Fogadási csalás: hamarosan ítélet várható a REAC-szálban

Vágólapra másolva!
2015.09.11. 15:45
Minden jel szerint hamarosan ítélet születhet a több mint két éve zajló fogadási csalási ügy REAC-szálának tárgyalásán. Legalábbis erre engedett következtetni Keviczki István bíró pénteken a Pesti Központi Kerületi bíróság tárgyalásán.

A tanácsvezető pénteken három tanút hallgatott meg, majd a délutánba nyúló ülés végén közölte, november 6-án és november 9-én sor kerülhet az ügyészi perbeszédre, illetve a védőügyvédek is előadhatják a vesztegetéssel, kötelezettségszegéssel vádolt korábbi labdarúgók ártatlansága mellett szóló bizonyítékokkal alátámasztott védőbeszédüket.

Pénteken tanúként meghallgatta a bíróság Koltai Tamást, az egykor a Vasasban és a REAC-ban is futballozó csatárt, akinek a neve felbukkant a fogadási csalásokról készült iratokban, sőt a vádirat szerint a 2008. február 27-én lejátszott Honvéd–REAC (5–0) Ligakupa-meccs előtt Koltai kereste Kutasi Róbertet, a REAC klubigazgatóját (aki azóta öngyilkosság következtében elhunyt), és részére ötezer eurót ajánlott arra az esetre, ha a rákospalotaiak kikapnak a meccsen.

A vádiratban szerepel, hogy a sportvezető a jogtalan előnyt elfogadva a meccset megelőzően összehívta a csapat idősebb játékosait, és közölte: amennyiben vesztenek, akkor az általa meg nem nevezett megbízó által az eredmény manipulációjáért ígért összegből száz-százezer forintot kapnak. Mivel az elvárt eredmény született, a vádirat szerint a klubigazgató másnap megkérte Ny. Krisztiánt, hogy váltsa be forintra az ötezer eurót, majd a február 28-i regeneráló edzés után egyenként behívta az irodájába a játékosokat, és átadta nekik a száz-százezer forintot.

Valószínűsíthető, hogy a vádlottak padján helyet foglaló S. Balázs vallomására épült a vád, amelyet a tanú egyszerűen csak kitalációnak, hazugságnak nevezett. Koltai Tamás elmondta, bár játszott korábban a REAC-ban, senkivel sem ápolt szoros kapcsolatot, s az ügy első, illetve másodrendű vádlottjával – K. Zoltánnal és L. Mátyással – csak az éjszakában futott össze. A tanú kijelentette, az újságokból hallott csak a fogadási csalási ügyekről, nem tudott róluk, s nem is vett részt mérkőzések manipulálásában.

A következő tanú Kutasi Róbert özvegye volt, tőle csupán egyet kérdezett a bíró: emlékszik-e arra, hogy 2008 februárjában mikor volt a családdal síelni, s hogy férje velük tartott-e Ausztriába. A megtört özvegy biztosra mondta, hogy a férje velük tartott, de azt nem tudta megerősíteni, hogy az iskolai síszünet egybeesett a Honvéd elleni Ligakupa-mérkőzéssel.

A bíróságra vár tehát annak eldöntése, hogy Kutasi Róbert vagy valaki más osztott „bundapénzt” a REAC öltözőjében.

Egyébként kizárólag a REAC-osok közül senki nem kerül börtönbe, ugyanis az ügyészség K. Zoltán, L. Mátyás, S. Balázs, H. Gábor, K. Vince, Cs. Gergő, E. Károly, F. Balázs K. Balázs, K. András, Ny. Krisztián, P. Olivér, P. Tibor, S. Tamás, T. Gábor és V. Zoltán, esetében felfüggesztett börtönbüntetést kért, valamint indítványozza a labdarúgástól való végleges eltiltását és pénzmellékbüntetést.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik