HIRDETÉS
HIRDETÉS
CSILLAG PÉTER
CSILLAG PÉTER
2017.12.13 23:46 Frissítve: 2017.12.14 08:32

Képzelt betegség – Csillag Péter jegyzete

HIRDETÉS

 

 
„Nagy Dominik jelenleg a második csapattal készül”
Gyurcsót kitették a keretből, télen távozhat – sajtóhír
Serie B-s csapat vinné Nagy Ádámot – sajtóhír

A gonosz külföldi klubok magyarfutballista-fóbiája a nemzetközi sportpszichológia régóta megfejtésre váró, rejtélyes jelensége. Nincs rá magyarázat, nincs rá orvosság, mi több, egyelőre a tünetek azonosítását is nehezíti, hogy csak bizonyos sportolók tapasztalják, speciális körülmények között. Általában kemény kispadok okozta heveny ülepfájdalomról, súlyosabb esetben a tartalékcsapat szűk mezében érzékelt szorításról, szerződésbontás aláírásánál jelentkező görcsről szólnak a panaszok. Egy vonás azonban a szindróma valamennyi válfajánál egyezik; a vak edző, a bolond tulajdonos, az alattomos menedzser megmagyarázhatatlan oknál fogva zsigerből gyűlöli a labdarúgót, akinek az útlevelében ez áll: magyar/Hungarian.

Hogy miért éppen a magyart sújtja a népek közötti igazságtalan megkülönböztetés, nehéz megmondani. Különösen bosszantó a gáncsoskodás, ha oldalra nézve azt látjuk, hogy például horvát szomszédunk képviselői közül Luka Modricot (Real Madrid), Ivan Rakiticot (FC Barcelona), Ivan Perisicet (Internazionale), vagy Mario Mandzukicot (Juventus) sem akasztotta meg boldogulása útján a zord futballvilág összeesküvése. Pislákoló fényt legfeljebb az jelent az európai magyar futballéjszakában, hogy akad még egy kiváltságos sportolónk (Gulácsi Péter, RB Leipzig), akinek a szervezete furcsa immunitást mutat a fentebb ecsetelt vírussal szemben, és honfitársaink közül egyedüliként rendszeresen játszik a földrész valamelyik nagy bajnokságában.

Megnéztük, tíz évvel ezelőtt, 2007 utolsó mérkőzésén (Görögország ellen, 1–2) 11 légióssal állt fel a válogatott. Ezzel szemben az idei záró meccsen (Costa Rica, 1–0) hárman érkeztek külföldről, nyolcan az NB I-ből.

Mondanánk, a tendencia a hazai élvonal erősödésének örömteli jele, ha nem lennénk tisztában vele: valójában csak a fizetések ugrottak meg. Amíg idehaza jó ideje hétről hétre élvezhetjük válogatott csillagaink vakító tündöklését, a napokban odakintről érkezett egy-két sötét hír. Gyurcsó Ádámot két fordulóval az őszi idény vége előtt elküldte a Pogon Szczecin, Nagy Dominikot nevelési céllal ismét átrakták a varsói Legia második csapatához, míg az ősszel jobbára mellőzött Nagy Ádámnak Serie B-s kölcsönadási lehetőségeit mérlegeli a Bologna.

Ha az érintettek közül bármelyik tapasztalja magán a fent említett tüneteket, az nem a véletlen műve. Ám mint minden képzelt betegségre, erre is van gyógymód: ha belátjuk, hogy hülyeség.

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.07.21 14:01:48

Labdarúgó NB I VAJDA GYÖRGY

Többet támadtak a zöld-fehérek, de a kapu előtt a kövesdieknek minden összejött.

2018.07.21 13:17:32

Labdarúgó NB I CSERHÁTI ANDRÁS

A szombathelyieknél debütáló Priskin Tamás gólt szerzett, majd a végén kiállították.

2018.07.21 13:41:14

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT

A büntető még nem, de a piros lap megpecsételte a Kisvárda sorsát, négy góllal utazott haza az újonc.

2018.07.21 13:21:23

Labdarúgó NB I BACSKAI J. (közvetítés), ZOMBORI ANDRÁS (cikk)

A felcsútiak 11 bajnokit játszottak ellene, de még soha nem verték meg a Lokit, most Calvente gólja döntött.

2018.07.19 15:48:28

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A bajnokhoz megy az abszolút újonc, a Ferencváros a DVTK-t fogadja, győzelemmel tér-e vissza az MTK Újpesten?

HIRDETÉS
HIRDETÉS