Labdarúgás: Kovács Ervin fradista volt, a szíve mégis az Újpesté

Cs. B.Cs. B.
Vágólapra másolva!
2022.01.23. 10:37
null
Kovács Ervin fradista volt, de a szíve az Újpesté (Fotó: Havran Zoltán)
Az 55. életévét egy nap múlva, hétfőn betöltő, 24-szeres válogatott Kovács Ervin fradistaként került Újpestre, mégis a Budapest Honvéddal ünnepelhetett több bajnoki címet. A Magyar Nemzetnek adott interjújában elárulta, a Fradi-szurkolók miatt „elpárolgott belőle” a fradizmus, de szó esik arról is, hogy saját mércéje szerint külföldön lett belőle jó futballista.

 

Az 1984-es esztendő sorsdöntő volt Kovács Ervinnek, hiszen 17 évesen profi szerződést kapott az Újpesttől, bemutatkozott az élvonalban, ráadásul ifjúsági Európa-bajnok lett.

„Csak utólag látom, mennyi fontos történt velem abban az évben, akkor sodortak magukkal az események, nem tudtam felmérni a jelentőségüket. Sőt, el sem hittem, hogy mindez valóság, mert én jóval kevesebbre tartottam magamat, mint amennyit mások láttak bennem” – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Kovács.

Ha választania kell az Újpest és a Honvéd között, gondolkodás nélkül előbbit választja, pedig gyerekkorában még fradistaként szerződött a lila-fehérekhez.

„Remek három évet töltöttem a Honvédban, rengeteget tanultam, fejlődtem ott, kiváló társakkal futballozhattam együtt, nyertem két bajnoki arany- és egy bronzérmet, de Újpest egészen más. Ott nevelkedtem, ott szövődtek a gyerekkortól máig tartó barátságok, ott lettem élvonalbeli, majd válogatott játékos és először bajnokcsapat tagja, tehát a szívem ezé a klubé.”

Kiderült, nem véletlen a pálfordulás, a Fradi-szurkolók szidalmazása miatt „elpárolgott belőle” a fradizmus.

„Amikor gyerek voltam, a környezetemben mindenki a Fradinak szurkolt, így én is. Tízéves lehettem, amikor Vácra költöztünk, ott játszottam, és nagyszerűen éreztem magamat. Két újpesti utánpótlásedző, Schuman Jani bácsi és Schmidt Matyi bácsi kiszúrt engem valahol, s a szüleim nyakára jártak, hogy engedjenek hozzájuk igazolni. Edzettem Újpesten egy-két hétig, de túl nagy volt a változás, a szívem visszahúzott Vácra, vissza is mentem, ám ők nem adták fel, és végül meggyőztek. Amúgy utána is még egy évig megmaradtam fradistának, de aztán az egyik Ferencváros elleni meccsünkön idegenben a szurkolók csúnyán szidtak minket.”

Hiába lett szívügye az Újpest, s hiába nyert utolsó évében bajnoki címet az együttessel, két okból mégis a Honvédhoz szerződött 1990-ben.

„Mezey György személyesen csábított Kispestre, és ez nekem óriási megtiszteltetésnek számított. Emellett segített a döntésben az is, hogy Újpesten a bajnoki cím ellenére elküldték Varga István vezetőedzőt, több hozzám emberileg közel álló játékos is elment, nagy volt a bizonytalanság. Érzelmileg ez rosszul érintett, és arra ösztökélt, hogy váltsak.”

A Honvédtól három év után ismét egy bajnoki aranyérem után távozott, hogy csatlakozzon a belga Germinal Ekerenhez.

„Azt sem tudtam, hol van ez a csapat. A bajnoki banketten szóltak, hogy van ez a lehetőség, és két napom van dönteni. Egy évvel korábban megkeresett a Valencia, de én még fejlődni akartam Kispesten, a belga klub ahhoz képest nagyon kicsinek számított. A topbajnokságokba vágytunk, de a Honvédnál is nagy lett a mozgás, a tulajdonos, Louis de Vries nem azt éreztette velem, hogy ragaszkodna hozzám, ráadásul a feleségem is azt mondta, vágjunk bele. Gondoltam, miért ne, egy-két évet eltöltök Belgiumban, nem hittem volna, hogy huszonnégy lesz belőle…”

Öt éve végleg hazajött Belgiumból Kovács Ervin, azóta az Újpest utánpótlásában dolgozik edzőként.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik