„Ha valakit noszogatni kell, hogy szakadjon meg egy Újpest–Fradin...”

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2019.02.07. 10:42
null
Véber György aligha bánná, ha Novothny Soma (jobbra) villanása döntené el a szombati derbit (Fotó: Micheller Szilvia)
Véber György, a lila-fehérek korábbi játékosa szerint senkit sem kell ösztönözni egy olyan összecsapás előtt, amelyet az egész ország vár – vagy ha mégis, megette a fene az egészet.

VÉLEMÉNY
„Persze hogy szurkolok az utódoknak, ez természetes. A legszebb időszakomat lila-fehérben töltöttem, magától értetődik, hogy követem egykori csapatom szereplését. Az emlékeim? Kétszer is esélytelenül álltunk ki, hogy aztán három-nullára győzzünk, egyszer a zsúfolásig telt Üllői úton, aztán ifistákkal a Népstadionban – de megesett, hogy kikaptunk öt-nullára, vagyis nem csak a szépre emlékezem. Nekem személyesen az 1985. szeptemberi kettős rangadó maradt emlékezetes, amelyet a lefújás előtti percekben szerzett gólommal nyertünk meg. Most is a Fradi az esélyesebb, de nagyon stabilan védekezik az Újpest, és ha javul a helyzetkihasználása, meglepetést szerezhet” – Kiss Sándor, 1979 és 1986 között az Újpest támadója.
„Láttam a csapatot az első meccsen, Debrecenben, és megnéztem utána a Fradi–Honvédot – azzal az egy góllal jobbak voltak a zöld-fehérek. A látottak alapján nehéz lesz megverni a Ferencvárost, nem véletlenül vezeti a tabellát, jól is erősített, ugyanakkor ez a párosítás mindig attól volt igazán érdekes, hogy bárki meglepetést szerezhetett. A bajnoki cím megnyeréséig nyomás alatt kell játszania a Fradinak, az Újpest nyugodtabb lehet, tőle a dobogós hely is bravúr lenne. Legyen sok gól, olyan rangadó, amelyre évek múlva is emlékezhetünk majd. A hangulat biztosan remek lesz” – Szlezák Zoltán, 1987 és 2002 között az Újpest balhátvédje.

„Állítsam össze a csapatot? Rendben, csináljuk!”

Véber György 1988 és 2000 között tucatnyi Újpest–Fradin vett részt – kissé rezignáltan teszi hozzá, nekik nem kellett elmagyarázni, mit jelent ez a párosítás, míg manapság „Jó, ha négy játékosnak szól a Himnusz a meccs előtt.”

Más lett a világ.

A korábbi karmester már kezdte is a felsorolást: Brockhauser István – innen pedig adta magát a kitérő, előbb állítsa össze a kedvenc újpesti csapatát azokból, akikkel együtt játszott.

„Az sem könnyebb, mert szerencsére annyi jó futballistával játszhattam együtt – emlékezett Véber György. – Szóval a kapus megvan, hátul Herédi Attila, Sebők Vilmos, Kovács Ervin, Szlezák Zoltán, előttük Kozma István, Véber György, Tóth Norbert, elöl Sorin Cigan, Eszenyi Dénes, Katona György – és akkor kimaradt a nagyon intelligens középpályás, Rubold Péter vagy Herczeg Miklós, akit nem volt nehéz szöktetni, szerettem Korsós Attilával is játszani, Fehér Csaba is beférne… Na, ennyit a nosztalgiáról.”

A lila-fehérekhez kötődő edző arról beszélt, a Ferencváros tűnik esélyesebbnek, de ennek még most sincs igazán jelentősége, noha nem árt ehhez igazítani a követendő taktikát. Nemrég úgy nyilatkozott, a derbi kapcsán a szurkolóknak nem üzenne semmit, ők tudják, mi ez a párosítás, a játékosoknak is csak annyit javasol, legyenek olyan szenvedélyesek, mint a drukkerek. Aki először játszik a Fradi ellen, az is megérzi, más ez a meccs…

Zöld-fehér kishírek
A ferencvárosiak szerdán a legendás Tóth Potya Istvánra emlékeztek, aki 74 esztendeje, 1945. február 6-án 53 évesen hunyt el. 1912-ben került a Fradihoz, amellyel kétszer nyert bajnokságot valamint Magyar Kupát is, 372 mérkőzésen 128 gólt szerzett. Pályafutása után ő lett a klub első hivatásos edzője. 1925-től 1930-ig irányította az együttest, három bajnokságot, egy KK-t és két Magyar Kupát nyert vele.
A zöld-fehér szurkolók ezúttal is igénybe vehetik a ferencvárosi klub által biztosított buszokat, de több lehetőségük is lesz a Szusza Ferenc Stadion megközelítésére. Választhatnak, hogy buszoznak és vonulnak, vagy csak buszoznak, illetve vonulnak a helyszínre. Legyen szó bármelyik indulásról, mindegyik buszozás és a vonulás során rendőri kíséret biztosítja, hogy a drukkerek biztonságosan eljussanak a Szusza-stadionhoz.
A ferencvárosiak hivatalos oldala, a fradi.hu arról számolt be, hogy az InStat adatai alapján Sigér Dávid lett a forduló legjobbja. A középpályás így értékelte a teljesítményét: „Úgy éreztem, elvégeztem a feladatomat, és volt már olyan meccsem, amikor magasabb volt a pontos passzaim százalékos aránya. Azon viszont én is meglepődtem, hogy milyen sok támadás ment át rajtam, ebből az jött le, hogy sokat voltam játékban, ennek örültem a legjobban.”

„Mentális felkészülés? Erre a meccsre? Viccel velem? – kérdezett vissza Véber György. – Tudom, nagy divat ez most, de nemigen kedvelem. Aki ilyen szinten tud futballozni, azt miért kellene motiválni? Alapvetően tudnia kell, hogy ha esélyes, nem lehet nyegle, mert bajba kerül, ha esélytelenebb, akkor is a tőle telhető legtöbbet kell tennie a sikerért a hétközi edzésen, a mérkőzésen meg kiváltképp. Ha valakit noszogatni kell, hogy legyen kedves, szakadjon meg egy Újpest–Fradin, fusson egy olyan meccsen, amelyet az egész ország vár, harcoljon a klubjáért, a társaiért, a nézőkért, az régen rossz. Ha ez nem belülről fakad, megette a fene az egészet.”

A jelenlegi keretből nagyjából ugyanazt a kezdőt küldené a pályára, mint Nebojsa Vignjevics, azzal a kikötéssel, hogy a szerb szakvezetővel ellentétben Zsótér Donátnak kulcsszerepet adna.

„Ha nem formahanyatlás, hanem sérülés, betegség miatt maradt ki az első számú kapus, akkor illik visszatenni, a kapusedző kollégáktól ezt tanultam – jött a szakmai elemzés. – Nagy Dánielt visszahúznám a védősor elé, onnan szervezhetné az akciókat, segíthetné a labdakihozatalt. Nagyon kell figyelni a Fradi gyors szélsőire, és ha Böde Dániel ott van a csapatban, meg kell akadályozni a beadásokat. Nem szabad hagyni, hogy az ellenfél nyugodtan építgesse a támadásait, ezért már a saját térfelén zavarni kell, visszatámadni, de figyelve az egyensúlyra, nehogy lekontrázzanak. Volt olyan edző, aki azt is megmondta, a védővonalat a pálya melletti cipőreklám D betűjénél kell meghúzni, annál ne tolassunk hátrébb. Eget verő nagy különbségek nincsenek az élvonal csapatai között, látni kell, mennyire erős a zöld-fehérek támadószekciója. Szenvedéllyel, de nem indulatosan kell futballozni – ez lehet a sikeres szereplés titka.”

Nem foglalkoznak Böde Dániellel
Az Újpest FC a Ferencváros elleni szombati derbi előtt sajtóbeszélgetést rendezett, amelyen Berta Csaba ügyvezetőt és Litauszki Róbert csapatkapitányt kérdezhették a résztvevők.

„A derbi mindig kiemelt esemény. Hiába mondja bárki, hogy ez is ugyanolyan meccs, mint a többi, a derbi az derbi, még többet videózunk, még jobban nyomatékosítjuk, mit is szeretnénk játszani – fogalmazott a csapatkapitány.– Láttuk, milyen jó képességű játékosokat igazolt a Ferencváros, de nekünk ezzel nem kell foglalkoznunk, a saját játékunkra kell figyelnünk, hogy hosszabb idő után újra derbit tudjunk nyerni, amire már nagyon vágyunk.”

Ezt követően az ügyvezető kapott kérdést a téli igazolásokkal kapcsolatban, hogy miért csak két futballista érkezett (Kovács Lóránt és Rácz Barnabás a Haladástól), és miért nem nyúl a saját utánpótlásához, az Újpest II-ben szereplő labdarúgókhoz a klub.

„Annak, hogy a télen csak két új játékos érkezett, több összetevője is van – reagált Berta Csaba.– Az egyik, hogy miután a korábbi büntetésünk lejárt, tizennégy futballistát igazoltunk, akik közül többen azóta is alapemberek. Az is szerepet játszott, hogy a téli időszakban nehezebb igazolni, másrészt a csapat magja megvan, kevés gólt kapunk, nem láttuk szükségét jelentősebb változásnak. A két érkezőről azt gondoljuk, minőséget képviselnek, és hosszú távon erősítést jelenthetnek. Az Újpest II-ben most nem volt az adott posztokon olyan labdarúgó, akit felhozhattunk volna, de korábban már akadt olyan, akivel profi szerződést kötöttünk, és mivel az Újpest FC akadémiája kétezertizenöt óta működik, három-négy év múlva lesz érdemes megnézni, mire jutottunk.”

Elhangzott, hogy a derbire több mint hétezer jegyet már eladtak hazai részről, így természetesen telt házra számítanak.

Litauszki egy felvetésre reagálva az FTC csatáráról, Böde Dánielről is szót ejtett: „Tisztelem Böde Dánielt mint játékost. Nem kell különösebben foglalkozni vele, elég sok feszültséget szül most az ő neve a Ferencváros háza táján. Nagyon gólveszélyes labdarúgó, ezt sokszor bizonyította már, ezzel tisztában vagyunk.”

Lapunk pénteken megjelenő számában a Ferencváros korábbi 11-szeres válogatott középpályása, Vincze Ottó állítja össze a zöld-fehéreket, és igyekszik megtalálni a nyerő taktikát a derbire.

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC19133337–15+2242
2. Mol Vidi FC19104530–19+1134
3. Debreceni VSC1987425–19 +631
4. Budapest Honvéd1985621–16 +529
5. Újpest FC1978421–14 +729
6. MTK Budapest1983828–27 +127
7. Mezőkövesd Zsóry FC1967626–24 +225
8. Paksi FC1967624–26 –225
9. Puskás Akadémia FC1973924–24 0 24
10. Kisvárda19541017–35–1819
11. Diósgyőri VTK1946919–30–1118
12. Szombathelyi Haladás19231413–36–23 9

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik