Könyvbemutató: megjelent Tóth-Potya István edzésnaplója

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2020.02.06. 16:54
null
Tóth-Potya István füzeteit a bemutatón is csak kesztyűben lehetett megérinteni (Fotó: Török Attila)
Különleges, csak kesztyűben megérinthető füzetek alapján készült könyvet mutattak be a Ferencváros legendás múltjával kapcsolatban Budapest Főváros Levéltárában.

 

„Tóth István valósággal előfutára volt a tudományos edzésrendszernek. Minden játékosról feljegyzést készített, hibáit nyilvántartotta, igyekezett azokat kijavítani, fejlődéséről, eredményeiről pontos adatai is voltak, s ő fektette le az évi – több részre osztott – edzéstervet is.”

A könyv (Fotó: Török Attila)
A könyv (Fotó: Török Attila)

A fenti szavakkal jellemezte Földessy János, a korszak tekintélyes futballszakírója Tóth-Potya Istvánt, az FTC futballistájából lett edzőt, az 1945-ben – 53 évesen – a Gestapo áldozatává lett sportembert, aki trénerként 1925 és 1930 között irányította a Ferencvárost. Ebből az időszakból maradt fenn a három edzésnapló, amelynek különleges tartalmát immár a nyilvánosság is megismerheti.

Csütörtökön Budapest Főváros Levéltárában mutatták be az intézmény és a Ferencvárosi Torna Club közös gondozásában megjelent könyvet, amely az említett jegyzetek dokumentálásán túl betekintést nyújt a szerző életébe, valamint a korszak futball- és társadalomtörténeti viszonyaiba.

Az unoka, Tóth István részvételével tartott eseményen kézbe lehetett venni a három eredeti füzetet (szigorúan kesztyűben!), valamint kiállították egyebek mellett a ferencvárosi klub 1946-os, levéltárban őrzött alapszabályát is, amelyben – mint Kenyeres István, a levéltár főigazgatója felhívta rá a figyelmet – az Erő, Erkölcs, Egyetértés hármas jelszót kiegészítette egy negyedik, a Szeretet.

Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, Tóth-Potya méltó képviselője volt a Fradi-eszmének, Tobak Csaba, a Fradi Múzeum vezetője az edzésnaplók sporttörténeti értékét emelte ki. Végezetül Rácz Attila szerkesztő, a levéltár főosztályvezetője a kötet tartalmát ismertette, kiemelve, hogy a hajdani legendás tréner egy-egy új idényt rendre a következő bejegyzéssel kezdett: „Isten nevében”.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik