Két éve vár a Fradi a Vidi elleni bajnoki sikerre: itt az ősz csúcsrangadója!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.02. 11:44
Csúcsrangadó a labdarúgó NB I 18. fordulójában: a listavezető Videoton FC a Ferencváros vendége lesz, és ha a házigazda nyer, akkor az utolsó 2017-es forduló előtt pontegyenlőség lesz a két élcsapat között. Természetesen az NB I statisztikai érdekességeit vizsgáló cikkünk középpontjában is a Fradi–Vidi áll – de először nézzük a többi párosítást, hiszen a tabella 3. és 4. helyezettje is egymás ellen játszik!

DEBRECENI VSC–BP. HONVÉDDEBRECENI VSC–BP. HONVÉD

♦ Eddig 87 alkalommal mérkőztek meg az első osztályban, a házigazda DVSC szemszögéből 29 győzelem, 22 döntetlen és 36 vereség a mérleg.

♦ A Debrecen augusztusban 3–1-re legyőzte a Honvédot, ezzel (a párharc történetét figyelve) 7 mérkőzéses kispesti veretlenségi sorozatot és 4 mérkőzéses vereségsorozatot szakított meg.

♦ A Honvéd megnyerte legutóbbi három debreceni vendégjátékát (2–5, 0–1, 0–3), és 2014 óta nem kapott ki bajnokin a cívisvárosban. A párharc története során a Honvéd egyszer sem tudott egymás után háromnál többször nyerni Debrecenben (háromszor is csak egyszer) – most átlépik ezt a határt?

♦ A Bp. Honvéd a 2016–2017-es, bajnoki címet hozó szezonban 30 gólt kapott. Az ősszel eddig 29-et, és akkor itt részben választ is kapunk arra, miért csak a negyedik helyen állnak a kispestiek.

♦ A kispestiek elvesztették legutóbbi két bajnoki mérkőzésüket, és ha most is vereséget szenvednek, akkor 2016 áprilisa óta kapnak ki háromszor egymás után a bajnokságban.

♦ A Honvéd csak hármat nyert meg legutóbbi tizenegy bajnoki mérkőzéséből, és csak egyszer nem kapott gólt a legutóbbi tizenhárom bajnokiján.

♦ A DVSC legutóbbi négy bajnokiján 21 gól esett, várjuk a folytatást (Herczeg András nem biztos, ő lehet, megelégedne egy 1–0-val is)!

♦ A Debrecen 2017-ben kettő kivételével minden olyan hazai meccsét elveszítette, amelyen legalább két gólt kapott. Ugyanakkor az is igaz, hogy a Loki csak akkor maradt alul a Nagyerdei Stadionban, ha az ellenfél kétszer vagy többször betalált – az idei négy hazai vereségből kettő is 2–5!

♦ A Davide Lanzafame, Eppel Márton csatárduó a kispestiek bajnoki góljainak 60 százalékát szerezte ebben az idényben, tizennyolcat a harmincból.

♦ A DVSC 31 gólt rámolt be eddig az ellenfelek kapujába, de nincs olyan játékosa, aki ötnél többször betalált volna. A Loki találatain tíz játékos osztozik.

PAKSI FC–VASAS FC

♦ Eddig 19 NB I-es találkozójuk volt, a Paks jókora fölényben van. A tolnaiak 12 találkozót nyertek meg 1 döntetlen és 6 Vasas-siker mellett.

♦ A mérleg elbillenésének fő oka, hogy a Vasas gyalázatosan szerepel Pakson. Az angyalföldiek eddig 9 NB I-es mérkőzést játszottak a paksi pályán, 8 alkalommal vereséget szenvedtek, meg 2010-ben ikszeltek egyszer. A kilenc találkozóból hatszor a Vasas gólt sem szerzett – valódi mumus tehát a Paks.

♦ Ez már csak azért sem jó a Vasasnak, mert Michael Oenning csapata van a leggyengébb formában az egész mezőnyt figyelembe véve. Az angyalföldiek ötös nyeretlenségi szériában vannak a bajnokságban (és közbeékelődött az MK-kiesés a harmadosztályú Dunaújváros PASE ellen), ez az NB I leghosszabb aktív rossz sorozata.

♦ A 2017–2018-as idényben már négy olyan mérkőzés volt, amelyen a Vasas négy vagy több gólt kapott. A piros-kékek 32 gólt szedtek már be eddig, ennél csak a Mezőkövesd kapott többet (36) és a Haladás ugyanannyit.

♦ A 2017-es évben a Paks a fővárosi csapatok közül csak a Ferencvárost tudta legyőzni hazai pályán – igaz, a sorsolás szeszélye folytán a Vasas decemberben látogat először Tolnába.

♦ A Paks csak a 10. legjobb mérleggel rendelkezik hazai pályán (2 győzelem, 4 döntetlen, 2 vereség, 10 pont), igaz, a Vasas mutatója meg idegenben pocsék (2 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség, 11. hely az idegenbeli tabellán).

ÚJPEST FC–BALMAZÚJVÁROS

♦ Eddigi egyetlen élvonalbeli mérkőzésüket az újpestiek nyerték meg 1–0-ra.

♦ Az Újpest hazai pályán nyolcból csak két mérkőzést nyert meg, mérlege a Szusza Ferenc Stadionban 2–5–1 (a nyolc hazai meccséből négyet zárt kapuk mögött játszott). A Balmazújváros idegenben egyáltalán nem rossz (2–3–3 a mérleg), sőt, vendégként több pontot szerzett, mint otthon!

♦ Az Újpest játszotta a legtöbb döntetlent eddig a mezőnyből – 17 találkozóból hétszer ikszeltek a lila-fehérek.

♦ Nebojsa Vignjevics csapata egy rossz sorozat után magára talált és megnyerte legutóbbi három mérkőzését, valamint veretlen a legutóbbi négyen. 2016 nyara óta ez az első alkalom, hogy az Újpest egymás után három bajnokit tudott nyerni.

♦ Annak idején a vendégcsapatok gyakran úgy látogattak Újpestre, hogy csak ússzák meg minél kevesebb kapott góllal… Ettől már nem kell tartani: a lilák a 2017-es évben egyetlen hazai bajnokijukon sem szereztek kettőnél több gólt. Több mint egy évvel ezelőtt, 2016. október 22-én volt olyan hazai mérkőzés (az akkori, Fáy utcai albérletükben), amelyen az újpesti drukkerek kettőnél több gólnak örülhettek. A helyszínen most akkor sem fognak, ha az Újpest vág egy ötöst, lévén a mérkőzés (megint) zárt kapus.

♦ A Balmazújváros megnyerte legutóbbi két idegenbeli mérkőzését, ugyanakkor még nem volt olyan vendégjátéka, amelyen ne kapott volna gólt.

MEZŐKÖVESD–DIÓSGYŐRI VTK

♦ Hetedszer rendezik meg az élvonalban a borsodi presztízsmeccset, az eddigi hat összecsapásból hármat a DVTK, egyet a Mezőkövesd nyert meg, kettő döntetlenre végződött.

♦ A Diósgyőr elveszítette legutóbbi három bajnoki mérkőzését, az NB I mezőnyéből a miskolciaknak van egyedül ilyen hosszú vereségsorozatuk. Bódog Tamás csapata szeszélyes, a legutóbbi tíz forduló eredményei: négy vereség egymás után, három győzelem zsinórban, majd megint három vereség.

♦ A Mezőkövesd hazai pályán hétmérkőzéses nyeretlenségi sorozatban van, legutóbb július 22-én, a Paks ellen szerzett három pontot hazai pályán (3–2). Ezek után nem meglepő, hogy az egész mezőnyből a kövesdiek szerezték otthon a legkevesebb pontot, ötöt.

♦ Főleg a védelmen kell „szerelni”, lévén a Mezőkövesd 2017. február 18. óta egyetlen hazai mérkőzését sem tudta nullára hozni. Akkor pont a DVTK ellenit (3–0)… Azóta eltelt tizennégy hazai találkozó, és ezeken a Mezőkövesd harminckét gólt szedett be, ez pedig minden csapatnak megártana.

♦ A DVTK válogatott támadója, Ugrai Roland már 8 találatnál tart – az előző idényben ugyanő 5 góllal lett házi gólkirály. A 2013–2014-es idény óta nem fordult elő, hogy egy szezonban 8 gólnál többet érjen el egy diósgyőri játékos (akkor Futács Márkó kilenccel zárt), és 2007–2008 óta nem talált be legalább tízszer a miskolciak egyik futballistája sem! Simon Attila 14 gólt szerzett a 2007–2008-as idényben.

PUSKÁS AKADÉMIA FC–HALADÁS

♦ Eddig 8 NB I-es meccset vívtak a felek, négyet a Haladás nyert meg, kettőt a Puskás Akadémia, kettő döntetlenül végződött.

♦ Az eddigi négy, felcsúti pályaválasztással megrendezett mérkőzésen egy dolog volt a közös: a Puskás Akadémia mindegyiken egy gólt szerzett.

♦ Hullámvasút PAFC-módra: a Puskás Akadémia öt nyeretlen meccsel kezdte a szezont, aztán jött öt veretlen (a két széria egy döntetlennel összefonódik), aztán hat nyeretlen, a legutóbbi két bajnokiján pedig megint csak veretlen a felcsúti csapat.

♦ Augusztus óta nem fordult elő, hogy a PAFC hazai pályán egynél több gólt szerzett volna. Az is igaz, hogy nem kap sokat.

♦ A Haladás idegenbeli mérlege egészen rémisztő: hét meccs, egy döntetlen, hat vereség, egy pont, csak három szerzett gól. Elképesztően rossz mutató, hiszen az ebben a szezonban idegenben a második legrosszabb mérleggel álló Vasas is szerzett már nyolc pontot vendégként.

FERENCVÁROS–VIDEOTON FC

„KUPÁN VÁGOTT” CSAPATOK RANGADÓJA
Jövő év április 1-jén vezető (ál)hír lehetne, hogy az MLSZ elkezdte árusítani a belépőket a Ferencváros–Videoton MK-döntőre…
Merthogy már mind a két csapat kiesett a Magyar Kupából, a Ferencváros még október 24-én, a legjobb 32 közé jutásért rendezett meccsen bukott el Kisvárdán, míg a Videoton szerdán kapott ki a Váctól, így nem jutott be a nyolcaddöntőbe. Egyik gárda sem lehet büszke erre a teljesítményre…

♦ Csúcsrangadó az élvonalban, amelyen az őszi bajnok kiléte is eldőlhet. Ehhez az kell, hogy a Videoton győzzön, ugyanis ebben az esetben hatpontosra növeli az előnyét és mindenképpen az élen telel.

♦ Eddig 93 élvonalbeli csatája volt a Ferencvárosnak és a Videotonnak. Az örökmérleg: 42 ferencvárosi győzelem, 26 döntetlen, 25 Videoton-siker.

♦ 2003 és 2013 augusztusa között volt egy tízéves időszak, amely alatt a Ferencváros hazai pályán egyszer sem tudta legyőzni a fehérváriakat! A Vidi hat mérkőzést nyert meg (mindet kapott gól nélkül), két mérkőzés pedig döntetlenül végződött. A legutóbbi három párharcban azonban a Ferencváros dominált, kétszer nyert, egy meccs döntetlenül végződött, és a Vidi egyszer sem szerzett gólt.

♦ A meccs napján lesz pont két éve, hogy a Ferencváros legutóbb bajnokin legyőzte a Videotont (2015. december 2., FTC–Videoton 1–0) – azóta öt meccsen három fehérvári siker és két döntetlen.

♦ 2011. március 12-én a Videoton 5–0-s csapást mért a Ferencvárosra az Üllői úton – a Fradi fennállása során először kapott ki ekkora különbséggel bajnokin vidéki csapattól pályaválasztóként.

♦ Amióta Thomas Doll a Ferencváros edzője (2013 decemberében egyeztek meg vele, 2014-ben vívta első tétmeccsét), a Videotont irányította José Gomes, Joan Carrillo, Bernard Casoni, Pető Tamás, Horváth Ferenc, Henning Berg és Marko Nikolics.

♦ A Ferencváros klasszikus center nélkül maradt, lévén Böde Dániel és az eltiltott Priskin Tamás sem bevethető. Ketten nyolc gólt szereztek eddig a bajnokságban (négyet-négyet), de a prímet Varga Roland viszi 13 találattal – a válogatott támadó a Fradi góljainak 39 százalékáért „felelős” ebben az idényben.

♦ Ha már itt tartunk, Varga+Paintsil = Lazovics+Scsepovics, azaz a két csapat két-két legeredményesebb játékosa egyaránt 18 gólt hozott eddig össze (13+5, illetve 9+9 eloszlásban).

♦ A Ferencvárosé a második legjobb hazai mérleg a bajnokságban (6 győzelem, 2 döntetlen, 0 vereség – már csak a Videoton és a Ferencváros veretlen pályaválasztóként), a Videotoné pedig a legjobb idegenbeli (5 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség – minden más csapat már legalább kétszer kikapott vendégként.

♦ A Ferencváros elleni rangadón ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Videoton ultracsoportja, a Red-Blue Devils.

NB I, 2017–2018, 18. FORDULÓ
DECEMBER 2., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
15.30: DVSC–Honvéd(Tv: M4 Sport)
Debrecen, Nagyerdei StadionKassai Viktor
15.30: Paks–VasasPaks, Városi Stadion
Solymosi Péter
15. 30: Újpest–BalmazújvárosBudapest, Szusza Ferenc StadionErdős József
15.30: Mezőkövesd–DVTK
Mezőkövesd, Városi StadionSzabó Zsolt
15.30: PAFC–Haladás
Felcsút, Pancho ArénaVad II István
19.30: FTC–Videoton(Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama ArénaIványi Zoltán
TABELLA •NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 17 11 5 1 40–18 +22 38
2. Ferencvárosi TC 17 10 5 2 33–16 +17 35
3. Debreceni VSC 17 8 4 5 31–20 +11 28
4. Budapest Honvéd 17 7 4 6 30–29 +1 25
5. Újpest FC 17 6 7 4 23–21 +2 25
6. Diósgyőri VTK 17 6 3 8 29–28 +1 21
7. Vasas FC 17 6 3 8 23–32 –9 21
8. Paksi FC 17 5 6 6 24–28 –4 21
9. Puskás Akadémia FC 17 5 5 7 23–27 –4 20
10. Balmazújváros 17 4 5 8 22–26 –4 17
11. Szombathelyi Haladás 17 4 2 11 15–32 –17 14
12. Mezőkövesd Zsóry FC 17 3 5 9 20–36 –16 14

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik