Ma benn maradhat a Hali, 20 éves bravúrra készül az Újpest

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.23. 09:54
null
A szombathelyi Radó Andrásra (balra) fontos szerep hárulhat az MTK ellen (Fotó: Korponai Tamás)
A labdarúgó NB I 29. fordulójában szombaton – szokás szerint – öt meccset játszanak. Hányadik győzelmét szerezheti meg sorozatban az Újpest? Vendégként továbbra is az MTK mumusa marad a Haladás? Megőrizheti még NB I-es tagságát a Lombard Pápa? Érdekességek a játéknap mérkőzéseihez.

 

PUSKÁS AFC–ÚJPEST FC

♦ Egy héttel ezelőtt arról írtunk, hogy a Puskás Akadémia FC a 2015-ös esztendőben hazai pályán még nem nyert bajnoki meccset. Ez a rossz sorozat a múlt szombaton lezárult, a felcsútiak 4–0-ra legyőzték otthon a Kecskemétet. Hazai mérlegüket így 6–4–4-re javították.

Szezonbeli 14 hazai mérkőzése közül csak három találkozón nem szerzett gólt a PAFC: az MTK (0–1), a DVSC (0–1) és a Videoton (0–0) ellen.

Fővárosi csapatot ebben a bajnokságban még nem győzött le a Puskás AFC, az MTK-tól oda-vissza 1–0-s vereséget szenvedett, a Fradival szemben otthon és idegenben is 2–1-re maradt alul, a Honvéddal Felcsúton 1–1-et játszott, idegenben 1–0-ra kikapott tőle, míg az Újpesttel a Szusza Ferenc Stadionban 1–1-re végzett.

A legjobb formában lévő csapat az Újpest, amely egymás után öt bajnokit nyert meg. Ebben a szezonban ennél hosszabb győzelmi sorozat felépítésére csak a Videoton (egymást követő tíz siker), az MTK (zsinórban hét diadal) és a DVSC (sorozatban hat megnyert meccs) volt képes.

♦ Ötös győzelmi szériája legutóbb 2010 tavaszán volt az Újpestnek. Ha Felcsúton is felülkerekedne, olyan bravúrt hajtana végre, amelyet több mint húsz évvel ezelőtt láthattunk a csapattól: az Újpest legutóbb 1994 őszén nyert meg egymás után legalább hat bajnokit, akkor sorozatban nyolc sikerrel kezdte az idényt.

♦ Az Újpest pontszámban és a győzelmek számában is még beérheti a 4. helyen álló Debrecent, ehhez a lila-fehéreknek a hátralévő két meccsüket meg kellene nyerniük, míg a Lokinak ki kellene kapnia az utolsó fordulóban odahaza a Győrtől. Ha ez a forgatókönyv megvalósulna, a gólkülönbség döntene a két együttes között (a DVSC-é jelenleg 12-vel jobb), illetve még a Paksra is figyelni kellene, hiszen két győzelemmel a tolnaiak is utolérhetnék a hajdúságiakat.

A két csapat Felcsúton először játszik egymással NB I-es mérkőzést. 2013 augusztusában a PAFC Székesfehérváron fogadta az Újpestet, és 2–1-re kikapott tőle. Azóta kétszer a Szusza Ferenc Stadionban találkoztak egymással, mind a két összecsapás döntetlen lett (3–3, illetve 1–1).

MTK BUDAPEST–SZOMBATHELYI HALADÁS

♦ Péntek este, a Dunaújváros–Debrecen mérkőzés lefújásának pillanatában eldőlt, hogy az MTK már biztosan érmes, minimum a harmadik helyen végez. De még egyet előbbre is léphet, ha a hátralévő két körben legalább négy ponttal többet szerez, mint az előtte álló Ferencváros.

♦ Hatmeccses veretlen bajnoki széria után a múlt héten az MTK 1–0-ra kikapott Újpesten. Pályaválasztóként még tart a jó sorozata, ideiglenes otthonában (a Bozsik József Stadionban) négy meccs óta veretlen. A Pápát, a Győrt és a Puskás AFC-t legyőzte, a KTE-vel ikszelt. Ebben a szezonban csak az Újpest, a DVTK és a Videoton nyert az MTK vendégeként.

♦ Előző kilenc bajnokija közül ötön az MTK nem szerzett gólt: a Videoton, az FTC, a DPASE, a KTE és az Újpest kapuját nem sikerült bevennie.

A Haladásnak is jól jött, hogy pénteken 0–0 lett a Dunaújváros–Debrecen találkozó – bár a vasiak igazán annak örültek volna, ha kikapnak az újvárosiak…–, hiszen ha a szombathelyi együttes a hátralévő két meccséből (MTK, Puskás AFC) az egyiket megnyeri, hét győzelmével és 25 pontjával biztosan bent marad (ami tehát már ma eldőlhet).

♦ A Haladás hatmeccses nyeretlen széria (öt vereség, egy iksz) után a múlt héten győzelmet ünnepelhetett, odahaza a Nyíregyházát verte meg 3–1-re. Vendégként 2–2–10 a mutatója, csak Kecskeméten és Pakson sikerült három pontot kasszíroznia.

♦ A két csapat előző két, egymás elleni bajnokiján a Haladás nem tudott győzni (mind a két meccs Vas megyében volt, 0–0-ra, illetve 0–3-ra végződött), a kék-fehérek pályaválasztásával lejátszott utóbbi három találkozójukat viszont a Hali nyerte meg. Odahaza az MTK több mint tíz éve, 2004 márciusa óta nem verte meg a szombathelyieket, azóta az eredmények az NB I-ben: 0–1, 0–0, 0–3, 0–1, 0–1.

LOMBARD PÁPA–PAKSI FC

Matematikailag még nem esett ki a Pápa (NB I-es klublicence egyelőre nincs, fellebbezett az első fokú döntés ellen): ha a hátralévő két bajnokiját hozná, szerencsés esetben megelőzhetné a Dunaújvárost, a Haladást, sőt a Honvédot is. A Lombardnak ugyanis két siker esetén 25 pontja lenne (és hat győzelme), és ha a DPASE nem nyerne az utolsó fordulóban, a Haladás két meccsen legfeljebb két pontot szerezne, míg a Honvéd mind a kétszer kikapna, akkor a Pápa feljönne a 13. helyre.

♦ A házigazda a legrosszabb formában lévő csapat, a Lombard kilenc forduló óta nyeretlen: hétszer kikapott, kétszer ikszelt.

A Pápa szerezte a legkevesebb gólt az NB I jelenlegi idényében, 14-et (0.5-ös meccsenkénti átlag). Huszonnyolc bajnokijából 19-en nem vette be az ellenfél kapuját.

♦ Pályaválasztóként 3–5–6 a Lombard mérlege, odahaza a Ferencvárost, a Kecskemétet és a Dunaújvárost győzte le.

♦ A Puskás AFC–Újpest mérkőzés kapcsán már említettük, hogy a 4. helyre elvileg még a paksiak is odaérhetnek; ehhez kétszer nyerniük és a gólkülönbségükön is jócskán javítaniuk kellene, s közben azért szoríthatnának, hogy a Loki kapjon ki otthon az ETO-tól.

Vendégként négyszer győzött a szezonban a Paks, Nyíregyházán, Szombathelyen, Újpesten és Diósgyőrben. Előző két idegenbeli fellépésén csupán egy pontot gyűjtött, Debrecenben 2–0-ra kikapott, Kecskeméten 1–1-et játszott.

♦ Pakson tavaly májusban, majd novemberben is a tolnaiak győztek (előbb 4–0-ra, aztán 3–0-ra), Pápán viszont négy éve nem nyert a Paksi FC. A 2011. áprilisi 2–1-es vendégsiker óta a Lombard kétszer 1–0-ra győzött, egyszer 0–0-ra végeztek a felek.

GYŐRI ETO FC–PÉCSI MFC

♦ Egyik csapat számára sincs különösebb tétje a találkozónak. Az ETO-ról már tudjuk, hogy jövőre nem szerepelhet az NB I-ben – ha a szövetség áldását adja az indulási jog átruházására, akkor a győriek az NB III-ban folytathatják. A Pécs a pályán kivívta a bennmaradást, de első fokon nem kapta meg az NB I-es licencet. A jövő héten megismerjük a másodfokú határozatot – akkor már okosabbak leszünk.

NB III-AS KAPUS A KAPUBAN

Az ETO kapujában ismét újonc mutatkozik be a szlovák Jaroslav Cellár személyében, aki eddig az NB III-as csapatban védett. A Diósgyőrben felavatott Horváth Dániel a hét elején a magyar válogatott tagjaként elutazott az U20-as világbajnokságra, Új-Zélandra, így nem állhat az ETO rendelkezésére. A győri keretből NB I-es licenccel rendelkező kapusok közül Pogacsics Krisztián sérült, bokaszalag-szakadása van, Lubos Kamenár pedig már hazatért. Az MLSZ versenykiírása szerint a bajnokság utolsó fordulóira nem lehet új játékost nevezni, az ETO-nak ezért a Pécs ellen nem lesz cserekapusa – írja a kIsalfold.hu.

♦ Ilyen gazdasági társaság néven (Győri ETO FC Kft.) utolsó hazai NB I-es mérkőzését játssza az ETO. Pályaválasztóként 4–6–4 a mérlege, előző két otthoni bajnokiját behúzta, a PAFC-ot és a Haladást győzte le. Előtte viszont az ETO Parkban sorozatban kilenc meccsen volt nyeretlen.

♦ A pécsiek az utóbbi két találkozójukon két olyan csapatot múltak felül 2–0-ra (a Pápát és a Dunaújvárost), amellyel nagy harcot vívtak a bennmaradásért. Előtte a Fradival ikszeltek, tehát három forduló óta veretlenek.

A PMFC 233 perce nem kapott gólt a bajnokságban. Legutóbb a Ferencváros védője, David Mateos vette be a pécsiek kapuját.

A Pécs idegenben több pontot szerzett (15), mint hazai pályán (13). Vendégként négyszer győzött: Debrecenben, Kispesten, Újpesten és Pápán.

♦ 1955 óta 89-szer találkozott egymással a két csapat az első osztályban, ez lesz tehát a 90. élvonalbeli összecsapásuk. A pécsiek honlapja (pmfc.hu) szerint az ETO szempontjából 34–30–25 a mérleg 112–97-es gólkülönbséggel. A Győrben lejátszott találkozókon 25-ször a kisalföldiek, hétszer a vendég baranyaiak nyertek, 12 meccs döntetlennel ért véget, 71–41 a gólkülönbség az ETO javára.

NYÍREGYHÁZA SPARTACUS–DIÓSGYŐRI VTK

♦ Utóbbi két meccsét elvesztette a Nyíregyháza, ennek ellenére a pályán már kivívta a bennmaradást – kérdés, hogy a fellebbezés után megkapja-e az NB I-es induláshoz szükséges klublicencet. Első fokon ugyanis nem adták meg neki…

Előző hét hazai bajnokijából csupán egyet bukott el a Szpari, éppen a legutóbbit: az Újpesttől kapott ki 4–2-re. Előtte háromszor ikszelt, azt megelőzően egymás után háromszor győzött.

♦ Az edzőváltás óta jól szerepel a DVTK, Vitelki Zoltánnal a kispadon még veretlen, kétszer győzött, egyszer döntetlent játszott.

♦ Hazai pályán 30 pontot szerzett a Diósgyőr, látogatóként viszont csupán 12-t, két siker és hat döntetlen mellett hatszor kikapott. 2015-ben még nem győzött vendégként, előző hét idegenbeli bajnokiján nyeretlen maradt.

♦ Történetének első NB I-es mérkőzését éppen a Diósgyőr ellen játszotta a Nyíregyháza: 1980. augusztus 9-én a Szpari otthon – a Népsport tudósítása szerint 20 ezer néző előtt – Kozma és Cséke góljával 2–0-ra legyőzte a DVTK-t, amely bő egy évvel korábban még bajnoki bronzérmet ünnepelt. Igaz, a stabil védelmükről híres diósgyőriek hátvédsorában ekkor már nem játszott a válogatott Salamon, Kutasi, valamint Váradi Ottó sem.

♦ Nyíregyházán legutóbb 2011 tavaszán játszottak egymással NB I-es meccset, akkor a DVTK nyert 3–2-re. A szabolcsiak a 2008-as, 2–1-es sikerük óta bajnokin odahaza nem tudták legyűrni a DVTK-t. Ősszel Diósgyőrben 2–1-re a hazaiak bizonyultak jobbnak.

LABDARÚGÓ NB I, 29. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)Játékvezető
Május 22., péntek
19.00

Dunaújváros PASE–Debreceni VSC 0–0

Szabó Zsolt
Május 23., szombat
14.00

Puskás Akadémia FC–Újpest FC (Tv: Sport1)

Solymosi Péter
16.00

MTK Budapest–Szombathelyi Haladás (Tv: Duna)

Kassai Viktor
18.30

Lombard Pápa–Paksi FC

Iványi Zoltán
18.30

Győri ETO FC–Pécsi MFC

Szilasi Szabolcs
18.30

Nyíregyháza Spartacus–Diósgyőri VTK (Tv: Sport1)

Andó-Szabó Sándor
Május 24., vasárnap
16.30

Videoton FC–Kecskeméti TE (Tv: Duna World)

Fábián Mihály
18.30

Ferencváros–Budapest Honvéd (Tv: Sport2)

Erdős József
A bajnokság állását itt tekintheti meg!
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 28 21 5 2 63–12 +51 68
2. Ferencvárosi TC 28 17 7 4 46–19 +27 58
3. MTK Budapest 28 17 3 8 37–24 +13 54
4. DVSC-Teva 29 14 9 6 39–19 +20 51
5. Paksi FC 28 12 9 7 38–26 +12 45
6. Újpest FC 28 12 9 7 32–24 +8 45
7. Diósgyőri VTK 28 11 9 8 40–35 +5 42
8. Kecskeméti TE 28 10 8 10 30–35 –5 38
9. Puskás Akadémia FC 28 10 5 13 31–32 –1 35
10. Győri ETO FC 28 9 8 11 38–39 –1 35
11. Nyíregyháza Spartacus FC 28 8 6 14 31–45 –14 30
12. Pécsi MFC 28 7 7 14 30–47 –17 28
13. Budapest Honvéd 28 5 10 13 24–35 –11 25
14. Szombathelyi Haladás 28 6 4 18 23–51 –28 22
15. Dunaújváros PASE 29 5 8 16 25–47 –22 22
16. Lombard Pápa FC 28 4 7 17 14–51 –37 19
* Dunaújváros PASE csapatától 1 pont levonva

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik