Kövesden grúz, Kisvárdán szerb bajnokkal lépnének előrébb

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.01.21. 15:20
null
A grúz Nodar Kavtaradze lehet Pintér Attila (balra) nagy fogása (Fotó: mezokovesdzsory.hu)
A labdarúgó NB I tavaszi rajtját felvezető sorozatunk harmadik részében a három téli felkészülési mérkőzésén 18 gólt szerző és grúz bajnok játékossal, Nodar Kavtaradzével is erősítő Mezőkövesddel, a Futács Márkó személyében háromszoros válogatott csatárt szerződtető Zalaegerszeggel és a mind a három edzőmeccsét megnyerő, azokon még gólt sem kapó Kisvárdával foglalkozunk.

MEZŐKÖVESD – A GRÚZ BAJNOK MEG A TÖBBIEK

„A legfontosabb, hogy minél előbb biztossá tegyük az élvonalban maradást nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a tavaszi szezon kapcsán a kétszeres válogatott Cseri Tamás, akit decemberben az év emberének is megválasztottak Mezőkövesden a 2020-ban nyújtott teljesítménye elismeréseként.

NB I-ES SZEZONRAJT
I. rész: FTC, Paks, DVTK
II. rész: Budafok, Honvéd, Újpest

Mezőkövesden nagyot fordult a világ azóta, hogy tavaly még az NB I-es dobogóért küzdött (végül 4. lett) és a Magyar Kupában a döntőig menetelt a csapat. Szeptember 25. és november 8. között ugyanis produkált egy olyan, hatmeccses nyeretlenségi szériát az együttes, amely során öt vereséget szenvedett el (egy iksz mellett). Akkor az körvonalazódott, hogy ebben az évadban nem a nemzetközi kupaszereplésért, hanem az élvonalbeli tagság meghosszabbításáért kell küzdenie. A Ferencváros elleni 3–0-s vereség után a vezetőség megköszönte Kuttor Attila vezetőedző addigi munkáját és érkezett a klubnál korábban már sikeresen dolgozó Pintér Attila. Az első bajnokiját még vele is elveszítette a gárda (otthon 1–0-ra az MTK ellen), a következő ötből viszont négyet megnyert. A kövesdiek így 20 ponttal, a 8. helyről várhatják a folytatást.

A játékoskeret megerősítése már az óévben megkezdődött. Miután Pintér Attila belátta, nem igazán tudnak erősítést jelentő magyar játékost szerződtetni – az egyetlen kivételt a novemberben szabadon igazolhatóként megszerzett, két meccsen már szerephez is jutó Barczi Dávid jelentheti – légiósok érkeztek a klubhoz. Szerb, szlovák, orosz-grúz és osztrák játékos is van a Kövesd szerzeményei között. Közülük van, aki néhány meccsen az őszi idény hajrájában már játszott is a csapatban, de az érkezésüket megelőző fél évben nem igazán voltak játékban, így nehéz megjósolni, mire lehetnek képesek. Ez alól a Dinamo Tbiliszitől érkezett 28 éves középpályás, Nodar Kavtaradze jelenti a kivételt, aki az előző idényben, a tavasz-őszi rendszerű grúz élvonalban kulcsembernek számított a bajnokságot megnyerő Dinamóban, 14 meccsen szerzett nyolc góljával csapata legeredményesebb játékosának bizonyult – tőle alighanem nagyon sokat vár a szakmai stáb Mezőkövesden is.

A kövesdiek három felkészülési meccset játszottak. Az NB III-as Sajóbábonyt 12–0-ra, az NB II-es Dorogot 4–0-ra verték meg, a bábonyiak ellen az új szerzemények közül Martin Chrien már gólt is szerzett (tegyük hozzá, az alsóbb osztályú csapatok elleni nagy különbségű győzelmekből messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, emlékezhetünk, hogy a Ferencváros is négyet és hármat vágott a spanyol negyedosztályú és a harmadik ligás csapatnak, aztán a téli szünet utáni első bajnokiján hazai pályán kikapott a DVTK-tól – a szerk.). Az NB I-es DVTK ellen viszont hiába vezetett Marin Jurina duplájával már a 15. percben 2–0-ra a Mezőkövesd, az utolsó tíz percben három gólt kapott és 3–2-es vereséget szenvedett.

A Mezőkövesd szombaton Kisvárdán kezdi meg a tavaszi szezont, majd a jelenleg egy hellyel mögötte álló Újpestet fogadja, aztán Fehérvárra látogat, s utána a Honvédot látja vendégül. Ha ezen mérkőzések többségét meg tudná nyerni Pintér Attila csapata, akkor a tabella veszélyes zónáját maguk mögött hagyva akár még a dobogót is újra meg tudnák célozni, hiszen csak öt pont a lemaradásuk a 3. helyezett MTK-val szemben.

A MEZŐKÖVESD ZSÓRYFELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:
január 4.
Felkészülési mérkőzések
Január 9.:Mezőkövesd Zsóry FC–Sajóbábonyi VSE (NB III) 12–0(Vutov 3, Berecz, Cseri, Jurina, Besirovic, Nagy D., Vajda, Bencze, Chrien, Jagodics)
Január 13.: Mezőkövesd Zsóry FC–Dorogi FC (NB II) 4–0 (Vadnai, Berecz, Cseri, Nagy D.)
Január 16.:Diósgyőri VTK–Mezőkövesd Zsóry FC 3–2 (Jurina 2)

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A MEZŐKÖVESD ZSÓRYNÁL
Érkezők: Branimir Alekszics (szerb, decemberben érkezett szabadon igazolhatóként, legutóbb Szeged-Csanád GA), Barczi Dávid (novemberben érkezett szabadon igazolhatóként, legutóbb ZTE FC), Martin Chrien (szlovák, Benfica B – Portugália, szabadon igazolhatóként), Nodar Kavtaradze (orosz-grúz, Dinamo Tbiliszi – Grúzia, szabadon igazolhatóként), Manuel Martic (osztrák, novemberben érkezett szabadon igazolhatóként, legutóbb Inter Zapresic – Horvátország)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: Ugrai Roland (szabadon igazolható, Bp. Honvéd)
Távozók:
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

Futács Márkó nagy erősítést jelenthet Zalaegerszegen – ha formába lendül (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
Futács Márkó nagy erősítést jelenthet Zalaegerszegen – ha formába lendül (Fotó: Tumbász Hédi, archív)

 

ZALAEGERSZEG – RUTINOS, DE SOKÁIG NEM JÁTSZÓ ÉRKEZŐK

A Mezőkövesdet csak jobb gólkülönbségével megelőző, 7. helyen álló ZTE azon klubok közé tartozik, melyek csak magyar játékosokat szerződtetek a télen. A tapasztalt védő, Kálnoki-Kis Dávid Kispestről, a háromszoros válogatott csatár, Futács Márkó Fehérvárról, a 18 éves Szalay Szabolcs az NB II-es Haladástól érkezett. Futácsban és Kálnoki-Kisben közös, hogy előző klubjuk első csapatában az őszi szezonban egyáltalán nem játszottak az NB I-ben. A csatár tavaly, június 27-én, a védő március 7-én lépett legutóbb pályára az élvonalban.

A védelem megerősítésének szándékát indokolja, hogy az Újpest, a Diósgyőr és a Paks után a Zalaegerszeg kapta a legtöbb gólt a bajnokságban, 28-at. Míg Futácsra azért lehet szüksége Boér Gábor vezetőedzőnek, mert eddig nem volt a keretében egy klasszikus, magas, jól fejelő középcsatár. A támadószekció problémáit mutatja, hogy bár a Kaposvár elleni felkészülési meccset 3–1-re megnyerte a ZTE, utána a szintén másodosztályú Siófokkal és a Gyirmóttal is csak gól nélküli döntetlenre végzett.

A ZTE esetében hasonló a helyzet a mezőkövesdihez: az első négy tavaszi forduló, vagyis a Honvéd (idegenben), a Paks (otthon), a Budafok (idegenben) és a Puskás Akadémia (otthon) elleni meccsek eldönthetik, hogy a ZTE-nek tavasszal a bennmaradásért kell-e harcolnia vagy esetleg még a dobogót is célba veheti.

A ZALAEGERSZEGI TE FC FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete
: január 2.
Felkészülési mérkőzések
Január 9.: Kaposvári Rákóczi FC (NB II)–Zalaegerszegi TE FC 1–3 (Babati, Szánthó, Kun)
Január 13.: Zalaegerszegi TE FC–BFC Siófok (NB II) 0–0
Január 16.: Gyirmót FC Győr (NB II)Zalaegerszegi TE FC 0–0

TÉLIJÁTÉKOSMOZGÁS A ZTE FC-NÉL
Érkezők: Futács Márkó (Mol Fehérvár, szabadon igazolhatóként), Kálnoki-Kis Dávid (Bp. Honvéd, szabadon igazolhatókén), Szalay Szabolcs (Haladás)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: Dragóner Filip (Szombathelyi Haladás, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Ziga Zivko (szlovén, NK Nafta Lendava – Szlovénia)
Távozhatnak/
érdeklődnek irántuk:

 

Navrátilék három edzőmeccset játszottak a télen, és a Kisvárda mind a hármat megnyerte (Fotó: kisvardafc.hu)
Navrátilék három edzőmeccset játszottak a télen, és a Kisvárda mind a hármat megnyerte (Fotó: kisvardafc.hu)

 

KISVÁRDA – ELMENT HÁROM LÉGIÓS, ÉS JÖTT HELYETTÜK HÁROM MÁSIK

A 6. helyen álló Pakssal felvezetőnk első részében már foglalkoztunk, ezért most egyet ugorva a tabellán az 5. Kisvárda következik. Supka Attila csapata meglehetősen érdekes őszt produkált, ugyanis pályaválasztóként csak kétszer tudott győzni, és a megszerzett 9 pontjával csak a 10. volt a pályaválasztóként játszott meccsek rangsorában. Vendégként viszont négyszer nyert, 14 pontot szerzett, és ebben az összevetésben a Ferencváros mögött jelenleg a második.

Ezek után nehéz kiszámítani, mi várható a Kisvárdától tavasszal, főleg úgy, hogy az első hét helyezett csapatból Fernando Vianáék szerezték a legkevesebb gólt, 17-et (a brazil csatár már három góllal házi gólkirály tudott lenni ősszel), viszont csak 18-at kaptak, ami a teljes mezőnyből a harmadik legkevesebb. A bizonytalanságot növeli, hogy a védelemből sérülés miatt egyelőre Niko Datkovic, Rubus Tamás és Anton Kravcsenko is hiányzik.

Ezt orvosolandó érkezett a télen a brazil balhátvéd, Matheus Leoni és a Partizan Beograddal korábban két bajnoki címet is nyerő szerb középső védő, Lazar Csirkovics. Továbbá Janisz Karabeljov személyében egy hatszoros bolgár válogatott, Bolgár Kupa-győztes középpályást is szerződtettek, aki az edzőmeccseken két gólt szerzett, Nyíregyházáról pedig kölcsönvették a 22 éves támadót, Ötvös Bencét. Viszont rajta kívül más nem érkezett a támadósorba, márpedig az őszi góltermést elnézve ott még akadhatnak gondok. A télen tehát összesen három légiós érkezett a csapathoz, és ugyanennyi távozott is. Az már decemberben eldőlt, hogy a horvát Tonci Kukoc és a görög Sztavrosz Cukalasz nem marad a klubnál, a napokban pedig arról is beszámolt a kisvardafc.hu, hogy Roman Karaszjuk csaknem három év után hazatért Ukrajnába, a Ruh Lvivnél folytatja.

A Kisvárda három felkészülési mérkőzést játszott – az NB II-es Kazincbarcika mellett kétszer az ukrán élvonalbeli FK Minajjal találkozott –, és úgy nyerte meg mind a három meccset, hogy összesen hét gólt szerzett és egyet sem kapott. Így bizakodva várhatja a csapat a Mezőkövesd elleni hazai rajtot, majd aztán az igencsak nehéznek ígérkező folytatást, hiszen jövő héten előbb az őszi 5. fordulóból elhalasztott, Fehérvár elleni mérkőzés vár rá (otthon), majd utazik a Ferencvároshoz.

A KISVÁRDA FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete:január 4.
Felkészülési mérkőzések
Január 13.:Kazincbarcika SC(NB II)–Kisvárda 0–2 (Bumba, Karabeljov)
Január 16.:Kisvárda–FK Minaj(ukrán I.) 1–0 (Karabeljov)
Január 16.:Kisvárda–FK Minaj 4–0 (ukrán I.) (Horváth Z., Himics, Camaj, Jelena)

TÉLIJÁTÉKOSMOZGÁS A KISVÁRDÁNÁL
Érkezők:
Lazar Csirkovics (szerb, szabadon igazolhatóként, legutóbb Maccabi Netanya – Izrael), Janisz Karabeljov (bolgár, Szlavija Szófia – Bulgária), Matheus Leoni (brazil-olasz,PFK Arda Kardzsali – Bulgária)
Kölcsönbe érkezők: Ötvös Bence (Nyíregyháza Spartacus)
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: Baranyai Ádám (Csákvár, szabadon igazolhatóként), Sztavrosz Cukalasz (görög, Nea Szalamisz – Ciprus, szabadon igazolhatóként), Tonci Kukoc (horvát, szabadon igazolható), Roman Karaszjuk (ukrán, FK Ruh Lviv – Ukrajna), Lakatos Csaba (Kaposvári Rákóczi, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók: Zöldesi Illés (DVSC után DEAC)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

AZ NB I JANUÁRI PROGRAMJA

A 2. FORDULÓBÓL ELHALASZTOTT MÉRKŐZÉS
Január 20., szerda
Ferencváros–Diósgyőri VTK 0–1

17. FORDULÓ
Január 23., szombat

14.30: Kisvárda–Mezőkövesd
17.00: Puskás Akadémia–Ferencváros
19.30: Újpest FC–Mol Fehérvár FC
Január 24., vasárnap
13.30: Budafoki MTE–MTK Budapest
15.45: Paksi FC–Diósgyőri VTK
18.00: Budapest Honvéd–Zalaegerszegi TE FC

AZ 5. FORDULÓBÓL ELHALASZTOTT MÉRKŐZÉSEK
Január 27., szerda
17.45: Kisvárda–Mol Fehérvár FC
20.00:Budafoki MTE–Ferencváros

18. FORDULÓ
Január 30., szombat

12.30: MTK Budapest–Puskás Akadémia
14.45: Mezőkövesd–Újpest FC
17.00: Ferencváros–Kisvárda
19.30: Mol Fehérvár FC–Budapest Honvéd
Január 31., vasárnap
14.10: Zalaegerszegi TE FC–Paksi FC
16.15: Diósgyőri VTK–Budafoki MTE

A Magyar Kupa február 10-én folytatódik a 8. fordulóval.


AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 15 12 2 1 31– 8 +23 38
2. Mol Fehérvár 15 8 5 2 35–17 +18 29
3. MTK Budapest 16 7 4 5 24–21 +3 25
4. Puskás Akadémia 16 7 2 7 20–24 –4 23
5. Kisvárda 15 6 5 4 17–18 –1 23
6. Paksi FC 16 6 3 7 29–30 –1 21
7. Zalaegerszegi TE 16 6 2 8 28–28 0 20
8. Mezőkövesd 16 6 2 8 16–22 –6 20
9. Újpest FC 16 5 4 7 20–32 –12 19
10. Budapest Honvéd 16 4 5 7 24–23 +1 17
11. Budafoki MTE 15 4 3 8 17–26 –9 15
12. Diósgyőri VTK16411119–31–1213
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik