Hogyan figyelt fel az angol BEK-győztes a magyar fiatalokra?

Vágólapra másolva!
2014.11.01. 12:50
Mint ismeretes, októberben, a válogatott meccsek miatti bajnoki szünetben a PMFC tehetsége, Kővári Róbert a kétszeres BEK-győztes angol Nottingham Forestnél vett részt próbajátékon, de a jelenleg másodosztályú klub a baranyaiak másik fiatalját, Márkvárt Dávidot is kiszemelte. Az utánpótlás-válogatott labdarúgók lehetséges jövőjéről az őket képviselő FMF Hungary menedzserirodát, illetve menedzserüket, Fülöp Ferencet kérdeztük.  

Kővári Róbert (balra) játékát már Nottinghamből is figyelik (Fotó: Veres Viktor, archív)
Kővári Róbert (balra) játékát már Nottinghamből is figyelik (Fotó: Veres Viktor, archív)
Kővári Róbert (balra) játékát már Nottinghamből is figyelik (Fotó: Veres Viktor, archív)
Kővári Róbert (balra) játékát már Nottinghamből is figyelik (Fotó: Veres Viktor, archív)
Kővári Róbert (balra) játékát már Nottinghamből is figyelik (Fotó: Veres Viktor, archív)

Az FMF Hungary menedzseriroda tájékoztatása szerint a 18 esztendős (e hónap végén lesz 19) Kővári Róbert és a 20 éves Márkvárt Dávid ügyében folyamatosan érkeznek hozzájuk megkeresések. Ezek közül az angol másodosztályú Nottingham érdeklődésre odáig jutott, hogy próbajátékra invitálták a fiatalokat, de erre Márkvárt kisebb sérülése miatt nem tudott elutazni. Ettől függetlenül még ő is az angolok látókörében van.

Kővári Róbert gólja a Honvéd ellen Pécsen



„Magyarországon a játékosmegfigyelők kiszolgálásának rendszere nincs kidolgozva. Éppen ezért nagy dolog, hogy közbenjárásunkkal egy patinás angol klub megfigyelői érkeztek hazánkba. A küldöttség a PMFC labdarúgóit többször látta futballozni, több mérkőzésfelvételt is megtekintettek, s mind Robi, mind Dávid játékstílusáról meglehetősen elismerően nyilatkoztak. Ennek volt köszönhető, hogy meghívták őket Nottinghambe – nyilatkozta ezzel kapcsolatban Fülöp Ferenc játékosügynök. – A topbajnokságokban az természetesen önmagában még nem jelent semmit, hogy valakinek a játékát figyelemmel követik, ugyanis a megfigyeltek közül csak kevesen vannak, akiket végül valóban megpróbál megszerezni az adott egylet. Egy játékos megfigyelése hosszú folyamat, ami alatt egy klub nyomon követi a szóban forgó labdarúgó fejlődését. Először vélemény születik az erősségeiről, gyengeségeiről, s csak ezután döntenek a megvásárlásáról."

Kővári Róbert négy napot töltött a Championshipben, vagyis az angol másodosztályban szereplő, jelenleg 7. helyen álló csapatnál (14 fordulót követően két pont választja el a Forestet a 6., még osztályozós helyen álló Middlesbrough-tól). A klub játékosmegfigyelői több szempontból értékelték a teljesítményét. Elsősorban a fizikai állapotára voltak kíváncsiak, másodsorban pedig arra, hogy a PMFC támadójának stílusa integrálható-e a nottinghami játékrendszerbe.

„Óriási megtiszteltetés, hogy egy angol klub érdeklődik irántam. Négy napot edzettem a csapattal, előtte pedig még megnézhettem a Nottingham–Ipswich meccset, amelyet 24 ezer néző előtt rendeztek (2–2 – a szerk.). Az edzéseken nagyrészt kisjátékokat játszottunk, de az iram más volt, mint itthon. Sokkal gyorsabban és persze erőszakosabban folyt a játék – mesélt az élményeiről Kővári. – A ritmust szoknom kellett. Mindenki a legjobb akart lenni és a hétvégi bekerülésről szólt minden. Szerencsére könnyen tudtam igazodni az ottani játékrendszeréhez, a csapattársak jól fogadtak, mindenben segítettek. Örültem, hogy megtapasztalhattam egy más kultúrát. Az egész közeg rendkívül motiváló volt. Jelenleg jól érzem magam a pécsi együttesben, hiszen fiatal korom ellenére stabil kezdőként számít rám a szakvezetés.”

Kővári Róbert gólja Kispesten

Amint az Kővári nyilatkozatából is látszik, a szélső egyelőre pécsi folytatásban gondolkodik. A szerződése neki is és Márkvártnak is 2015 nyaráig szól a PMFC-nél, de a klubnak opciós joga van a hosszabbításra. A magyar labdarúgás nagy ígéretének számító két játékos esetében tehát a gyors külföldi szerződésnek egyelőre kicsi a valószínűsége. A Nottingham ugyan továbbra is nyomon követi a fejlődésüket – a tavaszi szezonban is figyelik majd mindkét futballistát –, ám a menedzserük is úgy véli, a következő lépcsőfokot egy honi élcsapat jelenthetné.

Márkvárt Dávid gólja a Puskás Akadémia ellen

„Nyugat-Európában vannak olyan piacok, amelyeket egy magyar klubnak érdemes nyomon követni. Ilyen lehet például a holland első, a német másodosztály, a francia második liga, vagy éppen az angol második vonal. Jelenleg az a legfontosabb, hogy rendszeres játéklehetőséghez jussanak az ifjú tehetségek jelenlegi csapataikban. Mind Dávid, mind Robi fejlődésében, piaci értékük növelésében talán az lenne az ideális, ha a honi élvonal valamelyik topgárdájába igazolhatnának. Magyarországon nyugat-európai klub évek óta nem vásárolt ki magyar NB I-es labdarúgót az élő szerződéséből. Sőt, az sem mindennapi, hogy valaki a szerződése lejártát követően igazoljon erős nyugati bajnokságba. Azért is jelentőségteljes, ha valakit elhívnak egy ilyen próbajátékra, mert sem sportszakmailag, sem üzletileg nem vagyunk rajta jelenleg Európa futballtérképén" – fogalmazott Fülöp Ferenc.

„Az NB I üzleti értéke nagyságrendileg 96 millió eurót kóstál, a PMFC ebből 4.25 millió euró. A játékosok üzleti értékét publikáló Transfermarkt legutóbbi kimutatása szerint már nincs is olyan magyar csapat, ahol a játékoskeret értéke meghaladná a 10 millió eurót. Ezzel szemben a Championship mezőnyéből a Nottingham Forest kiemelkedik a maga 51.15 milliós keretértékével. Üzleti értelemben csak a Norwich City, a Cardiff City és a Wigan Athletic van előtte. Robiék esete azonban kiváló példa arra, hogy jó teljesítménnyel, emlékezetes megmozdulásokkal fel lehet kelteni akár egy ilyen nagy hagyományokkal büszkélkedő angol klub érdeklődését is. A magam részéről szeretném, hogy több hazai együttes tudjon tranzitklubbá válni és futbalistájának lehetőséget biztosítani a nyugati ligákban való bemutatkozásra” – tette hozzá a játékosügynök.

LABDARÚGÓ NB I, 13. FORDULÓ
Időpont Mérkőzés(Tv) Játékvezető
Október 31., Péntek
19.00Kecskeméti TE–Puskás Akadémia FC 2–1Kassai Viktor
November 1., Szombat
14.00Győri ETO FC–Diósgyőri VTK(Tv: M1)Erdős József
16.00Dunaújváros PASE–Pécsi MFCSolymosi Péter
16.00Nyíregyháza–Szombathelyi Haladás(Tv: Sport1)Németh Ádám
18.00Lombard Pápa–Debreceni VSC-Teva(Tv: Sport1)Andó-Szabó Sándor
20.00Ferencváros–MVM-Paks(Tv: Sport1)Farkas Ádám
November 2., Vasárnap
16.30MTK Budapest–Újpest(Tv: M1)Iványi Zoltán
18.30Videoton–Budapest Honvéd(Tv: Sport2)Vad II István
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik