Főpróba? – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2020.10.16. 22:57

Rossz főpróba után jó előadás következik, tartja a mondás, amit előszeretettel citálnak az élet minden területén, így a sportban is. Ám épp a sportban az igazságtartalma erősen kérdéses, mert általában nem a fontos verseny vagy mérkőzés előtti utolsó edzésre értik a főpróbát, amikor még valóban kijöhetnek a hibák, mint egy színházi előadásnál, hanem az ezt közvetlenül megelőző másik meccsre. S tényleg, miért is lett volna a Ferencvárosnak a jövő keddi barcelonai BL-fellépés főpróbája a pénteki kisvárdai bajnoki? Ég és föld a különbség az ellenfél, a kulisszák, a taktika, a tét és minden más tekintetében egyaránt. A 3500 férőhelyes Várkerti Stadionban játszani 3122 néző előtt a magyar labdarúgásban is kis halnak számító, 5.9 millió eurós keretű várdaiakkal, illetve a százezres, ezúttal azonban a járvány miatt üresen maradó Camp Nouban a 878.5 milliót érő, világhírű Barcával: egymással nehezen összevethető adatok, tények.

Persze focizni kell(ett) itt is, ott is, a labda gömbölyű itt is, ott is, s még sorolhatnám tovább a közhelyeket, de nem teszem. Az biztos, hogy miközben a Fradi negyedszázad után újra bizonyíthat a klubfutball leghíresebb színpadán, nem szabad elhanyagolnia az NB I-et sem, ahol lerakhatja az újrázás alapjait. Hisz ha a nemzetközi szereplés szorításában itthon elfogy, s nem védi meg a bajnoki címét, eleve esélytelen jövőre is a BL-ben indulni. Furán hangzik, de ebből szempontból talán a kisvárdai összecsapás volt a fontosabb! Nem is álltak fel tartalékosan a zöld-fehérek, csak a magyar, illetve az ukrán válogatottban alapos terhelést kapó Sigért, Botkát és Zubkovot hagyta a kispadon Rebrov mester. Az első félidő mindkét oldalon hozott néhány helyzetet, a második derekán Isael megszerezte a vendégeknek a vezetést, s a végére a pecsétet egy öngól tette rá. 0–2 – hasonlót elérni kicsit nehezebb lesz Barcelonában...

A katalánok a maguk „főpróbáját” – minden bizonnyal Lionel Messi nélkül, akit állítólag pihentetnek a BL-re, tehát a Fradi ellen! – szombaton tudják le az erre az egy La Liga-találkozóra nevet változtató Getafe otthonában. A madridiak Fe FC néven futnak majd ki a pályára, hiszen a fe szó jelentése spanyolul hit, s ők a pandémia közepette ezzel üzennek szurkolóiknak és mindenkinek. Bizony, a Ferencvárosnak is, hogy szűk kisvárdai siker ide vagy oda, hit nélkül teljesen felesleges a Nou Camp gyepére lépni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik