FTC: Felejthetetlen időszakon vagyok túl – Myrto Uzuni

Vágólapra másolva!
2022.01.23. 09:39
null
A céltudatos Myrto Uzuni tizenötször venné be az ellenfelek kapuját a tavaszi szezonban (Fotó: Árvai Károly)
A Ferencváros albán támadója, Myrto Uzuni felejthetetlen őszt tudhat maga mögött, tavasszal pedig meg sem állna tizenöt gólig.

 

– Nocsak, új idény, új cipő?
– A minap kaptam a sportszergyártótól, reméljük, szerencsét hoz – felelte lapunknak Myrto Uzuni, a Ferencváros albán válogatott szélsője.

– Hány gólt tervez benne a tavaszra?
– Jó kérdés... Tizenöttel elégedett lennék.

– Az azért nem kevés.
– Eddig a bajnokságban hétnél járok, ám az ősszel megoszlott a figyelmünk. Ott voltak a Bajnokok Ligája-selejtezők, majd jött az Európa-liga, sok energiánkat elvitte. Persze tudtuk, hogy az NB I-et sem szabad félvállról vennünk, ám több fronton is helyt kellett állnunk. Azért merek tizenöt gólt mondani, mert a tavasszal mindössze a bajnokságra és a Magyar Kupára kell figyelnünk, a kettőben együtt jó lenne annyit rúgni.

– Többször is elmondta, hogy élete legjobb fél éve van ön mögött. Túlszárnyalható?
– Valóban felejthetetlen időszakon vagyok túl. Harminc tétmérkőzésen huszonegy gólt szereztem, beleértve a bajnokságot, a nemzetközi meccseket és a Magyar Kupát is. És azt se felejtsük el, hogy mellette adtam nyolc gólpasszt is. Fantasztikus számok ezek.

– A formáját illetően van bármi előérzete? Meg lehet ezt egyáltalán tippelni ilyenkor?
– Legalábbis nehéz... Az utolsó tétmérkőzésünk december közepén volt, azóta eltelt egy hónap. A felkészülésünk meglehetősen kurtára sikerült, a koronavírus miatt sokan karanténba kényszerültünk.

– Az elmúlt hónapokban másodszor volt pozitív a koronavírustesztje. Nehezen viselte a bezártságot?
– Borzasztó volt, hogy az edzéseket csupán képeken követhetem figyelemmel. Minden nap megnéztem a tréningekről készült felvételeket és vártam, hogy leteljen a karantén ideje. Különösebb panaszom nem volt, vágtam vissza a centit.

– Hogy saccolná meg, hány százalékos erőállapotban van?
– Nehéz kérdés. Pontos számot nem tudnék mondani, de az biztos, hogy nem vagyok százszázalékos.

– Az ötvenet azért eléri?
– Naná! Azért nem vagyok annyira rossz erőállapotban. Sok edzést kihagytam, de amelyiken részt vettem, teljes erőbedobással dolgoztam. Nem féltem magam, gyorsan visszaszerzem a kondíciómat. Mentálisan erős vagyok, tudom, mire vagyok képes, a nehéz helyzetekből mindig visszajövök. Most sem lesz másképpen. Nincs idő sopánkodni, csütörtökön újra tétmérkőzés vár ránk.

– Milyen a munka Sztanyiszlav Csercseszovval? Nagyon kemények az edzések?
– Egyáltalán nem megterhelő. Mindig is élveztem, ha sokat dolgozunk. Ezért is szerettem együtt dolgozni Szerhij Rebrovval. A mostani edzésmunkát az általa irányított tréningekhez hasonlítanám. Tudjuk, mit miért csinálunk.

– Az új csatár, Fortune Bassey beleillik a gépezetbe?
– Mindössze néhány napja van velünk, de már a szerdai, dunaszerdahelyi felkészülési találkozón is látszott, nagyon dinamikus futballista. A beállását követően azonnal veszélyt teremtett az ellenfél kapuja előtt. Gyors, erős, erőszakos játékos, az öltözőben mondtam is neki, hogy az előttünk álló időszakban sok góljához szeretnék gratulálni. Jó srác, az már látszik.

– Csütörtökön a Puskás Akadémia ellen kezdik a tavaszt. Mire számít?
– Győzelemre! Mi vagyunk a Ferencváros. A Puskás Akadémia jó csapat, kemények, gyorsak, leginkább a fehérváriakhoz hasonlítanám őket, de nekünk csakis a három pont az elfogadható. Jó csapatunk van, fontos, hogy már a bajnokság elején elkapjuk a fonalat, és sorra nyerjük a meccseket.

– A tizenöt gól mellé mit kíván magának a tavaszra?
– Bajnoki címet és Magyar Kupa-győzelmet. Mióta itt vagyok a Ferencvárosnál, csak az utóbbi hiányzik a kollekciómból. Megjártam a Bajnokok Ligája- és az Európa-liga-csoportkört, voltam magyar bajnok, immár kupagyőztes is szeretnék lenni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik