Honvéd–Vidi aranycsata – de miért nem egy időben játszik a két csapat?

Vágólapra másolva!
2017.05.13. 13:25
null
A Honvéd 18 órától az MTK-t fogadja, a Videoton 20.30-tól Újpesten lép pályára (Fotó: NS-montázs)
Izgalmasan alakul a labdarúgó NB I hajrája, a 31. fordulóban is folytatódik a harc a bajnoki címért, a harmadik hely megszerzésért, valamint a kiesés elkerüléséért. A listavezető Bp. Honvéd 18 órától lép pályára az MTK ellen, míg a kispestiekkel azonos pontszámmal a második helyen álló Videoton 20.30-tól játszik Újpesten. A forduló elé írt cikkünkből azt is megtudhatja, mikor történt hasonló a Ferencvárossal, mint a legutóbbi három fordulóban.



Akadnak olyan országok, ahol az élvonalbeli bajnokság utolsó két-három fordulójában már egy időben játsszák az összes meccset, vagy legalábbis az aranyéremért, a nemzetközi kupaindulást érő helyekért versengő, illetve a kiesés ellen küzdő együttesek mérkőzéseit. Máshol a televíziós közvetítések felülírhatják ezt a szabályt, ott az a fontosabb, hogy mondjuk a bajnoki címért harcoló csapatok mérkőzéseit megnézhessék a tv-ben a szurkolók.

Nálunk most szombaton és a jövő hét végén sem egy időben játszik az aranycsata két főszereplője, a Bp. Honvéd és a Videoton FC – a fehérváriak a 31. és a 32. fordulóban is 20.30-kor lépnek pályára, úgy, hogy már tudják a 18 órától játszó kispestiek meccsének végeredményét –, tehát elvileg mind a két csapat mérkőzését élőben láthatnánk a televízióban.

A mostani fordulóban azonban csak a Videoton találkozója kerül képernyőre, a Honvédé nem (18 órai kezdettel a szintén izgalmasnak ígérkező a FTC–DVSC összecsapást láthatjuk a tv-ben), így viszont nyugodtan rendezhették volna a kispestiek mérkőzését is ugyanakkor, mint a fehérváriakét.

Van azért jó hírünk is – nehogy már azt mondja valaki, hogy csak elégedetlenkedünk –, az utolsó körben ugyanis nemcsak egy időben lesz a bajnoki aranyért küzdő két csapat meccse, hanem egy stadionban is!

Merthogy a záró fordulóban Bp. Honvéd–Videoton rangadót rendeznek…

FERENCVÁROS–DEBRECENI VSC, 18.00 (M4 SPORT)

♦ Már többször írtunk arról, hogy a korábban hullámvölgyben lévő (sorozatban öt tétmeccsen nyeretlen) Ferencváros formája az utóbbi hetekben nagyot javult, a zöld-fehérek megnyerték legutóbbi négy tétmérkőzésüket – igaz, nem a legacélosabb ellenfelekkel játszottak. Előbb Gyirmóton győztek, aztán a Magyar Kupában „kivégezték” az NB III-as Budafokot, majd megverték az egyaránt a kiesés ellen harcoló Mezőkövesdet és az MTK-t. A mostanit megelőzően legutóbb az idény legelején nyert meg egymás után három bajnokit az FTC, akkor a Haladást, a Honvédot és a DVTK-t múlta fölül. A mostani hármas győzelmi sorozat jelenleg a leghosszabb ilyen széria az NB I-ben, a Honvéd és a Videoton csak kétmeccses sikersorozatnál tart, a többiek pedig legfeljebb az egyik mérkőzésüket nyerték meg (vagy még azt sem) az előző két fordulóban.

♦ A legutóbbi három bajnokijából kettőt megnyert a Debrecen: a Haladást és az Újpestet győzte le, a Videotontól kikapott. A lehetséges kilenc pontból tehát hatot begyűjtött. Ebben a kiírásban csupán egyszer fordult elő, hogy az egymást követő három meccsén hatnál több pontot szerzett a Loki: az ősszel a Gyirmótot és a Mezőkövesdet megverte, majd ikszelt az MTK-val, tehát hét pontot zsebelt be.

Előző három bajnokiján mindig három gólt szerzett a Ferencváros. 2009 tavaszán fordult elő legutóbb, hogy egymás után három olyan bajnokit játszott le a Fradi, hogy mindegyiken legalább háromszor bevette az ellenfél kapuját, igaz, ez az NB II-ben történt (a Kazincbarcikát 5–0-ra, a Baktalórántházát 3–2-re, a DVSC-DEAC-ot 3–1-re verte meg). Az NB I-ben egészen 2002 őszéig kell visszamenni az időben, hogy hasonló sorozatot találjunk, akkor a ZTE-t 3–2-re, a Videotont 3–0-ra és a Siófokot 4–0-ra győzte le az FTC, majd a szép sorozatot a Békéscsaba elleni hazai 0–1-gyel zárta le. Arra, hogy egymást követő három bajnokin mindig pont három gólt szerezzen a Fradi, a mostanit megelőzően legutóbb 1983 őszén volt példa. Akkor előbb a DVTK-nak (3–0), aztán a Volánnak (3–0), majd a SZEOL-nak (3–2) rámolt be hármat. A kilenc gólból Kvaszta Lajos hármat, Rubold Péter kettőt, Ebedli Zoltán, Koch Róbert, Pölöskei Gábor és Szabadi László egyaránt egyet vállalt.

♦ A három meccsen szerzett kilenc gólnál már ebben az idényben is volt jobb „termése” a Fradinak, az őszi első három fordulóban tíz találatig jutott: a Haladást 3–1-re, a Honvédot 1–0-ra, míg a Diósgyőrt 6–2-re győzte le.

♦ Vendégként igen gyengén „muzsikál” a DVSC, előző hat idegenbeli meccséből ötöt elvesztett, csak a Vasast sikerült megvernie (3–2-re).

♦ Utóbbi hét hazai bajnokijából csak egyet veszített el a Ferencváros (a Vasas elleni rangadót 2–1-re), háromszor győzött, s szintén háromszor döntetlent játszott.

Előző 12 idegenbeli fellépésének mindegyikén kapott legalább egy gólt a Loki, több esetben kettőt, hármat, sőt a Videotontól ötöt. Az idényben csupán egyszer úszta meg kapott gól nélkül valamelyik túráját, 2016. augusztus 7-én Mezőkövesden 1–0-ra győzött.

Ferencváros már nem lehet bajnok, nincs olyan forgatókönyv, hogy egyszerre a Honvédot és a Videotont is megelőzze. Nagyon halvány matematikai esélye még van a második hely megszerzésére – ehhez az kell, hogy a hátralévő három bajnokiját megnyerje, míg vagy a Honvéd, vagy a Videoton mind a háromszor kikapjon… Reálisan nézve a Vasassal vív csatát a bronzéremért.

♦ A 37 pontos Debrecen két ponttal előzi meg riválisait, a DVTK-t, a Mezőkövesdet és az MTK-t, elsősorban velük (valamint a 39 pontos Újpesttel) csatázik a kiesés elkerüléséért. Nem könnyű a sorsolása, a Fradi után odahaza a Honvéddal, majd idegenben (Mezőkövesden) a Diósgyőrrel mérkőzik meg.

A Debrecen öt éve nem nyert a Ferencváros otthonában. 2012 tavaszán az Albert Flórián Stadionban Adamo Coulibaly és Szakály Péter találatával 2–1-re győzött (hazai oldaltól Martin Klein volt eredményes), azóta ötször játszott a Fradi vendégeként, háromszor kikapott, kétszer ikszelt.

PAKSI FC–GYIRMÓT FC GYŐR, 18.00

Sorozatban elszenvedett három vereség után a múlt héten győzött a Paks, a Vasas elleni 3–0-s idegenbeli sikerrel zárta le rossz szériáját. Jelenleg 41 pontja van, ha a hátralévő három fordulóban legalább két pontot szerez, akkor a többi csapat eredményeitől függetlenül biztosan nem esik ki. Szélsőséges esetben még akár dobogós is lehet, három győzelemmel 50 ponttal zárna, és ha az előtte lévők (a 48 pontos FTC, a 47 pontos Vasas és a 42 pontos Haladás) közül egyik sem jutna el 50 pontig – aminek minimális az esélye –, akkor a Paks lenne a harmadik. Más kérdés, hogy a tolnaiaknak csak NB I-es licencük van, nemzetközi kupaindulásra feljogosító engedélyük nincs, tehát ha valami csoda folytán a dobogó harmadik fokára fellépnének, akkor sem indulhatnának az Európa-ligában.

♦ A Honvéd elleni mérkőzésen dőlt el végérvényesen – amit már hónapokkal korábban is sejteni lehetett –, hogy a Gyirmót FC Győr búcsúzik az élvonaltól. Urbányi István vezetőedző azt ígérte, hogy csapata a hátralévő találkozókon is igyekszik becsülettel küzdeni, nem adja ajándékba a pontokat. Nos, a múlt héten ezt a diósgyőriek tapasztalhatták meg a saját bőrükön, hiába vezettek ugyanis sokáig Gyirmóton, a házigazdák a végén egyenlítettek (1–1). Pontot ugyan szereztek a gyirmótiak, de a nyeretlen sorozatukat nem sikerült lezárniuk, az előző hat fordulóban képtelenek voltak győzni (két iksz, négy vereség). Legutóbb április 1-jén nyertek, amikor odahaza az MTK-t verték meg 1–0-ra.

♦ Három héttel ezelőtt elvesztette hazai veretlenségét a Paks, 1–0-ra kikapott a vendég diósgyőriektől. Előtte otthon ötször nyert, nyolcszor ikszelt, az NB I mostani idényében pályaválasztóként a Paks őrizte meg a legtovább a veretlenségét.

♦ Már csak két lehetősége van a Gyirmótnak arra, hogy javítson meglehetősen szerény idegenbeli mérlegén. A hátralévő fordulókban kétszer megy vendégségbe, előbb Paksra, majd az utolsó fordulóban Sopronba a Haladáshoz. Látogatóként eddig egyszer nyert (éppen a szombathelyiek soproni albérletében), hatszor ikszelt, nyolcszor kikapott. Az egyetlen csapat az NB I-ben, amely a mostani idényben csupán egy meccset nyert meg idegenben.

♦ Túlzás lenne azt állítani, hogy a két csapat eddigi egymás elleni NB I-es mérkőzésein potyogtak volna a gólok, konkrétan a paksi és a gyirmóti találkozójuk is 0–0-s döntetlent hozott. Bajnokin korábban is találkoztak egymással, a 2005–2006-os idényben az NB II-ben Pakson a kisalföldiek győztek 3–0-ra, míg Gyirmóton a tolnaiak nyertek 2–0-ra. Egy idénnyel korábban mind a két együttes a harmadosztályban, az NB II Nyugati csoportjában szerepelt (akkor még a másodosztályt NB I B-nek hívták), és mindkét mérkőzésük döntetlent hozott: Pakson 1–1-re, Gyirmóton 0–0-ra végeztek.

DIÓSGYŐRI VTK–MEZŐKÖVESD, 18.00

Borsodi rangadó Debrecenben – a DVTK Stadion építése miatt a diósgyőri csapat Mezőkövesden rendezi a hazai mérkőzéseit, ám a kövesdiekkel nem a rivális otthonában játszik, hanem a debreceni Nagyerdei Stadionban. Az ősszel már játszott itt egyszer pályaválasztóként a DVTK, a Haladást győzte le 2–1-re. 2014 őszén az Európa-liga selejtezőjében a Diósgyőr kétszer is szerepelt hazai meccsen Debrecenben, a máltai Birkirkarát 2–1-re legyőzte, az orosz FK Krasznodartól 5–1-re kikapott.

Három forduló óta veretlen a DVTK, előbb 1–0-ra győzött Pakson, majd Mezőkövesden 2–1-re megverte a Vasast, míg a múlt szombaton ikszelt Gyirmóton (1–1).

A Mezőkövesd az egyetlen csapat, amely az előző három fordulóban egyetlen pontot sem szerzett, azaz mind a háromszor kikapott. Három fővárosi gárdával hozta össze a sors, az Újpesttől és a Honvédtól odahaza, a Ferencvárostól idegenben szenvedett vereséget. E három meccs mindegyikén egy gólt szerzett, valamint összesen 11-et kapott. A bajnokságban négy forduló óta nyeretlen (a hármas vereségsorozat előtt ikszelt a Videoton vendégeként), s közben a Magyar Kupában kikapott a Vasastól. Legutóbb április 12-én győzött, odahaza a Debrecent verte meg 2–1-re.

♦ 2016. október 29-én játszotta utolsó bajnokiját a régi diósgyőri stadionban a DVTK (3–2-re kikapott az FTC-től), azóta az NB I-ben hétszer játszott pályaválasztóként: hatszor győzött – sorrendben a Haladás, a Paks, a Gyirmót, az Újpest, a Honvéd és a Vasas ellen –, s csak egyszer kapott ki, 3–2-re az MTK-tól.

♦ Látogatóként igen visszafogottan szerepel a Mezőkövesd, nyolc bajnoki óta nyeretlen (legutóbb október 15-én Gyirmóton győzött), e nyolc idegenbeli mérkőzéséből ötöt elvesztett, három iksz lett.

Pályaválasztóként, saját szurkolói előtt 14 bajnokijából 13-szor szerzett gólt a DVTK, csak egyszer nem: augusztus 6-án Diósgyőrben 3–0-ra kikapott a Honvédtól.

♦ A DVTK és a Mezőkövesd is 35 pontot gyűjtött eddig, a diósgyőriek több győzelmüknek köszönhetően előzik meg a tabellán megyei riválisukat. A DVTK az utolsó előtti fordulóban az MTK-hoz látogat, míg a záró körben Mezőkövesden a Debrecent látja vendégül. A Mezőkövesd a jövő héten előbb lejátssza a Vasas elleni Magyar Kupa-meccsét (az elődöntő visszavágóját), majd bajnokin a Paksot fogadja, aztán a Vasashoz látogat.

♦ A két csapat a ősszel Diósgyőrben 1–1-et játszott egymással, míg a tavaszi első fordulóban Mezőkövesden 3–0-ra a kövesdiek nyertek.

BP. HONVÉD–MTK BUDAPEST, 18.00

A Bp. Honvéd a bajnoki címért küzd, ugyanannyi pontja van (56), mint a Videotonnak, és az MTK elleni meccs után előbb a Debrecen vendégeként lép pályára, majd fogadja a fehérváriakat. Ha a Videotonnal azonos pontszámmal végez, akkor a több győzelmének köszönhetően megelőzi riválisát.

Az MTK az élvonalbeli tagság meghosszabbításáért harcol, a kiesés elleni küzdelemben a legfőbb vetélytársak közül neki van a legkevesebb győzelme, tehát azonos pontszám esetén ő végez hátrébb. A Honvédon kívül még odahaza a DVTK-val játszik, majd Pakson fejezi be a bajnokságot.

Hét forduló óta nem játszott döntetlent a Bp. Honvéd. Utóbbi hét bajnokijából ötöt megnyert, kettőt elveszített. A Mezőkövesden aratott sikere lezárt egy ötmeccses sorozatot, a megelőző öt mérkőzésén ugyanis mindig csak az egyik csapat (vagy a Honvéd, vagy az ellenfele) szerzett gól, a kövesdi találkozón viszont mind a két együttes betalált (1–5).

♦ Volt egy jó szériája az MTK-nak, öt fordulón keresztül veretlen volt (két siker, három iksz), ám a múlt héten lezárult ez a sorozat, otthon kikapott a Ferencvárostól.

♦ A Honvéd hazai pályán remekül szerepel, kilenc meccs óta veretlen, előző nyolc otthoni bajnokiját megnyerte. A Bozsik József Stadionban legutóbb szeptember 24-én vesztett el NB I-es mérkőzést, 2–1-re kikapott a Videotontól.

Az MTK ebben az idényben idegenben csupán kétszer győzött, a tavaszi szezonban a DVTK és az Újpest vendégeként sikerült nyernie, látogatóként 2–7–5 a statisztikája. Csak a Gyirmót nyert nála kevesebb meccset (egyet) látogatóként.

♦ A kispesti együttes az előző két hazai meccsén (Paks 2–0, Gyirmót 1–0) nem kapott gólt, 231 játékperce érintetlen a kapuja.

♦ Ebben a szezonban mind a két mérkőzésüket a Honvéd nyerte meg, az ősszel a Bozsik József Stadionban 5–0-ra, a tavasszal az Új Hidegkuti Nándor Stadionban 2–1-re győzött. Az MTK legutóbb több mint két évvel ezelőtt, 2015 márciusában verte meg idegenben a kispesti csapatot (2–0-ra).

SZOMBATHELYI HALADÁS–VASAS FC, 18.00

♦ A Haladásnak és a Vasasnak is van esélye a bronzérem megszerzésére, igaz, a 42 pontos szombathelyiek sansza igen kicsi erre. Az angyalföldiek (47) viszont csupán egy ponttal vannak lemaradva a jelenleg a harmadik helyen álló Ferencvárostól (48), ez jóval könnyebben ledolgozható, mint a Hali hatpontos hátránya. A Haladás a jövő hét végén Újpestre utazik, majd az utolsó fordulóban a Gyirmótot fogadja. A Vasas még játszik egy Magyar Kupa-meccset Mezőkövesden, majd Gyirmótra látogat, aztán a záró játéknapon a Mezőkövesdet fogadja – a két újonc ellen fejezi tehát be a bajnokságot.

♦ Előző két hazai mérkőzését megnyerte a Haladás, a DVTK-t és a Paksot is 2–0-ra győzte le – soproni albérletében 182 játékperce nem kapott gólt.

Az NB I-ben a leghosszabb ideje a Vasas nem játszott döntetlent, az angyalföldiek február 25-én ikszeltek a Gyirmóttal, azóta tíz bajnokin léptek pályára, és vagy nyertek (négyszer), vagy kikaptak (hatszor). A Fradi és a Honvéd legyőzése után úgy tűnt, hogy beleszólhatnak a bajnoki címért folyó küzdelembe is, ám aztán a DVTK-tól és a Pakstól is kikaptak – előző két meccsüket tehát elvesztették –, így csak a bronzérem megszerzésére maradt esélyük.

♦ A szombathelyi együttes az ősszel pályaválasztóként jól szerepelt a fővárosi csapatok ellen, a Vasast és a Ferencvárost legyőzte, a Honvéddal és az MTK-val ikszelt. A tavaszi szezonban viszont „hazai pályán” (Sopronban) még nem szerzett pontot a budapesti együttesekkel megvívott bajnokijain: az Újpesttől és a Honvédtól is kikapott. Most a Vasast látja vendégül…

Vendégként a Honvéd után a Vasas szerezte a legtöbb pontot az NB I mostani idényében. A kispestiek 24 pontnál tartanak, ám 16 meccset játszottak idegenben, az angyalföldiek 23 pontnál járnak 15 fellépésükön (7 győzelem, 2 döntetlen, 6 vereség). Ha szombaton győznek Sopronban, átveszik a vezetést az idegenbeli eredmények alapján kiszámított táblázaton.

Ebben az idényben a Haladás mind a kétszer megverte a Vasast, az ősszel Sopronban 1–0-ra, a tavasszal a fővárosban, a Szusza Ferenc Stadionban 3–2-re győzött. A Vasas korábbi labdarúgója, majd vezetőedzője, Mészöly Géza tehát csapatával eddig hat pontot „vett el” az angyalföldiektől…

ÚJPEST FC–VIDEOTON FC, 20.30 (M4 SPORT)

♦ Mezőkövesdi sikere után az Újpest három ponttal volt lemaradva az akkor negyedik helyen álló Ferencvárostól, így a lila-fehérek szurkolói azt számolgatták, hogy kedvenceik miképpen előzhetnék meg a Fradit. Azóta viszont mind a két bajnokiját elvesztette az Újpest – odahaza az MTK-tól 2–1-re, idegenben a DVSC-től 1–0-ra kapott ki –, így most a tabellán hátrafelé kell nézegetnie, és azt érdemes számolgatni, hány pontot kell még szerezni ahhoz, hogy a csapat bent maradjon az NB I-ben. A Videoton elleni találkozó után a Haladással játszik otthon, majd az utolsó fordulóban a Ferencvároshoz látogat a Groupama Arénába. Jelenleg négy pont az előnye a kieső helyen álló MTK-val szemben…

A Videoton a bajnoki címre hajt, ugyanannyi pontja van (56), mint a listavezető Honvédnak, csak kevesebb győzelme miatt áll mögötte a tabellán. Három fővárosi csapattal mérkőzik meg a hátralévő fordulókban, újpesti vendégjátéka után Felcsúton a Ferencvárost fogadja, majd megy Kispestre a Honvédhoz – alighanem az a rangadó dönt a bajnoki cím sorsáról.

♦ Már többször írtunk arról, hogy az Újpest a felújított Szusza Ferenc Stadion átadása óta pályaválasztóként nem nyert bajnoki mérkőzést, öt hazai meccséből kettőt (FTC, MTK) elvesztett, háromszor döntetlent játszott. Csütörtökön felavatták a stadionban a legendás Szusza Ferenc bronzszobrát – lehet, hogy ez hozza meg a fordulatot Újpesten?

Öt forduló óta veretlen a Videoton, legutóbb április 8-án a Vasastól kapott ki (a felcsúti Pancho Arénában). Előző öt meccséből hármat megnyert, kettő döntetlen lett. Újpestre két hazai sikerrel a háta mögött utazik, a múlt héten a Haladást (2–0), előtte a DVSC-t (3–2) verte meg.

Idegenben hat mérkőzés óta veretlen a Videoton, a novemberi mezőkövesdi veresége óta kétszer győzött, négyszer ikszelt.

♦ Ebben a bajnoki idényben a Videoton mind a kétszer megverte az Újpestet, az ősszel a Fáy utcában 4–3-ra, februárban Felcsúton 5–1-re nyert.

NB I, 2016–2017, 31. FORDULÓ
MÁJUS 13., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
18.00: Ferencváros–Debreceni VSC
(Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama ArénaPintér Csaba
18.00: Paksi FC–Gyirmót FC Győr
Paks, Városi StadionBognár Tamás
18.00: Diósgyőri VTK–Mezőkövesd
Debrecen, Nagyerdei StadionIványi Zoltán
18.00: Bp. Honvéd–MTK Budapest
Budapest, Bozsik József StadionSolymosi Péter
18.00: Szombathelyi Haladás–Vasas FC
Sopron, Városi StadionVad II István
20.30: Újpest FC–Videoton FC
(Tv: M4 Sport)
Budapest, Szusza Ferenc StadionKarakó Ferenc
TABELLA • MENETREND • GÓLLÖVŐLISTA

 

AZ ÁLLÁS
1. Budapest Honvéd 30 17 5 8 47–27 +20 56
2. Videoton FC 30 16 8 6 58–26 +32 56
3. Ferencvárosi TC 30 13 9 8 51–40 +11 48
4. Vasas FC 30 14 5 11 45–36 +9 47
5. Szombathelyi Haladás 30 12 6 12 38–40 –2 42
6. Paksi FC 30 10 11 9 35–33 +2 41
7. Újpest FC 30 9 12 9 45–45 0 39
8. Debreceni VSC 30 10 7 13 37–40 –3 37
9. Diósgyőri VTK 30 10 5 15 36–53 –17 35
10. Mezőkövesd Zsóry FC 30 9 8 13 33–49 –16 35
11. MTK Budapest 30 8 11 11 24–33 –9 35
12. Gyirmót FC Győr 30 4 9 17 18–45 –27 21

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik