Elképesztő, ami a Vasassal történik! „Még a cserejátékost is külföldre vinnék”

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2016.11.24. 20:06
null
Saglik és társai eddig alaposan meglepték az NB I mezőnyét (Fotó: Veres Viktor)
A Vasas labdarúgócsapata 16 forduló után négypontos előnnyel vezeti az NB I tabelláját a második helyezett Videoton FC és öttel a címvédő Ferencváros előtt. A közelgő téli átigazolási időszak előtt piaci szempontból vizsgáltuk meg a listavezetőt Vancsa Miklós ügyvezető segítségével. Arra voltunk kíváncsiak, vannak-e olyan kiszemeltjeik, akikkel immár nyíltan is megcélozható a bajnoki cím, de az is fontos kérdés, hogy a jó szereplés hatására mennyire nőtt meg a kereslet az angyalföldi labdarúgók iránt.

 

ÉRTÉKES LÉGIÓSOK

A labdarúgó NB I-ben éllovas Vasas jó szereplésének egyik fontos tényezője, hogy január óta több olyan légiós is érkezett a csapathoz, akivalós erősítést jelent, sőt a magyar bajnokság szintjén kiemelkedő teljesítményt nyújt.

A macedón Kire Risztevszki a védelem oszlopának számít, ebben a szezonban mind a 16 bajnokin kezdő volt (egy kivétellel, kilenc perc híján az összes meccset végigjátszotta), legutóbb a Ferencváros ellen összehozott ugyan egy tizenegyest az ellenfélnek, utána viszont gólpasszt adott Ferenczi Istvánnak. A török-német támadó középpályás, Mahir Saglik négy gólt szerzett, kettőt előkészített, a Fradi ellen büntetőt harcolt ki, de fontos láncszem a védelem több posztján bevethető Felix Burmeister is.

Adódik a kérdés, hogy milyen kapcsolatokon keresztül érkeztek ezek a futballisták, és várható-e még télen is például a német vonalról – Saglik és Burmeister is Németországból érkezett – új játékos, akár olyan erősítés, amellyel célba lehet venni a bajnoki címet is.

„A vezetőedző, így jelen esetben Michael Oenning kapcsolatrendszere természetesen meghatározó, hiszen jól ismeri a német piacot – válaszolta a Nemzeti Sport Online-nak Vancsa Mikós, a Vasas ügyvezetője. – De ez nem azt jelenti – ahogy a macedón válogatott Risztevszki példája is mutatja –, hogy csak erről a vonalról érkezhetnek kiszemeltek, és Németországból sem válik be mindenki, erre volt példa Christian Müller esete. Szeretnénk erősíteni a télen, és még egy külföldi kvótánk is van, mert jelenleg csak hat légiós szerepel a keretünkben. Nagy mozgás viszont nem lesz, a kezdőcsapatba várhatóan két játékos érkezhet, illetve, mivel a hosszabb távú jövőre is gondolunk, jöhetnek olyan magyar fiatalok, akik megfelelnek az MLSZ erre vonatkozó ajánlásának. Arról viszont nincs szó, hogy célként tűznénk ki a bajnoki címet. Tavasszal majdnem kiestünk, fiatal a csapatunk, tudjuk, meddig ér a takarónk. Vannak már konkrét kiszemeltjeink, de a lehetséges átigazolásokról részletesen az őszi szezont követően egyeztetünk a szakmai stábbal."

MEGNÖVEKEDETT KERESLET – KÉNYSZER NÉLKÜL

A jó szereplésből viszont következik, hogy a Vasas játékosai iránt is megnövekedett a kereslet az elmúlt hónapokban. Ami nem is meglepő, mert például a légiósok közül Risztevszki és Saglik az eddigi teljesítményük alapján akár a rivális magyar csapatokban, a Ferencvárosban és a Videotonban is helyet követelhetnének maguknak.

„Elárulhatom, hogy volt is már irántuk érdeklődés magyar klubtól – reagált felvetésünkre Vancsa.– Ugyanakkor nemcsak irántuk. Nagyon piacképesek lettek a játékosaink, szinte kivétel nélkül. A tehetséges fiatalok után ugyanúgy van érdeklődés, mint a rutinosabb futballisták, illetve a légiósok irányába. Három játékosért például nagyon konkrét megkeresés érkezett, és anyagilag is jelentős összegekről beszélhetünk. Hihetetlennek hangozhat, de olyan futballistáért is jött ajánlat külföldről, aki nálunk többnyire a kispadon ül, cserejátékosnak számít. Annyi az érdeklődő, hogy az egész csapatot el tudnánk adni."

A sportvezető viszont megnyugtatja a Vasas szurkolóit, nem fogják kiárusítani az értékeiket.

„Szerencsére semmilyen kényszer nincs rajtunk. Az eddigi szereplésünknek megvan az anyagi fedezete, tehát nem kell játékost eladnunk azért, mert több prémiumot kell kifizetnünk. Ha valakiért ajánlat érkezik, akkor nemcsak az anyagi szempontok játszanak szerepet, az adott futballistával és a szakmai stábbal mérlegelve, az ő szempontjait figyelembe véve igyekszünk a lehető legjobb döntést meghozni. Szerencsére jó minőségű a keret, és jól is forgatja a csapatot a vezetőedzőnk, mindenki lehetőséget kap. A keret erejét mutatja az is, hogy a légiósaink közül Vukasin Polekszics montenegrói, Kire Risztevszki macedón, Manjrekar James kanadai válogatott, Berecz Zsombor, Hangya Szilveszter és Vida Máté bemutatkozhatott a magyar válogatottban, és Korcsmár Zsolt, illetve Vaskó Tamás is játszott a nemzeti csapatban."

A TITOK ÉS A CÉLOK

Vancsa szerint a Vasas legnagyobb titka, hogy hétről hétre rengeteget fejlődik az együttes, és még nem látni, hogy ennek hol a vége.

„Remélem, hogy a fejlődési görbénk még nem érte el a csúcspontját, és ami a legfontosabb, nincs teher a játékosokon. A stratégiai céljaink változatlanok, szeretnénk bennmaradni az élvonalban. A bajnoki cím nem téma, de természetesen a jövőben is mindent megteszünk a minél jobb szereplés érdekében."

AZ ÁLLÁS
1. Vasas FC 16 9 4 3 26–15 +11 31
2. Videoton FC 16 8 3 5 35–18 +17 27
3. Ferencvárosi TC 16 7 5 4 31–24 +7 26
4. Budapest Honvéd 16 7 4 5 25–16 +9 25
5. Mezőkövesd Zsóry FC 16 6 5 5 18–20 –2 23
6. Szombathelyi Haladás 16 6 4 6 19–20 –1 22
7. Újpest FC 16 5 7 4 26–24 +2 22
8. Debreceni VSC 16 5 5 6 20–22 –2 20
9. MTK Budapest 16 4 6 6 10–17 –7 18
10. Paksi FC 16 3 8 5 15–21 –6 17
11. Diósgyőri VTK 16 4 3 9 21–33 –12 15
12. Gyirmót FC Győr 16 3 4 9 8–24 –16 13
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik