Jön a 219. derbi – három kulcsemberüket nélkülözik a lilák

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.03.04. 13:30
null
A 3–3-as döntetlennel záruló őszi meccsen Marco Djuricin volt az egyik főszereplő (Fotó: NS-archív)
Az NB I 22. fordulójának legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzése az Újpest–Ferencváros derbi. A hazaiaknál Souleymane Diarra eltiltás, Enisz Bardi és Jonathan Heris sérülés miatt nem léphet pályára. A Szusza Ferenc Stadionban 18 órakor kezdődő találkozóra többek között történelmi és statisztikai érdekességekkel hangolunk, de olvashatnak ferencvárosi és újpesti Szűcsökről, valamint a meccset vezető Farkas Ádámról és az utóbbi évek bíróbakijairól is.

EGY KIS DERBITÖRTÉNELEM

♦ Az MLSZ (akkor még Magyar Labdarúgók Szövetsége) 1901 januárjában alakult meg, és egy hónappal később már lejátszották az első bajnoki mérkőzést Magyarországon. A szövetség az első bajnokságban az FTC-t az I. osztályba, az Újpestet a II. osztályba sorolta be. A lila-fehérek 1904 végén jutottak fel az élvonalba, a két csapat 1905-ben találkozott egymással először bajnokin.

♦ Az első Ferencváros–Újpest bajnoki mérkőzést 1905. február 19-én rendezték a Soroksári úti FTC-pályán, és a Fradi 2:0-ra győzött. Ez volt egyébként az újpestiek első meccse az I. osztályban.

Kezdetben óriási volt a Ferencváros fölénye, a két együttes első 15 bajnokiját a zöld-fehérek nyerték meg, nemegyszer nagy gólaránnyal (1970 előtt gólarány, azóta gólkülönbség van a labdarúgásban!). Akadt 7:1-es és 6:0-s sikerük is. Az Újpest 1917. június 24-én verte meg először a Fradit, 4:1-re győzött.

A Megyeri úton 1922. szeptember 17-én játszott először a két csapat, 2:1-re a házigazda Újpest nyert – az volt a stadionavató mérkőzés. A felújított Szusza Ferenc Stadionban is a Ferencváros játszik először bajnokit az Újpesttel.

A legtöbb gól (11) a legendás 8–3-as derbin esett. Az 1976. május 15-én lejátszott mérkőzésen az újpestiek közül Fazekas László ötször volt eredményes, Fekete László két, Törőcsik András egy gólt szerzett, míg a Fradiból Szabó Ferenc kétszer, Nyilasi Tibor egyszer talált a kapuba.

FAZEKAS LÁSZLÓ AZ UTE BARÁTI KÖRNEK ADOTT INTERJÚBAN TAVALY ÍGY EMLÉKEZETT VISSZA A 8–3-RA

♦ Ha egy Fradi-szurkolónak szóba hozzák a 8–3-at, azonnal rávágja, hogy „de volt egy 7–1 is!" Valóban, csaknem három és fél évvel a 8–3 után, 1979. szeptember 22-én, szintén a Népstadionban az FTC 7–1-re legyőzte az Újpesti Dózsát. Gólszerzők: Pogány László (2), Mészöly Pál (2), Takács László, Nyilasi Tibor, Ebedli Zoltán, illetve Fazekas László. Fazekas és Nyilasi a 8–3-as és a 7–1-es derbin is betalált!

♦ Az Újpest 2010. szeptember 11-én aratta a legnagyobb különbségű győzelmét a Fradi ellen, a Szusza Ferenc Stadionban 6–0-ra nyert.

♦ Bajnoki mérkőzésen a Ferencváros 1950. május 21-én verte meg a legjobban az Újpestet, a félelmetes Budai II, Kocsis, Deák, Mészáros, Czibor csatársor megszórta a lila-fehéreket: a Fradi 8:1-re nyert.

♦ A két csapat eddig 218 bajnoki mérkőzést játszott egymással – ez magyar rekord! –, az Újpest 61-szer, a Ferencváros 98-szor győzött, 59 találkozó döntetlennel zárult.

LESZ-E ÚJABB TAGJA A „SZŰCSÖK TÁRSASÁGÁNAK"?

A derbi kapcsán mindig érdekes, hogy miként szokják meg a mérkőzés hangulatát azok a játékosok, akik még nem léptek pályára a két csapat egymás elleni rangadóján. A Ferencvároshoz a télen hét játékos érkezett (Bognár, Botka, Holczer, Kleinheisler, Koch, Moutari, Sternberg), ők még nem szerepeltek Újpest–Fradi meccsen. A lila-fehérek az előző két átigazolási időszakból ki voltak zárva, a télen azonban egy labdarúgót felhoztak az NB III-ban szereplő B-csapatból: Szűcs Kristófot. A védőként és középpályásként is bevethető, 20 éves futballista élete első NB I-es bajnokiján – a Haladás ellen csereként beállva – góllal mutatkozott be. Azt nem tudni, hogy Nebojsa Vignjevics, a hazaiak vezetőedzője most is játéklehetőséget ad-e neki, de ha pályára lép, akkor gyarapíthatja a derbin szereplő Szűcsök „társaságát".

A harmincas évek erős, 1933-ban, 1935-ben és 1939-ben bajnoki címet szerző Újpestjének volt tagja Szűcs György, aki a lila-fehéreknél 1932 és 1941 között 187 bajnokin lépett pályára, míg a magyar válogatottban 25-ször jutott szóhoz, tagja volt az 1938-as világbajnokságon ezüstérmes csapatnak, játszott az Olaszország elleni vb-döntőben (2:4). A fedezet több derbin is pályára lépett, de gólt nem szerzett a Ferencváros ellen.

A magyar labdarúgás egyik tragikus sorsú játékosa, a szolnoki születésű Szűcs Sándor 1944-ben igazolt át a Szolnoki MÁV-ból az Újpesthez, amellyel 1945 és 1947 között három bajnoki címet nyert. A válogatottban 19-szer kapott lehetőséget. Több derbin szerepelt, játszott és gólt szerzett az 1949. májusi FTC–Újpest mérkőzésen, amelyen a lila-fehérek az Üllői úton nagy meglepetésre 5:0-ra kiütötték a bombaerős, a bajnokságban aranyérmet szerző és 140 gólig jutó Ferencvárost. Szűcs Sándor 1951-ben nyugatra próbált disszidálni, elkapták, börtönbe zárták, majd kivégezték.

Az Újpest utánpótláscsapatában tanulta meg az alapokat Szűcs Lajos, de 19 évesen már a Dorog játékosaként mutatkozott be az NB I-ben, onnan igazolt át 1966-ban a Ferencvároshoz. Négy idényben játszott a Fradiban (102 bajnokin), kétszer bajnokságot nyert a csapattal. A 37-szeres válogatott védő, középpályás 1968-ban olimpiai bajnok lett. 1970-ben bejelentette a távozását az FTC-től a Honvédba, meg is orroltak rá a Fradi-szurkolók… Pályafutása végén visszatért Újpestre, de nem a Dózsához, hanem a Vasas Izzóban „vezetett le".

A nyolcvanas években futballozott Újpesten a Dunaújvárosból szerződtetett Szűcs János, aki 104 NB I-es meccsen lépett pályára a lila-fehéreknél. Két olyan derbin játszott, amelyen győzött csapata: 1981 őszén 2–1-re, egy évvel később 3–0-ra.

A ferencvárosi nevelésű Szűcs Mihály 22 évesen, 1992-ben debütált az FTC NB I-es csapatában. 1995-ben kölcsönadták a III. kerületi TVE-nek, de aztán visszarendelték a sok sérült és eltiltott miatt, így 1995 őszén négy BL-mérkőzésen pályára lépett, többek között a Grasshoppers elleni, idegenben 3–0-ra megnyert, emlékezetes találkozón. A Fradiban 175 bajnokin szerepelt, és egy gólt szerzett – éppen az Újpest ellen! Az 1998 májusában lejátszott Üllői úti derbin ő egyenlített.

1998. MÁJUS 17., FTC–ÚJPEST 1–1 – SZŰCS MIHÁLY EGYETLEN GÓLJA AZ NB I-BEN

Egyik klub szurkolóinak sem kell bemutatni Szűcs Lajos kapust, aki mind a két csapatban védett (az Újpestben 92, a Ferencvárosban 200 bajnokin), és mind a két együttessel bajnoki címet ünnepelhetett. A Fradiban nevelkedett, 18 évesen átkerült a IV. kerületbe, a lila-fehéreknél mutatkozott be az NB I-ben, és az 1997–1998-as kiírás őszi szezonjában ő védte az együttes kapuját, az idény végén bajnok lett az Újpest. Az 1997-es esztendő végén a német Kaiserslauternhez szerződött, onnan 1999 nyarán a Ferencvároshoz tért haza, a Fradival kétszer (2001-ben és 2004-ben) nyert bajnokságot. A 2005–2006-os idény téli szünetében Pápára igazolt, NB I-es pályafutását a Lombardnál fejezte be 2015-ben, 41 évesen. Amikor ő védte az Újpest kapuját (1995 és 1997 között), a lilák bajnokin nem tudták felülmúlni a zöld-fehéreket.

FARKAS ÁDÁM VEZETI A MECCSET – BÍRÓKÖRKÉP A DERBIKRŐL

Farkas Ádám dirigál a derbin, az egri születésű, 35 esztendős bíró harmadszor vezet Újpest–Ferencváros bajnoki meccset. Az előző két alkalommal is a Szusza Ferenc Stadionban mérkőzött meg egymással a két csapat, az első találkozót a Ferencváros, a másodikat az Újpest nyerte meg 2–1-re. Már azokon az összecsapásokon is Nebojsa Vignjevics irányította az Újpestet és Thomas Doll a Ferencvárost.

2014. ÁPRILIS 4., ÚJPEST–FERENCVÁROS 1–2

A 2014. áprilisi derbi többek között az újpesti Nagy János végzetesnek bizonyuló elcsúszásáról és Leonardo góljáról maradt emlékezetes, no meg arról, hogy Asmir Suljic hogyan csapta be a később az Evertonhoz szerződő Muhamed Besicet.

2014. SZEPTEMBER 21., ÚJPEST–FERENCVÁROS 2–1

Játékvezetői szempontból nem volt könnyű a 2014. szeptemberi, igen jó iramú, sok helyzetet hozó meccs. Farkas Ádám mindkét csapat javára megadott egy tizenegyest, de akár több büntetőt is ítélhetett volna. Simon Krisztián szép gólja hozta meg az Újpestnek a sikert.

♦ A derbi kapcsán az utóbbi időszakban több bírálat érte az aktuális mérkőzés játékvezetőjét. A két csapat legutóbbi négy, egymás elleni bajnokiját Kassai Viktor vezette, és az őszi FTC–Újpest találkozó után (3–3) a zöld-fehérek azt reklamálták, hogy Kassainak a hajrában nem kellett volna lefújnia Marco Djuricin lökését, amely után a csatár a kapuba lőtt. Maga az osztrák légiós elismerte, hogy kézzel lökött, de szerinte ez még belefért volna…

♦ Kassai előtt legutóbb Solymosi Péter vezetett derbit, 2015. április 12-én. Az volt az első FTC–Újpest bajnoki a Groupama Arénában, a Ferencváros nyert 2–0-ra. Solymosi 1–0-s hazai vezetésnél kiállította a Böde Dániellel szemben szabálytalankodó Asmir Suljicot, a megítélt szabadrúgásból Varga Roland biztosította be a hazaiak győzelmét.

2015. ÁPRILIS 12., FTC–ÚJPEST 2–0

Ezt a piros lapot nem vitatták a vesztesek (bár akadtak elfogult Újpest-szurkolók, akik szerint Böde a jobb kezével visszafogott és ráncigálta Suljicot), nem úgy a négy és fél évvel korábbi, 2010. szeptemberi esetet, Marek Heinz kiállítását a 6–0-s újpesti sikerrel végződő derbin. Solymosi akkori, nagyon szigorú ítélete eldöntötte a derbi sorsát, a Ferencváros szurkolói máig vitatják a piros lap jogosságát.

2010. SZEPTEMBER 11., ÚJPEST–FTC 6–0

♦ Fentebb említettük, hogy a két gárda legutóbbi négy bajnokiját Kassai Viktor vezette. Tavaly májusban a Groupama Arénában volt egy Újpest–Ferencváros (0–1) Magyar Kupa-döntő, amelyen Iványi Zoltán működött közre. Iványi nem vezette rosszul a meccset, ám volt egy olyan hibája, amely gyakorlatilag eldöntötte a finálé sorsát. A 78. percben Varga Roland lőhetett volna nagy helyzetben kapura, de Mohl Dávid önfeláldozóan elé vetődött. A labda az újpesti védőről visszapattant a ferencvárosi támadó lábára, így ment ki aztán az alapvonalon túlra. Újpesti kirúgás lett volna a helyes ítélet, ehelyett a Fradi jöhetett szöglettel – és „természetesen" ebből született meg a meccs egyetlen gólja. Az esetnél alapvetően a partjelzőnek és az alapvonali asszisztensnek kellett volna észrevennie, hogy kiről pattant ki a labda, ám ők sem látták. Az ilyen és ehhez hasonló esetek után mondja azt az ember: milyen jó lenne, ha már alkalmaznák a videobírót…

A TAVALY MÁJUSI KUPADÖNTŐ – 7.00-NÁL A TÉVES ÍTÉLET

STATISZTIKÁK, SOROZATOK, ÉRDEKESSÉGEK

Legutóbbi két tétmérkőzését megnyerte az Újpest, múlt szombaton bajnokin Sopronban 2–0-ra megverte a Haladást, majd szerdán – visszatérve a felújított Szusza Ferenc Stadionba – a Magyar Kupában 2–0-ra legyőzte a ZTE-t. A tavaszi első bajnokiján viszont súlyos, 5–1-es vereséget szenvedett a Videoton vendégeként.

A Ferencváros a tavaszi tétmeccsein még veretlen: a Magyar Kupában oda-vissza legyűrte a Honvédot, míg a bajnokságban kétszer ikszelt, a DVSC-vel és a Videotonnal is 0–0-t játszott.

♦ Az őszi szezonban nem a saját pályáján, hanem először Angyalföldön, az Illovszky Rudolf Stadionban, majd Kecskeméten játszotta hazai mérkőzéseit az Újpest. Pályaválasztóként három győzelem, öt döntetlen, két vereség a mérlege: a Paksot, a Gyirmótot és a Debrecent verte meg, a Honvédtól és a Videotontól kapott ki. Előző öt „hazai" bajnokija közül az első négy ikszre végződött, a legutóbbin nyert.

♦ Ha csak a bajnoki mérkőzéseket nézzük, akkor nincs jó passzban az FTC, négy forduló óta nyeretlen (vereség Mezőkövesden, majd három döntetlen), és e négy meccsén csupán egy gólt szerzett. A „szerzett" kifejezést ráadásul idézőjelbe tehetjük, hiszen nem ferencvárosi futballista volt eredményes, hanem az MTK ellen decemberben (1–1) a kék-fehérek játékosa, Baki Ákos talált a saját kapujába…

Az őszi szezonban az Újpest játszotta a legtöbb döntetlent, kilencet, és a lila-fehérek kaptak ki a legkevesebbszer, négyszer. A remik számában azóta a Paksi FC beérte őket, és a vereségek tekintetében sem egyedül, hanem már holtversenyben nekik a legjobb a mérlegük, az Újpest mellett a Honvéd, a Videoton, a Vasas és a Ferencváros is csak ötször kapott ki.

A bajnokságban egymás után két 0–0-s döntetlent ért el a Ferencváros. Legutóbb 2011 novemberében fordult elő a Fradival hasonló, akkor előbb a Pakssal, majd a Kaposvárral játszott gól nélküli meccset. Akkor Détári Lajos irányította a zöld-fehéreket – bár az MLSZ adatbázisa a megfelelő licenccel rendelkező Nagy Tamást tartja nyilván vezetőedzőként…

Legutóbbi három tétmérkőzésén nem kapott gólt a Fradi: 0–0 a Debrecennel és a Videotonnal, majd 2–0-s kupagyőzelem a Honvéd otthonában. Az Újpest az előző két tétmeccsén nem kapott gólt – 2–0 a Haladás és a ZTE ellen.

Előző hét idegenbeli bajnokijából csak egyet sikerült megnyernie a Ferencvárosnak, október 29-én Diósgyőrben 3–2-re.

♦ A játékoskeret erőssége alapján a Ferencváros a mérkőzés esélyese – ráadásul az Újpest három kulcsemberét is nélkülözi, Souleymane Diarra eltiltás, Enisz Bardi és Jonathan Heris sérülés miatt nem léphet pályára –, de mint tudjuk, a derbin bármi előfordulhat…

NB I, 2016–2017, 22. FORDULÓ
MÁRCIUS 4., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
15.30: Mezőkövesd–Vasas
Mezőkövesd, Városi Stadion
Erdős József
15.30: MTK Budapest–Paks
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
Solymosi Péter
15.30: DVSC–DVTK
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Kassai Viktor
15.30: Videoton–Bp. Honvéd
Felcsút, Pancho Aréna
Andó-Szabó Sándor
15.30: Gyirmót–Haladás
Győr, Alcufer Stadion
Vad II István
18.00: Újpest–Ferencváros
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Farkas Ádám
TABELLA • MENETREND • GÓLLÖVŐLISTA
AZ NB I ÁLLÁSA
1. Budapest Honvéd 21 12 4 5 35–18 +17 40
2. Videoton FC 21 11 5 5 44–20 +24 38
3. Vasas FC 20 10 5 5 31–19 +12 35
4. Ferencvárosi TC 21 8 8 5 34–27 +7 32
5. Mezőkövesd Zsóry FC 21 8 6 7 24–27 –3 30
6. Újpest FC 21 7 9 5 33–31 +2 30
7. Paksi FC 21 6 9 6 23–24 –1 27
8. Szombathelyi Haladás 20 7 5 8 22–25 –3 26
9. MTK Budapest 21 5 8 8 16–25 –9 23
10. Diósgyőri VTK 21 6 3 12 26–42 –16 21
11. Debreceni VSC 21 5 6 10 20–27 –7 21
12. Gyirmót FC Győr 21 3 6 12 9–32 –23 15
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik