Két csapat öt különböző stadionban – ilyen a világon nincs!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.11. 14:07
null
Vasas–Újpest párharc az MTK stadionjában (Fotó: Földi Imre)
Hétközi forduló lesz a labdarúgó NB I-ben, kedden két, szerdán négy mérkőzést játszanak élvonalbeli csapataink. A mérkőzések egységesen 18 órakor kezdődnek, így csaknem egy órával a Bajnokok Ligája-találkozók kezdése előtt véget érnek. A 26. fordulóból a Vasas–Újpest és a DVTK–Honvéd meccset rendezik kedden, a két összecsapáshoz kapcsolódó érdekességeket olvashatják cikkünkben.

 

VASAS FC–ÚJPEST FC, 18.00 (M4 Sport)

Ebben a szezonban az ötödik tétmérkőzését játssza egymás ellen a Vasas és az Újpest, és ami igazán érdekes: mind az öt találkozónak más-más stadion ad(ott) otthont! Kevés példa lehet hasonlóra a világ futballjában, lehet, hogy nem is volt még ilyen, hogy két gárda egy idényen belül az egymás elleni öt tétmérkőzését öt különböző stadionban játszotta volna le… Ráadásul egyik meccs sem semleges helyszínen megrendezendő kupadöntő volt, hanem olyan találkozó, amelyet vagy a Vasas vagy az Újpest otthonában kell(ett) lejátszani.

Augusztus 6-án, az NB I 4. fordulójában a Vasas volt a pályaválasztó, annak rendje és módja szerint a Fáy utcában, az Illovszky Rudolf Stadionban rendezték meg a Vasas–Újpest meccset, amelyet Enisz Bardi góljával a lila-fehérek nyertek meg 1–0-ra. A Szusza Ferenc Stadion felújítása miatt az őszi szezonban az Újpest is Angyalföldön rendezte hazai mérkőzéseit, de a Megyeri úti létesítmény átépítését már be kellett volna fejezni, mire eljött novemberben az Újpest–Vasas találkozó, tehát azt már Újpesten kellett volna megrendezni. Csakhogy a munkálatokkal nem készültek el, a lila-fehérek egyelőre maradtak a Vasas pályáján. A szurkolók ekkor azt gondolták, hogy a Fáy utcában lesz a két csapat szezonbeli második összecsapása is, és majd a tavasszal játszanak a Szusza Ferenc Stadionban, így a három meccsből kettő Angyalföldön, egy Újpesten lesz – ahogy egyébként lenni kellett volna…

Nem így történt. Az Illovszky Rudolf Stadiont ugyanis egy héttel az Újpest–Vasas meccs előtt (a Vasas–Videoton bajnokit követően) elbúcsúztatták, gyorsan elkezdték lebontani, ott már mérkőzést nem lehetett rendezni. Így a Vasassal együtt az Újpest is stadion nélkül maradt, s a lila-fehérek a kecskemétiekkel tudtak megegyezni arról, hogy az ősz végéig a csapat a Széktói Stadionban rendezi a hazai találkozóit. November 5-én tehát Kecskeméten játszották le az Újpest–Vasas bajnokit, amely 2–2-es döntetlennel zárult.

A télen hosszas huzavona és tárgyalássorozat után eldőlt, hogy az Újpest visszatérhet a már átadott, felújított Szusza Ferenc Stadionba, és az is biztossá vált, hogy a Vasas is itt játssza le a hazai mérkőzéseit. Ekkor akár az is benne volt a pakliban, hogy a két csapat egymás elleni harmadik bajnokiját a Megyeri úton láthatjuk. Közben azonban az Újpestet és a Vasast összesorsolták a Magyar Kupában, és az angyalföldiek bejelentették, hogy – érthető okokból – sem a kupapárharc hazai meccsét, sem az otthoni bajnokit nem Újpesten szeretnék lejátszani. Így aztán tavasszal csak az Újpest pályaválasztásával rendezett kupamérkőzés volt a Szusza Ferenc Stadionban – a március 29-i találkozón 2–1-re nyert a Vasas –, a visszavágót, amelyen az angyalföldiek voltak a házigazdák, április 5-én az Új Hidegkuti Nándor Stadionban játszották le, ezen 1–0-ra az Újpest győzött.

Kedden pedig jöhet a szezonbeli ötödik összecsapás – az ötödik helyszínen, merthogy ez a meccs a kispesti Bozsik József Stadionban lesz.

Utólag okos az ember, de ha valamilyen csoda folytán a novemberi Újpest–Vasas bajnokit nem Kecskeméten, hanem a Ferencváros Üllői úti stadionjában rendezték volna meg (persze, ennek nem volt semmilyen realitása…), akkor elmondhattuk volna, hogy a Vasas és az Újpest egymás elleni mérkőzéseit az öt legpatinásabb fővárosi klub stadionjában játszották le. Ezt csinálta volna utánunk valaki!…

A Videoton szombati legyőzésével negatív sorozatának vetett véget a Vasas, előtte ugyanis egymás után három NB I-es mérkőzést veszített el (MTK, Haladás, DVSC). Ebben az idényben először fordult elő, hogy az angyalföldi csapat a bajnokságban zsinórban háromszor kikapott. Legutóbb 2015 őszén volt hasonló hullámvölgyben a Vasas, sőt akkor még rosszabb volt a helyzete, hiszen sorozatban hat bajnokit bukott el (Paks, DVTK, Újpest, FTC, Videoton, PAFC).

♦ Nincs jó passzban az Újpest. Az előző két tétmérkőzésén ugyan nem veszített, előbb a Magyar Kupa-negyeddöntő visszavágóján 1–0-ra legyűrte a Vasast, majd bajnokin 1–1-et játszott a Pakssal, de a kupából a győzelem ellenére is kiesett, míg a bajnokságban a döntetlenért járó egy ponttal nem sokra ment. Az NB I-ben négy forduló óta nyeretlenek a lila-fehérek, sorrendben a Ferencvárost (0–1), a Honvédot (1–1), a DVTK-t (1–3) és a Paksot (1–1) nem sikerült legyőzniük.

Előző két „hazai" bajnokiját elvesztette a Vasas, ideiglenes otthonában, a Szusza Ferenc Stadionban előbb a Haladástól, majd a Debrecentől kapott ki egyaránt 3–2-re. A tavaszi szezonban pályaválasztóként még nem nyert bajnoki meccset (csak Magyar Kupa-mérkőzést), hiszen a Gyirmótot sem tudta legyőzni, február 25-én 1–1-et játszott vele, szintén a Megyeri úton. Most viszont a Bozsik József Stadionban fogadja az Újpestet, és Kispesten jobban megy neki: az ősz végén a Ferencvárost és a Diósgyőrt is ott látta vendégül, a Fradival 2–2-t játszott, míg a DVTK-t 3–0-ra legyőzte. Csupán egy rosszabb emléke van a kispesti létesítményről, november 26-án a Honvéd vendégeként 2–1-re kikapott ott.

Látogatóként ebben az idényben csupán négy bajnokit nyert meg az Újpest, a Vasas, a Mezőkövesd, a Gyirmót és a Haladás vendégeként győzött. A szombathelyiek elleni 2–0-s siker (február 25.) a csapat legutóbbi győzelme a bajnokságban.

„Felix Burmeister belelendült a góllövésbe" – írhatnánk, de ez meglehetősen ironikusan hangzana. A Vasas német védője ugyanis igen balszerencsés volt az előző két fordulóban, a Debrecen és a Videoton elleni bajnokin is a saját kapujába lőtte a labdát, egymás után két öngólt jegyzett. Csapata a DVSC-től 3–2-re kikapott, a Videotont viszont 2–1-re legyőzte.

Nyolc nap alatt három kapus szerepelt az Újpestben. A DVTK elleni, mezőkövesdi bajnokin Balajcza Szabolcs védte a lila-fehérek kapuját (ez volt a rutinos labdarúgó 299. bajnoki mérkőzése az Újpest játékosaként), majd négy nappal később, a Vasas elleni MK-meccsen Kovács Zoltán állt az újpestiek kapujában, ekkor Balajcza volt csereként benevezve. A múlt szombaton, a Paks ellen a kisebb sérüléssel bajlódó Balajcza nem is került be a meccskeretbe, Kovács Zoltán kezdett, de vállsérülés miatt le kellett cserélni a szünetben, helyére Banai Dávid állt be. Kedden a Vasas ellen a sérült Kovács nem védhet, Balajcza és Banai kapott helyet a keretben.

 

DIÓSGYŐRI VTK–BP. HONVÉD, 18.00

A múlt szerdán dőlt el, hogy a DVTK a tervezettnél egy nappal korábban, április 11-én, kedden fogadja a Honvédot. A 26. fordulóban a Mezőkövesd és a Diósgyőr is otthon lép pályára, eredetileg mind a két csapat szerdán játszott volna, s a diósgyőriek Debrecenben látták volna vendégül a kispestieket, hiszen jelenlegi otthonuk, a kövesdi stadion aznap foglalt. Ám a klubok képviselői megegyeztek, hogy szerda helyett kedden rendezik meg a Diósgyőr–Honvéd találkozót – ehhez az MLSZ is hozzájárult –, és nem Debrecenben, hanem Mezőkövesden lesz a mérkőzés. A kövesdi stadionban így 26 órán belül két NB I-es bajnokit játszanak, szerdán 18 órától éppen a Debrecen látogat a Mezőkövesd Zsóry FC-hez.

♦ A bajnokságban a tavaszi szezont négy vereséggel kezdte a DVTK, Bódog Tamás ezután vette át a csapat irányítását, és az azóta lejátszott két bajnokin összesen négy pontot szerzett az együttes: az Újpestet 3–1-re legyőzte Mezőkövesden, míg a Ferencvárossal 1–1-et játszott az Üllői úton. Bódog ezenkívül két Magyar Kupa-meccsen irányította a Diósgyőrt, az FTC elleni párharc első meccsét 2–1-re elvesztette a DVTK, a visszavágó 0–0-val zárult.

♦ Kilábalt a kisebb hullámvölgyből a Honvéd, a Videoton elleni vereség és az újpesti iksz után kétszer győzött: előbb odahaza 2–1-re megverte a Ferencvárost, majd idegenben 1–0-ra legyűrte a Haladást. Legutóbbi 12 bajnokijából csak egyet vesztett el (Videoton, 0–3), kilencszer győzött, kétszer döntetlent játszott – és ismét átvette a vezetést a tabellán.

Legutóbbi öt „hazai" mérkőzéséből négyet megnyert a DVTK (Haladás, Paks, Gyirmót, Újpest), csak az MTK-tól kapott ki ebben az időszakban pályaválasztóként (3–2-re). Ezt az öt meccsét már nem Diósgyőrben játszotta – hiszen elkezdődött a DVTK-stadion bontása, majd építése –, négyszer Mezőkövesden, egyszer Debrecenben lépett pályára.

♦ Az NB I góllövőlistáját a kispestiek támadója Eppel Márton vezeti 11 találattal. Eppel a tavaszi hat fordulóban négyszer volt eredményes, az MTK, a DVSC és a Haladás ellen győztes gólt szerzett, míg a Ferencváros elleni találkozón ő növelte kétgólosra a Honvéd előnyét (a vége 2–1 lett).

 

NB I, 2016–2017, 26. FORDULÓ
ÁPRILIS 11., KEDD
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
18.00: Vasas FC–Újpest FC(Tv:M4 Sport)
Budapest, Bozsik József StadionAndó-Szabó Sándor
18.00: Diósgyőri VTK–Bp. HonvédMezőkövesd, Városi StadionBognár Tamás
ÁPRILIS 12., SZERDA
18.00: MTK Budapest–HaladásBudapest, Új Hidegkuti Nándor StadionSolymosi Péter
18.00: Mezőkövesd–Debreceni VSC
Mezőkövesd, Városi StadionVad II István
18.00: Gyirmót FC Győr–Videoton FC(Tv: M4 Sport)
Győr, Alcufer StadionSzőts Gergely
18.00: Paksi FC–FerencvárosPaks, Városi StadionKassai Viktor
TABELLA •MENETREND •GÓLLÖVŐLISTA

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik