Labdarúgás: A magyarok pénzt akarnak, dolgozni nem – Lipcsei

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.11.24. 13:08
null
Lipcsei ígéretesen induló portói karrierjét egy súlyos<br />sérülés törte meg (Fotó: desportoaominuto.pt)
A desportoaominuto.pt oldal videókkal megspékelt, hosszabb cikket készített Lipcsei Péterrel. Az FC Porto korábbi magyar labdarúgója, a Ferencváros juniorjainak edzője kritikusan fogalmazott a fiatal magyar játékosok hozzáállásáról – ezt már korábban is megtette –, és elmondta, hogy milyen üzenetet próbál meg átadni nekik portói időszakából.

„Élveztem a Portónál töltött időszakot, nemcsak a klub, hanem a város és az ország miatt is. Megszerettem Portugáliát, a portugál embereket, akik mindig kedvesek voltak hozzám. Nagyon örültem, hogy ott lehettem” – mondta a volt középpályás.

Lipcsei 1995-ben került a Portóhoz, amelynek három évig volt a játékosa. Egy súlyos sérülés miatt azonban csak egy szezont játszhatott végig teljesen a nagy múltú klubban – abban viszont remekelt, 28 mérkőzésen hat gólt szerzett középpályásként –, később kölcsönjátékosként szerepelt a portugál SC Espinhónál, majd a Ferencvárosnál.

„Sokat fejlődtem Portugáliában, bár az első hónap nehéz volt. Az edzések nagyon erősek voltak, de az edzőnk, Bobby Robson biztatott: csak dolgozzak nyugodtan, de mindig százötven százalékot adjak. Ez az, amit én is mondok most a játékosaimnak: ha edzésen százötven százalékot nyújtanak, akkor utána a mérkőzésen sokkal könnyebb dolguk lesz. A sérülésem után megváltozott minden, azért jöttem el. Hosszú kihagyás után voltam, már új volt az edző. Nehéz volt a visszatérés. De játszani akartam, Espinho közel volt Portóhoz, pár kilométer, de csak rövid időt voltam ott, és a sérülésem után a formám sem volt az igazi.”

Lipcseivel a soraiban a Porto megnyerte a bajnokságot – a vezetőedző Bobby Robson a Barcelonához távozott –, a magyar légiós szerint a portugál klub történetében csak egy erősebb csapat volt az övékénél.

„Nagyon erős keretünk volt. Domingos, Baía, Jorge Costa, Secretário… Csak a kétezer-négyes BL-győztes Porto volt jobb a mieinknél. Aloísio, Rui Barros, Edmilson, Rui Jorge… Sok, nagyon sok jó játékos volt akkor a portói keretben. Természetesen ma is gyakran megnézem a Porto mérkőzéseit, mindig tudni akarom, mit játszott, hogy szerepel. Néztem a keddi, koppenhágai BL-mérkőzését is. Sikerülhetett volna jobban, nyerhető meccs volt. Majd az utolsó csoportmeccset megnyeri, és továbbjut.”

Lipcsei megemlítette, hogy a Ferencvárosban 648 alkalommal lépett pályára, amivel klubrekorder. Az aktív játéktól 38 évesen, 2010-ben vonult vissza, azóta a klub fiataljait edzi, most éppen fiatalabb fiát.

„Nem könnyű kezelni ezt a helyzetet, hogy az emberek ilyenkor mit mondanak. Ő viszont csak akkor játszik, ha a teljesítményével kiérdemli” – mondta Lipcsei, akitől megkérdezték: utánpótlásedzőként tudna-e nyugodt szívvel magyar tehetséget ajánlani például a Portónak.

„Nehéz, nehéz… Nagyon különbözik a helyzet az én időmtől, a játékosok már csak a pénzre gondolnak. A magyarok pénzt akarnak, dolgozni nem. Volt egy jó játékosom, akit edzettem, és most a Bolognában van. Nagy Ádám. Ismerik? Érdeklődött utána a Benfica, és azt hiszem, jobb lett volna, ha a nyáron őket választja…”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik