THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2017.10.03 23:15 Frissítve: 2017.10.04 00:29

Fedősztori – Thury Gábor jegyzete

 

Némi iróniával azzal is kezdhetném, ha továbbra is így játszik a Bp. Honvéd futballcsapata, a következő bajnokságban visszaesik a nézőszám a 2015–2016-os szintre, amikor a Bozsik-stadionban átlagban 1547-en voltak kíváncsiak az együttesre. A 2016–2017-es kiírásban sikerült 2772-re feltornázni ezt a számot, tudjuk meg a klub honlapjáról. Akár PR-fogásról is beszélhetünk, mert a kispestiek a legutóbbi három hazai bajnokijukon egyaránt vereséget szenvedtek, ráadásul mindegyik mérkőzésen legalább három gólt kaptak. Ilyen mélyrepülésnek 18 éve lehettünk tanúi, most a DVSC, a Fradi és a Vasas, az 1999–2000-es idényben a Győr s ugyancsak a Fradi és a Vasas rámolt be legalább három gólt a Honvéd kapujába.

Egy bajnoktól ez mégsem járja. Még akkor sem, ha a Bp. Honvéd nem utcahosszal, hanem a Videoton elleni ki-ki meccsen győzve utasította maga mögé a mezőnyt. Továbbá legyen bármilyen jó is egy új edző, ritka a zökkenőmentes váltás. Úgyhogy a visszaesés kalkulálható volt, de hogy ennyire arcpirítónak kell-e lennie, arról már lehet vitatkozni.

Ugorjunk vissza az időben. A bajnokcsapattól távozó Marco Rossi azon ritka külföldi trénerek egyike volt, aki nemcsak a csapattal, a szimpatizánsokkal, hanem a teljes futballtársadalommal el tudta fogadtatni magát. S nem biztos, hogy elsősorban csak a munkájával, noha a bajnoki cím – még ha magyar is – minősít egy szakembert. Rossi nem előkelő idegenként dolgozott hazánkban, számos kollégájával ellentétben nem amolyan deszantosként rövid és mindenképpen átmeneti állomáshelynek tekintette a magyar klubot. Érzelmileg is kötődött a Honvédhoz, s ezt ki is nyilvánította. Jó, lehetett ebben is némi PR, de nem azért „tolta" a szöveget, hogy ezzel fedősztorit gyártson ahelyett, amiről beszélnie kellene (értsd: szereplés – nézőszám).

Az élet gyakran hozza úgy, hogy egy pozitív esemény után is változtatni kell. Köztudott, Rossi anyagi igényeit a tulajdonos nem tudta (nem akarta?) kielégíteni. Ezek után érkezett Erik van der Meer. Feltételezem, tudatos szakmai döntés hozott Kispestre egy, a Rossi által vallott futballkultúrától eléggé távol álló iskolát képviselő mestert, mert azért az nyilvánvaló, hogy egy holland a németalföldi iskola híve. Mindenesetre most úgy néz ki, hogy az egyébként a saját akadémiájára dicséretesen építő Honvédnál megakadt valami. Elsősorban ezzel kellene valamit kezdeni.
Már csak azért is, nehogy idővel a nézőszám minősítsen...

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.01.22 09:24:56

Labdarúgó NB I BABJÁK BENCE

„Ötleteket átvehetünk külföldről, de egy az egyben nem másolhatjuk. A két kultúrát közelíteni kell egymáshoz.”

2018.01.22 09:59:26

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR

„Husztival alig beszéltem az anyagiakról. Magyarországon az értékgondozás terén is elmaradunk.”

2018.01.22 00:11:00

Labdarúgó NB I DLUSZTUS IMRE

ALAPVONAL.A labdarúgás hazai átfogó modernizációjához szükséges a magas szintű szakmaiság, az európai infrastruktúra, a minőségi utánpótlás-nevelés, a törekvéseket értőn honoráló közvélemény.

2018.01.19 23:34:31

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Az NB III-as Szekszárd már a 3. percben hátrányban volt. Az NB I éllovasa még négy lesgólt is szerzett.

2018.01.16 13:54:16

Labdarúgó NB I HARMATH ÁKOS, PÓR KÁROLY

Az őszi produkciókat összefoglaló számok alapján megnéztük, mely csapatnak milyen poszton lenne szüksége erősítésre.