Mit tehetett volna Doll? A Fradinak elúszott a bajnoki cím?

Vágólapra másolva!
2014.09.22. 16:47
null
Somália és Böde csalódottsága érthető az elveszített derbi után (Fotó: Szabó Miklós)
Miért az Újpest nyerte a derbit? Mit tehetett volna Thomas Doll a Ferencváros vezetőedzője? Nyert-e már kilencpontos hátrányból bajnokságot a Fradi? A Videoton sorra döntögeti a rekordokat, melyik csapat áll még előtte a legjobban rajtolók listáján? Mikor kezdett ilyen rosszul a Debrecen? Legek és érdekességek az NB I 8. fordulója után.  

AZ ÚJPEST HOZTA, AMIT VÁRNI LEHETETT, DOLLNAK NEM VOLT VÁLASZA

A Nemzeti Sport Online a múlt héten kétrészes összeállításban elemezte, mi szólhat majd egyik, illetve másik csapat mellett a derbin. A jóslatoknak az a fele érvényesült, amelyeket az Újpest lehetséges győzelme mellett soroltunk fel érvként.

Kezdjük azzal, hogy az Újpest ezúttal is, akárcsak a korábbi fordulók szinte mindegyikében, fölényben játszott a középpályán, többet birtokolta a labdát. Erre számítani lehetett, hiszen center híján hat középpályással játszanak a lila-fehérek, ez pedig létszámbeli fölényt eredményezhet.

Erre a Ferencváros vezetőedzőjének, Thomas Dollnak nem igazán volt válasza. A variációs lehetőségei körét jelentősen szűkítette, hogy Gyömbér Gábort már a 2. percben le kellett cserélni sérülés miatt, de klasszikus szűrőktől, középpályás „ütköző” emberektől amúgy sem hemzseg a csapata (Gyömbér sem az). Márpedig éppen az volt a Fradi legnagyobb problémája, hogy kevés labdát szerzett. Arra is láttunk példát, hogy az Újpest úgy jutott el a saját térfeléről a Fradi kapujáig, hogy a vendégek még csak hozzáérni sem tudtak a labdához, teljesen eldugták előlük.

Az egyetlen, eredeti posztját tekintve is szűrő Vladan Csukicsot eközben végig a padon jegelte Doll. Lehet, hogy ha ő áll be Gyömbér helyett, és nem a támadóbb szellemű Busai, vagy már eleve kezd a szerb, akkor több labdát szerezhetett volna a Fradi. Az a húzása ugyanis nem jött be a német mesternek, hogy az eredetileg szélső védő Emir Dilavert állította középre szűrőnek. Másrészt úgy tűnt, hogy Böde Dániel nem kapta ukázba, hogy védekezésben mélyen zárjon vissza a középpályára, az Újpest létszámfölényét ugyanis csak akkor tudta volna kiegyenlíteni a Fradi a középpályán, ha a támadó is aktív szerepet vállal a visszatámadásban, védekezésben.

A középpályás fölény mellett a másik fő jóslatunk az volt, hogy az Újpest alacsonyabb súlypontú, gyors támadói, mint amilyen Asmir Suljic, Enis Bardhi vagy éppen Simon Krisztián, főszerepet játszhatnak a Fradi ellen a magas, de lassabb, David Mateos, Mateo Pavlovic belső védőpárossal szemben. Az említett újpestiek hozták is a tőlük várhatót, ugyanis kapura veszélyesen futballoztak. Ugyanakkor a vártnál talán kevesebbszer tudtak a Fradi védelme mögé kerülni. Az egyébként több nagy mentést is bemutató Pavlovic és Mateos is gyakran behátrált, hogy ne tudják mélységbe mögéjük passzolni a labdát. Azonban azzal, hogy nem léptek ki, és előttük a középpályás szűrés sem működött, az újpestiek 16-18 méterről többször is célba vehették a kaput, és egy ilyen kísérletből született Simon győztes találata is.

A Fradival kapcsolatban arról értekeztünk múlt héten, hogy Gera Zoltán szerepe lehet meghatározó, azzal azonban, hogy sérülése után végül nem kezdett, erősen leszűkült a csapat repertoárja támadásban.

Stjepan Kukurozovic azt a gólveszélyes, irányító szerepkört nem tudja betölteni, amit a magyar válogatott támadó, a szélen pedig nem jött az az áttörés, amit a korábbi sérülése után a második bajnokiján játszó Somáliától és az új szerzemény, tegnap az NB I-ben csereként debütáló Roland Lamah-tól vártak a drukkerek. Az Újpest ellen is – mint általában – középen erőltette a támadásokat a Ferencváros, elsősorban Böde Dánielt próbálták megjátszani a vendégek, a támadó azonban nem sok jó labdát kapott, és ha kapott is, akkor sem tudott helyzetekbe kerülni, hiányzott a gyorsaság, a dinamika a futballjából. Kidolgozott támadásépítések híján pedig beívelésekből, szögletekből, szabadrúgásokból próbáltak veszélyeztetni a zöld-fehérek, de kevés sikerrel.

ÚJPEST FC–FERENCVÁROS 2–1

Forrás: MLSZ Tv

NYOLC PONTOT LE TUD DOLGOZNI A FRADI. NA DE KILENCET?

Nyolc forduló után kilenc pont a hátránya a bajnoki címet célul kitűző Ferencvárosnak a listavezető Videotonnal szemben. Sokan már most kijelentik, hogy a bajnoki arany elúszott a zöldeknek, bár azt sem szabad elfelejteni, hogy a Ferencváros egy-egy remek „tavaszi hadjárattal” többször is nagyot lépett előre a táblázaton.

Itt van például rögtön az előző szezonbeli példa, amikor a 21. forduló után a 8. helyen szerénykedett a Fradi, nyolcpontos hátrányban volt az ezüstérmes pozícióban lévő Videotontól, aztán a hátralévő kilenc fordulóban a fehérváriakkal szembeni lemaradását ledolgozta, és azért „csak” a harmadik helyig tudott feljönni, mert közben a Győri ETO is nagyszerűen hajrázott (a bajnok DVSC-t nem volt esélye befognia 15 pont hátrányból).

Az előző esztendőkben viszont korántsem volt ilyen „hadjárata” az FTC-nek:

– 2012 őszén a 8. forduló után kilenc pontra volt a listavezető Győrtől, a végén 15 ponttal maradt le tőle (5. hely).

– 2011 őszén a 8. fordulóra már 17 pont (!) hátrányba került a DVSC-vel szemben (mindössze öt pontja volt a Fradinak), a végén 40 ponttal gyűjtött kevesebbet, mint a Loki (11. hely).

– 2010-ben a bajnokság ezen szakaszában csak 4 pont volt a hátránya a listavezető Videotonnal szemben, a végére a különbség 11-re hízott (3. hely).

– 2009-ben a 8. forduló után 12 ponttal volt lemaradva a DVSC-től, a végén 21-gyel szerzett kevesebbet (7. hely).

Ezek a statisztikai adatok nem sok jót ígérnek a Fradinak, ám gyorsan tegyük hozzá, arra is volt már példa az FTC történetében, hogy jelentős hátrányt ledolgozva lett aranyérmes a csapat.

A legutóbb bajnoki címnél, a 2003–2004-es szezonban például hatpontos hátrányt kellett behozni, igaz, ez ment a legkönnyebben… Merthogy a hátrány úgy „keletkezett”, hogy az MLSZ 2003 őszén hat pontot levont a Fraditól a DVSC elleni meccsen történt szurkolói rendbontásért (pályára özönlés, Szentes Lázár hátba rúgása, „lincshangulat”, stb.), majd később a szövetség hatályon kívül helyezte határozatát, azaz visszaadta a levont pontokat.

1996 márciusában úgy vágott neki a tavaszi szezonnak az FTC, hogy nyolc pont volt a hátránya a BVSC-vel szemben, igaz, az őszről volt egy elhalasztott meccse (az MTK ellen), amit csak a tavaszi második forduló után pótolt be. A Fradinak akkor sikerült ledolgozni a hátrányt, sőt a végén ötpontos előnnyel nyerte meg a bajnokságot.

Egy évvel korábban, az 1994–1995-ös kiírásban a 8. forduló után az Újpesttel szemben volt nyolc pont a hátránya a Fradinak, ám ez sem okozott gondot, fokozatosan ledolgozta, és a végén hétpontos előnnyel lett aranyérmes.

Nyolcpontos hátrányt – hárompontos rendszerű bajnokságban – tehát már sikerült ledolgoznia a Fradinak úgy, hogy a végén bajnok is lett. De mi lesz a kilencpontos hátránnyal…?

AZ UTÓBBI 18 BAJNOKI SZEZON LEGJOBB RAJTJA A VIDIÉ

Az utóbbi fordulókban mindig megdöntötte klubrekordját a Videoton, a fehérvári csapat a 8. forduló után is százszázalékos, valamennyi mérkőzését megnyerte.

SZOMBATHELYI HALADÁS–VIDEOTON FC 0–2

Forrás: MLSZ Tv

1996 óta nem volt rá példa, hogy egy csapat az első nyolc forduló után hibátlan maradt. Rajt utáni hetes győzelmi szériával a Debreceni VSC (2011-ben) és a Győri ETO (kétszer, 1997 őszén és a Lokihoz hasonlóan 2011-ben) is jelentkezett, nyolcas sorozatot viszont legutóbb 1996 őszén láthattunk, akkor az MTK menetelt.

A (már akkor is) Garami József irányította kék-fehérek 18 évvel ezelőtt éppen a Videoton elleni győzelemmel (2–0) kezdték a bajnokságot, aztán a Vasast (2–1), a Ferencvárost (3–0), a Pécset (3–1), az Újpestet (2–1), a Debrecent (4–1), a Győrt (4–0), majd a a III. Kerületi TVE-t (7–2) győzték le, és a 8. forduló után ötpontos előnnyel vezették a tabellát az egyaránt 19 pontnál járó Újpest, Vasas, Ferencváros trió előtt. 27–6 volt a gólkülönbségük, azaz ugyanúgy plusz 21, mint most a Vidinek, csak több gólt szereztek, és többet is kaptak, mint a fehérváriak. A házi góllövőlistát Kenesei Krisztián vezette kilenc találattal (Nikolics Nemanja most tíznél tart), Illés Béla öttel volt a második (Juhász Roland négyig jutott eddig).

Statisztikai szempontból tehát sok hasonlóság van a mostani Videoton és az akkori MTK között, bár míg a fehérváriak ezen az őszön eddig hatszor játszottak otthon és csupán kétszer vendégségben, akkor az MTK négy hazai és négy idegenbeli meccs után volt hibátlan. A fővárosi kék-fehérek akkor nem álltak meg nyolcnál, sorozatban 15 meccsen győztek, mígnem a 16. fordulóban otthon 1–0-ra kikaptak a BVSC-től (gólszerző Erős Károly, a zuglóiak vezetőedzője Dajka László), ám a bajnokságot óriási fölénnyel megnyerték.

Hogy a Videoton sorozata is eltart-e legalább eddig, és hogy a fehérváriak is elhódítják-e a bajnoki címet? Ezekre a kérdésekre később kapjuk meg a választ.

Még egy gondolat erejéig térjünk visza a nyolcgyőzelmes rajthoz, hiszen ez tényleg ritkaságnak számít – főleg az utóbbi négy évtizedben. Az MTK 1996-os esete előtt 1994 őszén az Újpest kezdte a bajnokságot nyolc sikerrel (akkor egyébként a lilák gólkülönbsége 33–8 volt, azaz jobb, mint most a Videotoné), és akkor Budai Miklós kollégánk utánanézett, hogy mikor volt azt megelőzően legutóbb ilyen rajt. Nos, egészen 1976 őszéig kellett visszalapoznia a statisztikáiban. Harmincnyolc évvel ezelőtt is az Újpest (a legendás Dózsa) kezdte nyolc győzelemmel a bajnokságot, ám a lila-fehérek sem 1976-ban, sem 1994-ben nem tudták megnyerni a kilencedik mérkőzésüket, és aztán a bajnokságban is csak a második helyen végeztek, előbb a Vasas, majd a Ferencváros mögött (az utóbbi esetet fentebb, a Fradi kapcsán már említettük).

A LOKI LEGUTÓBB 2001-BEN KEZDETT ILYEN GYENGÉN, AKKOR 8. LETT

A forduló előtti beharangozónkban írtunk arról, hogy milyen gyengén kezdte a bajnokságot a DVSC, ennél rosszabbul legutóbb 2001 őszén rajtolt a debreceni csapat, amikor hét forduló után csak hat pontja volt.

DEBRECENI VSC–KECSKEMÉTI TE 0–0

Forrás: MLSZ Tv

Nos, 13 évvel ezelőtt a 8. fordulóban nyert a Loki (a Ferencvárost győzte le az Üllői úton Kuttor Attila góljával), és ugyanúgy állt, mint most, azaz 2 győzelemmel, 3 döntetlennel és 3 vereséggel, 9 ponttal – csak akkor rosszabb volt a gólkülönbsége.

Más volt akkor az NB I lebonyolítása, alapszakasz után rájátszás jött a tizenkét csapatos bajnokságban, amelynek végén a 8. helyet szerezte meg a DVSC – ennek a pozíciónak aligha örülnének Debrecenben a mostani szezon végén…

EMBERHÁTRÁNYBAN IS ERŐS A DVTK, A NYERŐ CSERE ÉS A NEGYEDSZER „PIRULÓ" KAPUS

Míg a címvédő DVSC bukdácsol, a Diósgyőrt dicséret illeti, úgy áll a harmadik helyen, hogy egy meccsel kevesebbet játszott, mint az előtte lévő MTK. Ráadásul a Honvéd elleni szombati találkozó a második olyan meccse volt a Diósgyőrnek, amelyen piros lap miatt emberhátrányba került, mégsem esett össze.

A LEGSZEBB ÉS A LEGMULATSÁGOSABB GÓLOK
A hét legszebb gólját Nyilasi Tibor választása alapján a Győr ellen a 16-os vonaláról kapásból gyönyörűen a kapuba csavaró nyíregyházi Bajzát Péter szerezte.Ugyanakkor említsük meg, hogy ugyanezen a meccsen a győri Rudolf Gergely is két szép gólt szerzett.
A hét legmulatságosabb találatai Pécsen születtek. Előbb Bertus Lajos szögletből csavart a kapufát támasztó Eke Uzoma hóna alatt a hálóba, majd Uzoma fejesét a paksi Kovács Gábor továbbította a kapuba.

A második fordulóban Újpesten 1–1 után két játékosukat is kiállították, mégis ponttal távoztak a Szusza Ferenc Stadionból, a kispestiek ellen pedig már a 16. percben leküldték kapusukat, Antal Botondot, majd később gólhátrányba is kerültek, mégis megnyerték a meccset. A diósgyőriek hét mérkőzés után veretlenek, ötször győztek, kétszer ikszeltek – ebből még nagyon jó helyezés is kijöhet a szezonban.

Tegyük hozzá, egy remek rajt még semmi biztosítékot nem jelent arra, hogy végig hasonlóan jól szerepel a csapat, mint ahogy rossz kezdés után sem kell temetni egy együttest. A DVTK például 1978 őszén egy győzelemmel, egy iksszel és három vereséggel rajtolt, az 5. forduló után az utolsó előtti helyen kullogott – aztán mégis fennállásának legjobb eredményét érte el, hiszen az idény végén bronzérmes lett.

Az egyik szeme sír, a másik nevet a DVTK vezetőedzőjének, Tomiszlav Szivicsnek: Antal Botondot a kiállítás miatt elveszítette, de egyik csereembere, Takács Tamás győztes gólt szerzett a Budapest Honvéd ellen. A nyáron az NB II-es Szigetszentmiklósról szerződtetett délvidéki születésű csatár a második gólját szerezte az NB I-ben, mindkettő győztes gól volt, és mindkettőt csereként beállva érte el. (Takács nyilatkozott is az NSO-nak – itt olvashatja!)

A 23 éves kapust, Antal Botondot negyedszer büntették piros lappal NB I-es pályafutása során. A 2012–2013-as szezonban a Kecskemét színeiben háromszor is erre a sorsra jutott. Először 2012 augusztusában a Győri ETO-KTE (5–1) meccsen járt így. A hazaiaktól Varga Roland betört a 16-oson belülre, majd átemelte a labdát a kifutó Antal fölött is, a két játékos ütközött egymással, s bár a labda behullott a kapuba, a játékvezető nem adta meg a gólt, hanem büntetőt ítélt, a kapust pedig kiállította. Majd két héttel később a Lombard Pápától elszenvedett 2–1-es vereség során is feleslegesen jött ki a kapuból, és a hazaiak játékosát, Joze Benkót buktatta piros lapot érően. Ugyanezen szezon hajrájában, tavasszal jelenlegi csapata, a DVTK ellen is kiállították, mert elütötte L’Imam Seydit.

LABDARÚGÓ NB I, 8. FORDULÓ
Időpont
Mérkőzés (Tv)
Játékvezető
Szeptember 19., péntek
19.00

Pécsi MFC–MVM-Paks 1–1

Solymosi Péter822
Szeptember 20., szombat
14.30
Nyíregyháza Spartacus˜–Győri ETO 2–3
Vad II István
2002
16.30
Diósgyőri VTK–Budapest Honvéd 2–1
Szabó Zsolt
4806
18.30
MTK Budapest–Dunaújváros PASE 2–0Kassai Viktor
500
18.30
Szombathelyi Haladás–Videoton FC 0–2
Andó-Szabó Sándor2120
20.30Puskás Akadémia–Lombard Pápa 3–0
Erdős József
800
Szeptember 21., vasárnap
16.30
Újpest FC–Ferencváros 2–1
Farkas Ádám
8500
18.30
Debreceni VSC–Kecskeméti TE 0–0
Bognár Tamás
2283
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 8 8 23–2 +21 24
2. MTK Budapest 8 6 2 12–9 +3 18
3. Diósgyőri VTK 7 5 2 13–6 +7 17
4. Ferencvárosi TC 8 5 3 13–8 +5 15
5. MVM Paks 7 4 3 13–3 +10 15
6. Újpest FC 8 3 4 1 6–5 +1 13
7. Győri ETO FC 7 3 1 3 12–12 0 10
8. Budapest Honvéd 8 3 1 4 8–8 0 10
9. DVSC-Teva 8 2 3 3 5–6 –1 9
10. Nyíregyháza Spartacus FC 8 2 2 4 8–12 –4 8
11. Lombard Pápa FC 8 2 2 4 5–13 –8 8
12. Pécsi MFC 8 1 4 3 9–13 –4 7
13. Kecskeméti TE 7 1 2 4 6–10 –4 5
14. Puskás Akadémia FC 8 1 2 5 8–13 –5 5
15. Szombathelyi Haladás 8 1 1 6 3–13 –10 4
16. Dunaújváros PASE 8 3 5 4–15 –11 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik