László Csaba: Nem a külföldiek tették tönkre a magyar futballt

Vágólapra másolva!
2014.08.25. 12:05
null
László Csaba (Fotó: Oroszi Beáta – archív)
László Csaba, az MTK játékosmegfigyelői rendszerének nemrégiben kinevezett vezetője nemcsak az irányításával megújítandó részlegről, valamint a kék-fehér futballcsapat felemelkedésének kilátásairól beszélt a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában, hanem a magyar utánpótlás-nevelésben tapasztalható felelősségelhárításról is.

Az utóbbi években Skóciában és Belgiumban klubedzőként, Ugandában és Litvániában szövetségi kapitányként dolgozó korábbi FTC-vezetőedző némi meglepetéssel, de annál nagyobb örömmel állapította meg, hogy távlatokban gondolkodó vezetők keresték meg az MTK-tól.

„Van elképzelés, van alap. Nem a pénzeszsákról szól a történet, hanem arról, hogy kijavítsunk valamit, amit eddig esetleg rosszul csináltunk, megőrizvén természetesen a jót" – fogalmazott László Csaba, aki a magyar klubokra eddig nem jellemző megfigyelői rendszert kíván kiépíteni.

A szakember hangsúlyozta: elsősorban magyar és határokon kívüli magyar tehetségek felfedezésében gondolkodik, tapasztalatai szerint Erdély, valamint Szlovákia, Ukrajna és Szerbia magyarlakta területei is bővelkednek tehetségekben.

„Ha egy külföldi legalább két klasszissal nem jobb, mint a hazai, akkor ne jöjjön, mert nem fog segíteni" – határozta meg az alapvetést László Csaba, példaként említve a környező országok sikeres, az európai porondon még versenyben lévő kupacsapatainak keretszerkezetét, hazai erőforrásokra építését.

László hangsúlyozta, „pénzből önmagából nem lesz eredmény", ellenben roppant fontos, hogy a hazai tehetségek ne csak tudjanak, hanem akarjanak is futballozni, mivel a siker mentalitás és nevelés kérdése is.

László Csaba ráirányította a figyelmet a szakmai berkekben gyakorta hallható „nincsenek tehetségek, elfogytak a tehetségek" panaszra is – szerinte ez egyenlő a felelősség elhárításával.

„Nagyon jó, hogy vannak akadémiák, de lehet, hogy a működésük rendszerén változtatni kell, lehet, hogy valamit hozzá kell tennünk. Vállaljuk fel, ha valamit rosszul csinálunk, nem szabad a felelősséget mindig elhárítani – mondta a szakember, a felelősségtudat fontosságát hangsúlyozva. – Ne várjuk azt, hogy a külföldiek fogják megváltoztatni a magyar futball jövőjét, sorsát. Nem ők tették tönkre, mi vagyunk ezért a felelősek. Hangsúlyozom, a felelősségtudat a legfontosabb, felelősséget vállalni a munkádért. Ha azt mondom, nincsenek tehetségek, akkor valahol eltaszítom magamtól (a felelősséget)."

Visszatérve az MTK-ra, kérdésre válaszolva László Csaba nem zárta ki, hogy a kék-fehérek akár már a következő szezonban is ott lesznek az európai kupaporondon, de úgy véli, az építkezéshez azért hosszabb idő kell.

„Ha odafigyelünk, a következő három évben lehet olyan csapatunk, amelyik beleszól a bajnoki cím sorsába, amelyiket lehet szeretni, és amelyik meg tud mozgatni embereket, meg tudja tölteni az újonnan épülő stadiont, ez nagyon fontos az MTK számára" – mondta a sportember, aki örül, hogy a klubnak van egy jól működő akadémiája, „van kiindulópont", a magyar átlaghoz képest jelentős az MTK-kötődésű játékosok aránya a keretben.

A felvetést, hogy a hosszú távú építkezés részeként esetleg már most eldöntötték, valamikor ő lesz majd az MTK első csapatát irányító Garami József utódja, László Csaba elhárította.

„Ha egyszer eljön az idő, hogy lesz egy kérdés a klubon belül, majd akkor érdemes róla beszélni" – mondta László, kifejezvén reményét, hogy Garami még nagyon sokáig dolgozik a futballban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik