MTK: kulcs a jövőhöz – átadták a fővárosi Sándor Károly Akadémiát

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2023.05.30. 21:56
Túlzás nélkül írható, hogy világszínvonalú létesítménnyel bővült az MTK Budapest fővárosi bázisa – kedd délután átadták a Sándor Károly Labdarúgó Akadémiát.
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Árvai Károly)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Árvai Károly)

Négy füves és két műfüves futballpálya, nézőtér, reflektorok, hatalmas kiszolgálóépület öltözőkkel, ebédlővel, a legmodernebb eszközökkel felszerelt konditermekkel – cseppet sem túlzott, amikor Schmidt Ádám világszínvonalúnak nevezte a létesítményt. A Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára megnyitó beszédében többek között arról is beszélt, hogy sok szempontból fontos ilyen minőségű sportközpontot létrehozni.

„A legfontosabb, hogy itt minden feltétel adva van ahhoz, hogy fejlődjenek a gyerekek– fogalmazott Schmidt Ádám.– Korábban az volt a jellemző, hogy a sportágak rivalizáltak egymással, hogy egy-egy tehetség melyiket válassza, ma már olyan világot élünk, hogy egyre nehezebb a szobából kihozni a gyereket, rávenni arra, hogy az online térből kilépve emberekkel találkozzon, sportoljon, mozogjon. Pedig ez kulcskérdés, hiszen aki sportol, egy közösség tagja lesz, rendkívül fontos alapértékeket tanulhat meg: ez pedig a kitartás, a tisztelet, a becsület.”


Deutsch Tamás klubelnök és Schmidt Ádám (Fotó: Árvai Károly)
Deutsch Tamás klubelnök és Schmidt Ádám (Fotó: Árvai Károly)

Schmidt Ádám kuriózumnak, a magyar sport ékkövének nevezte az új Sándor Károly Labdarúgó Akadémiát, amely Budapest közepén talált otthonra. A kék-fehéreknek rendkívül fontos volt, hogy a Hidegkuti Nándor Stadion közelében épüljön meg ez a nagyszerű sportközpont.

„A főépület bejáratánál a névadó, Sándor Károly szobra köszönti a vendégeket, erre a létesítményre ő is büszke lenne”– mondta az államtitkár.

A klub akadémiája immár huszonkét éves, korábban Agárdon működött, ám az évek során a kék-fehérek változtatásra szánták el magukat, a bentlakásos intézményt felváltotta egy modern edzőközpont, amelynek kifogástalan talajú pályáin edzhetnek a U14-es korosztálytól a felnőttcsapatig, és itt a női együttesek is otthonra lelhetnek. Nem véletlen, hogy az ünnepélyes alkalomra a klub több korábbi kiválósága is eljött. A megnyitón ott volt többek mellett a korábbi csatár, később klubigazgató Fülöp Ferenc, Illés Béla és Halmai Gábor, Torghelle Sándor és Juhász Roland, Pátkai Máté és a Simon ikrek, Ádám és András, Lencse László, vagy a Kecskeméttel bajnoki ezüstérmet szerző Szuhodovszki Soma.

„Tíz évig voltam a klub játékosa, természetesen jó érzésekkel és rengeteg élményt felidézve érkeztem erre az avatóra”– mondta lapunknak Demjén Patrik, a ZTE FC kapusa.

Zakor Sándor, az MTK tulajdonosa az akadémiát megalapító korábbi klubtulajdonos, Várszegi Gábor érdemeit méltatta ünnepi beszédében:„Ez az akadémia kulcs a jövőhöz, és ez a létesítmény talán még fontosabb is, mint a Hidegkuti-stadion. Természetesen fantasztikus a gyönyörű pályák látványa, de még fontosabb, hogy itt együtt dolgozhatnak a klub munkatársai, az ő közösségük is rendkívül fontos. Abban bízunk, hogy azok a szülők, akik idehozzák a gyereküket, okkal reménykedhetnek abban, hogy nemcsak futballistaként kapnak minőségi képzést, hanem emberként is sokat fejlődhetnek itt, és így jobb eséllyel indulhatnak az élet sok területén. Természetesen a futballisták képzése kulcsfontosságú, az a cél, hogy a mostani srácokból legyen az új Gulácsi Péter, Schäfer András, Vancsa Zalán.”

Ehhez a gondolathoz csatlakozott az akadémia szakmai igazgatója, Székely Zsolt is, aki megemlítette, az intézmény huszonhat játékost adott a magyar válogatottnak, csaknem kétszáz első osztályú játékost nevelt ki, és bár sohasem ez volt a cél, de a korosztályos csapatoknak több arany-, ezüst- és bronzérem is„becsúszott a különböző ifjúsági bajnokságokon”.

Ünnepi köszöntőt mondott Deutsch Tamás, az MTK Sportegyesület elnöke, és beszédében ő is a korábbi tulajdonos, Várszegi Gábor érdemeit méltatta – valóban, 2001-ben az MTK-é volt az első akadémia, az utánpótlásképzés rendszerét forradalmasította az agárdi intézmény, amelynek módszereit aztán nagyon sok klub átvette.

„Köszönettel tartozunk Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki mindvégig támogatott bennünket, és úgy vélekedett, a jövő nemzedékének, a következő generáció tehetségeinek a legjobb körülmények között kell nevelkedniük. Sándor Károly öröksége is roppant fontos: szerénység, becsület, állandó győzni akarás – ő a legjobb példakép a fiatalok számára.”

A korábbi sportminiszter nem felejtette el megemlíteni Tamási Zsolt nevét, aki csaknem egy évtizeden át volt az akadémia szakmai igazgatója. A létesítmény avatásán az MTK öregfiúkcsapata is pályára lépett – természetesen senkit sem lepett meg, hogy a kifogástalan gyepszőnyegen Illés Bélától most sem pattant el a labda.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik