Nagy csere a Fradinál; kikotyogták az Újpest Videoton elleni taktikáját?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.09. 17:04
null
Nebojsa Vignjevics nem érti, hogyan szivároghatott ki a taktika (Fotó: Török Attila)
A labdarúgó NB I tavaszi szezonjában az eddigiekhez hasonlóan visszapillantunk az aktuális fordulóra, ezúttal a Nemzeti Sportban is olvasható, fordulós „legekkel” jelentkezünk – jöjjön többek között a forduló gólja, gyanúja, sérüléshulláma, legjobb játékosa és csapata.

A FORDULÓ GÓLJA

A Videoton–Újpest FC bajnoki (3–0) 54. percében történt, hogy a lilák hátvédje, Mohl Dávid a kaputól csaknem húsz méterre buktatta Boban Nikolovot. A szabadrúgást Huszti Szabolcs végezte el, és ballal tekerte a labdát, amely a kapu bal oldalába vágódott. Az újpesti sorfal tagjai közül hiába ugrottak fel többen is, Huszti épp ott lőtte el a labdát, ahol a fejét lehúzó csapattárs, Anel Hadzic ékelődött be a sorfalba.

GÓL – MAJD’ TIZENHÁROM ÉV UTÁN

4725 nap. Ennyi telt el Huszti Szabolcs két NB I-es gólja között. A Videoton középpályása 2005. április 30. után szerzett ismét gólt a magyar élvonalban. Akkor a Ferencváros futballistájaként volt eredményes a Lombard Pápa elleni, 2–1-re megnyert találkozón.

„Örülök, ha gólt szerzek, de a legfontosabb, hogy a csapat sorra nyerje a mérkőzéseket – mondta a középpályás az M4 Sport kamerája előtt a lefújás után. – A gólom nem jelent többet a három pontnál. Elsősorban erőnlétileg van még némi lemaradásom, sokat kihagytam, de próbálom magam utolérni.”

A FORDULÓ GYANÚJA

Az Újpest vezetőedzője, Nebojsa Vignjevics a Videoton elleni bajnoki (0–3) előtt azt mondta az M4 Sport kamerája előtt, hogy hiába készült a korábbitól eltérő taktikával a szombati meccsre, az ellenfél már pénteken tudott róla.

„Szeretném leszögezni, hogy nem ezért kaptunk ki a Videotontól, hanem mert jobb volt az ellenfél – mondta a Nemzeti Sportnak a szerb vezetőedző. – A mostani jelenség viszont sokkal nagyobb probléma, mint a Videoton. Nem értem, hogy történhetett, a pénteki edzés zárt kapus volt, csak a klub alkalmazottai voltak jelen. Ehhez képest már az edzés után hívtak Székesfehérvárról, hogy tudják a taktikát és a felállást, hallották, hogy Kálnoki-Kis Dávid játszik a védelem előtt. Nem tudom, korábban történt-e hasonló, de a fehérváriak előtt egyetlen csapat sem jelezte, hogy kiszivárgott az információ. Nem tudom, mit tehetnék ebben a helyzetben, nem akarok gyanúsítgatni, és nem szeretném, ha edzőként a besúgó keresésével kellene foglalkoznom.”

A FORDULÓ CSERÉJE

Noha a szünetben 1–0-ra vezetett a Ferencváros a Mezőkövesd ellen, elégedetlen volt Thomas Doll, a hazaiak német vezetőedzője. Érthető, hiszen csaknem harminc percen át az újonc akarata érvényesült, a Fradi lassan és pontatlanul futballozott. A 32. percben Böde Dániel ugyan betalált, de a játék elmaradt a várakozástól. Ezért a szünetben a hazai szakvezető „eligazítást” tartott, a Fradi javulásához ugyanakkor a csereként pályára küldött Nagy Dominik átlagon felüli teljesítménye is kellett. Nagy kedvvel és nagy területen futballozott a télen Lengyelországból visszatérő középpályás, s bár gólt nem szerzett, a második és a harmadik előkészítéséből is kivette a részét.

„A kispadról nézve nekem sem tetszett az első félidei játék – mondat Nagy Dominik.– A második félidőben azonban már mi irányítottuk a játékot, s a gólok sem maradtak el. Jól éreztem magam a pályán, ez látszott a teljesítményemen. Még Iszlai Bence becsúszása sem vette el a kedvemet.”

Pedig a 63. percben történtek Nagy Dominik pályafutásának végét is jelenthették volna. A vendégek középpályása, Iszlai Bence ugyanis nagy lendülettel csúszott a labdára, ám közben a ferencvárosi bokáját is eltalálta.

„Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a levegőben volt a lábam – mondta a kétszeres válogatott. – Ha a földön van, kettétörik a nagy sebességgel érkező becsúszástól. Így csak a bőr szakadt föl a bokám fölött, amelyet a meccs után összevarrtak az orvosok. Fájós lábbal futballoztam végig a találkozót, s jóleső érzéssel tölt el, hogy a mérkőzés után mindkét edző elismerően szólt a játékomról. Az viszont zavart, hogy Iszlai Bence csak az unszolásomra kért elnézést tőlem. Egyébként nem hiszem, hogy szándékosan szabálytalankodott.”

Pedig nagyobb a baj, mint azt mérkőzés közben gondolták a vétkes kiállítását követelők, úgy tűnik ugyanis, hogy sérülése miatt Nagy Dominik nem futballozhat a következő fordulóban, a Debreceni VSC ellen. Zárásként még hozzátette: ugyan játszani jött haza a télen, elfogadja edzője döntését. Doll eddig egyszer sem állította a kezdőbe, öt mérkőzésen csupán csereként számított rá.

„Tiszteletben tartom a vezetőedzőnk döntését – magyarázta Nagy Dominik. – Profi labdarúgóként nincs más dolgom, mint hogy játékommal segítsem a csapatot, legyek akár kezdő, akár csere. Örülök, hogy szombaton is segíthettem.”

A FORDULÓ JÁTÉKOSA

Talán nem túlzás kijelenteni, élete legeredményesebb hónapját tudhatja maga mögött Könyves Norbert. A DVSC 28 éves támadója március 10. óta csapata négy bajnoki mérkőzésén ötször talált a kapuba, a Magyar Kupa negyeddöntőjében két gólt szerzett a Bp. Honvéd ellen (3–1), és oroszlánrészt vállalt csapata elődöntőbe jutásából.

Szombaton is remekelt, a Paks idegenbeli 5–2-es legyőzése során duplázott, és adott két gólpasszt. Első góljában a szerencse is közrejátszott, jó helyen találta meg Bódi Ádám lepattanó lövése, s a kapu jobb alsó sarkába továbbított. Második góljánál nagyszerűen lépett ki, lerázta magáról a védőjét, higgadtan elvitte a kapus mellett a labdát, majd a kapuba helyezett.

Teljesítménye kellett ahhoz, hogy a tavasszal addig bajnoki mérkőzésen nyeretlen Debrecen játékosai a második félidőben még nagyobb önbizalommal futballozva további három gólt szerezzenek. A pályán igazi vezérként viselkedett, és azt sem viselte rosszul, amikor Herczeg András huszonöt perccel a vége előtt lehívta, gyakorlatilag elvéve tőle a triplázás esélyét. Vizespalack-rugdosás helyett szerényen kiintett a paksiaknak, mint aki bocsánatot kér korábbi csapatától.

A szerbiai születésű támadó korábban három szezont húzott le Pakson, ahol eddigi legeredményesebb bajnoki idényében, 2014–2015-ben tíz gólt szerzett. Jelenleg hétnél jár, s úgy tűnik nagyon összeállt a játéka. Herczeg András taktikája fekszik neki, javarészt megtalálják őt a labdával, és képes élni a kínálkozó lehetőségekkel.

A FORDULÓ ÖNGÓLJA

Felettébb rendhagyó öngól született a Vasas–Puskás Akadémia bajnoki (1–2) 94. percében. Mert megesik olykor, hogy egy menteni igyekvő játékos fejéről vagy lábáról a saját kapujába csorog a labda, ám ezek az esetek javarészt a kapu előterében történnek. A felcsúti Patrick Mevoungou ugyanakkor ritkán látható mozdulattal és távolságról vétett öngólt: az angyalföldi Nagy Gergely kirúgása után a tizenhatos előterében – csaknem 18 méterre a kaputól – olyan balszerencsésen fejelt bele a labdába, hogy az a hosszú indításra számító, így kint helyezkedő Hegedüs Lajos felett a kapuban kötött ki.

A FORDULÓ KÉPE

Legyen csend és rend! – Kassai Viktor igencsak megfegyelmezte a kispesti Davide Lanzafamét (Fotó: Földi Imre)
Legyen csend és rend! – Kassai Viktor igencsak megfegyelmezte a kispesti Davide Lanzafamét (Fotó: Földi Imre)

A FORDULÓ MENTÉSE

Megérzés? Szerencse? Min múlik? Nos, ki lehet jelenteni, hogy Gróf Dávid remekül hárítja a tizenegyeseket, a kispesti kapus a Balmazújváros elleni bajnokin (2–0) szezonbeli harmadik büntetőjét hárította. A kapus hétből hármat védett – ez remek mérleg.

„A Diósgyőr ellen kettőt, míg most, a Balmazújváros ellen egyet fogtam meg – mondta Gróf Dávid, aki Arabuli büntetőjét hárította úgy, hogy a jobb alsó sarokba tartó labdát fogta meg 1–0-s kispesti vezetésénél. – Hogy mi a titkom? Nem tagadom, van titok, de természetesen nem mondhatom el, hiszen akkor már semmit sem érne. Annyit elárulhatok, hogy még édesapám, Attila tanította, és szerencsére megint segített. Mindig elemzem az aktuális ellenfél támadóit, így a játékos előnyeit, hátrányait, s azt is, hogy ki merre szereti rúgni a tizenegyeseket. Néztem Arabuli büntetőit is, de sajnos sokkal előrébb nem jutottam, mert körülbelül fele-fele arányban választotta a jobb és a bal oldalt. Így segítségül hívhattam a rejtélyes titkot. Szerencsére bejött!”

„A legfontosabb, hogy egy-nullás vezetésünknél tudtam hárítani, ráadásul a mérkőzés hajrájában megdupláztuk az előnyünket. Kellett a sikerélmény, hiszen a Magyar Kupa-negyeddöntőben búcsúztunk, rendkívül rosszul éltük meg, hogy a Debrecen jutott az elődöntőbe, nem mi. Nagy álmunk vált volna valóra, hogy megnyertük volna a kupát. De már nincs mit tenni, szerdán fogadjuk a Videotont, ha bravúrt érünk el, és nyerünk, nagy lehetőségünk lehet elérni a dobogós helyezést.”

A FORDULÓ SÉRÜLÉSHULLÁMA

Nem csoda, hogy Michal Hipp panaszkodott, a Haladás vezetőedzőjének háromszor is kényszerből kellett cserélnie a DVTK elleni mérkőzésen (2–1). A szakembernek Jancsó Andrást a 6., Michael Rabusicot a 31., Bosnjak Predragot pedig a 66. percben kellett lehoznia.

„Michael Rabusic járt a legrosszabbul, cseh csatárunknak sajnos eltört a sípcsontja a bokája felett Dejan Karan belépője után – mondta Tóth Miklós, a Haladás ügyvezetője. – A diósgyőri védő páros lábbal lépett be, nagyon csúnya szabálytalanság volt. Támadónknak – aki erőssége a csapatunknak, mert tízből nyolc labdát megtart, s a Debrecen ellen szép gólt szerzett – már be is gipszelték a lábát. Hat hétig lesz rajta a rögzítés, vagyis neki befejeződött a szezon. Nagyon sajnálom, főleg mert másik csatárunk, Myke Ramos combizma beszakadt, így klasszikus csatárnak egyedül David Williams maradt. Jancsó András az ágyékát fájlalta, még nem derült ki pontosan, mekkora a baj, míg Bosnjak Predrag eddig is bajlódott a combjával – szombaton a szünetben jelezte, hogy nem az igazi, de folytatta, aztán mégis le kellett kéredzkednie a pályáról. Szerencsére megelőztük a nagyobb bajt, a jelek szerint már a következő fordulóban játszhat.”

Győzelmével a Haladás fellépett a 9. helyre, de a mezőny annyira szoros, hogy csak egy ponttal szerzett többet, mint a már kieső helyen szerénykedő Mezőkövesd.

„Hétről hétre változik a helyzet, kiegyensúlyozott a verseny. A Ferencváros és a Videoton lóg ki felfelé, a többi csapat hasonló játékerőt képvisel. Rengeteg múlik egy-egy kihagyott helyzeten, lehetőségen. Érdekes, az Újpesttől, a Mezőkövesdtől és a Honvédtól is kikaptunk a tavasszal, de ha például a kispestiek ellen Németh Márió kapufájánál nem kifelé, hanem befelé pattan a labda, lehet, hogy mi nyerünk. De kár keseregni a múlton, a legfontosabb, hogy legközelebb a Paks ellen, idegenben is szerezzük meg a három pontot.”

A 25. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA

NB I, 2017–2018, 25. FORDULÓ
ÁPRILIS 7., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
Ferencváros–Mezőkövesd 3–0Budapest, Groupama ArénaSolymosi Péter
Bp. Honvéd–Balmazújváros 2–0
Budapest, Bozsik József StadionKassai Viktor
Vasas–Puskás Akadémia 1–2
Budapest, Szusza Ferenc StadionIványi Zoltán
Paksi FC–Debreceni VSC 2–5
Paks, Városi StadionBognár Tamás
Diósgyőri VTK–Haladás 1–2
Mezőkövesd, Városi StadionKarakó Ferenc
Videoton–Újpest 3–0Felcsút, Pancho ArénaAndó-Szabó Sándor
TABELLA •TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC2516 6 355–22+3354
2. Videoton FC2415 6 351–24+2751
3. Debreceni VSC2510 6 943–33+1036
4. Budapest Honvéd2410 5 939–39 0
35
5. Paksi FC25 9 8 837–39–235
6. Újpest FC25 810 731–32–134
7. Diósgyőri VTK25 8 61139–41–230
8. Puskás Akadémia FC25 7 81030–38–829
9. Szombathelyi Haladás25 8 31427–40–1327
10. Vasas FC25 7 51330–47–1726
11. Mezőkövesd Zsóry FC25 6 81130–47–1726
12. Balmazújváros25 5 91127–37–1024
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik