Egy „gengszter” az év légiós újonca

Vágólapra másolva!
2013.06.14. 16:26
null
Így ünnepelte gólját Muhamed Beisc a Paks elleni meccsen (Fotó: Grnák László)
A Nemzeti Sport Online olvasói már megszokhatták, hogy az NB I-es labdarúgó-bajnokság zárása után visszatekintünk a mögöttünk hagyott szezonra. Mostani összeállításunkban az élvonalban debütáló labdarúgókkal foglalkozunk. Hány magyar és hány légiós játszotta első NB I-es meccsét a 2012–2013-as szezonban? Ki volt közülük a legfiatalabb? Melyik csapat szerepeltette a legtöbb újoncot? Válaszok, statisztikák, érdekességek.
A DEBÜTÁLÓ KÜLFÖLDIEK
Íme, a legutóbbi szezonban debütáló légiósok névsora – csapatonkénti bontásban:
Bp. Honvéd (11 – tavaly 9): Raffaele Alcibiade, Drissa Diarra, Filip Holender, Alekszandar Ignjatovics, Patrick Ikenne-King, Davide Lanzafame, Leandro Martínez, Henry Odia, Claudiu Pascariu, Souleymane Tandia, Borisz Zsivanovics
Debreceni VSC (1 – tavaly 3): Lucas
Diósgyőri VTK (1 – tavaly 10): Michal Hanek
Egri FC (13 – tavaly NB II-es volt): Darko Brljak (k), Vladimir Buacs, Josef Hamouz, Szimeon Hrisztov, Jirí Kabele, Petr Knakal, Ismaël Koné, Yohann Lasimant, Jaszmin Mecinovics, Dusan Pavlov, Michal Stanislaw, Tanque, Joël Tchami
Ferencváros (8 – tavaly 6): Stanley Aborah, Muhamed Besic, Philipp Bönig, Júnior Fell, Andrei Ionescu, Julian Jenner, Leonardo, Quenten Martinus
Győri ETO FC (7 – tavaly 1): Nemanja Andrics, Mihai Dina, Marián Had, Lubos Kamenár (k), Rok Kronaveter, Giorgi Kvilitaia, Michal Svec
Kaposvár (3 – tavaly 9): Lazarosz Fotiasz, Thian Khaly Iyane, Bojan Vrucina
Kecskeméti TE (6 – tavaly 1): Rafael Burgos, Edgardo Diaz, Jorginho, Givi Joszeliani, Tarabai, Marko Vukaszovics
MTK Budapest (1 – tavaly NB II-es volt): Federico Groppioni (k)
Pápa (4 – tavaly 4): Aleksandars Cekulajevs, Georges Griffiths, Tino Lagator, Daniel Orozco
Pécsi MFC (4 – tavaly 9): Harsányi Zoltán (szlovákiai), Jirí Krejcí, Alekszandar Sztoimirovics, Eke Uzoma
Siófok (1 – tavaly 0): Milan Csokics
Újpest FC (8 – tavaly 6): Naim Aarab, José María Antón, Bruno Moraes, Grégory Christ, Alessandro Iandoli, Filip Sztaniszavljevics, Bavon Tshibuabua, Jadin Zarisz
Videoton (7 – tavaly 9): Arturo Álvarez, Vítor Gomes, Claudiano Kaká, Lupeta, Paraiba, Renato Neto, Stopira
A Haladásban és a Paksi FC-ben nem debütált légiós a 2012–2013-as idényben.

CÉLKERESZTBEN AZ ÚJONC LÉGIÓSOK

Még mielőtt olvasóink méltatlankodnának, gyorsan szögezzük le: a címben említett „gengszter” jelzőt nem mi találtuk ki. A Ferencváros védője, Muhamed Besic saját magára, pontosabban az általa lőtt gólra használta ezt a kifejezést. „Inkább gengsztergól volt” – mondta a bosnyák labdarúgó a Pakson szerzett találatáról, amely alighanem a szezon egyik legpimaszabb, legravaszabb, legrafináltabb gólja volt (amíg a Fradi javára megítélt szabadrúgásnál a hazaiak kapusa, Németh Gábor rendezgette a sorfalat, hősünk a kapu bal oldalába tekerte a labdát) – Besic pedig a mögöttünk hagyott idény egyik legkellemesebb meglepetése.

A Bundesligát is megjárt, az előző nyáron a Hamburgból az FTC-hez érkező, 20 esztendős futballista rutinos védőket megszégyenítve tette hátul a dolgát, a ferencvárosi szimpatizánsok némelyike már-már Telek Andráshoz hasonlította játékát, eleganciáját.

A bosnyák válogatott hátvédet akár meg is választhatjuk a legjobb újonc légiósnak – már csak azért is, mert olvasóink közül a szezon NSO-csapatának szavazásán rá voksoltak a legtöbben –, bár erre a címre mások is esélyesek lehetnének.

A kispesti Davide Lanzafame csapatával együtt remek tavaszt zárt, csakúgy, mint klubtársa, Leandro Martínez, de kiemelhetjük a Fradiból – Besic mellett – Leonardót és Julian Jennert, a győri Nemanja Andricsot és Rok Kronavetert, a kecskeméti Rafael Burgost, vagy az újpesti Alessandro Iandolit – hogy csak néhányat említsünk a legjobbak közül. Valamennyien olyan tudású labdarúgók, akiket, ha csak a képességeiket nézzük, érdemes volt Magyarországra hozni, rájuk nem mondhatjuk azt, hogy semmivel sem jobbak, mint a honi tehetségek, és csak foglalják a helyet a magyar fiataloktól.

A mögöttünk hagyott NB I-es szezonban összesen 75 légiós mutatkozott be az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, nyolccal kevesebb, mint egy évvel korábban (83).

A légiós újoncok közül a legtöbb meccset (29) a Bp. Honvéd védője, Alekszandar Ignjatovics játszotta, rajta kívül a pécsi Eke Uzoma (28) és az újpesti Grégory Christ (27) lépett pályára a mérkőzések legalább kilencven százalékán.

Az újoncok közül a legtöbb gólt (6) a kispesti Leandro Martínez szerezte, a szintén Honvéd-játékos Davide Lanzafame, a győri Rok Kronaveter, a ferencvárosi Julian Jennner és a kecskeméti Rafael Burgos ötször volt eredményes.

BESIC GÓLJA A PAKS ELLEN

(A Sport Televízió felvétele)

CSAKNEM FÉLSZÁZ MAGYAR FUTBALLISTA DEBÜTÁLT A LABDARÚGÓ NB I-BEN

AZ ÚJONCOK SZÁMA KLUBONKÉNT
Csapat Magyar Légiós Összes
Bp. Honvéd 5 11 16
Debrecen 4 1 5
Diósgyőr 1 1 2
Eger 8 13 21
Ferencváros 3 8 11
Győri ETO 5 7 12
Haladás 2 2
Kaposvár 3 3
Kecskemét 6 6
MTK 6 1 7
Paks 2 2
Pápa 3 4 7
Pécs 5 4 9
Siófok 2 1 3
Újpest 3 8 11
Videoton 7 7
Összesen 49 75 124

Akadt tehát néhány remek képességű játékos a 2012–2013-as bajnokságban debütáló 75 légiós között, mi azonban foglalkozzunk inkább a magyar labdarúgókkal, azokkal a – döntő többségében – fiatal futballistákkal, akik a nemrég véget ért idényben először léphettek pályára NB I-es mérkőzésen.

Nézzük a számokat: 49 magyar játékos debütált az élvonalban (ide számítottuk a szerbiai születésű, de magyar állampolgársággal rendelkező Deák Istvánt), ez nyolccal kevesebb, mint egy évvel korábban, amikor 57 magyar újonca volt az NB I-nek.

A tavalyi szezonhoz képest kevesebb magyar újoncot avatott a DVTK, a Ferencváros, a Haladás, a Lombard Pápa, a Pécs, a Siófok, az Újpest, valamint a Kaposvár, a KTE és a Videoton is, utóbbi három csapatban egyetlen magyar futballista sem debütált a 2012–2013-as bajnokságban. A leglátványosabb visszaesés a Ferencvárosnál volt, amíg tavaly nyolc Fradi-játékos kóstolt bele a legmagasabb osztály légkörébe, ezúttal csak három.

Tavaly az újoncok között akadt két olyan labdarúgó – a pécsiek kapusa, Dibusz Dénes, és a pápaiak támadója, az azóta lengyelországi légiósnak állt, sőt már a válogatottban is bemutatkozott Lovrencsics Gergő –, aki valamennyi bajnokin pályára lépett, az idei debütálók között ilyen játékost nem találunk, közülük az egri Farkas Ádám játszotta a legtöbb bajnokit: 25 mérkőzéssel is listavezető tud lenni. Játékpercet nézve a kispestiek bal oldali védője, Baráth Botond a csúcstartó, ha a Honvéd tehetséges futballistája ilyen ütemben fejlődik, a Bozsik Stadionban a kispesti csapat egyre több szurkolója fogja énekelni Zalatnay Cini „Mindig kell egy barát…” kezdetű, népszerű slágert.

Lovrencsics tavaly hét gólt szerzett, ezzel ő volt a legeredményesebb magyar újonc, az idén az MTK-s Vass Patrik és az egri Horváth Zoltán volt a legtermékenyebb négy-négy találattal.

VASS-TALÁLAT A DEBRECENNEK

(A Magyar Televízió felvétele)

Stílszerűen a két újonc, az Egri FC és az MTK vetette be a legtöbb újonc magyar játékost, a hevesiek nyolcat, a fővárosi kék-fehérek hatot. Az egrieknél tizenhárom légiós is debütált, összesen tehát 21 labdarúgójuk lépett pályára először az NB I-ben. Összehasonlításként: tavaly a Vasas szerepeltette a legtöbb újonc labdarúgót (magyart és külföldit összeadva), tizenhatot, de szorosan az angyalföldiek nyomában volt a DVTK és a Pécsi MFC – minő véletlen, az akkori két újonc csapat… –, amelynek egyaránt 15 labdarúgója debütált az élvonalban.

A tavalyi, 2011–2012-es bajnokságban debütálók közül két kapuvédő, Dibusz Dénes és Jova Levente az idén is első számú kapusa volt csapatának, Lovrencsicsnél említettük, hogy azóta a Lech Poznanhoz szerződött, és bemutatkozott a magyar válogatottban is. Sváb Dániel egyre többet játszik a Fradiban, és a mostani szezon végén Holman Dávid is lehetőséget kapott Ricardo Moniztól. A DVSC-ben Ferenczi János kifejezetten jó teljesítményt nyújtott ebben az idényben, többek között öt gólpasszal járult hozzá a Loki találataihoz, míg Szolnoki Roland játékára a szövetségi kapitány is felfigyelt, és meghívta az A-válogatott keretébe a Videoton védőjét. Talán a legtöbbet Radó András fejlődött, aki lassan a Haladás legmeghatározóbb futballistájává válik, nem véletlen, hogy a szakma (az MLSZ) őt választotta az év felfedezettjének, és a Videoton meg akarja vásárolni a támadót a szombathelyiektől.

Az idei újoncok közül a már „megénekelt” Baráth Botond, az MTK-s Vass Patrik, vagy a pécsi Márkvárt Dávid játszhat a következő szezonban stabilan, rendszeresen csapatában – de jósolni nem érdemes, mert lehet, hogy teljesen mások robbannak be az élvonalba.

Végezetül még annyit, hogy tavaly a kispestiek támadója, az 1995. augusztus 31-én született Bobál Gergely volt a legfiatalabb magyar újonc. Ha Bobál idén debütált volna, akkor is a legfiatalabbak közé tartozna, bár hárman még nála is „zöldfülűbbek”: a diósgyőri Szabó Balázs 1995. október 28-án, a pécsi Kővári Róbert 1995. november 23-án, míg az egri Fenyvesi Ádám 1996. január 1-jén látta meg a napvilágot, utóbbi játékos tehát a legfiatalabb újonc a 2012–2013-as szezonban.

A legidősebb pedig Koller Krisztián. A PMFC játékosa 1983-as születésű, és bő két hónappal 30. születésnapja előtt, 2003. március 1-jén, a Pécs–MTK mérkőzésen debütált az élvonalban. Ugyanezen a meccsen egy másik pécsi labdarúgó is bemutatkozott az NB I-ben, a Kollernél több mint 11 évvel fiatalabb Márkvárt Dávid…

MAGYAR ÚJONCOK AZ NB I 2012–2013-AS KIÍRÁSÁBAN
Csapat, a játékos neve Szül. év, hó, nap Mérk. Perc Gól
Bp. Honvéd (5 – tavaly 1)
Baráth Botond 1992. 04. 21. 21 1722 1
Czuczi Márton (k) 1992. 05. 20. 3 270
Lőrinczy Attila 1994. 04. 08. 1 15
Nagy Mihály Krisztián 1992. 06. 20. 1 16
Szemerédi Norbert (k) 1993. 12. 08. 1 90
Debreceni VSC (4 – tavaly 1)
Csorba Szabolcs 1991. 10. 24. 1 76
Ludánszki Bence 1990. 10. 25. 1 90
Oláh Gergő 1989. 02. 18. 1 69
Szécsi Márk 1994. 05. 22. 11 287
Diósgyőri VTK (1 – tavaly 5)
Szabó Balázs 1995. 10. 28. 1 7
Egri FC (8 – tavaly NB II-es volt)
Albert Ádám 1990. 10. 16. 20 1135 1
Farkas Ádám 1987. 11. 09. 25 1508 3
Fenyvesi Ádám 1996. 01. 01. 1 22
Horváth Zoltán 1989. 07. 30. 16 988 4
Kasza Dániel 1994. 08. 01. 5 415
Palásthy Dávid (k) 1990. 05. 10. 1 28
Sztankó Gábor (k) 1985. 01. 18. 17 1510
Zvara Dávid 1994. 07. 22. 7 449 1
Ferencváros (3 – tavaly 8)
Birtalan János 1992. 10. 23. 1 1
Csilus Tamás 1995. 05. 08. 1 1
Orosz Márk 1989. 10. 24. 20 645 1
Győri ETO FC (5 – tavaly 1)
Kalmár Zsolt 1995. 06. 09. 2 152 1
Lang Ádám 1993. 01. 17. 4 326
Matetits István 1993. 09. 06. 1 19
Novák Csanád 1994. 09. 24. 1 31
Varga Tamás 1991. 06. 18. 1 59
Haladás (2 – tavaly 4)
Kalász Milán 1992. 04. 30. 13 440 2
Németh Márió 1995. 05. 01. 6 209
MTK Budapest (6 – tavaly NB II-es volt)
Bese Barnabás 1994. 05. 06. 12 379
Nagy Tibor 1991. 08. 14. 5 372
Poór Patrik 1993. 11. 15. 8 599
Pölöskei Zsolt 1991. 02. 19. 15 675 2
Varga Szabolcs 1995. 03. 17. 1 19
Vass Patrik 1993. 01. 17. 21 1224 4
Paksi FC (2 – tavaly 0)
Hahn János Csaba 1995. 05. 15. 3 27
Juhász Dániel 1992. 05. 17. 3 270
Pápa (3 – tavaly 4)
Fellai József 1989. 06. 24. 3 89
Király Botond 1994. 10. 26. 7 107 1
Szolga Máté 1993. 08. 15. 1 18
Pécsi MFC (5 – tavaly 6)
Beke Péter 1994. 12. 06. 7 152
Fodor Ferenc 1991. 03. 22. 15 1085
Koller Krisztián 1983. 05. 08. 11 700 1
Kővári Róbert 1995. 11. 23. 1 2
Márkvárt Dávid 1994. 09. 20. 7 426 1
Siófok (2 – tavaly 3)
Deák István 1991. 03. 23. 14 1157
Mokánszki Norbert 1989. 07. 08. 2 25
Újpest FC (3 – tavaly 2)
Erős Ronald 1993. 01. 27. 2 21
Horváth Richárd 1992. 05. 11. 1 13
Nagy János 1992. 08. 07. 1 45
A Kaposvári Rákócziban, a Kecskeméti TE-ben és a Videotonban a 2012–2013-as szezonban nem debütált magyar labdarúgó.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik