FTC: egy telefonhívás győzte meg az új balhátvédet

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2018.08.03. 09:52
null
Marcel Heister (elöl) igyekszik bizonyítani, hogy érdemes volt átigazolni (Fotó: Török Attila)
A zöld-fehérek nyári szerzeményét Thomas Doll telefonhívása győzte meg, és eddigi tapasztalatai alapján úgy érzi, jól döntött.

 

– Igaz, hogy csatárként kezdte?
– Sokáig valóban azon a poszton szerepeltem – válaszolta Marcel Heister, a Ferencváros német-horvát állampolgárságú légiósa, akinek szerződtetését július 4-én, azaz csaknem egy hónapja jelentette be a zöld-fehér klub. – Horvátországban az egyik edzőmnek volt az ötlete, hogy kipróbál bal oldali védőként. Az elején azt hittem, hogy megőrült, de most már ott tartok, hogy a pálya más részén tulajdonképpen el sem tudnám képzelni magam.

NÉVJEGY: MARCEL HEISTER

Született: 1992. július 27., Albstadt-Ebingen (Németország)

Profi klubjai: TSG 1899 Hoffenheim II (német, 2010–2012), NK Zadar (horvát, 2012–2014), NK Istra (horvát, 2014–2016), Beitar Jeruzsálem (izraeli, 2016–2018), Ferencváros (2018–)

– Németországban kezdett el futballozni, de Horvátországban lett élvonalbeli játékos. Két évet töltött az NK Zadar, kettőt az NK Istra együttesénél, majd ugyancsak két évre Izraelbe, a Beitar Jeruzsálemhez igazolt. Miért a Ferencvárost választotta a nyáron?
– Sok szempont közrejátszott a döntésemben, de leginkább Thomas Doll személye. Amikor telefonon beszéltünk, azt mondta, számítanak rám, jöjjek a klubhoz, tetszeni fog. Körülírta, nagyjából milyenek a lehetőségek, és amiket mondott, azok teljes mértékben igazak voltak. Tetszett a kép, amelyet felvázolt, így miután leraktuk a telefont, egyértelművé vált, hogy a Ferencvárosban szeretnék futballozni. Az ajánlat mellett szólt még, hogy így visszatérhettem Európába. Amikor Izraelben játszottam, hat-hét hónap is eltelt úgy, hogy nem találkoztam a családommal. Németországban születtem, de apám Horvátországból származik, és a mai napig rengeteg rokonunk lakik ott. Budapestről autóval két-három óra alatt bármikor náluk lehetek, meg tudom őket látogatni.

– Majd’ egy hónapja él Magyarországon, ezalatt milyen tapasztalatokkal gazdagodott?
– A menyasszonyommal költöztünk ide, és ugyan még nem láttunk mindent, nagyon tetszik a város, a stadion és az egész közeg. Kisebb nehézséget egyedül az okozott, hogy későn csatlakoztam a csapathoz, így a felkészülési időszak utolsó két hetébe tudtam csak bekapcsolódni. Ezalatt kellett megismernem a klubot, a játékosokat, ami átalakuló együtteseknél nem mindig megy gyorsan. Most is időre lesz szükség ahhoz, hogy megfelelően beilleszkedjek, de úgy érzem, jó úton haladok. Tudom, hogy az elvégzett munka hamarosan beérik, s ahogy összeszokik a csapat, úgy nyújtunk egyre jobb teljesítményt.

– Mi a véleménye a magyar élvonalról?
– Bár még nem sok mérkőzésen vagyok túl, a Ferencváros egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből. Hasonló szerepet tölt be Magyarországon, mint Horvátországban a Dinamo Zagreb. A legnépszerűbb, legmagasabb szintű klub, amelynél kizárólag a bajnoki cím lehet a cél, a második hely már kudarcnak számít. Hazai pályán és idegenben is irányítanunk kell, az ellenfeleknek esélyt sem szabad adnunk a pontszerzésre.

THOMAS DOLL, A FERENCVÁROS VEZETŐEDZŐJE
„Nagyon örültünk, hogy sikerült összehozni a megállapodást Marcel Heisterrel. Hízelgő, hogy bár voltak más ajánlatai, mindenképp minket akart. A felkészülés szempontjából kicsit későn csatlakozott hozzánk, még nem szokott össze megfelelően a társakkal, ennek ellenére az eddigi mérkőzéseken nagyon jól teljesített. Már most látni, hogy fontos tagja lesz a csapatunknak."

– Eddig három tétmérkőzésen öltötte magára a zöld-fehér mezt. A Maccabi Tel-Aviv ellen, az Európa-ligában mutatkozott be, végigjátszotta a vereséggel záruló, kiesést jelentő visszavágót. A bajnokságban gólt lőtt a Diósgyőr ellen, és az MTK idegenbeli legyőzése során is végig a pályán volt. Ilyen bemutatkozásra számított?
– A Maccabi elleni összecsapást természetesen nem így képzeltem el. Sok apró tényező közrejátszott abban, hogy nekünk kellett búcsúznunk. Ha az első mérkőzés utolsó perceiben nem pattan meg az ellenfél lövése, nem egyenlítenek a vendégek, más lehetett volna a kinti visszavágó. A bajnoki mérkőzésen szerzett gólomnak és a kezdésként aratott két győzelemnek viszont nagyon örültem, minden játékos álma, hogy így mutatkozzon be saját szurkolói előtt.

– Kapott már bármilyen visszajelzést? A gólokat szerző, megbízható teljesítményt nyújtó futballistákat, érkezzenek bárhonnan, gyorsan befogadja a ferencvárosi szurkolótábor.
– A mérkőzések alatt külföldiként is folyamatosan érzem a támogatásukat. Amikor nálunk a labda, az egész stadion együtt lélegzik a csapattal. Különösen tetszik, hogy akkor sem érkezik egyből a füttyszó, ha nem a legjobb döntést hozza, esetleg elveszti az ember a labdát. Érezni, hogy mögöttünk állnak, és ez rengeteg erőt ad.

– A kezét számos tetoválás borítja, az egyik mintha egy madáralakot ábrázolna.
– Igen, az egy főnix.

– Idővel juthat hely valahol esetleg egy zöld sasnak is?
– Ha megnyerjük a bajnokságot, mindenképp meggondolom.

ILYEN MÉG NEM VOLT!

Thomas Dollt 2013 decemberében, szezon közben szerződtették a Ferencváros vezetőedzőjének (a holland Ricardo Monizt váltotta), így a 2014–2015-ös idény volt az első teljes szezonja a zöld-fehérek kispadján. Megvizsgáltuk, irányításával hogyan szerepelt együttese az NB I első két fordulójában. Nos, a Doll-érában harmadszor söpörte be a csapat mind a hat pontot az első két körben, de a gólkülönbséget tekintve egyszer sem állt olyan jól, mint az idén (8–2).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik