Kik Thomas Doll kedvencei? Történelmi Fradi-csúcsok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.27. 16:26
null
A szépségdíjas gólt szerző Lamah is azok közé tartozik, akik minden tavaszi bajnokin kezdtek a Fradiban (Fotó: Szabó Miklós)
A Ferencváros történelmi csúcsokat ostromol, miközben Thomas Doll vezetőedző alig-alig változtat alapcsapatán. Az Újpest és a Lombard is gyorsasági csúcsot döntött, a Videoton csatára, Nikolics Nemanja egyéni rekordot állított fel, míg a DVTK 31 éve nem látott mélyrepülést produkál. Legek, rekordok és érdekességek a labdarúgó NB I 25. fordulója után.

TOVÁBB TART A FRADI ÉS A VIDI VERETLEN VERSENYFUTÁSA – NAGY SOROZATOK NYOMÁBAN

A 2. helyen álló Ferencváros bajnokin legutóbb 2014. október 4-én, Diósgyőrben szenvedett vereséget (2–1-re kapott ki), azóta mind a 15 NB I-es ellenfelével találkozott, és mind a 15 mérkőzést veretlenül vívta meg, ahogy szombaton a Diósgyőr elleni hazai találkozót is (3–0). A listavezető, a Pécset szombaton 4–0-ra legyőző Videoton egy lépéssel lemaradva jár a Fradi mögött, a fehérvári együttes 14 bajnoki óta őrzi veretlenségét, legutóbb 2014. október 19-én kapott ki – odahaza a Debrecentől.

Az FTC-nek Thomas Doll-lal volt korábban egy 12 bajnoki mérkőzéses veretlenségi szériája is. Az 1991–92-es bajnoki menetelés óta nem volt ilyen hosszú veretlenségi sorozata a Fradinak. Akkor 1991. november 16-án a Ferencváros kikapott 1–0-ra Pécsett a 13. fordulóban, de ezt követően veretlenül teljesítette a bajnokságot (17 mérkőzés). Az 1992–93-as szezont is négy veretlen meccsel kezdte a Fradi, majd 1992. szeptember 12-én a huszonegyes sorozatot megint a Pécs zárta le (FTC–PMSC 0–2) – a hétvégén egyébként éppen a baranyaiak várnak a Fradira…

A Ferencvárosnál történelmi viszonylatban is ritka a tizenötös veretlen széria: a legutóbbi ötven évben ez csak a hatodik eset, hogy ilyen hosszú veretlenségi sorozatot építettek a zöld-fehérek. A két említett széria (a jelenlegi és az 1991–92-es) mellett 1982–83-ban (16 mérkőzés), 1975–76-ban (16 mérkőzés), 1968–69-ben (több mint egyéves veretlenség, 34 mérkőzés), illetve 1966–67-ben (30 mérkőzés) ünnepelhettek a Fradi-drukkerek legalább tizenöt veretlen mérkőzést.

Az NB I-ben jelenleg a leghosszabb élő győzelmi sorozat is a Ferencvárosé, a zöld-fehérek megnyerték előző öt bajnokijukat, ha az összes tétmérkőzést nézzük (Magyar Kupa és Ligakupa is), akkor kilencmeccses a győzelmi szériájuk.

Pályaválasztóként 2013. november 30. óta nem kapott ki a Fradi, otthon 19 NB I-es meccs óta veretlen. Utóbbi öt hazai mérkőzésén nem szedett be gólt, legutóbb a kecskeméti Marko Vukaszovics vette be az Üllői úton az FTC kapuját – bajnokin azóta, azaz 498 perce nem kapott gólt saját stadionjában a Ferencváros.

A DVTK az egyetlen csapat, amely tavasszal még nem győzött, a diósgyőriek nyolc forduló óta nyeretlenek, legutóbb 2014. december 7-én értek el sikert (DVTK–Újpest 2–1). A miskolciak nyolc mérkőzésen mindössze három pontot gyűjtöttek, ezzel egészen a nyolcadik helyig csúsztak vissza a tabellán. A klub hivatalos honlapja, a dvtk.eu kimutatása szerint harmincegy éve nem láttak ilyen mélyrepülést a diósgyőri szurkolók.

Ha már a sorozatok szóba kerültek, említsünk meg két másikat is, amelyek a 25. fordulóban szakadtak meg. A Győr 2014. augusztus 31. után, kilenc nyeretlen bajnokit követően ünnepelhetett ismét győzelmet hazai pályán. Köszönhetően az ezúttal is jobb szélről eredményes Priskin Tamásnak, aki legutóbb az MTK vendégeként is hasonló találatot jegyzett. Megszakadt a Pápa március 7. óta tartó gólínsége: 485 perc után talált be (Szasa Popin szerezte a gólt, aki a 2. és a 3. fordulóban is betalált, de azóta 20 meccsen egyszer sem).

DOLL KÉT KEZDŐT IS FELÁLLÍTHATNA, DE NEM SOKAT ROTÁL

Az NB I tavaszi szezonját felvezető cikkeinkben többször is kiemeltük: a játékosok formája, és a keret erőssége alapján a Ferencváros vezetőedzője, Thomas Doll két hasonló erősségű kezdőcsapatot is ki tudna állítani. Ehhez képest a német szakvezető a bajnokságban szinte csak kényszerből változtat az alapcsapatán.

A FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN
Pogacsics (Győri ETO) 6 – Dilaver 5 (Ferencváros), Heris (Újpest) 5, Ramírez (Ferencváros) 5 – Gyurcsó (Videoton) 5, Bouadla (DVSC-Teva) 5, Nikolics N. (Videoton), Oliveira (Videoton) 5 –Böde (Ferencváros) 5, Youla (Bp. Honvéd) 5, Lamah (Ferencváros) 6
A forduló játékvezetője: Iványi Zoltán (8) (Nyíregyháza–MTK) – Lémon Oszkár, Becséri Gergely, Fábián Mihály, Nagy Róbert

A Ferencváros tavasszal a nyolc bajnokiból háromszor állt fel a Dibusz – Dilaver, Nalepa, Mateos, Ramírez – Somália – Gera, Hajnal – Varga, Böde, Lamah „alapcsapattal". Ugyanakkor a másik öt meccsből négyszer kényszerből változtatott Thomas Doll. Korábban például David Mateos eltiltása, a legutóbbi két körben pedig Hajnal Tamás sérülése miatt. Egyedül az MTK ellen fordult elő, hogy taktikai okokból változtatott a szakember, és Böde Dániel helyén Benjamin Lauth kezdett.

Az említett „alapcsapatból" heten – Dibusz Dénes, Emir Dilaver, Cristian Ramírez, Somália, Gera Zoltán, Varga Roland és Roland Lamah – a Ferencváros mindegyik tavaszi NB I-es meccsén kezdők voltak. Busai Attilára pedig ráillik a „12. ember” meghatározás, ugyanis a legutóbbi hét forduló mindegyikén játszott, ötször csereként, Hajnal sérülése óta pedig mindkétszer kezdőként.

Érdekes, hogy még a gyengébb ellenfelek ellen, a Magyar Kupában is keveset változtat az összeállításon Doll. Az MK elődöntő első meccsén a német edző legkedveltebb együtteséből heten kezdtek az NB II-es Szolnok ellen.

Mindez azt mutatja, a német vezetőedző megtalálta az általa legjobbnak vélt csapatot, és ha ebből a társaságból senki sem távozik a nyáron, akkor nagyon egységes, masszív Fradi szerepelhet minden bizonnyal az Európa-ligában. Akkor lehetnek csak gondban a zöld-fehérek, ha jön egy sérüléshullám, és többen kiesnek az alapcsapatból, mert akkor olyanoknak kell játszaniuk, akik tavasszal nem vagy csak elvétve kaptak lehetőséget.

ÚJPESTI GÓL A SZEZON EDDIGI LEGGYORSABB TALÁLATA

A Dunaújváros PASE–Újpest FC mérkőzésen a vendégek csatára, Mihailo Perovics már a 2. percben megszerezte a vezetést a lila-fehéreknek. A 18 esztendős montenegrói ifjúsági válogatott támadó – a tv képernyőjén látható időmérő szerint – 1.32-nél talált be a hazaiak kapujába, ezzel három rekordot is megdöntött:

– övé ebben a szezonban az Újpest leggyorsabb bajnoki gólja – eddig Asmir Suljic volt a lila-fehérek rekordere, aki a 17. fordulóban, Diósgyőrben 2.08-nál volt eredményes;


a tavasszal lejátszott mérkőzéseken is ő szerzett gólt a kezdéstől számított legrövidebb idő alatt (a győri Lang Ádám a Nyíregyháza ellen 2.35-nél talált a saját kapujába – eddig ő vezette a tavaszi „ranglistát”);

az egész bajnokságban is Perovics dicsekedhet eddig a leggyorsabb góllal. Másodperceken múlt, hiszen az 5. fordulóban a fehérvári Kovács István az MTK ellen 1.35-nél, a 2. fordulóban, a KTE–Haladás meccsen a vendégek játékosa, Nagy Olivér 1.38-nál volt eredményes.

1.35: KOVÁCS ISTVÁN GÓLJA A VIDEOTON–MTK TALÁLKOZÓN



Perovics után egy másik újpesti, Jonathan Heris is még az első negyedórában gólt szerzett, a belga védő – aki először volt eredményes az NB I-ben, sőt rögtön duplázott – a 13. percben fejelt a kapuba. Az Újpest az első 24 fordulóban összesen két gólt ért el az első negyedórákban – Asmir Suljic (3. perc), Simon Krisztián (12. perc) –, most egy meccsen összehozta ugyanezt a góltermést a 15. percig.

És még két statisztika a lila-fehérekkel kapcsolatban. Tavaly november (MTK–Újpest 0–1) óta, öt nyeretlen meccs után tudott idegenbeli bajnokin győzni a csapat. Az utóbbi két fordulóban összesen hét gólt szerzett, előtte tizenegy bajnoki mérkőzést kellett lejátszania ahhoz, hogy összejöjjön a hét találat (MTK: 1, PAFC: 1, KTE: 0, Haladás: 1, DVTK: 1, Pécs: 0, DVSC: 0, Paks: 1, Honvéd: 2, Videoton: 0, FTC: 0).

1.38: NAGY OLIVÉR GÓLJA A KTE–HALADÁS MÉRKŐZÉSEN

A LOMBARD OLYAT TETT, MINT EDDIG EGYETLEN CSAPAT SEM

Az Újpest kapcsán említettük a gyors gólokat. A lila-fehérek a 13. percre kétgólos előnybe kerültek – de ez semmi ahhoz képest, hogy a Lombard Pápa már a 8. percben két góllal vezetett a Haladás ellen: a 4. percben Szasa Popin, négy perccel később Mouhamadou Seye szerzett gólt. A pápaiak nem tudták megőrizni előnyüket, 2–2 lett a vége, viszont ebben a szezonban egyedül ők büszkélkedhetnek azzal, hogy az első tíz percben két gólt értek el.

Ezt megelőzően három olyan meccs volt az idényben, amelyen a 10. percig két találat született, de mind a háromszor egy gólt szereztek a hazaiak és egyet a vendégek. A DVTK–FTC meccsen Grumics (6. perc), illetve Gera (8.), a Paks–KTE találkozón Bebeto (5.), majd Kovács Gábor (7.), a DVTK–Újpest összecsapáson Suljic (3.) és Elek (9.) volt eredményes.

A PAKS ISMÉT EREDMÉNYES VOLT EMBERHÁTRÁNYBAN

Korábban már írtunk arról, hogy a paksiaktól a tavaszi szezonban sokszor állítanak ki játékost, ám a csapat emberhátrányban sem esik össze, többször is eredményes volt. A 19. fordulóban, a Puskás AFC ellen Gévay Zsolt kiállítása (61. perc) után rögtön gólt kapott az együttes, ám tíz emberrel is fordított, 2–1-re megnyerte a meccset. A 20. fordulóban Újpesten Tamási Zsoltot állították ki a 68. percben, ekkorra már 2–1-re vezetett a Paks, és tíz emberrel is megtartotta előnyét, megnyerte ezt a mérkőzést is.

A 21. fordulóban a Haladás ellen Kulcsár Dávid kiállítása (66. perc) után tizenegyesből egyből gólt kapott a Paks, és el is vesztette 2–1-re a meccset. Szombaton, Kecskeméten viszont emberhátrányban játszva is gólt és pontot szerzett: Kesztyűs Barna piros lapja (47. perc) után tíz emberrel is vezetéshez jutott Balázs Zsolt révén, s bár a KTE egyenlített, a Paks egy pontot „hazavitt” Kecskemétről.

TOVÁBBI LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

A Videoton a következő fordulóban bajnok lesz, ha győz Debrecenben, a Ferencváros pedig pontokat veszít Pécsen. A fehérváriaknak már csak három pont kell ahhoz, hogy megdöntsék klubcsúcsukat a magyar élvonalban (66 pont, 2011–12).

Nikolics Nemanja 21 góljával egyéni csúcsot döntött, ennyiszer még egy bajnoki szezonban sem tudott betalálni. Legutóbb 2010–11-ben nyert gólkirályi címet játékos 20 gólnál jobb teljesítménnyel (André Alves, 24). Huszonötig (vagy fölé) 2001–2002 óta nem jutott el senki, akkor Tököli Attila vágott a Dunaferr játékosaként 28 gólt. Az elmúlt három évtizedben Tököli mellett csak Détári Lajos (27 gól a Honvédban, 1985–86) lépte át a 25 gólos határt az élvonalban. Nikolicsnak még öt fordulója van, hogy társuljon melléjük.

Családi kör. Jagodics Márk első NB I-es gólját szerezte, épp a pályán lévő testvére, Bence csapata ellen és a Hali kispadján edzőként ülő édesapja (Zoltán) szeme láttára.

A hét góljának a ferencvárosi Roland Lamah sarkazós találatát választotta Nyilasi Tibor, a Sport Tv Harmadik félidő című műsorában.

A hét embere a Nemzeti Sport Online-nál a győri kapus, Pogacsics Krisztián, aki remekül együtt élt a játékkal a Puskás Akadémia ellen, ennek is köszönhette, hogy ziccereket védett (a legnagyobbat Lencse László lövésénél, aki egyedül vezethette kapura a labdát, de nem tudott túljárni a jó ütemben kimozduló kapus eszén).

ROLAND LAMAH GÓLJA A FERENCVÁROS–DVTK MÉRKŐZÉSEN

LABDARÚGÓ NB I, 25. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)Játékvezető
Nézőszámok
Április 24., péntek
19.00
Dunaújváros PASE–Újpest FC 1–3
Farkas Ádám
1512
Április 25., szombat
14.00
Ferencváros–Diósgyőri VTK 3–0
Erdős József
10114
16.00
Nyíregyháza Spartacus–MTK Budapest 1–1
Iványi Zoltán
2480
18.30
Kecskeméti TE–Paksi FC 1–1
Berke Balázs
1818
18.30
Lombard Pápa–Szombathelyi Haladás 2–2
Kassai Viktor
1800
18.30
Videoton FC–Pécsi MFC 4–0
Solymosi Péter
2569
Április 26., vasárnap
16.30
Győri ETO FC–Puskás Akadémia FC 1–0Pintér Csaba
3084
18.30
Bp. Honvéd FC–Debreceni VSC 1–1Vad II István
1042
A bajnokság állását itt tekintheti meg!
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 25 20 4 1 60–9 +51 64
2. Ferencvárosi TC 25 16 5 4 42–16 +26 53
3. MTK Budapest 25 16 2 7 36–23 +13 50
4. DVSC-Teva 25 13 7 5 33–16 +17 46
5. Paksi FC 25 11 8 6 37–25 +12 41
6. Kecskeméti TE 25 10 7 8 30–29 +1 37
7. Újpest FC 25 9 9 7 26–22 +4 36
8. Diósgyőri VTK 25 9 8 8 34–33 +1 35
9. Puskás Akadémia FC 25 9 5 11 26–29 –3 32
10. Győri ETO FC 25 8 8 9 34–32 +2 32
11. Nyíregyháza Spartacus FC 25 7 6 12 26–37 –11 27
12. Pécsi MFC 25 5 6 14 24–45 –21 21
13. Budapest Honvéd 25 4 8 13 21–34 –13 20
14. Szombathelyi Haladás 25 5 4 16 17–43 –26 19
15. Lombard Pápa FC 25 4 7 14 13–43 –30 19
16. Dunaújváros PASE 25 4 6 15 21–44 –23 17
* Dunaújváros PASE csapatától 1 pont levonva
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik