HIRDETÉS
HIRDETÉS
VINCZE ANDRÁS
VINCZE ANDRÁS
2018.04.23 23:12 Frissítve: 2018.04.23 23:28

Focika – Vincze András jegyzete

HIRDETÉS

 

 
Menesztették Bódog Tamást Diósgyőrben

Bódog Tamást elküldték a DVTK-tól. Borítékolható volt. Ha manapság a fiatalabb generáció etalonedzői közül Dárdai Pál (Hertha) vagy Lőw Zsolt (Leipzig) irányította volna a diósgyőri futballcsapatot, akkor – a magyar edzőváltási átlagot alapul véve – velük is ugyanez történik. Na jó, talán (talán…) a nagy számok törvénye alapján egyikük a nemzetközi szinthez mérten harmatgyenge képességekkel rendelkező labdarúgókkal kicsivel tovább dolgozhatott volna, mint egy teljes bajnoki idény. Ebben a közegben megbukott már Bernd Storck (Eb-szereplés ide vagy oda), a kirúgás határán egyensúlyozva dolgozhat Michael Oenning (egyetemi oktatója a futballnak), sőt még a Ferencvárossal hazai szinten sikeres Thomas Doll (exklasszisjátékos) is megjegyezi olykor-olykor, hiába az eredményesség, az ösztönös tehetség, erős hiányérzete van a taktikai érettséget, erőnlétet, dinamikát, mentalitást illetően. A közös szál, hogy a nevezett szakemberek az általunk gyakran irigyelt profi világból, mi több, a modern kori világbajnokok garmadáját nevelő Németországból érkeztek, de mindig kiderül, hogy önmagában ez az „érkezés” az NB I-ben, illetve általában a magyar labdarúgásban nem elegendő a hosszan tartó csodatételre.

Persze miért is lenne?

A bódogi módszerek kapcsán már korábban is hümmöghettünk egy sort, hogy a profi fizetésért alkalmazott labdarúgóknak alap-állóképességi edzéseket kell (sőt muszáj!) tartani, a kudarc-, illetve sikertűrésük fejlesztése reményében csapatépítő tréningeken (lásd még nomád edzőtáborozás távol a játékkonzoloktól, mobiltelefonoktól) felszínre csalogatni a győzni akarás, azaz a küzdés érzését. S amikor a vereségpofonok idején eljön a tipikusan „magyarfocis” pillanat – a mindenségit neki, a játékos ezentúl a klubautó helyett járjon busszal –, az edző sorsa bevégeztetett: úgyis neki kell elsétálnia. A buszjegyet vásárló futballista ugyanis már másnap bekopogtathat (figyelem, feltételes mód!) a magyar klubvezető ajtaján, hogy főnök, másik trénerrel azért jobban menne…

Ugyanis ilyen egyszerű ez a történet: a sokat emlegetett Németországban fogcsikorgatva futballoznak, nálunk akkor is jajgatnak, ha kicsit focizni kell.

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.06.23 01:32:12

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Idén nyáron sincs sok idő a felkészülésre – íme, az edzőmeccsek és edzőtáborok.

2018.06.22 00:22:20

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. „Mondd meg, hogy mit eszel, és megmondom, ki vagy!”

2018.06.17 00:18:15

Labdarúgó NB I SINKOVICS GÁBOR

ALAPVONAL. Ma 15 esztendeje, 2003. június 17-én 58 éves korában halt meg a legendás televíziós sportriporter, Knézy Jenő.

2018.06.16 10:25:45

Labdarúgó NB I SZÖVEG: PIETSCH TIBOR, FOTÓ: TÖRÖK ATTILA

„Kipihentem magam, feltöltődtem. Indulnék már a csatába! Május elsején volt egy éve, hogy eljöttem Mezőkövesdről.”

2018.06.12 16:01:54

Labdarúgó NB I P. K.

Íme, olvasóink válogatottja, őket is a Honvéd olasz csatárának játéka győzte meg leginkább.

HIRDETÉS
HIRDETÉS