Jön a keleti Fradi-Újpest - szezonnyitány derbivel

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.25. 14:05
null
Az előző szezonban a Magyar Kupában csapott össze a Nyíregyháza és a Debrecen, ma az NB I-ben találkoznak <br />(Fotó: Mirkó István)
Ma 19 órától a Nyíregyháza Spartacus–DVSC-Teva találkozóval elkezdődik a labdarúgó NB I 2014–2015-ös szezonja. A debreceniek védője, Mészáros Norbert szerint ez a találkozó Kelet-Magyarországon olyan, mint Budapesten a Fradi–Újpest. A korábbi debreceni csatár, Bajzát Péter szerint a Nyíregyháza lehet a szezon meglepetéscsapata.

 

A Nyíregyháza legutóbb a 2009–2010-es kiírásban játszott az NB I-ben, akkor a Diósgyőrt megelőzve a 15. helyen végzett, és kiesett. Abban a szezonban mind a két bajnokiját elvesztette a Debreceni VSC ellen, Debrecenben 3–1-re, odahaza 3–0-ra kapott ki. Azóta hat tétmérkőzést játszottak egymás ellen: 2012 őszén a Magyar Kupa-párharc első meccsén a Szpari 3–2-re győzött, a visszavágót a Loki hozta 3–1-re, majd 2013 őszén két Ligakupa-találkozót nyert meg a DVSC, az idén márciusban pedig a Magyar Kupában győzte le idegenben (3–1) és otthon (6–1) is a Debrecen a Nyíregyházát. Azaz sorozatban öt tétmeccsen nyert a hajdúsági csapat a szabolcsi ellen. Bajnoki mérkőzésen a Nyíregyháza legutóbb tizenöt évvel ezelőtt, 1999. augusztus 14-én verte meg a DVSC-t.

„Ha nem várnám annyira a rajtot, abba is hagynám az egészet – mondta a Nemzeti Sportnak a Nyíregyháza és DVSC mai meccse előtt a Szpari 33 éves támadója, Bajzát Péter. – Készséggel elismerem, nem tartozik a kedvenceim közé az állandó edzés, gyakorlás. Sokkal jobb, ha az ember élesben, mérkőzésen mutathatja meg magát. Szeretek játszani, ezért is vártam, hogy kezdődjön az új szezon. Felemás érzések kavarognak ugyanakkor bennem, amiért éppen a bajnoki címvédő Debrecen ellen játsszuk az első összecsapásunkat.”

„Kiváló, tapasztalt játékosokkal erősödtünk, és nemcsak érettek vagyunk az élvonalra, de az első osztály meglepetéscsapata is lehetünk. Idő kell viszont, mire összeállunk, még akadozhat a gépezet. Ígérhetnék harcos támadójátékot, ám nem teszem – különösen a Debrecen elleni nyitány előtt nem –, mert ha elmarad, még számon kérik rajtam. Sok múlik ugyanis azon, mennyire tudunk kibontakozni aktuális ellenfelünkkel szemben. Kétszer az élvonalban és kétszer a másodosztályban lettem gólkirály, nem bánnám, ha a mérleg nyelve ezúttal az NB I-es címek felé billenne, ám az egyéni ambícióimnál sokkal fontosabb a csapat sikere” – tette hozzá Bajzát.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A NYÍREGYHÁZA SPARTACUSNÁL
Érkezők: Mohamadou Abdouraman (kameruni, DVTK), Fodor Ferenc (PMFC), Koller Krisztián (szabadon igazolható, PMFC), Zoran Kosztics (szerb, Diósgyőr), Lázár Bence (Újpest – kölcsönbe), Pekár László (KTE), Póti Krisztián (KTE), Spitzmüller István (DVSC), Szécsi Márk (DVSC – kölcsönbe)
Távozott/távozhat: Csordás Szabolcs (Ajka), Dajka László (Kisvárda?),Kákonyi Dániel (Gyirmót), Kis Róbert (Balmazújváros), Máté János (Szolnok – kölcsönből vissza), Paku Roland (Győri ETO – kölcsönből vissza, onnan Gyirmót), Polényi Gábor (Vasas), Reznek Donát (Balmazújváros – kölcsönbe), Szilágyi Péter (Békéscsaba), Ulvicki Mihály (?), Fabu Márton, Lipcsei Márk, Szathmári Sándor, Sándor Dávid (mind Nyírbátor – kölcsönben)
Kiszemeltek:Tarmo Kink (észt, Kaposvár), Szepessy Róbert (Szolnok)
A debreceniek védője, Mészáros Norbert hamisítatlan rangadóra készül, és elmondása szerint nem jelent problémát számukra, hogy kedden még az északír Cliftonville ellen kellett játszaniuk a BL-selejtezőben.

„Nincs ellenemre, ha egymást érik a mérkőzések – mondta a debreceniek tapasztalt hátvédje. – Na nem mintha nem szeretnék edzeni, dehogy, erről szó sincs. A meccs azonban mégiscsak meccs. Előbb álltunk munkába, mint mások – ám nem hiszem, hogy ez visszaüthet, épp ellenkezőleg. Alig volt változás a keretünkben, a csapat magja adva van, a legutóbbi kupamérkőzések pedig arra feltétlenül jók voltak, hogy játékba lendüljünk. Kemény, nehéz rajt előtt állunk, a szomszédvárak csatája olyan itt, mint a Ferencváros–Újpest csata a fővárosban.”

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A DEBRECENI VSC-TEVÁNÁL
Érkezők: Burics András (KTE – kölcsönből vissza), Aleksandar Jovanovic (bosnyák, Ferencváros), Lucas Marcolini (brazil, Békéscsaba – kölcsönből vissza), Vukasin Polekszics (montenegrói, KTE – kölcsönből vissza), Varga József (Middlesbrough – Anglia, kölcsönből vissza)
Távozott/távozhat: Angyal Norbert (Létavéértes után Balmazújváros – ismét kölcsönbe), Balajti Ádám (?), Bernáth Csaba (visszavonult), Engel Alex (Vasas után Mezőkövesd?), Gál Mátyás (Vasas, kölcsön után végleg), Kondás Kristóf (Balmazújváros – kölcsönbe), Kovács Ádám (SVSE-GYSEV– kölcsönbe), Króner Martin (ZTE – kölcsönbe), Kuti Krisztián (KTE?), Pölöskey Péter (PMFC – kölcsön után végleg), Sigér Dávid (Mezőkövesd után Balmazújváros – kölcsönbe), Spitzmüller István (Nyíregyháza), Szatmári Csaba (Balmazújváros – kölcsönbe), Szécsi Márk (KTE után Nyíregyháza – kölcsönbe)
Kiszemeltek: Saláta Kornél (szlovákiai, szabadon igazolható – legutóbb FK Rosztov, Oroszország)

Ami a két csapatnál történt nyári változásokat illeti, a nyíregyháziak keretében volt nagyobb a mozgás. A Szparinál kilenc játékos érkezett, kivétel nélkül olyanok, akiknek már van NB I-es rutinjuk, többségük meghatározó játékosnak számított előző klubjánál. A Pécsről érkezett Koller Krisztián, az újpesti Lázár Bence vagy éppen a tegnap bejelentett, Diósgyőrből távozó Zoran Kosztics akár vezéregyéniséggé is válhat az ugyancsak nyáron érkezett szakvezető, Csábi József csapatában. Érdekesség, hogy Spitzmüller Istvánt és Szécsi Márkot éppen a Debrecentől kapta kölcsön a Nyíregyháza, kíváncsian várjuk, ők szerepet kapnak-e ma a DVSC ellen.

A nagy kérdés a Nyíregyházával kapcsolatban az, hogy a sok új szerzeményt a mai nyitányra mennyire sikerült egységes csapattá gyúrni, a felkészülési időszakban lejátszott öt meccsből ugyanis egyet sem tudott megnyerni a gárda, négy döntetlent játszott, a Mezőkövesdtől pedig ki is kapott.

A debrecenieknél nem volt sok mozgás a keretben, az egyedüli új játékos a Ferencvárostól ingyen érkezett bosnyák Aleksandar Jovanovic, a legnagyobb erősítést pedig az angliai kölcsönből visszatérő Varga József jelentheti. A mai találkozó előtt a bajnoki címvédő mellett szól az is, hogy a Loki már a harmadik tétmeccsét játssza az új szezonban (az Újpest elleni Szuprkupa és a Cliftonville elleni két BL-selejtezős mérkőzés után), más kérdés, hogy csak egyet tudott megnyerni.


NB I, 1. FORDULÓ
Időpont Mérkőzés (Tv) Játékvezető
Július 25., péntek
19.00 Nyíregyháza Spartacus–Debreceni VSC (Sport1)
Kassai Viktor
Július 26., szombat
16.30 Budapest Honvéd–Dunaújváros PASE (Duna)
Farkas Ádám
18.30 Videoton FC–Lombard Pápa (Sport1)
Vad II István
18.30 Pécsi MFC–MTK Budapest
Németh Ádám
20.30 Szombathelyi Haladás–Újpest FC (Sport1)
Solymosi Péter
Július 27., vasárnap
16.30 Kecskeméti TE–Ferencváros (Duna)
Iványi Zoltán
18.30 Diósgyőri VTK–Puskás Akadémia FC (Sport2)
Bognár Tamás
20.30 MVM-Paksi FC–Győri ETO FC (Sport2)
Erdős József
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik