Egyre több a sérülés – éjszakai fitneszedzés Diósgyőrben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.06.12. 13:17
null
A kisvárdai Claudiu Bumba is megsérült, a 15. percben le kellett cserélni a Mezőkövesd ellen (Fotó: Dömötör Csaba)
A labdarúgó NB I 28. fordulójára visszatekintő összeállításunk fókuszában a sérülések, a kaposvári edző, Waltner Róbert szurkolókkal történt beszélgetése és a zalaegerszegi Szépe János öngólja.

 

A FORDULÓ ELEMZÉSE – SÉRÜLÉSEK

Egyelőre nem kiugróan magas az NB I-ben a sérülések száma, azonban a DVTK orvosigazgatója, Szabó Zsolt úgy látja, az utolsó fordulókra változhat a helyzet.

„A bajnokság újraindítása, és az esetleges szerda-szombat ritmus nagy kihívás elé állítja a klubokat, mert itthon talán csak a Ferencváros és a Mol Fehérvár tudja, hogyan kell felkészülni arra, ha háromnaponta kell csúcsteljesítményt nyújtani. Ez a meccsritmus jelentősen megnöveli a sérülések kockázatát.”

A DVTK orvosigazgatója, Szabó Zsolt nyilatkozta ezt a Nemzeti Sportnak még május elején, amikor kiderült, hogy az NB I-es labdarúgók már nemcsak egyénileg, otthon készülhetnek, hanem csapatedzésen is részt vehetnek. Aztán május 23-án a Mezőkövesd–Fehérvár (1–1) és az MTK Budapest–Bp. Honvéd (0–0) Magyar Kupa-elődöntővel, valamint a Ferencváros–DVSC (2–1) bajnokival folytatódott az idény, és sejteni lehetett, hogy az erőltetett menetben bizony jönnek majd a sérülések. Ha kizárólag a hétközi, 28. fordulót nézzük, több játékosnak sem a gyenge teljesítménye miatt kellett idő előtt elhagynia a játékteret.

A DVSC vezetőedzője, Kondás Elemér már a 29. percben kénytelen volt lecserélni Csősz Richárdot, miután összefejelt az egyik újpesti labdarúgóval, a Honvéd középpályása, Naser Aliji egy becsúszás után szenvedett kézsérülést. A Puskás Akadémia–Kaposvár találkozón Szolnoki Roland és Hadaró Valentin fejelt össze, egyikük sem folytatta a játékot, a Ferencváros tíz emberrel fejezte be a Paks elleni meccset, ugyanis a becserélt Somália combja megsérült.

A Kisvárda már a 15. percben elveszítette Claudiu Bumbát, miután hátulról megrúgták, a legrosszabbul Gosztonyi András járt: átvette a labdát, ám rosszul lépett és elszakadt az Achilles-ina. Több lenne a sérülés, mint korábban, amikor csak heti egy mérkőzést kellett játszani? Esetleg néhányan egyszerűen csak balszerencsések voltak?

„Látni kell, a koronavírus-járvány olyan helyzetet teremtett, amilyenre korábban nem volt példa… – mondta a DVTK orvosigazgatója, Szabó Zsolt. – Bajnokság közben még sohasem volt ilyen hosszú szünet, nem tudtuk, folytatódik-e az idény, ha igen, mikor, és így nem lehetett korrekt edzésmunkát sem végezni. A heti két mérkőzés speciális regenerációt igényel, a Ferencvároson és a Mol Fehérváron kívül ebben a többi csapat tapasztalatlan. Az úgynevezett kontaktsérüléseket nem lehet megelőzni, a nem fizikai kontaktusból adódóakat azonban hatvan százalékkal tudjuk csökkenteni megfelelő prevencióval.

A sérülések száma azzal is csökkenthető, ha nem fáradt a játékos, és hogy Diósgyőrben tulajdonképpen nincs sérült, az egy regenerációs protokollnak köszönhető. Amikor este tizenegykor lett vége az FTC elleni meccsünknek, a futballisták éjjel egyig akkor is fitneszteremben voltak. Fontos a hideg-meleg hatás alkalmazása, a megfelelő pulzustartományban végzett munka, ami javítja a keringést, valamint a glikogénraktárak feltöltése, vagyis hogy a meccs után fél-egy órával megfelelő szénhidrát-fehérje összetételű táplálékot vigyünk be a szervezetbe, táplálékkiegészítőkkel együtt. Természetesen nem csak a DVTK meccseire figyelek, így látom, a sérülések száma egyelőre nem kiugróan magas, alighanem az utolsó két hétben, az utolsó három fordulóban más lesz a helyzet.”

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ ÖNGÓLJA – SZÉPE JÁNOS

Két öngólt regisztrálhattunk a hétközi fordulóban, amelyek közül az újpesti Jonathan Heris találata végül nem akadályozta meg csapata sikerét, mert a lilák 3–1-re legyőzték a Debrecent. Öngólját egyébként tragikomikusnak is nevezhetnénk, hiszen csapattársa, a kapus Banai Dávid ütötte a homlokára a labdát, amely bepattant a kapuba. A ZTE FC egyik játékosa is öngólt hozott össze a fordulóban: Szépe János a 68. percben jobb oldali szögletet követően fejelte a labdát saját kapujába a Diósgyőr otthonában.

„Rossz érzésekkel ültem fel a buszra a mérkőzés után, mert ezzel az öngóllal vereséget is szenvedhettünk volna – mondta a ZTE FC 24 éves felvidéki védője, aki a 80. percben talán a legjobban örült Bolla Bendegúz egyenlítésének. – Sajnos rossz ütemben ugrottam fel, természetesen a másik irányba akartam fejelni a labdát. A döntetlen miatt nem voltunk elkeseredve, de a hajrában esélyünk volt megnyerni a mérkőzést.”

Játékrendszerüktől merőben eltérően a kék-fehérek öt hátvéddel álltak fel Diósgyőrben.

„A mérkőzés előtt a stabil védekezés volt a feladatunk, azzal a kiegészítéssel, hogy azért próbáljunk meg gólt szerezni. Az öngól után edzőnk átszervezte a csapatjátékot, és meglett a gól is.”

A ZTE FC sorozatban hatodik bajnokiján maradt veretlen, és a 9. helyről várja szombati bajnokiját a közvetlen riválisnak számító Paks ellen – vélhetően Szépe Jánossal a kezdőcsapatban, elvégre Márton Gábor vezetőedző irányítása alatt valamennyi bajnokin helyet kapott a védelem tengelyében.

„Igyekszem élni a lehetőséggel, és már csak a Paks elleni mérkőzésre koncentrálok. Még a buszon utaztunk szerda éjjel, amikor értesültünk a paksiak Ferencváros elleni döntetlenjéről. Olyan nagyon nem voltunk boldogok, de mivel jobb pozícióban vagyunk, kizárólag a magunk játékára kell koncentrálnunk.”

A FORDULÓ SPRINTJE – WALTNER RÓBERT

Csak futott és futott: Waltner Róbert, a Kaposvári Rákóczi edzője a Puskás Akadémia elleni (1–2) bajnoki első félideje után „vette célba” a stadion vendégszektorát, hogy beszéljen a drukkerekkel, akik Illés János, a klub sportigazgatójának távozását követelték.

„Bántott, amit a szurkolók kiabáltak, hiszen nem éreztem igazságosnak – mondta lapunknak Waltner Róbert. – Aki kicsit jobban belelát a klub életébe, tudja, Jani bá rengeteget tett azért, hogy a megye egyből az NB I-ig jussunk. Kértem őket, drukkoljanak nekünk, fogjunk össze, hiszen csak így léphetünk előre.”

Felcsúton vereséget szenvedett a Kaposvár szerdán, s ami különösen fájó, hosszabbításban kapott góllal maradt alul.

„Nehezen viseltük, hogy nem szerzünk pontot, amelyet pedig megérdemeltünk volna. Látni kell, szűk kerettel dolgozom, nem tudok rotálni, nemhogy hat-hét, egy játékost sem tudok pihentetni az erőltetett menetben. A kispadon tizenhét, tizennyolc, tizenkilenc éves srácok ülnek, így érdekes, amikor azt hallom Szerhij Rebrovtól, a Ferencváros vezetőedzőjétől, hogy fáradtak a játékosai – pedig nem akkora kerettel dolgozik, mint én… Ez nem panasz részemről, csak tény. A lényeg, hogy megpróbálom a továbbiakban is fenntartani a motivációt, remélem, a hétvégén meglepjük a Diósgyőrt.”

NB I, 2019–2020, 28. FORDULÓ
JÚNIUS 9., KEDDHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Kisvárda–Mezőkövesd 1–1Kisvárda,Várkerti StadionBogár Gergő
832
Újpest–DVSC 3–1Budapest,Szusza Ferenc Stadion Berke Balázs
2500
Bp. Honvéd–Mol Fehérvár 1–1
Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionCsonka Bence
645
JÚNIUS 10., SZERDA
DVTK–ZTE 1–1
Miskolc, DVTK StadionErdős József
2895
Puskás Akadémia–Kaposvár 2–1
Felcsút, Pancho ArénaSolymosi Péter
150
Paks–FTC 2–2
Paks, Paksi FC StadionBognár Tamás
700
Az M4 Sport az összes mérkőzést élőben közvetíti.
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA
NB I, 2019–2020, 29. FORDULÓ
JÚNIUS 12., PÉNTEKHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
20.00: Mezőkövesd–Bp. Honvéd
Mezőkövesd, Városi Stadion Vad II István
JÚNIUS 13., SZOMBAT
16.55: Ferencváros–Kisvárda
Budapest, Groupama Aréna
19.00: Debrecen–Puskás AkadémiaDebrecen, Nagyerdei Stadion
21.05: ZTE FC–PaksZalaegerszeg, ZTE Aréna
JÚNIUS 14., VASÁRNAP
19.00: Kaposvár–DiósgyőrKaposvár, Rákóczi Stadion
21.05: Mol Fehérvár–Újpest
Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
Az M4 Sport az összes mérkőzést élőben közvetíti.
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC2819 7 253–23+3064
2. Mol Fehérvár FC2816 7 550–24+2655
3. Mezőkövesd Zsóry FC2813 7 838–25+1346
4. Puskás Akadémia FC281110 742–35 +743
5. Diósgyőri VTK2812 51137–37 0 41
6. Budapest Honvéd2810 81029–35 –638
7. Kisvárda2810 51337–39 –235
8. Újpest FC2810 51335–40 –535
9. Zalaegerszegi TE FC28 9 81143–38 +535
10. Paksi FC28 9 61334–44–1033
11. Debreceni VSC28 9 41540–53–1331
12. Kaposvári Rákóczi FC28 3 22321–66–4511
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik