NB I: Itt az ideje, hogy a magyar edzők összefogjanak – Híres

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.16. 15:10
Levélben fordult a pro licences edzőkhöz a labdarúgó NB III-ban szereplő FC Hatvan vezetőedzője, Híres Gábor. A szakember a Digi Sport Reggeli Start című műsorában elmondta, hogy kezdeményezi a Magyar Edzők Érdekvédelmi Szervezetének megalapítását, amely által a hazai szakemberek rangja és becsülete helyreállítható lenne. A Nemzeti Sport Online megkereste Híres Gábort, hogy részletesen számoljon be a tervekről.

„A magyar edzőket a sajtóban és egyéb fórumokon is sok kritika éri, sokan azt hangoztatják, hogy a magyar tréner képzetlen és nem sokat ér – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Híres Gábor. – Az edzők sok helyen szerződés nélkül, kevés pénzért dolgoznak a fiatalokkal, elismerést pedig csak ritkán kapnak. Így az állásuk sokszor bizonytalan lábakon áll. Emellett a magyar edzőt az egyesületi vezetők sem becsülik úgy meg, mint a külföldi kollégákat, holott minden magyar tréner próbálja képezni magát, így meggyőződésem, hogy nem olyan rosszak, mint amilyen képet kialakítanak róluk.”Híres Gábor. – Az edzők sok helyen szerződés nélkül, kevés pénzért dolgoznak a fiatalokkal, elismerést pedig csak ritkán kapnak. Így az állásuk sokszor bizonytalan lábakon áll. Emellett a magyar edzőt az egyesületi vezetők sem becsülik úgy meg, mint a külföldi kollégákat, holott minden magyar tréner próbálja képezni magát, így meggyőződésem, hogy nem olyan rosszak, mint amilyen képet kialakítanak róluk.”

A tervekhez egy konkrét eset adott lökést, amikor Híres Gábor egy fegyelmi ügyben igazságtalanságot tapasztalt, így – az egy másik ügyben érintett Supka Attilával karöltve – eldöntötte, hogy kezdeményezi a Magyar Edzők Érdekvédelmi Szervezetének megalapítását.

„Sajnos a közelmúltban Supka Attilával megtapasztaltam, hogy az MLSZ Fegyelmi Bizottsága az edző igazát semminek veszi, ha a játékvezetői jelentés és a játékvezető-ellenőri jelentés összecseng – folytatta Híres Gábor. – Ekkor döbbentünk rá, hogy nincs olyan szervezet, amely megvédene minket és képviselné az érdekeinket, ezért felvetődött bennünk, hogy itt az ideje, hogy az edzők összefogjanak. Úgy döntöttünk, hogy kezdeményezzük a Magyar Edzők Érdekvédelmi Szervezetének létrehozását, hasonlóképpen, ahogyan Európában már mindenhol működik. A szervezet felléphetne az edzők védelmében, ügyvédi hátteret biztosítana a vitás ügyekben, hallatná a hangját, ha meg kell védeni az edzők becsületét, díjtalan sportjogi tanácsadást adna, és még sok mindenben támaszt tudna nyújtani a magyar edzőknek. Nem az MLSZ és a játékvezetők ellen szeretnénk szerveződni, de mivel a játékosoknak és a játékvezetőknek is van érdekvédelmi szervezetük, nekünk is fontos lenne ez. Természetesen minden tréner tagja lehetne a szervezetnek. Levélben fordultam a pro licences edzőkollégákhoz, akik közül sokan pozitív visszajelzést adtak, így bizakodó vagyok.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik