MLSZ: egyre kevésbé vonzó a játékvezetői pálya

Vágólapra másolva!
2015.09.01. 21:39
A játékvezetői tanfolyamok jelentkezőinek száma enyhén, de fokozatosan csökken – adta hírül a Magyar Labdarúgó-szövetség honlapja.

Az MLSZ elnöksége keddi ülésén foglalkozott a válogatott két soron következő tétmérkőzésével, áttekintette a hazai játékvezetés helyzetét és azt a jelentést, amely a megújuló stadionok állapotát mutatta be – olvasható az mlsz.hu-n.

Nem árt jól viselkedni a románok elleni meccsen

Nem árt jól viselkedni a románok elleni meccsen

A testület tagjai a nemzeti csapattal kapcsolatban felhívták a figyelmet, hogy a magyar válogatottat a sorozatban korábban sújtó UEFA fegyelmi büntetések miatt szurkolói rendbontás esetén az MLSZ zárt kapus büntetést kaphat a következő, Feröer elleni tétmeccsre.

Eredmény és feladat is akad a játékvezetés háza táján

A magyar labdarúgó-játékvezetés jelenéről, illetve elmúlt öt évéről számolt be részletesen Puhl Sándor, a játékvezető bizottság alelnöke. Ami talán a legfontosabb, a bíráskodás nemzetközi megítélése ezen időszakban is kedvező volt, a magyar éljátékvezetők rendszeresen kaptak meghívót a legrangosabb nemzetközi tornákra. Az NB I-ben két éve bevezetett profi státusz óta érezhetően kevesebb az országos szintű felháborodást kiváltó tévedés. A növekvő, több részletre kiterjedő ellenőrzési rendszer mellett is javult az élvonalban dolgozó játékvezetők átlagosztályzata, az alapvonali asszisztenseknek köszönhetően pedig a tizenhatosokon belüli, kapu előtti események jobban megítélhetőek, az ottani szabálytalanságok hatékonyabban előzhetőek meg.

Ezzel együtt elgondolkodtató, hogy a játékvezetői tanfolyamok jelentkezőinek száma enyhén, de fokozatosan csökken, amely a magyar játékvezetők presztízsvesztesége mellett a labdarúgó-társadalom egyéb szereplőinek felelősségét is felveti.

Országszerte megújulnak a stadionok

Az elnökség áttekintette a labdarúgó stadionokkal kapcsolatos előrehaladási jelentést. A Magyar Labdarúgó-szövetség és Magyarország Kormánya 2013-ban határozott 26 stadion fejlesztéséről a Nemzeti Stadionfejlesztési Program (NSP) keretén belül. A kétéves költségvetési időszakban 26 milliárd forintból megvalósuló projektben az első és zömében másodosztályú csapatok stadionjainak korszerűsítése megfelelően halad. Több létesítményelem már elkészült (világítás, klubház, lelátó), és a következő időszakban az ország több pontján lesznek tanúi a szurkolók örömteli nyitóünnepségeknek. A beruházások közül kiemelkedik az a négy új, UEFA Elite kategóriájú stadion, amelyeknek kivitelezési előkészítése jelenleg is zajlik Kispesten (Bozsik-stadion), Diósgyőrben, Szombathelyen és Székesfehérvárott. Az így épülő stadionokra is a korábban megfogalmazott elvek igazak, azaz kényelmesek, korszerűek lesznek, ugyanakkor nem luxus körülményeket hivatottak biztosítani. A tervezések során a létesítmények funkcionalitása mellett az egyszerűség és a takarosság is fontos szempontok voltak.

Egyéb támogatásokból, illetve TAO forrásból jelenleg is zajlik a gyirmóti, a mezőkövesdi és a budapesti Hidegkuti-stadion fejlesztése, amelyeknek átadása szintén nem sokat várat már magára. Szintén határozatot hozott az elnökség arról, hogy a szövetség október 13-ra hívja össze rendkívüli küldöttközgyűlését, amelyet az Alapszabály módosítása indokol.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik