Más kávéház? – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2020.11.08. 23:43

Nehéz helyzetben van a Mol Fehérvár FC. Nem csupán azért, mert az MTK Budapest vendégeként 3–1-es vereséget szenvedett a labdarúgó-bajnokság legutóbbi fordulójában, hanem azért is, mert ahhoz, hogy kijusson a nemzetközi porondra, legalább dobogós helyen kellene végeznie, arról nem beszélve, hogy a Ferencvárostól illene egyszer elhódítani a bajnoki címet a zöld-fehérekhez hasonlóan az NB I-ben kimagasló költségvetésből gazdálkodó klubnak. Legutóbb 2018-ban volt aranyérmes az együttes, abban az évben az Európa-liga csoportkörében szerepelt.

Az akkori edzőt, Marko Nikolicsot Joan Carrillo váltotta, aki 2020 nyarán távozott az együttestől, helyét a ZTE-vel a bentmaradást kivívó Márton Gábor foglalta el. Az 54 éves, korábbi 21-szeres válogatottból lett szakvezető az MTK-tól elszenvedett vereség után azt nyilatkozta, együttese elfogadhatatlan hozzáállással, botrányosan futballozott. A válogatott Nikolics Nemanja az FC honlapján elnézést is kért a szurkolóktól, mondván, ez a produkció méltatlan volt a klubhoz.

Az egyetlen vereség mellett négy győzelem és négy döntetlen a Fehérvár mérlege, az utóbbi a sok.

Amikor Márton Gábor a ZTE-vel bent maradt az első osztályban, azt írtam a szakemberről, egykor középső védőként és középpályásként is kitűnően olvasta a játékot, ezt a tulajdonságát edzőként is kamatoztatta, s a jelek szerint játékosait remekül motiválta. Nos, már fehérvári szakvezetőként a hozzáállást kritizálta, márpedig ennek minden profinál alapból meg kell(ene) lennie. A megfelelő hozzáállást tehát nem az edzőnek kell kialakítania a játékosokban, ám ha nincs meg, abban részben a tréner is ludas. Lehet rá magyarázat: valami megtört az edző és a futballisták viszonyában, egyszerűen csak jóllakottak a székesfehérváriak – utóbbit maximum az anyagiak terén lehet értelmezni, mert elérendő cél lenne bőven.

Augusztus 22-én a Fehérvár otthon 1–1-es döntetlent játszott a Pakssal, úgy, hogy az utolsó pillanatban egyenlített. Az internet népe megosztott volt, olvashattunk mértéktartó kommenteket is, az egyik szerint Márton Gábor Pécstől Zalaegerszegig bizonyított, továbbá „…nem mindig a tréneren kell elverni a port, hanem az agyonfizetett, lusta focistákon”. Idő kell neki, hagyni kell dolgozni, ráadásul „…a Vidi más kávéház minden tekintetben”.

Értem én, hogy a Pécs és a ZTE után más dimenzió, más célokkal. Ám teljesen mindegy, más kávéház-e a Mol Fehérvár FC, mire rádöbbennek a felek, így van-e, vagy sem, elúszhat a hajó.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik