Két forduló, 12 kapott gól: megtaláltuk a DVTK „elődjét”

Vágólapra másolva!
2019.03.09. 09:25
null
A DVTK a Fradi ellen padlóra került, most a Puskás Akadémia ellen javíthat (Fotó: Balogh László)
A labdarúgó NB I-ben a 24. forduló következik, benne a magyar futball legpatinásabb párharcával: a 7. helyen álló MTK és a listavezető Ferencváros örökrangadója lesz a kör záró mérkőzése. A második helyezett Mol Vidi FC Paksra látogat, a harmadik Újpest a sereghajtó Haladáshoz. Következzen a forduló történelmi-statisztikai háttere.

PAKSI FC–MOL VIDI FC

♦ Nem sok babér termett eddig a Paksnak ebben a párosításban, az örökmérleg 5–6–18. A Paks mind az öt, Vidi elleni bajnoki sikerét hazai pályán aratta.

♦ A Paks már tizenhatszor játszott hazai bajnokit a Vidi ellen, ám csupán tizennégy gólt szerzett ezeken az összecsapásokon.

♦ Csertői Aurél, a Paks vezetőedzője két jelenlegi NB I-es csapattal szemben rendelkezik kimondottan rossz mérleggel: az egyik a DVSC (25 mérkőzés, 3–8–14), a másik a Vidi (23 mérkőzés, 6–4–13).

♦ A Vidi az egyetlen klub a mezőnyben, mely megnyerte legutóbbi három mérkőzését az NB I-ben.

♦ A vendégek tavaly október 28. óta nem játszottak döntetlent bajnoki mérkőzésen: a Kisvárda elleni idegenbeli 2–2 óta nyolcszor győzött a Vidi, négyszer kikapott.

♦ A Paks hazai pályán 11 mérkőzésből ötöt megnyert, háromszor döntetlent játszott és háromszor kikapott – ez a 8. helyet éri a pályaválasztók rangsorában. A Vidié a legjobb idegenbeli mérleg, 6 győzelem, 2 döntetlen és 3 vereség. Idegenben az összes csapat közül a Vidi szerezte a legtöbb gólt (19).

♦ A Vidi a Paks elleni legutóbbi tíz bajnoki mérkőzéséből csupán egyet veszített el.

KISVÁRDA–BP. HONVÉD

♦ Eddigi két NB I-es találkozójuk sima volt: a Honvéd egyszer 4–0-ra, egyszer 3–0-ra győzött.

♦ A Kisvárda legutóbbi négy hazai bajnoki mérkőzésén gólt sem kapott és a tizenkét lehetséges pontból tízet begyűjtött.

♦ A várdaiak hazai mérlege így sem túl erős, 4 győzelem, 3 döntetlen, 4 vereség, 10. hely a vendéglátók rangsorában. A Honvéd idegenbeli mérlege 3–3–5 – és még ez is elég jó az 5. helyhez! Sokatmondó, hogy a Vidi, a Ferencváros, az MTK és az Újpest kivételével minden csapat idegenbeli mérlege negatív az NB I-ben.

♦ A Honvéd idegenbeli mérkőzésein döbbenetesen kevés a gól: 11 mérkőzésen csupán 16-szor került a kapukba a labda, a kispestiek idegenbeli gólkülönbsége 7–9. Minden vendégcsapat közül a Honvéd szerezte a legkevesebb gólt – viszont a Ferencvárossal holtversenyben a legkevesebbet is kapta!

♦ A góllövőlistát holtversenyben vezető Holender Filip szerzett a Honvéd 27 bajnoki góljából tízet – ez csapata találatainak 37 százaléka, más játékos nincs ilyen erős befolyással klubja eredményességére. Holender és Danilo 17-et vállalt a 27 kispesti gólból (63 százalék).

♦ Elég lehangoló idegenbeli sorozatban van a Honvéd: legutóbbi öt mérkőzésén nyeretlen, a legutóbbi négyet (a Vidi, a DVSC, a Ferencváros és a DVTK ellen) elveszítette. Az öt mérkőzésen egyetlen gólt szerzett... A legutóbbi Honvéd-siker pont Kisvárdán volt.

SZOMBATHELYI HALADÁS–ÚJPEST FC

♦ A Honvéd elleni meglepetés-győzelemmel a Haladás már „csak” 11 ponttal marad el a bennmaradást érő 10. helytől. Nem lesz könnyű az Újpest ellen: a lilák jó formában vannak, ráadásul igen jó a mérlegük a Haladás ellen. Eddig 124 élvonalbeli mérkőzést játszott a két csapat egymással, az örökmérleg 19–32–73. Tegyük hozzá, a Haladás 19 Újpest elleni sikeréből tizenhatot hazai pályán aratott.

♦ A két csapat egymás elleni legutóbbi 13 mérkőzéséből a Haladás csupán egyet tudott megnyerni.

♦ Hazai pályán a Haladás mérlege borzasztó: 11 találkozó, 2–2–7, 8 pont. Minden más csapat legalább 14 pontot szerzett hazai környezetben. A Hali az egyetlen házigazda, mely még a tízgólos határt sem érte el eddig (kilencnél tartanak a szombathelyiek). Az Újpest idegenbeli mérlege 3 győzelem, 5 döntetlen, 3 vereség, ez a 4. legjobb mutató a mezőnyben.

♦ Az NB I-es mezőny egyetlen nagy sorozatban levő csapata az Újpest: Nebojsa Vignjevics együttese legutóbbi 9 bajnokiján nem talált legyőzőre (3 győzelem, 6 döntetlen). A lilák 2015–2016 óta először építhetnek tízmérkőzéses veretlenségi szériát.

♦ Az Újpest két olyan mérkőzéssel kezdte az idényt, amelyeken egyaránt 2-2 gólt kapott. Azóta 21 mérkőzésből csak egy olyan volt, amelyen a lilák egynél többször kapituláltak. A mezőnyből az Újpest kapta a legkevesebb gólt (15).

♦ Az újpestiek kapott gól nélkül végeztek legutóbbi három mérkőzésükön, az idényrekord 4 egymást követő, kapott gól nélküli találkozó (ez a Debrecennek és a Kisvárdának sikerült eddig).

DVTK–PUSKÁS AKADÉMIA

♦ Eddig 12 NB I-es mérkőzést játszottak egymás ellen, a mérleg a házigazda Diósgyőr szempontjából 4 győzelem, 2 döntetlen, 6 vereség. Rendkívül fontos mérkőzés ez mindkét csapatnak, hiszen a jelenleg a 11., kieső helyen álló DVTK győzelmével pontszámban befogná a PAFC-ot.

♦ Épp hogy, de pozitív a Diósgyőr mérlege pályaválasztóként, 4 győzelem, 4 döntetlen és 3 vereség. A PAFC Achilles-sarka az idegenbeli szereplés: 11 találkozón csak 4 pontot szereztek a felcsútiak, ez a legrosszabb mérleg a mezőnyben. A Puskás Akadémia két idegenbeli pontszerzése közül az első pont a Diósgyőr ellen volt (2–2, a másik mérkőzés pedig a Vidi elleni 3–0-s siker). A PAFC legutóbbi tíz idegenbeli bajnokijából kilencet elveszített.

♦ A Diósgyőr legutóbbi két bajnokiján 12 gólt kasszírozott: 5–0-ra kapott ki az Újpesttől, majd 7–0-ra a Ferencvárostól... A kétezres években nem fordult elő, hogy egymást követő két bajnokin egy csapat ennyi gólt kapjon. Ha minden számításunk jó, 1996-ig kell visszalapoznunk ahhoz, hogy találjunk egy NB I-es csapatot, mely két fordulóban 12 gólt kasszírozott.

Ez a Békéscsaba, mely 1996. november 17-én hazai pályán 3–1-re kikapott az Újpesttől, november 23-án 9–1-re (!) idegenben a Csepeltől, majd november 30-án 3–0-ra otthon a Debrecentől. A tizenkettő így két kombinációban is megvan. A csabai „bravúr” – 1952 óta először fordult elő az NB I-ben, hogy egy csapat 9–1-re kapott ki – a Nemzeti Sport címlapjára került, háttérbe szorítva a BVSC MTK elleni sikerét, holott az volt 15 egymást követő győzelem után a listavezető, későbbi bajnok MTK első veresége az idényben.

A csepeli Béke téren még az eredményjelző is „összeroppant”, a nyolcadik hazai gól után már nem volt több hely a kijelzőn. Silviu Iorgulescu, a Békéscsaba trénere a mérkőzés után arról beszélt, hogy „a buszon olyan volt a hangulat, mintha mi nyertünk volna három góllal”, és feltette a kérdést, „nem volt-e szándékosság ebben a vereségben?” A csabai ultrák a DVSC elleni mérkőzést leginkább tüntetéssel töltötték – pláne, hogy ekkor is 15 perc alatt hármat beszedett az Előre. Nos, 23 évvel később a Diósgyőrnek „sikerült” tizenkettőt kapnia két forduló alatt – tegyük hozzá, sokkal nehezebb sorsolással.

♦ A DVTK hazai pályán jó szériában van, legutóbbi öt mérkőzésén nem szenvedett vereséget, a lehetséges tizenötből tizenegy pontot megszerzett. A diósgyőriek legutóbb október 27-én, a Ferencváros ellen szenvedtek vereséget házigazdaként (1–4).

♦ A Diósgyőr legutóbbi hét hazai bajnokija mindegyikén betalált, legutóbb – 2018. szeptember 30-án – a Vidi tudta lenullázni a miskolciakat (0–1).

DVSC–MEZŐKÖVESD

♦ Eddig 10 alkalommal találkoztak az NB I-ben, az örökmérleg kiegyenlített, 3–4–3.

♦ A Mezőkövesd első debreceni látogatása alkalmával alulmaradt, ám azóta négy mérkőzésből egyszer sem: kétszer döntetlent játszott, kétszer pedig nyerni tudott. A Loki a legutóbbi hét, Mezőkövesd elleni bajnokijából csak egyet tudott megnyerni.

♦ A Debrecen hazai pályán csupán egyszer szenvedett vereséget ebben a bajnokságban, mérlege 6–4–1. A Mezőkövesd ritkán nyer idegenben, de sokat ikszel, mutatója 2–5–4.

♦ A Mezőkövesd legutóbbi négy bajnoki mérkőzése mindegyikén 2 gólt szerzett (MTK 2–3, Haladás 2–1, Kisvárda 2–2, Paks 2–0).

♦ A DVSC elveszítette legutóbbi két NB I-es mérkőzését – egymás után három bajnoki kudarc legutóbb 2016 november-decemberében érte a Lokit (Haladás 0–1, Videoton 0–1, Újpest 0–2).

♦ A Loki veretlen maradt legutóbbi három hazai bajnokiján, és a legutóbbi tizenháromból csak egyet veszített el.

♦ A Mezőkövesdnek ebben a bajnoki idényben még nem volt olyan idegenbeli mérkőzése, amelyen ne kapott volna gólt. A matyóföldiek legutóbb 2018. május 5-én zártak vendégjátékot kapott gól nélkül, Diósgyőrben.

MTK BUDAPEST–FERENCVÁROS

♦ A magyar élvonal két legeredményesebb csapata – az MTK 23-szoros, a Ferencváros 29-szeres bajnok – 1903 óta vívja bajnoki csatáit, a mostani lesz a 215. (más források szerint 216., az eltérés oka egy, a Brüll-serlegért lejátszott találkozó) derbijük. Az örökrangadó örökmérlege: 78 MTK-győzelem, 48 döntetlen és 88 FTC-siker a tempofradi.hu statisztikája szerint, mely két félbeszakadt, de 0:0-s gólkülönbséggel a vétlen félnek jóváírt mérkőzést győzelemnek, illetve vereségnek számít (a magyarfutball.hu ezzel szemben 78–50–87-tel számol). A legutóbbi három derbit a Ferencváros nyerte meg.

♦ Gondolhatnánk, hogy nem olyan nagy szó, ha az örökrangadó egyik résztvevője egymás után háromszor legyőzi a másikat, pedig éppenséggel az: az elmúlt 36 évben ez csak egyszer-egyszer sikerült az MTK-nak és az FTC-nek. Ha most is győzne a Fradi, akkor csupán negyedszer alakítana ki négyes győzelmi szériát riválisával szemben: 1965–67-ben (6:1, 1:0, 7:1, 2:0, 5:0), 1975–76-ban (4–2, 3–1, 3–1, 4–1), majd 1980–83-ban (3–1, 4–2, 2–0, 2–1) sikerült ez a zöld-fehéreknek. Azt mellékesen jegyezzük meg, hogy az MTK-nak volt egy tízmeccses nyerő sorozata is a Fradi ellen (1949 és 1953 között).

♦ Az MTK legutóbbi két hazai mérkőzését elveszítette a Ferencváros ellen. A kék-fehérek pályaválasztóként 1964–67 óta nem veszítettek el egymás után három örökrangadót (akkor négyet: 1:2, 1:6, 0:1, 0:2).

♦ A legutóbbi hat forduló alapján az MTK a mezőny legrosszabb formában levő csapata, a lehetséges tizennyolc pontból csak négyet szerzett meg.

♦ Hazai mérlege alapján az MTK kieső helyen lenne, mutatója 4 győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség. Az NB I tizenkét csapata közül csak az MTK-nak és a Haladásnak negatív a mérlege pályaválasztóként. Ráadásul – a Pakssal és a Haladással együtt – a kék-fehérek kapták a legtöbb gólt saját pályájukon (16). A Ferencváros idegenbeli mérlege 6–1–4, ez a második legjobb az NB I-es rangsorban. Idegenben a Honvéddal holtversenyben a Fradi kapta eddig a legkevesebb gólt az idényben (9).

♦ Torghelle Sándor a légiósévei után, 2011 őszén tért vissza az NB I-be, és a Videoton, majd az MTK színeiben ez ideig tizenhárom mérkőzésen lépett pályára a Ferencváros ellen. A fehérvári együttessel háromból háromszor nyert, s 2013. április 28-án a Puskás Ferenc Stadionban ő szerezte a meccs egyetlen gólját. Az MTK Budapest játékosaként negatív a mérlege (három győzelem, két döntetlen, öt vereség), ugyanakkor tíz bajnokin ötször is betalált, ráadásul a góljai kivétel nélkül fontosak voltak: háromszor győzelmet, kétszer döntetlent értek.

♦ Említsünk meg egy másik rutinos támadót is: Böde Dániel eddig 20 alkalommal játszott csapataiban az MTK ellen és 7 gólt szerzett. Ugyanakkor Böde a legutóbbi hét, MTK elleni összecsapáson sikerélmény (és gól) nélkül maradt.

♦ Az NB I-es csapatok közül ebben az idényben a Ferencváros mérkőzésein esik a legtöbb gól (2.96 az átlag), az MTK mérkőzésein pedig a második legtöbb (2.91).

♦ Érdekes, hogy az úgynevezett várható gólok (expected goals, xG) modellje alapján ez a két csapat vezeti az NB I-et: az FTC xG-je 45.02 (a Fradi 50 gólt szerzett, azaz felülteljesít), az MTK-é 37.48 (33 gól, az MTK „pazarol”). Ezek után az sem meglepő, hogy mérkőzésenként a Ferencváros kísérletezik a legtöbbet kapura lövéssel illetve fejessel az NB I-ben (15.57, 90 percre lebontva), az MTK a harmadik legtöbbet (12.87). A házigazda MTK szinte minden támadójátékkal kapcsolatos mutatóban az első háromban van, ám nem él(t) elég jól a lehetőségeivel.

♦ A Ferencváros nyeretlen legutóbbi három idegenbeli bajnokiján, kikapott a Viditől és a Debrecentől, ikszelt Újpesten.


NB I, 2018–2019, 24. FORDULÓ
MÁRCIUS 9., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
17.00: Paks–Mol Vidi (Tv: M4 Sport)
Paks, Városi StadionVad II István
17.00: Kisvárda–HonvédKisvárda, Várkerti SporttelepSolymosi Péter
17.00: Haladás–Újpest
Szombathely, Haladás Stadion
Andó-Szabó Sándor
17.00: DVTK–Puskás Akadémia
Miskolc, DVTK StadionKarakó Ferenc
17.00: DVSC–Mezőkövesd
Debrecen, Nagyerdei StadionBogár Gergő
19.30: MTK–FTC (Tv: M4 Sport)Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionPintér Csaba
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 23 15 4 4 50–18 +32 49
2. Mol Vidi FC 23 13 4 6 37–23 +14 43
3. Újpest FC 23 9 10 4 28–15 +13 37
4. Budapest Honvéd 23 10 5 8 27–23 +4 35
5. Debreceni VSC 23 9 7 7 28–27 +1 34
6. Mezőkövesd Zsóry FC 23 8 8 7 34–30 +4 32
7. MTK Budapest 23 9 4 10 33–34 –1 31
8. Paksi FC 23 7 9 7 27–30 –3 30
9. Puskás Akadémia FC 23 8 3 12 27–31 –4 27
10. Kisvárda 23 6 6 11 23–39 –16 24
11. Diósgyőri VTK 23 6 6 11 23–44 –21 24
12. Szombathelyi Haladás 23 3 4 16 18–41 –23 13
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik