THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2017.11.10 23:20 Frissítve: 2017.11.11 02:01

Józsi bácsinak is – Thury Gábor jegyzete

 

Örülök is, meg nem is.

Örülök, hogy a címerkérdésben az Újpesti Torna Egylet (UTE) az MTI-hez eljuttatott közleményben reagált. Annak kevésbé, hogy ehhez a lapunkban megjelent cikk is kellett, amelyben beszámoltunk róla, hogy a lila-fehér szurkolók egy része – kifogásolva, hogy az Újpest 1885 Futball Kft. megváltoztatta a címert – a cégbírósághoz fordult. Az egyesület klubigazgatója, Őze István ugyanakkor érdekesnek tartja, hogy a szurkolók nem vették fel a kapcsolatot az UTE-val.

Néhány dolog előtt értetlenül állok. Az UTE miért részben az egylet felelősségét is felvető cikk megjelenését követően kereste meg az MTI-t, vagyis a hiteles hírszerkesztőséget?

És innentől általánosabban fogalmazok. A mai világ információs forradalmában özönlenek a hírek. Ám nem mindegy, honnan szerezzük be az információt. Ilyen-olyan közösségi oldalakról, nemtudoménmilyen.hu portálokról vagy autentikus helyről. De vegyük Józsi bácsit, aki történetesen Újpest- vagy Fradi-szimpatizáns, ám nem a fészbukról tájékozódik, mégis tudni szeretné, mi történik kedvenc klubjával. Nos, ilyenkor felértékelődik az írott sajtó szerepe, zömében marad a papír alapú újság, amelyben (szándék szerint) hiteles információk jelennek meg. A hiteles tájékoztatás alapja viszont az, hogy ha egy esemény kapcsán a pró és kontra érdekelt felek sajtótájékoztatót hívnak össze, azon valamennyi érintett mellett a nyilvánosságot képviselő média képviselő is megjelenhetnek, és a történtekről remélhetőleg hitelesen tájékoztatják a közvéleményt, jelen esetben Józsi bácsit is. Ha a címerügyben létrejött volna a mindenoldalú információáramlás, akkor az UTE klubigazgatójának nem kellene rácsodálkoznia, hogy a címerkérdésben a szurkolók például velük vannak. (Arról most nem beszélek, az egyesület miként mehetett bele abba, hogy szűk mozgásteret jelentő, csupán 3.25 százalékos tulajdoni hányada legyen a kft.-ben.)

Nem szeretnék általánosítani, de az utólagos reagálásokkal kapcsolatban sokszor az az érzésem, mintha vaj lenne az éppen a nyilvánosság erejét segítségül hívó fél fején – pedig lehet, csak arról van szó, hogy amit az egyik fél fontosnak tart, azt a másik vagy a harmadik kevésbé, és fordítva. Apropó, harmadik fél! A címert a kft. változtatta meg. Jó lenne a belga főnököt is bevonni a tárgyalásokba, ha egyáltalán van még miről beszélni.

Mi leszünk az elsők, akik erről tájékoztatjuk az olvasókat. Józsi bácsit is.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.02.25 11:32:27

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Horváth Ferenc úgy véli, Rudolf bizonyított • Herczeg: Gyámoltalanság, erélytelenség, pontatlanság.

2018.02.24 22:50:07

Labdarúgó NB I SINKOVICS GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Akkor örülünk igazán, ha Böde Dániel feltartóztathatatlan a kapu előtt, s ha Eppel Márton lövi a gólokat.

2018.02.24 15:28:01

Labdarúgó NB I CSERHÁTI ANDRÁS

A lendületesen futballozó Ferencváros 5–2-re legyőzte odahaza a tavalyi bajnokot.

2018.02.24 15:14:44

Labdarúgó NB I VAJDA GYÖRGY

Továbbra is szeret idegenben futballozni a Balmazújváros, meg is nyerte a hajdúsági derbit.

2018.02.24 15:22:13

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE

Novothny fejesével szerzett három pontot az Újpest a Haladás ellen.