Filipovics: Guzmics bukaresti hibája a nyáron is kísértett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.15. 12:37
null
Filipovics szerint Guzmics példája jól mutatja, hogy jó futballista esetében is meghatározó lehet egyetlen hiba (Fotó: Mirkó István)
Filipovics Vladan játékosmenedzser volt a DIGI Sport Reggeli Start című műsorának a vendége. Az ügynök elhibázottnak tartja a hazai bajnokságra épülő válogatottat, és szerinte a magyar bajnokságból kikerülő labdarúgóknak nem reális cél topligába szerződni.

 

„Egyelőre jobb, ha a külföldre vágyó magyar focisták megbarátkoznak a lengyel bajnoksággal és a belga középcsapatokkal ahelyett, hogy a topligákra koncentrálnának – mondta Filipovics Vladan, majd jelezte: lesznek nagyobb reményű fiatalok, de csak akkor, ha 17 évesen beteszik őket az NB I-es gárdákba. A játékosügynök a Haladásnál megtartott Radó esetét negatív példaként hozza fel, s azonnal bevezetné itthon a légiósok számának korlátozását. Filipovics nem ért egyet Pintér Attila válogatási elveivel, s kilátásba helyezte: Husztinak lesz még egy nagy dobása.

„Az utóbbi időben nagy sajnálatomra igen nehéz a magyarokat közvetlenül a topligákba eladni, mert sem a klubok, sem a válogatott nem szállít ehhez eredményeket. A magyar játékosnak ugródeszkaként ebben a helyzetben Lengyelország vagy például egy belga középcsapat ajánlható. Ugyanakkor látni már olyan fiatal magyarokat, akik egyszer elérhetik a Bundesligát vagy a Premier League-et, ám ehhez nekik előbb játéklehetőséget kell adni itthon: a tehetségeket 17 évesen be kell tenni az NB I-es kezdőcsapatokba ha azt akarjuk, hogy újra kelendőek legyenek a topligákban, 20 éves korukra ugyanis élvonalbeli rutint kell ehhez szerezniük. Gyakran nem értem a hazai klubvezetőket, akik ehelyett inkább légiósokat hoznak. Hogy támogatnám-e a külföldi játékosok számának adminisztratív korlátozását a magyar futball érdekében? Ha rajtam múlna, akár mától” – nyilatkozta Filipovics.

Szó esett több patronáltjáról is: „Itt van Radó András példája: egy remek Haladás-szezon után felfigyeltek rá külföldön is, neki egyelőre itthon kellett volna továbblépnie egy erősebb csapathoz, a Fradi és a Videoton is kereste őt. Esetleg el kellett volna adni a két-három külföldi érdeklődő valamelyikének. Nem értem a szombathelyi vezetőket, jó ajánlatokat kaptak, Radó továbbengedése példa is lehetett volna több fiatal számára.”

„Guzmicsnak volt több lehetősége is, például a Blackburnhöz kerülni, ahol jól mutatkozott be, de mégsem őt választották, így az átigazolási időszak lejártával szabadon igazolhatóként vette meg a Wisla Kraków. Lengyelország egy ugrás lehet fölfelé a magyar játékosoknak, mert sajnos a bajnokságuk erősebb a miénknél, ráadásul onnan tovább vezethet az út a Bundesligába. A lengyel klubok figyelik az NB I-et, nyitottak a labdarúgóinkra. Ricsi esetében egyébként tagadhatatlanul van szerepe annak a hibájának, amit a románok ellen követett el a válogatottban, az ilyenek kísértenek, még ha jó focistáról is van szó” – tette hozzá.

„Aki külföldön, jobb bajnokságban futballozik a magyarnál, s ott rendszeresen játszik, annak szerintem helye lenne a magyar válogatottban – ez a személyes véleményem Pintér Attila magyar NB I-re építő válogatási elveiről. Nem tartom jó iránynak a légósok mellőzését” – szögezte le Filipovics.

„Huszti Szabolcs? Aligha gondolnám, hogy ő levezetni ment Kínába. Ismerve őt, ez nem az utolsó csapata lesz pályafutása befejezése előtt. Ha úgy játszik, mint mostanában, könnyen elképzelhető, hogy erősebb kínai klubhoz tud még igazolni. Szabi reálisan látja magát, sérülése miatt nem igazolt végül erősebb német klubhoz Hannoverből, pénzt is akart keresni, így jött ez a lehetőség. De szerintem lesz még egy nagy dobása” – jósolta a játékosmenedzser.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik