Hullámvasúton – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2020.07.30. 22:50

„Ez egy döbbenetes menedzseri bravúr, még akkor is, hogy ingyé' vót. Bobi 25 éves, 4 évvel ezelőtt megbukott a német 4-ben. Aztán lötyögött itthon az nb1-ben és 2-ben. Végül tavaly összeszedte magát és volt hazai szinten egy jónak mondható, de semmiképpen sem kiemelkedő éve egy középcsapatban. Ezek után 4 éves szerződést köt vele egy portugál csapat. Ez csak hihetetlen menedzseri tudásnak köszönhető...” – egy szurkoló (?) véleményét idéztem az internetről annak kapcsán, hogy Bobál Gergely a portugál első osztályba visszakerülő CD Nacionalhoz igazolt.

Négyéves szerződést kötött a klubbal, a kivásárlási ára tízmillió euró. A huszonnégy éves támadó óriási tehetségként indult, 2012-ben a Puskás–Suzuki-kupa döntőjében a Bp. Honvéd U17-es együttese az ő négy góljával 7–0-ra győzte le a Puskás Akadémiát. Ezt követően ikertestvérével, az ugyancsak Kispesten pallérozódó Dáviddal próbajátékon vett részt a Manchester Citynél, ahol nem sikerült gyökeret ereszteniük, de Bobál Gergely 16 (!) évesen a Honvéd–Kaposvár mérkőzésen bemutatkozott az élvonalban.

A Gyirmót színeiben az NB II következett, majd ismét egy külföldi lehetőség a Wolfsburg második csapatánál, amely a negyedosztályban szerepelt. Mégsem kellett külföldön, viszont a ZTE-ben a 2016–2017-es idényben jól játszott. Ám ismét az NB II-ben, Csákváron találta magát, ahonnan tavaly visszakerült Zalaegerszegre, része volt a feljutásban, a többi nyitott könyv: Dobos Barna után tizenhárom fordulón át Márton Gábor edző bizalmát is élvezte, 29 élvonalbeli meccsén tízgólos lett.

Néhány kommentelő azt is állítja, Bobál nagyképű. Nos, én elolvastam július 11-i keltezésű Facebook-bejegyzését, amelyben határozottan kijelenti, magyar csapathoz nem igazol, külföldre megy, s köszöni a csapattársaknak, hogy helyette is „lejsztoltak”, hogy ő gólt rúghasson. Kimondottan kulturáltan megfogalmazott búcsú. Az pedig nem feltétlenül nagyképűség, hogy az Újpest–ZTE (2–1) mérkőzés után az NSO Tv-nek azt mondta, biztos benne, hogy Marco Rossi őt (is) figyelte. Megjegyzem: a bolgárok elleni Eb-pótselejtező előtt minden épkézláb futballistára szükség van, csatárra különösen.

Tény, a hullámvasút emelkedő szakaszán halad az egykori utánpótlás-válogatott, akinek pályafutása arra példa, hogyan lehet ígéretes lehetőség(ek)ből kevésbé jó helyzet(ek)be jutni, majd ismét felszálló ágba kerülni. Jó lenne már ott is maradni – annak ellenére, hogy egy kiesés ellen harcoló csapatban nem leányálom egy csatár helyzete.

Ám ha jól megy a játék, Marco Rossi biztosan észreveszi...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik