„Először futballoztunk csapatként” – de így is kikapott a DVTK

Vágólapra másolva!
2018.10.02. 12:53
null
Makrai Gábor (balra) szerint a Vidi ellen játszott először egységes csapatként ebben a szezonban a DVTK (Fotó: Tumbász Hédi)
Bár a 9. forduló mérkőzéséről, a Ferencváros–Újpest (1–0) találkozóról hétfőn már jelentkeztünk egy statisztikai visszapillantóval, most következzenek az egyéb érdekességek, „legek” a labdarúgó NB I legutóbbi fordulójából.

A FORDULÓ FELISMERÉSE – DIÓSGYŐR

A diósgyőriek támadója, Makrai Gábor szerint az idényben a Vidi ellen először futballoztak igazi csapatként, a remélt pontszerzés ugyanakkor nem sikerült. Hatalmas lehetőséget szalasztott el a DVTK a vasárnapi, Mol Vidi elleni mérkőzésen (0–1). Mert bár a bajnoki címvédő irányított, a kontrákra építő hazaiak legyőzhették volna a legerősebb összeállításában pályára lépő vendégcsapatot, ám még egyenlíteniük sem sikerült.

A Vidi kétségkívül fél gőzzel futballozott, míg a DVTK – a helyiek szerint – vasárnap játszott a legjobban az ősszel. Vajon Makrai Gábor szerint miért maradt el az áhított siker?

„Egyetértek azokkal, akik szerint vasárnap játszottunk a legjobban az őszi idényben – mondta a DVTK 22 éves csatára. – A miértre is megvan a válasz: először történt meg velünk, hogy csapatként futballoztunk. Úgy tűnik, kilenc forduló kellett ahhoz, hogy végre egységessé formálódjunk. A vereség ellenére mondom, a vasárnapi játékunkra már lehet építeni.”

A támadó beszélt a kimaradt helyzetekről, az elrontott kontraakciókról is, hiszen kétszer a kinyíló vendégvédelemre vezethették rá a labdát: „Sokat gyakoroljuk a négy a három elleni játékot, bajnoki meccsen azonban eddig még nem mutathattuk be a tanultakat. A mérkőzés második félidejében kétszer is a kinyíló Vidi-védelemre vittük a labdát, s a meglepő helyzet zavarba hozott bennünket. Az ilyen esetben szükséges mozgások megvoltak, ám a kelleténél többször értünk a labdához vagy pontatlan volt az átadás, így aztán hiába voltunk többen, elrontottuk a helyzeteket.”

Makrai Gábor szerint nincs pánikhangulat Diósgyőrben, mert bár elismeri, nem jó érzés az utolsó előtti helyről szemlélni a tabellát, több van a csapatban.

„A bajnoki címvédő ellen bizonyítottuk, hogy ha csapatként működünk, s ha a szerencse is mellénk áll, sikeresek lehetünk – mondta a DVTK játékosa. – A vasárnapi meccs hajrájában mindent megtettünk az egyenlítésért, s az akarást díjazta a közönség. Nos, innen kell tovább lépni, s akkor a Honvéd ellen már pontot is szerezhetünk.”

A HÉT NÉZŐJE – HORVÁTH FERENC

A Haladás vezetőedzője, Horváth Ferenc úgy véli, nem elegendő, ha ő hisz a labdarúgókban, nekik is hinniük kell magukban. Nem szokványos bemutatkozás volt. Horváth Ferencet csütörtökön nevezték ki a Haladás vezetőedzőjének, így mindössze két napja maradt arra, hogy felkészítse a szombathelyi labdarúgókat a Paksi FC elleni hazai bajnokira. A 45 esztendős szakember helyzetét nem könnyítette meg, hogy eltiltás miatt – amelyet a legutóbbi idény utolsó fordulójában játszott Balmazújváros–Ferencváros találkozót követő nyilatkozatáért kapott – nem ülhetett le a kispadra, vagyis csak a lelátóról nézhette, ahogy a Haladás nyert állásból végül pont nélkül marad.

„Előfordult már velem, hogy eltiltás miatt a lelátóról kellett néznem egy meccset, csakhogy akkor nem két nappal azelőtt vettem át a csapat irányítását – indította a beszélgetést a Haladás hétfő délutáni edzése előtt Horváth Ferenc. – Faramuci helyzet volt, hiszen két nap alatt eleve nem könnyű hatással lenni egy csapat életére, ráadásul szombaton még arra sem volt lehetőségem, hogy a kispadról segítsek a pályán lévőknek. Tulajdonképpen szemlélő voltam, így arra voltam leginkább kíváncsi, mennyire fogékonyak a futballisták arra, amit a csapattal játszatni szeretnénk. Az első félidőben működött minden, amíg képesek voltunk összpontosítani, a Paks nem tudta játszani a játékát. A fordulás után azonban többször hibáztunk, ráadásul egy kicsit több dinamikát és agresszivitást reméltem.”

Horváth Ferenc korábbi eltiltása miatt a lelátóról nézte első meccsét új csapatánál, a Haladásnál (Fotó: Unger Tamás)
Horváth Ferenc korábbi eltiltása miatt a lelátóról nézte első meccsét új csapatánál, a Haladásnál (Fotó: Unger Tamás)

Való igaz, a Paks az első negyvenöt percben csak egyszer tudta veszélyeztetni Király Gábor kapuját, ráadásul a szünetet követően hátrányba is került, de a folytatásban kíméletlenül megbüntette a házigazda hibáit.

A Haladás B-közepe nehezen viselte az újabb vereséget – a gyenge szereplés miatt eleve csak a 15. percben foglalta el a helyét a lelátón –, és a találkozót követően a 108-szoros válogatott Király Gábornak is kíméletlenül „nekiment”.

„A szurkolótábor része a csapatnak, a jelenlegi helyzetben jogos az elkeseredésük, ugyanakkor csak akkor léphetünk előre, ha támogatnak bennünket – folytatta Horváth Ferenc. – Minden labdarúgó tiszta lappal indul, mindenki megkapja az esélyt, aztán majd elválik, ki tud élni vele. Nagyon fontos, hogy a játékosok visszaszerezzék a hitüket és persze a szurkolók bizalmát is. A tabella nagyon rosszul néz ki, ugyanakkor sok mérkőzés van még hátra a bajnokságból, rajtunk múlik, mit hozunk ki az előttünk álló időszakból.”

Amely finoman fogalmazva sem ígérkezik könnyűnek... A Haladás szombaton a rendkívül szervezett Mezőkövesd Zsóry vendége lesz, majd a válogatott szünetet követően az előző bajnokság első négy helyezettjével játszik: fogadja a Mol Vidit és a Bp. Honvédot, Újpestre utazik, majd a Ferencvárost látja vendégül.

Horváth Ferencnek van rutinja a nehéz helyzetek kezelésében, hiszen a szombathelyi együttes már a hetedik klubja az élvonalban, ám nagyon sok múlik azon, hogyan lesz képes egy hullámhosszra kerülni labdarúgóival. Azokkal, akiknek nem mostanában volt sikerélményük, és kilenc forduló alatt csak öt pontot kapartak össze.

„Voltam már hasonló helyzetben, legutóbb a Balmazújvárossal is adódott olyan sorozatunk, amikor egymást követő nyolc bajnokin nem sikerült nyernünk – árulta el Horváth Ferenc. – Nyilván nem jó napról napra úgy készülni, hogy sereghajtó vagy, fontos, hogy a gyakorlás mellett beszélgessek is a kerettagokkal. Ám csak azt lehet megmenteni, aki maga is akarja, az kevés, ha én hiszek a labdarúgókban. Nekik is hinniük kell magukban.”

HORVÁTH FERENC EDZŐI BEMUTATKOZÁSAI NB I-ES CSAPATAINÁL
2012. szeptember 19.Kecskeméti TE–Bp. Honvéd2–1
2013. július 27.Újpest–Paksi FC1–2
2014. március 2.Ferencváros–Győr1–1
2015. október 17.Videoton FC–Bp. Honvéd3–0
2016. július 17.Videoton FC–DVTK1–2
2017. július 16.Videoton FC–Balmazújváros1–1
2018. szeptember 29.
Haladás–Paks
1–2

A FORDULÓ LEGJOBBJA DAVIDE LANZAFAME

Nem mindennapi gólt szerzett a derbin a Ferencváros olasz csatára, Davide Lanzafame. Csapattársa, Marcel Heister beadása után a kapunak és az újpesti Litauszki Róbertnek háttal állva ballal levette a labdát, majd fordulásból, 13 méterről jobbal lőtt, a labda pedig a bal kapufáról pattant a hálóba.



A légiós gyorsan döntött, és habár technikailag nehezen kivitelezhető megoldást választott, tökéletesen megcsinálta, így eldöntötte a derbit, ezzel pedig kiérdemelte a forduló legjobbja címet. Ráadásul, ha nem az NB I-ben, hanem valamelyik topligában szerez ilyen gólt, hetekig ismétlik a nemzetközi sportcsatornák.

NB I, 2018–2019, 9. FORDULÓ
SZEPTEMBER 29., SZOMBATHELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Puskás Akadémia–Bp. Honvéd 1–0Felcsút, Pancho ArénaBerke Balázs
1786
Haladás–Paks 1–2
Szombathely, Haladás StadionSolymosi Péter
2846
MTK Budapest–Mezőkövesd 2–2
Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionKarakó Ferenc
1852
Debreceni VSC–Kisvárda 3–1
Debrecen, Nagyerdei StadionKassai Viktor2826
FTC–Újpest FC 1–0
Budapest, Groupama ArénaAndó-Szabó Sándor
20 675
SZEPTEMBER 30., VASÁRNAP
Diósgyőri VTK–Mol Vidi 0–1Miskolc, DVTK StadionPintér Csaba
2850
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC97219–6+1323
2. Budapest Honvéd951312–7 +516
3. Mol Vidi FC843116–7 +915
4. MTK Budapest942313–15 –214
5. Paksi FC934212–10 +213
6. Debreceni VSC934212–11 +113
7. Mezőkövesd Zsóry FC933314–12 +212
8. Újpest FC8242 6–7 –110
9. Puskás Akadémia FC922510–14 –4 8
10. Kisvárda9225 8–17 –9 8
11. Diósgyőri VTK9135 7–15 –8 6
12. Szombathelyi Haladás912611–19 –8 5
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik