S. T. J. 2019.11.10 23:32 Frissítve: 2019.11.10 23:49

Fradi-parádé Debrecenben; a Népstadion 1953-as avatására emlékezünk

A Nemzeti Sport hétfői számából ajánljuk.

• Négy nappal a magyar–uruguayi stadionavató mérkőzés előtt körbenéztünk a vendégegyüttes háza táján. A kétszeres világbajnok, kétszeres olimpiai bajnok a kilencvenes években mélypontra került, de aztán újra fel tudott emelkedni. Az utóbbi három világbajnokságon ott volt a legjobb 16 között, 2011-ben megnyerte a Copa Américát. A legfrissebb világranglistáján az 5. helyet foglalja el. Az újjászületésben kulcsszerepe van a szövetségi kapitánynak, Óscar Tabáreznek, aki két ciklusban immár 15 évet töltött hazája válogatottja élén.

Az OTP Bank Liga 12. fordulójának záró mérkőzését Debrecenben rendezték. Előzetesen nem volt benne a meccsben, hogy a Ferencváros 6–1-re kiüti ellenfelét, de ezen a napon minden összejött a zöld-fehéreknek. Szerhij Rebrov, az FTC vezetőedzője a találkozót követő sajtótájékoztatón többek között arról is beszélt, hogy volt egy nagyon nehéz tíz-tizenöt percünk is, de a Loki kényszerű kapuscseréje után több helyzetünk akadt. Hogy miként értékelt debreceni kollégája, Herczeg András, kiderül beszámolónkból.

A hétvégi NB I-es forduló egyik hőse a Mezőkövesd kapusa, Szappanos Péter volt, aki két tizenegyest védett a ZTE ellen. A 28 esztendős kapuvédő előbb Babati Benjámin, majd Radó András tizenegyesét hárította. Lapunknak elmondta: Babati Benjámin jó barátja, a lövésénél szerencséje volt, mert eltalálta az irányt, Radó András büntetője előtt pedig csapattársa, Berecz Zsombor segítette ki, ő szólt, hogy szerinte Radó középre lövi a labdát. „Korábban ugyanígy próbáltam olvasni a jelekből, ehhez képest még az irányt sem találtam el” – ismerte el Szappanos.

Népsport mellékletünkben ez alkalommal a Népstadion 1953-as avatására, valamint annak előzményire emlékezünk. Kiderül például, hány stadionterv készült az évtizedek során, és a főváros mely pontjaira álmodták meg a nemzet arénáját az építészek. Foglalkozunk az öt évre elhúzódó építkezéssel, és kiderül, miért kellett szinte folyamatosan módosítani a határidőket. A már felépült stadion avatója két részből állt, s megtudhatják azt is, hogy egy ilyen jeles napon miként sikerült vérig sérteni a NOB akkori elnökét, Avery Brundage-t.

2019.12.09 13:23:46

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Az Újpest játékosa Curtis, Ogli G és Majka zenéjét szereti. És sokat köszönhet Nikolicsnak.

2019.12.08 14:52:27

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Zubkov duplájára Henty duplájával válaszoltak a felcsútiak a roppant kemény, olykor igen durva mérkőzésen.

2019.12.07 14:10:04

Labdarúgó NB I KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre), CSERHÁTI ANDRÁS, TŐSÉR NORBERT (összefoglaló)

A lila-fehérek a 2019–2020-as idényben először tudtak úgy nyerni, hogy csak egy gólt szereztek.

2019.12.07 14:17:10

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

A Mol Fehérvár FC kikapott a tartalékos Pakstól, Szabó János és Könyves Norbert szerezte a gólokat.