Fordulópontok – Bodnár Zalán jegyzete

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2020.06.06. 23:08

A meteorológiai nyár utolsó napján, tavaly augusztus 31-én a Debrecen meglepő vereséget (0–1) szenvedett hazai pályán az újonc Kaposvártól, és a már akkor is sereghajtó Rákóczi elleni botlás jelentős törést jelentett a még Herczeg András vezetőedző által irányított csapatnál. Előtte egymás után három győzelmet aratott (Kisvárda 4–1, ZTE FC 3–2, Bp. Honvéd 3–2), utána viszont sorozatban három vereséget szenvedett (Újpest 2–3, Puskás Akadémia 1–2, Mol Fehérvár 1–2).

Aztán a mögöttünk hagyott esztendő utolsó bajnoki meccsén, december 14-én másodszor találkoztak az idényben, és Kaposváron simán alulmaradt a Debrecen 4–1-re – ez a vereség pedig Herczeg András állásába került.

Őt követte a kispadon Vitelki Zoltán, akivel a januári folytatásban repülőrajtot vett az együttes: felmosta a padlót az Újpesttel (4–0), pontot szerzett Felcsúton (0–0) és a Mol Fehérvártól (1–1), sőt bevette a szomszédvárat, Diósgyőrt (2–1). Vitelki edző népszerűsége az egekben volt. A csapat szárnyalt, a Rákóczi elleni pénteki kínos otthoni pontvesztés (1–1) után azonban sokan máris azt kérdezik: meddig tart a türelem a szakvezetővel szemben? Hiszen a karanténba egy ZTE FC elleni 0–3 után vonult a Debrecen, amely a Ferencvárostól elszenvedett vereséggel (1–2) kezdett a járvány után, ezt követte a Honvéd elleni 1–3, hogy aztán pontot engedjen át a sereghajtó, előtte egy héttel a ZTE FC-től hatot kapó Kaposvárnak.

Adva van a kérdés: bennmaradhat-e az élvonalban egy olyan csapat, amelyik a liga abszolút leggyengébbjét egyszer sem képes két vállra fektetni, és egyetlen pontot szerez az ellene vívott három meccsen? Kérdés továbbá, hogy az újabb Kaposvár-fiaskó a Vitelki-korszak határát is kijelöli? Minden jel arra utal, hogy a Kaposvár elleni párharcok jelentik az idény fordulópontjait a Lokinál, és hogy az edzői szakzsargon egyik legócskábbikát citáljuk: ezekből a fordulópontokból rendre a debreceniek jöttek ki rosszul. Ez a hangzatos és belterjes tudást feltételező, ugyanakkor semmitmondó frázis azonban aligha lesz döntő érv a vezetőedző mellett, ha a tulajdonos elgondolkodik a váltáson. Márpedig azt csiripelik a madarak, hogy Kondás Elemért már megkeresték, hogy tartsa az élvonalban a csapatot.

Vagyis nem elképzelhetetlen, hogy miután debreceni kötődésű szakvezetővel kezdte el az idényt a Loki, hasonlóval is fejezi be. De a DVSC 2019–2020-as idénye nem ennyire szimpla történet. Sokkal inkább egy-egy jobban sikerült Lőrincz L. László-krimire hasonlít. Minden fordulatot követhet egy még nagyobb.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik