sem tudtunk mit kezdeni, miközben az ellenfelünk őrizte az előnyét. Egy jelentősebb egyenlítési lehetőségünk adódott, akkor a mezőkövesdi kapus nagyot védett, az sorsfordító pillanat volt.

– Valami nagyon nem stimmel. Mi a probléma?
– Nem álltunk össze csapattá. Ez a legnagyobb probléma. Próbálkozunk, de tény, hogy nem vagyunk veszélyesek, és ez a mai mérkőzésen is kiderült: csatárposzton lényegesen erősebb volt a Mezőkövesd. Az ellenfél támadói folyamatosan sakkban tartották a védőinket, ugyanez sajnos nem mondható el a mi csatárainkról.

DVSC–HALADÁS 1–1

HERCZEG ANDRÁS, a DVSC vezetőedzője

– Nem kis „bravúr" ennyi helyzetből döntetlenre hozni egy mérkőzést...

– Az első harminc percben több góllal kellett volna vezetnünk, hiszen rengeteg helyzetet alakítottunk ki. Megszereztük a vezetést, aztán viszont jött két kényszerű csere, s elveszítettük a játék ritmusát. A második játékrész eleje a Haladásé, a vége azonban ismét a miénk volt. A játékosok nagyon akartak, küzdöttek, de a helyzetkihasználásunk nem volt az igazi.

– Nem volt olyan érzése a második félidőben, hogy talán még az üres kapuba sem találnának be?
– Bíztam benne, hogy ismét gólt szerzünk, hiszen mentünk előre, támadtunk. Sajnos az említett két csere miatt nem tudtunk változtatni, nem lehetett „belenyúlni" a meccsbe. Nem is kérdés, hogy csalódott vagyok az elmaradt győzelem miatt.

– Azért ne hallgassuk el azt sem, hogy rengeteg helyzetet ajándékoztak ellenfelüknek.
– Ez így van. Ahogy már említettem, az első félidő végén megzavarodtunk, voltak problémáink, ezt mutatja az egyenlítő gól is. Ettől függetlenül ilyen mérkőzést hazai pályán meg kell nyerni.

MICHAL HIPP, a Haladás vezetőedzője:

– Úgy tartják, hogy idegenben jó a döntetlen. Ezúttal is jó?
– Remekül felkészültünk a Debrecenből, ellenfelünk ettől függetlenül a meccs elején nagy nyomás alá helyezett bennünket. A Loki akarata érvényesült, voltak helyzetei, ám később összeszedtük magunkat, s már nekünk is akadtak lehetőségeink. Király Gábor nagyon jól védett, Priskin Tamás góljától lendületet kaptunk, és a csapat átalakítása után egyértelműen masszívabbak lettünk.

– Igazunk van, amikor azt gondoljuk, hogy az idényben még egyetlen mérkőzésen sem volt ennyi helyzete az együttesének?
– Azért az előző fordulókban is akadtak lehetőségeink. Amikor a DVSC-vel korábban egy egyes döntetlent játszottunk, akkor is rengeteg helyzet maradt ki, úgy látszik, ez a párharc már csak ilyen. Jól szórakozhattak a szurkolók, hiszen hat hatos döntetlen is lehetett volna a végeredmény.

– Miért kellett olyan korán lecserélnie Vít Benest?
– Már korábban is voltak egészségügyi problémái, ami odáig vezetett, hogy fogműtéten kellett átesnie. A múlt héten is cserét kért, és bár ezúttal szintén igyekezett segíteni, szédült, ezért jelezte, hogy nem tudja folytatni.

ÚJPEST–BP. HONVÉD 0–0

„Újpesten az egy pontnak is örülnünk kell” – MESTERMÉRLEGEK ITT!

NB I, 2018–2019, 7. FORDULÓ
SZEPTEMBER 1., SZOMBATHELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Debreceni VSC–Haladás 1–1
Debrecen, Nagyerdei StadionErdős József
3203
Mezőkövesd Zsóry–Puskás Akadémia 2–0
Mezőkövesd, Városi StadionBogár Gergő
2155
Újpest FC–Bp. Honvéd 0–0 Budapest, Szusza Ferenc Stadion Iványi Zoltán
3561
MTK Budapest–Kisvárda 0–1 Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
Solymosi Péter
1632
Diósgyőri VTK–Paksi FC 0–0
Miskolc, DVTK-stadion
Andó-Szabó Sándor 3872
SZEPTEMBER 2., VASÁRNAP
18.00: Ferencváros–Mol Vidi FC (Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama Aréna
Berke Balázs
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 6 5 1 15–4 +11 16
2. Budapest Honvéd 7 5 1 1 12–5 +7 16
3. MTK Budapest 7 4 1 2 11–10 +1 13
4. Debreceni VSC 7 2 4 1 9–9 0 10
5. Mol Vidi FC 4 2 2 9–2 +7 8
6. Mezőkövesd Zsóry FC 6 2 2 2 7–5 +2 8
7. Újpest FC 6 1 4 1 5–6 –1 7
8. Paksi FC 7 1 4 2 7–9 –2 7
9. Diósgyőri VTK 7 1 3 3 5–10 –5 6
10. Szombathelyi Haladás 7 1 2 4 9–13 –4 5
11. Kisvárda 7 1 2 4 3–13 –10 5
12. Puskás Akadémia FC 7 2 5 7–13 –6 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik