Fehérvár: „Már nem a futball a legfontosabb” – Huszti Szabolcs visszavonult

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2020.06.25. 21:24
null
Huszti Szabolcs befejezte pályafutását (Fotó: Dömötör Csaba)
Befejezte pályafutását Huszti Szabolcs, a Mol Fehérvár FC magyar válogatott labdarúgója – adta hírül a székesfehérvári klub a hivatalos honlapján.

„Nagyon sokat köszönhetek a labdarúgásnak, nehéz szavakba foglalnom, hogy mennyire fontos számomra. De már nem a legfontosabb. A legfontosabb, hogy egészségesen láthassam a gyermekeimet felnőni. Őszintén éreztem, sőt a mai napig is érzem magamban az erőt a folytatáshoz, el is kezdtem az edzéseket, de a szervezetem jelzett – itt az ideje befejezni” – idézi Huszti Szabolcsot a molfehervarfc.hu.

„Köszönöm mindenkinek a Vidinél, hogy 2018 januárjában bízott bennem. A bajnoki cím, a főtéren az ünneplések, a kupagyőzelem, az Európa-liga-csoportkör mind-mind olyan élmény, amit nem felejtek el soha. Természetesen szeretném a labdarúgás világában folytatni az életemet, bízom benne, lesz lehetőségem arra, hogy a tapasztalataimat valamilyen formában átadhassam az utánam következő generációknak. Csodálatos karrierem volt, minden úgy történt, ahogy annak történnie kellett” – tette hozzá az 51-szeres magyar válogatott labdarúgó.

A 37 éves középpályás 2019 őszén, az Újpest elleni bajnoki mérkőzésen súlyos térdsérülést szenvedett, amelyet követően meg kellett műteni, és azóta sem épült fel teljesen.

„Tudtuk, hogy nem az igazi a lába a műtét után, de ezzel együtt is nagy meglepetésként ért, hogy csütörtök délután az irodámban közölte velem a döntését – amelyet természetesen tiszteletben tartunk – mondta Kovács Zoltán sportigazgató a Fehérvár hivatalos honlapján. – Az egész magyar futballtársadalom örült annak, hogy Huszti Szabolcs hazatért két és fél éve, hiszen az elmúlt húsz év egyik legkomolyabb légiósmúltjával rendelkező játékos igazolt vissza Magyarországra. Mindannyian büszkék voltunk arra, hogy a Vidit választotta. Az azóta elért eredményeink is azt igazolják, hogy ez remek döntés volt. Bajnoki cím, kupagyőzelem, El-csoportkör – Szabi mindegyikből kivette a részét játéktudásával és karakterével is.”

Huszti Szabolcs a Ferencvárosban kezdte pályafutását, a zöld-fehérekkel – a visszavonulását szintén csütörtökön bejelentő Tőzsér Dániellel egyetemben – 2004 őszén szerepelt az UEFA-kupa csoportkörében. 2005-ben Franciaországba, a Metzbe igazolt, majd egy évvel később a német élvonalban (Bundesliga) szereplő Hannoverhez szerződött, amelyben minden sorozatot figyelembe véve 154 mérkőzésen 43 gólt szerzett, és 44 gólpasszt adott.

Két és fél év után, 2009 februárjában 3 millió euróért megvásárolta a Zenit. A szentpétervári alakulattal két orosz bajnoki címet, továbbá egy Orosz Kupát és egy orosz Szuperkupát nyert, valamint pályára léphetett a Bajnokok Ligájában, az UEFA-kupában és az Európa-ligában is. Három és fél év elteltével, 2012 júliusában visszatért a Hannoverhez, majd 2014-ben Kínába, a Csangcsun Jatajhoz igazolt. Innen egy évvel később újra Németországba, az Eintracht Frankfurthoz szerződött, majd 2017 februárjában évi 3.3 millió eurós fizetésért visszament még egy évre Kínába, ahonnan 2018 januárjában tért haza a Vidihez. A székesfehérváriaknál – a klub statisztikái szerint – két és fél év alatt 67 tétmérkőzésen 14 gólt és 21 gólpasszt jegyzett.

Huszti Szabolcs a Bundesligában összesen 162 meccsen lépett pályára, 39 gól és 41 gólpassz a mérlege, az orosz bajnokságban (Premjer-Liga) 58 mérkőzésen hét gólt és tíz asszisztot ért el, míg az Európa-ligában 21 fellépésén nyolc gólig és öt gólpasszig jutott. A magyar bajnokságban az FTC, a Sopron és a Fehérvár színeiben összesen 81 találkozón szerepelt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik