Most kiderült, bombaüzletet kötött a Ferencváros!

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2015.05.21. 11:26
null
Varga Roland a zöld-fehérek egyik vezére volt a Videoton ellen (Fotók: Szabó Miklós)
Még csak fél éve szerződött a Győri ETO-tól a Ferencvároshoz Varga Roland, de az már most látszik, hogy nagyszerű üzletet kötött vele a Fradi. Tavasszal három gólt szerzett az NB I-ben, másik négyet előkészített, így fontos szerepet játszott abban, hogy a zöld-fehérek a 2. helyen zárhatnak, ha minden úgy alakul a számukra. A Videoton elleni szerdai kupadöntőben pedig góllal és két gólpasszal (még ha a második nem is volt klasszikus értelemben vett gólpassz, mert a támadás öngóllal zárult) vezette sikerre csapatát – a seregnyi külföldi játékosmegfigyelő szeme láttára...  

Amint arról már beszámoltunk, a 25 éves Varga Roland télen, fél évvel a győri szerződése lejárta előtt, mintegy 80 ezer euró körüli összegért szerződött az ETO-tól (amelyet akkor még nem fenyegetett a csődveszély) a Ferencvároshoz. Azt már a győriek is sejtették, hogy a háromszoros válogatott szélső később ennél magasabb összegért is klubot válthat a jövőben, ezért már akkor szerződésbe foglalták, hogy továbbadás esetén az ETO is részesedik a vételárból.

VARGABETŰ
Varga Roland érdekes pályaívet fut be, hiszen a 2009-ben U20-as vb-bronzérmet szerző szélső ugyanoda szeretne eljutni, ahol 2008 és 2012 között már járt, vagyis a nyugati profizmusba. Hét éve nagyon fiatalon került az MTK-tól az olasz Bresciához, amelyben nem tudott karriert csinálni, és több kölcsönjáték után (megfordult Újpesten is) végleg haza, Győrbe vezetett az útja. Az ETO-nál azonban meg tudta mutatni, hogy nem teltek hasztalanul az olaszországi évek, érett, gólerős játékával nagyban hozzájárult a győriek 2012–2013-as bajnoki címéhez. A következő szezonban a Fradit segíthetné hosszú idő után újra bajnoki címhez, hogy aztán visszatérhessen Nyugat-Európába...

Ami biztosan sokszorosa lesz az említett 80 ezer eurónak. A transfermarkt.de szerint most félmillió eurót ér a Fradi futballistája, akinek 2018-ig szól a szerződése. Mindemellett ha figyelembe vesszük a kiváló tavaszi formáját, és ezt a nyáron még az Európa-liga selejtezőjében, esetleg a válogatottban is meg tudná spékelni – a nemzetközi meccsek mindig nagyobb súllyal esnek latba egy játékosért kifizetendő összeg megállapításánál –, akkor akár meg is tízszerezhetné a téli árát.

Figyelembe véve ugyanis az elmúlt időszakot, például hogy télen Simon Krisztián négyszázezer euróért igazolt az 1860 Münchenhez, Kalmár Zsoltért pedig tavaly egymillió eurót fizettek Lipcsében, megállapítható: jelenleg az NB I-ben legtöbbre taksált magyar játékosok 400 ezer és maximum egymillió euró közötti összegért tudnak Nyugat-Európába igazolni. (Kalmárhoz hasonlóan a Red Bull-féle német-osztrák vonal például teljesen reális alternatívának tűnne Varga számára.)

Varga fél éve érkezett, és máris kupagyőztes lett a Fradival
Varga fél éve érkezett, és máris kupagyőztes lett a Fradival

A kérdés csak az, Varga Rolandnak mikor lehet erre valós esélye. Ha csak azt nézzük, hogy a Videoton elleni kupadöntőben nyújtott teljesítményét számos külföldi megfigyelő látta a helyszínen – többek között Ausztriából, Csehországból és Németországból is –, akik közül többen miatta is érkeztek Magyarországra, akkor talán annál is előbb, mint ahogyan azt ő télen még remélte volna. Menedzsere szerint azonban erről még korai beszélni.

„Azt gondolom, Varga Roland már az ETO bajnokcsapatában is megmutatta, hogy mire képes. Akkor, két évvel ezelőtt voltak is külföldi lehetőségei, de ezeket a Győr nem realizálta. Ezután egy sérülésekkel nehezített gyengébb szezon következett, majd, miután eldöntötte, hogy távozni szeretne Győrből, olyan csapatot kerestünk neki, amely kihívást jelent a számára, nagy célokért küzd, így Roland megfelelő teher alatt bizonyíthat. A Ferencváros vezetőivel természetesen már beszélgettünk a hosszabb távú jövőről is, de a Fradi érthető módon nem szívesen engedi el az értékeit. Persze általában van az pénz, de Roland esetében ez a kérdés jövő nyáron válhat igazán aktuálissá" – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online-nak Vörösbaranyi József.

Varga tavaszi teljesítményét nézve a Fradi szurkolói aligha bánnák, ha a következő idényben a szélsővel a csapatban vehetnék célba a 2004 óta áhított újabb bajnoki címet.

Varga így remekelt a kupadöntőben


Így értékelt a meccs után

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik